کرمان رصد - ایسنا / محققان دریافتند که محصولات لبنی خاص، بهویژه شیر بز غنیشده، مزایای بیشتری در مقابله با تحلیل رفتن عضلات و التهاب ارائه میدهد و این نتایج به راهبردهای غذایی جدید برای پیری سالمتر اشاره میکند.
محققان برای بررسی اینکه آیا چهار محصول لبنی روزمره، بهویژه انواع شیر بز و گاو، میتوانند پیشرفت «سارکوپنی» (از دست دادن توده، قدرت و عملکرد عضلانی مرتبط با سن) را به تاخیر بیندازند از مدلهای موش استفاده کردند و یافتههای آنان نشان میدهد، موشهایی که رژیم غذایی غنی از لبنیات داشتند، نشانگرهای التهاب عضلانی کمتری نشان دادند و یکپارچگی فیبر عضلانی آنها بهبود یافت. بنابراین مصرف روزانه محصولات لبنی ممکن است با تعدیل مسیرهای التهابی و ایمنی، از سلامت عضلات حمایت کند، با این حال، اثرات با توجه به نوع و ترکیب محصولات لبنی بهطور معناداری متفاوت است.
بازار ![]()
«سارکوپنی»، پیامد پنهان اما ناتوانکننده پیری است که از نظر بالینی بهعنوان از دست دادن تدریجی قدرت، عملکرد و توده عضلانی شناخته و به ضعف، زمین خوردن و افزایش هزینههای مراقبتهای بهداشتی منجر میشود. این وضعیت بهعنوان نگرانی جدی در سلامت عمومی در جمعیت رو به پیری امروزی در حال ظهور است و تخمین زده میشود که 10 تا 27 درصد از جمعیت جهان با این بیماری زندگی میکنند. راهبردهای پیشگیری فعلی شامل تمرینات مقاومتی تحت نظارت و رژیمهای غذایی مملو از پروتئین برای کاهش سرعت پیشرفت این بیماری است. بهویژه محصولات لبنی توجه قابل ملاحظهای را به خود جلب کردهاند.
متاسفانه این توصیهها فقط بر اساس شهرت لبنیات بهعنوان منبع پروتئین با کیفیت بالا و فواید مشاهده شده آن در سلامت عمومی مرتبط با سن، بیشتر بهدلیل محتوای ویتامین D و کلسیم آن، بنا شدهاند. فواید مستقیم لبنیات بر توده و عملکرد عضلات و همچنین مکانیسمهایی که محصولات آن متابولیسم سالم عضلات را تقویت میکنند، هنوز تایید نشدهاند.
جزئیات این تحقیق
تعداد انگشتشماری از نتایج تحقیقات اخیر نشان میدهند که محصولات لبنی تخمیر شده حاوی پپتیدهای زیستفعال با خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی هستند و برای روشن شدن همزمان نقش محصولات لبنی در پیامدهای «سارکوپنی» و بررسی مکانیسمهای عملکرد آنها، تحقیق حاضر از سیستمهای مدل حیوانی (موشهای پیر) برای بررسی تاثیرات مصرف چهار محصول لبنی خاص بر یکپارچگی عضلات، التهاب، عملکرد میتوکندری و بیان نسبی ژن مرتبط با تخریب عضلات استفاده میکند.
سیستم مدل حیوانی شامل 60 موش (جنس نر و سن هشت ماه) بود که بهطور تصادفی به 6 گروه آزمایشی (هر گروه 10 موش) تقسیم شدند و شامل گروه کنترل طبیعی، گروه کنترل «سارکوپنی»، گروه شیر کامل بز، گروه شیر کم چرب بز، گروه شیر کم چرب غنی شده با ویتامین D و کلسیم بز و گروه شیر کامل گاو بودند. گروه کنترل طبیعی بهمدت هشت هفته پنج میلیگرم «سالین» بهصورت داخل صفاقی (شکمی) دریافت کرد. به همه گروههای دیگر بهمدت مشابه دگزامتازون بهعنوان وسیلهای برای القای مصنوعی «سارکوپنی» تجویز شد.
یافتههای تحقیق
این تحقیق شواهد امیدوارکنندهای ارائه میدهد که مصرف منظم محصولات لبنی، بهویژه شیر بز کمچرب غنیشده با ویتامین D و کلسیم، میتواند با کاهش التهاب و حمایت از بازسازی عضلات، به تاخیر یا پیشگیری از «سارکوپنی» کمک کند. اگرچه یافتهها در حال حاضر محدود به مدلهای حیوانی هستند، اما بر اهمیت ترکیب لبنیات (منبع، محتوای چربی، غنیسازی) و مصرف مکرر در شکلدهی سلامت عضلات در درازمدت تاکید میکنند.
یافتههای این تحقیق بهتازگی در مجله «علوم غذایی و تغذیه» (Food Science & Nutrition journal) منتشر شده است.