کرمان رصد

آخرين مطالب

چرا از حشرات می‌ترسیم؟ علمي

چرا از حشرات می‌ترسیم؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - زومیت / در این سیاره همراه حدود 10 کنتیلیون حشره زندگی می‌کنیم، اما بسیاری از مردم از موجوداتی مانند حشرات هراس دارند. علت ترس از حشرات و عنکبوت‌ها چیست؟
ترس از حشرات یا اِنتومووبیا و ترس از عنکبوت یا آرکانوفوبیا هر دو از فوبیاهای رایج در میان انسان‌ها هستند، اما شایع‌تر از آن ترس کلی از حشرات است. برخی از دانشمندان بررسی کرده‌اند چرا بسیاری از ما با دیدن این موجودات کوچک واکنش ترس یا بیزاری را از خود نشان می‌دهیم.
بازار
ترس‌های منطقی
یکی از دلایل ترسناک بودن حشرات این است که بسیاری از حشرات مانند کک‌هایی که موجب مرگ سیاه در قرن 14 شدند یا پشه‌های ناقل مالاریا که در طول تاریخ میلیون‌ها نفر را وحشت‌زده می‌کردند، واقعا می‌توانند آسیب‌رسان باشند.
مگس تسه‌تسه می‌تواند حامل انگل‌هایی باشد که باعث تریپانوزومیاز آفریقایی (بیماری خواب) می‌شود. در صورتی که تریپانوزومیاز آفریقایی درمان نشود، می‌تواند موجب مرگ شود. عنکبوت‌های بیوه سیاه از زهرآگین‌ترین عنکبوت‌های جهان هستند. فقط یک نیش آن‌ها می‌تواند موجب شود قربانی روانه بیمارستان شود. حشرات انگلی مانند کنه‌ها ناقل بیماری‌ هستند، درحالی‌که حشراتی مانند زنبورها دارای نیش قدرتمندی هستند که می‌تواند در حدود 5 تا 8 درصد از افراد واکنش‌های آلرژیک ایجاد کند.
بنا به باور پژوهشگران، انسان‌ها ترس از عنکبوت‌ها، حشرات و مارها را تکامل داده‌اند تا از برخوردهای بالقوه خطرناک با این موجودات جلوگیری کنند. بنابراین، ترس ما از عنکبوت‌ها و حشرات ممکن است نوعی واکنش تکاملی باشد.
شرکت‌کنندگان مطالعه‌ای که در مجله‌ی Journal of Experimental Psychology منتشر شد، تصاویری را نگاه کردند که حاوی تهدیدهای بالقوه‌ای مانند مارها و عنکبوت‌ها و همچنین تصاویری از گیاهان بود. در طول بررسی، شرکت‌کنندگان توانستند مارها و عنکبوت‌ها را سریع‌تر از گل‌ها پیدا کنند. این امر نشان می‌دهد ازنظر تکاملی به گونه‌ای توسعه پیدا کرده‌ایم که نسبت‌به هر گونه تهدید بالقوه‌ی هرچند کوچک، محتاط باشیم.
ژن ترس از حشرات وجود دارد؟
دکتر جفری لاکوود، نویسنده کتاب ذهن آلوده در پاسخ به این سوال‌ها که چرا انسان‌ها از حشرات می‌ترسند و این موضوع که آیا اضطراب درمورد حشرات با تکامل انسان ارتباط دارد، می‌گوید ژنی وجود ندارد که تعیین‌کننده ترس ما از حشرات باشد.
یادگیری
بیزاری ما از عنکبوت‌ها و حشرات ممکن است بیشتر صفتی اکتسابی باشد. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد ما انسان‌ها می‌توانیم ترس را از دیگران یاد بگیریم. برای مثال، گاهی فرد ممکن است از والدینش یاد بگیرد در اطراف کندو احتیاط کند.
بیزاری از حشرات
مردم از موجوداتی مانند عنکبوت‌ها و حشرات نمی‌ترسند، زیرا تهدید آن‌ها مشابه تهدید ناشی از خرس و شیر است. ما فکر نمی‌کنیم این جانوران بتوانند مانند سایر حیوانات بزرگ‌تر و تهاجمی بر ما غلبه کنند و ما را بکشند. درعوض، ترس ما از آن‌ها ارتباط نزدیکی با احساس انزجار دارد.
برخی از دانشمندان معتقدند ترس ما از حشرات بیشتر نوعی واکنش بیزاری است. انسان‌ها این پاسخ را برای اجتناب از انواع خطرات مانند سموم، غذای فاسد و محیط‌های ناامن تکامل داده‌اند.
حشراتی مانند مگس‌ها و سوسک‌ها اغلب از غذاهای فاسد، جانوران مرده و مدفوع تغذیه می‌کنند. بنابراین، وقتی آن‌ها را در خانه یا بشقاب غذای خود می‌بینیم، این واکنش انزجار در مغز ما فعال می‌شود. از سوی دیگر، حشراتی مانند شپش، کک و ساس می‌توانند به خانه‌های ما هجوم آورند و دردسر زیادی ایجاد کنند. موریانه‌ها که چوب‌های خانه را می‌خورند، مثال دیگری هستند که می‌توانند خسارت‌های زیادی به بار آورند.
پژوهشگرانی که ارتباط تنفر و ترس را بررسی می‌کنند، از اصطلاح «واکنش پس کشیدن» برای توصیف تمایل انسان به دور ماندن از چیزی ناآشنا یا نفرت‌انگیز استفاده می‌کنند. درست همان‌طور که از مدفوع و غذای فاسد به دلیل توانایی آن‌ها برای بیمار کردن خود منزجر می‌شویم، از حشرات نیز دوری می‌کنیم. به‌عنوان مثال، سوسک‌ها یکی از ترسناک‌ترین بندپایان هستند و به دلیل خوبی هم از آن‌ها منزجر هستیم. آن‌ها به دلیل علاقه به غذای فاسد و دلایل دیگر می‌توانند بیماری را گسترش دهند.
روانشناسان متوجه شده‌اند ترس انسان از حشرات غالباً نوعی ویژگی محافظت‌کننده در طول تکامل بوده است. نان کپک‌زده یا لاشه‌ای که پوسیده است، موجب می‌شود بیشتر مردم از مصرف غذای فاسد خودداری کنند و دچار بیماری نشوند.
حشرات متفاوت هستند
درنهایت، ممکن است از حشرات بترسیم زیرا بسیار متفاوت از ما به‌نظر می‌رسند. انسان‌ها و حشرات پیوند تکاملی نزدیکی با هم ندارند. علاوه بر ظاهر عجیب این جانوران، شاید وقتی شاهد فعالیت آن‌ها در گروه‌های بزرگ هستیم، از آن‌ها می‌ترسیم. به‌گفته‌ی برخی از پژوهشگران، مشاهده تعداد زیادی حشره در یک جا می‌تواند انسان را بترساند و به باورهای ارزشمند ما درمورد فردیت آسیب بزند. به‌عبارت‌دیگر، مشاهده انبوهی از ملخ‌ها که با هم فعالیت می‌کنند، می‌تواند موجب ضعیف شدن باور افراد درمورد کارهایی شود که به‌تنهایی می‌توانند انجام دهند. البته، این طرز فکر درباره ترس از حشرات خیلی رایج نیست.
حشرات آن‌قدرها که فکر می‌کنیم بد نیستند
حشرات برای اکوسیستم‌ها کارهای زیادی انجام می‌دهند. آن‌ها ضایعات را تجزیه و زنجیره غذایی را تأمین می‌کنند. حشرات شکارچی مانند عنکبوت، کفشدوزک و سنجاقک حشرات مزاحمی مانند مگس، پشه و شته‌ها را دور نگه می‌دارند. کرم‌های خاکی با افزودن مواد مغذی به خاک به رشد غذا کمک می‌کنند. زنبورها، که به‌خوبی شناخته نشده‌اند، مسئول گرده‌افشانی محصولات زراعی و درختانی هستند که غذا و اکسیژن را تأمین می‌کنند، بنابراین، بسیاری از حشرات برای اکوسیستم مهم هستند و باید قدر آن ها را بدانیم.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/735109/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله هم میهن/ یک گزاره طلایی

جنگ 12 روزه و هوش مصنوعی

دود روغن آشپزی، عامل پنهان سرطان ریه در زنان

مراسم سوگواری ایام ماه محرم در نمازخانه بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

افزایش قیمت نان در استان کرمان

غرق شدن جوان 20 ساله در آبگرم نرماشیر

نرخ بیکاری جوانان بیش از 2 برابر بیکاری عمومی

شرایط پرداخت بیمه بیکاری تغییر کرد

دلیل عملکرد رو به رشد تیم ملی والیبال در لیگ ملت‌ها

دروازه‌بان استقلال از سفر به ترکیه جا ماند

پیش‌بینی جایگاه سوم تا پنجم برای کاروان ایران در بازی‌های کشورهای اسلامی

بیانیه شتاب‌زده؛ انتقاد نماینده مجلس ششم از بیانیه جبهه اصلاحات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تور حمایتی در شرایط جنگی

سرمقاله کیهان/ بیانیه است یا دیکته اسرائیل و آمریکا؟!

مشاهده گربه پالاس در جیرفت

متلاشی شدن گروه کلاهبردار در کرمان

احداث مدرسه اولیا، نماد نقش آفرینی انجمن های اولیا و مربیان در نهضت توسعه عدالت آموزشی است

برنامه قطعی برق کرمان در 22 تیر

ثبت‌نام «وام ازدواج» 60 میلیونی فرزندان بازنشستگان کشوری آغاز شد

بی‌سر و سامانی ساخت‌وساز

بسکتبال زنان ایران در بین مدعیان صعود

اضافه نشدن بازیکن جدید به سود تیم ملی والیبال

مربی تیم ملی بوکس: بدون تحقق خواسته‌هایم به تیم ملی برنمی‌گردم

افتتاح فروشگاه «روستا بازار» در کرمان

سرمقاله خراسان/ به دوگانه دیپلماسی و میدان پایان دهید

کاهش مصرف انرژی هوش مصنوعی با ترفندی ساده

مدیرکل بنیاد شهید استان ایلام در سامانه سامد پاسخگوی جامعه هدف شد

صادرات حبوبات تا اطلاع ثانوی ممنوع شد

رکود در عرضه‌های اولیه

ایران جزء 10 کشور برتر تولیدکننده مرغ در دنیا

تیم‌ ملی چوگان در انتظار ویزای آمریکا

عفاف و حجاب مولفه ای ارزشی، فرهنگی و نماد هویت ایرانی-اسلامی است

آموزش ناسازگار با جامعه، منجر به بازتولید فقر می شود

دوران تازه انتقام پوتین فرارسیده است؟

چرا ایران اقدام به هدف قرار دادن موسسه وایزمن کرد؟

خاورمیانه با پ‌ک‌ک جدید به کدام سو می‌رود؟

مرز واقعی‌تر از این حرف‌هاست

تندروها دیپلماسی را پرهزینه کرده‌اند

خولیو ولاسکو تقدیم می‌کند: 11 بازی، 11 برد!

ترانه «آی ستاره» با صدای حامیم

رشد قلب، کبد و ریه مینیاتوری با رگ‌های خونی واقعی در آزمایشگاه

تایید علمی یک باور قدیمی: خوردن پنیر ممکن است موجب کابوس دیدن شود

دو فشار بازار رمزارز به قیمت ارز و سکه

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه یکشنبه 22 تیر 1404

فقط یک بازیکن ایران مقابل لهستان بازی نکرد!

کاش دو بازی دوستانه با لهستان انجام می‌دادیم

خانزاده: این سخت‌ترین بازی ایران در هفته سوم است

قدردانی ازحضور مقتدرانه مردم در مواجهه با جنگ تحمیلی اسرائیل

پرچم مقدس ایران اسلامی، همواره بر فراز و در اهتزاز

دیدار با خانواده شهیدان حمله تروریستی اسرائیل در کرمان