چهارشنبه ۹ مهر ۱۴۰۴
علمی

بریتانیا برای نخستین‌بار برنج کشت می‌کند؛ آزمایشی برای نجات خاک و کاهش انتشار کربن

بریتانیا برای نخستین‌بار برنج کشت می‌کند؛ آزمایشی برای نجات خاک و کاهش انتشار کربن
کرمان رصد - زومیت / دانشمندان بریتانیایی در تالاب‌های کمبریج‌شر به کشت برنج روی آورده‌اند؛ پروژه‌ای که می‌تواند آینده کشاورزی و محیط زیست این کشور را تغییر دهد. نام برنج ...
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - زومیت / دانشمندان بریتانیایی در تالاب‌های کمبریج‌شر به کشت برنج روی آورده‌اند؛ پروژه‌ای که می‌تواند آینده کشاورزی و محیط زیست این کشور را تغییر دهد.
نام برنج معمولاً با ایران، پاکستان، هند و سایر کشورهای گرمسیری گره خورده است؛ اما در دل تالاب‌های منطقه‌ای از بریتانیا به نام کمبریج‌شر فنز، نخستین شالیزارهای برنج سبز شده‌اند؛ آزمایشی نوآورانه برای کشت محصولی غیرمنتظره که می‌تواند هم سرنوشت خاک‌های در حال نابودی را تغییر دهد و هم سهم این کشور را در کاهش کربن کم کند.
بازار
منطقه کمبریج‌شر بریتانیا از سال‌ها پیش برای کشاورزی گسترده به خشک‌کردن زمین نیاز داشته است. خاک‌های غنی و مرطوب تالاب‌ها (خاک پیت) وقتی خشک می‌شوند، هم بخش زیادی از مواد مغذی خود را از دست می‌دهند و هم کربنی که درطول هزاران سال در آن‌ها ذخیره شده، آزاد می‌شود و به افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای کمک می‌کند.
خاک‌های پیت نوعی خاک غنی از مواد آلی هستند که عمدتاً از گیاهان نیمه‌تجزیه‌شده تشکیل شده‌اند. این خاک‌ها معمولاً در مناطق باتلاقی، مرداب‌ها و تالاب‌ها شکل می‌گیرند؛ جایی که آب زیادی وجود دارد و اکسیژن کم است. این شرایط باعث می‌شود گیاهان به‌طور کامل تجزیه نشوند و مواد آلی در خاک انباشته شود.
پروژه توسط مرکز اکولوژی و هیدرولوژی بریتانیا (UKCEH) با همکاری کشاورزان محلی اجرا می‌شود و هدفش بررسی امکان تولید مواد غذایی و انرژی زیستی روی خاک‌های پیت احیاشده، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و حمایت از معیشت کشاورزان است.
کمبریج‌شر فنز یکی از مناطق کشاورزی مهم بریتانیا است که سالانه محصولات کشاورزی به ارزش حدود 1٫2 میلیارد پوند تولید می‌کند و حدود یک‌سوم سبزیجات تازه کشور را تأمین می‌کند. با‌این‌حال، این موفقیت کشاورزی به قیمت از دست رفتن بخش زیادی از خاک‌های پیت، حاصل شده است.
در طول سال‌ها، زهکشی و کشاورزی باعث از بین‌رفتن حداکثر 12 میلی‌متر خاک پیت در سال شده و کربن ذخیره‌شده در این خاک‌ها را آزاد کرده است. در نتیجه، برخی محصولات تولیدشده در این منطقه، از نظر انتشار گازهای گلخانه‌ای، از بالاترین میزان انتشار به ازای هر کالری در جهان برخوردار هستند.
در آزمایش‌های اخیر، مرکز اکولوژی و هیدرولوژی بریتانیا انواع مختلفی از محصولات غذایی و انرژی زیستی را روی خاک‌های پیت احیاشده کشت می‌کند تا بررسی شود که آیا می‌توان آن‌ها را در شرایط مرطوب بریتانیا رشد داد یا خیر. همچنین مزایا و محدودیت‌های هر نوع استفاده از زمین ارزیابی می‌شود. برنج به عنوان محصولی جدید در بریتانیا، یکی از تمرکزهای اصلی این پروژه است.
9 گونه مقاوم به سرما از برنج، مناسب شرایط اقلیمی کمبریج‌شر، در چهار مزرعه کوچک روی خاک پیت احیاشده کشت شده است. این گونه‌ها از کشورهای مختلفی مانند برزیل، ایتالیا و فیلیپین تأمین شده‌اند.
پروفسور ریچارد پایول، دانشمند ارشد پروژه در مرکز اکولوژی و هیدرولوژی بریتانیا می‌گوید: «ماهیت این پروژه آزمایشی است و بسیار جالب خواهد بود که ببینیم محصولات سنتی و نوآورانه مانند برنج چگونه روی خاک‌های پیت احیاشده رشد می‌کنند؛ به ویژه در کنار گزینه‌های دیگر مانند تولید زیست‌توده یا ایجاد زیستگاه طبیعی. امیدواریم طی سال‌های آینده این محل را پایش کنیم تا پایداری بلندمدت و مقاومت این نوع استفاده از زمین در برابر تغییرات اقلیمی را بررسی کنیم. اندازه‌گیری‌های دقیق شامل انتشار گازهای گلخانه‌ای، ذخایر کربن، مصرف آب، عملکرد محصول و تأثیرات زیست‌محیطی خواهد بود و این اطلاعات می‌تواند راهنمای تصمیم‌گیری برای کشاورزان و سیاست‌گذاران باشد.»
بذرهای برنج از بخش خدمات تحقیقات کشاورزی وزارت کشاورزی ایالات متحده تأمین و در گلخانه مرکز اکولوژی و هیدرولوژی بریتانیا در آکسفوردشایر تکثیر شدند. نشاها اوایل تابستان به چهار مزرعه کوچک ویژه منتقل شدند و انتظار می‌رود اولین برداشت در ماه اکتبر انجام شود.


نظرات شما