کرمان رصد

آخرين مطالب

پشت پرده طلاق تاکتیکی ترامپ از تل‌آویو مقالات

پشت پرده طلاق تاکتیکی ترامپ از تل‌آویو
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
قرار ندادن بنیامین نتانیاهو در فهرست رهبرانی که ترامپ حتماً باید با آن‌ها دیدار کند، بیش از آنکه حرکتی راهبردی باشد، اقدامی تاکتیکی بود.
تور پرزرق‌وبرق و پرهیاهوی اخیر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به خاورمیانه نمایشی از شکوه و سیگنال‌دهی‌های دیپلماتیک بود که اهمیت این سفر برای پادشاهی‌های خلیج فارس را برجسته کرد.
جنگنده‌ها هواپیمای ریاست‌جمهوری آمریکا (Air Force One) را هنگام ورود به حریم هوایی عربستان، قطر و امارات همراهی کردند و پس از فرود، میزبانان ترامپ به مهمان‌نوازی نمایش‌هایی باشکوه به اجرا گذاشتند: رقص سنتی با شمشیر، اسب‌های عربی، و سلام‌های نظامی طولانی.
به دنبال دستاورد قابل عرضه
اما در میان این تشریفات دقیق و حساب‌شده، اسرائیل - شریک استراتژیک دیرینه ایالات متحده - به‌طور قابل توجهی از برنامه سفر حذف شده بود. تصمیم ترامپ برای نادیده گرفتن اسرائیل، به‌ویژه در شرایط پرتنش منطقه‌ای ناشی از بحران غزه، یکی از اصول اصلی رویکرد او در سیاست خارجی را نمایان می‌کند: پیگیری بی‌وقفه دستاوردهایی که توجه رسانه‌ای جلب کنند و به‌سرعت قابل عرضه به افکار عمومی باشند.
بحران غزه، گره‌ای کور از رنج‌های تاریخی و واقعیت‌های تلخ امروز است که از آن دستاوردی سریع و آسان به‌دست نمی‌آید. با توجه به شکست‌های مکرر در مذاکرات آتش‌بس بین اسرائیل و حماس، احتمال اینکه ترامپ بتواند در این زمینه پیشرفتی حاصل کند روزبه‌روز کمتر می‌شود. برای رئیس‌جمهوری که به تصویر «صلح‌سازی» خود افتخار می‌کند، سفر به اسرائیل در شرایط کنونی تنها خطر برجسته شدن ناتوانی‌اش را در پی دارد.
 ​در مقابل، کشورهای خلیج فارس بستر بسیار مساعدتری برای موفقیت فراهم می‌کنند. با صندوق‌های ثروت ملی تشنه فرصت سرمایه‌گذاری و نقش‌آفرینی فزاینده در دیپلماسی منطقه‌ای، کشورهایی چون عربستان سعودی، قطر و عمان به شرکای اقتصادی و میانجی‌های سیاسی غیرقابل چشم‌پوشی تبدیل شده‌اند. نفوذ مالی و کانال‌های دیپلماتیک پیچیده این کشورها نه‌تنها بر تحولات اسرائیل و فلسطین، بلکه بر طیف وسیعی از بحران‌های ژئوپولیتیکی - از جنگ روسیه و اوکراین گرفته تا شبه‌قاره هند و مذاکرات هسته‌ای جاری میان آمریکا و ایران - تأثیرگذار است.
تصمیم «تاریخی و شجاعانه» درباره سوریه
به نوشته ریسپانسیبل استیت کرافت، فراتر از شبه‌جزیره عربستان، بازگشت حساب‌شده سوریه به صحنه دیپلماسی منطقه‌ای، فرصت دیگری برای دونالد ترامپ فراهم کرد تا پیروزی دیپلماتیکی را به نام خود ثبت کند. او در «مجمع سرمایه‌گذاری آمریکا-عربستان» در ریاض اعلام کرد: «پس از گفت‌وگو درباره وضعیت سوریه با ولیعهد [محمد بن سلمان]... و همچنین با رئیس‌جمهور اردوغان از ترکیه... دستور لغو تحریم‌ها علیه سوریه را صادر خواهم کرد تا فرصتی برای عظمت به این کشور داده شود.»
ترامپ برای این کشور جنگ‌زده آرزوی «موفقیت» کرد و از آن خواست تا «چیز خارق‌العاده‌ای به ما نشان دهد»؛ سخنانی که با تشویق ایستاده و پرشور حضار همراه شد.
این تحول که در نهایت با دیدار مستقیم ترامپ با رئیس‌جمهور سوریه، احمد الشرع، به اوج رسید، از سوی الشرع در نطقی ملی «تاریخی و شجاعانه» توصیف شد. او افزود: «این تصمیم، رنج مردم را کاهش می‌دهد، به تولد دوباره کشور کمک می‌کند و بنیان‌های ثبات در منطقه را پی‌ریزی می‌کند.»
برای ترامپ، تسهیل بازگشت سوریه به جامعه جهانی - هرچند مسیر آن پرچالش باشد – به روایت صلح‌آفرینی و اقدام قاطع کمک کرد.
اتحاد با اسرائیل پابرجاست
با این حال، تعبیر این رویکرد گزینشی به‌عنوان پایان اتحاد آمریکا و اسرائیل، برداشتی نادرست خواهد بود. این شراکت استراتژیک آن‌چنان نهادینه شده و در تار و پود دهه‌ها سیاست دوحزبی آمریکا و تعهدات امنیتی فراگیر تنیده شده است که با یک برنامه سفر ریاست‌جمهوری از میان نمی‌رود.
وزارت خارجه ایالات متحده، در بیانیه‌ای در آوریل، بار دیگر تأکید کرد که «حمایت پایدار از امنیت اسرائیل یکی از ارکان اصلی سیاست خارجی آمریکا» است. این حمایت به‌صورت بیش از 130 میلیارد دلار کمک‌های دوجانبه در طول سال‌ها متبلور شده و همچنان در قالب تفاهم‌نامه‌ای 10 ساله ادامه دارد که شامل 3.3 میلیارد دلار سالانه برای تأمین کمک نظامی خارجی و 500 میلیون دلار دیگر برای برنامه‌های دفاع موشکی است.
تعهد ایالات متحده به حفظ «برتری نظامی کیفی» اسرائیل همچنان بخشی رسمی و تثبیت‌شده از سیاست این کشور است - موضوعی که در ارزیابی‌ها و چارچوب‌های حقوقی چون «قانون شراکت استراتژیک ایالات متحده و اسرائیل» مصوب سال 2014 نهادینه شده است؛ قانونی که به‌طور رسمی اسرائیل را «شریک استراتژیک عمده» آمریکا معرفی می‌کند. در واقع، محافل بانفوذ سیاست‌گذاری، مانند بنیاد هریتیج، خواهان پایان دادن به این رابطه نیستند، بلکه بر تکامل آن تأکید دارند - به‌سوی یک «شراکت استراتژیک برابر» تا نیمه این قرن؛ شراکتی که آن‌گونه که کاخ سفید آن را توصیف کرده است، کمتر متکی به کمک‌های یک‌جانبه و بیشتر مبتنی بر «تقسیم مسئولیت» باشد.
توافق‌نامه‌های ابراهیم - یکی از دستاوردهای شاخص دور اول ریاست‌جمهوری ترامپ - نیز همچنان جایگاه برجسته‌ای در برنامه‌های او دارند. ترامپ در دیدارش با احمد الشرع، رئیس‌جمهور سوریه، از دمشق دعوت کرد تا به روند عادی‌سازی روابط بپیوندد. این پافشاری نشان می‌دهد که ایالات متحده همچنان در پی شکل‌دادن به نظم منطقه‌ای تازه‌ای است که در نهایت به نفع اسرائیل تمام شود.
اهداف سفر به خاورمیانه
با این حال، اهداف فوری و ظواهر آشکار سفر اخیر ترامپ به خاورمیانه کاملاً روشن بود: عکس‌های یادگاری با رهبران خلیج فارس، اعلام قراردادهای عظیم سرمایه‌گذاری، و تسهیل بازگشت سوریه به نظم منطقه‌ای، همگی امتیازهای سیاسی ملموس‌تری را به همراه داشتند تا سفری به اسرائیل که در حال حاضر درگیر جنگ غزه و زیر فشارهای بین‌المللی شدید نسبت به رهبری کنونی خود است.
حتی اظهارنظرهای خود ترامپ درباره غزه در دوحه که در آن گفت: «من ایده‌هایی برای غزه دارم که به نظرم بسیار خوب هستند. آن را به منطقه‌ای آزاد تبدیل کنید. بگذارید آمریکا وارد عمل شود و آن را به یک منطقه آزاد تبدیل کند»، بیشتر نشان‌دهنده ترجیح او برای ارائه راه‌حل‌های بزرگ، اما مبهم از راه دور است؛ راه‌حل‌هایی که حاصل آگاهی مستقیم با واقعیت‌های پیچیده میدانی نیستند.
ترامپ در ریاض آغاز دوره‌ای جدید از تعاملات آمریکا را اعلام کرد؛ دوره‌ای که در آن، ایالات متحده دیگر «به شما درس نمی‌دهد که چگونه زندگی کنید.» این لحن که برای نظام‌های خودکامه منطقه دلنشین است، کاملاً با سیاست خارجی‌ای هم‌راستا است که منافع معاملاتی را بر اهداف ایدئولوژیک ترجیح می‌دهد. پایتخت‌های خلیج فارس - با سرمایه‌گذاری‌های کلان و آمادگی برای ایفای نقش در تقویت چهره صلح‌طلب ترامپ - در حال حاضر بستر مناسب‌تری برای چنین رویکردی فراهم می‌کنند تا اسرائیل.
در نتیجه، تصمیم ترامپ برای چشم‌پوشی از سفر به اسرائیل در این مرحله نه نشانه‌ای از چرخشی راهبردی، بلکه نوعی تعویق تاکتیکی است؛ نوعی اذعان به این واقعیت که دستاوردهای دیپلماتیکی که او در پی آن‌هاست، فعلاً در جای دیگری نهفته‌اند. ساختارهای پایدار اتحاد آمریکا و اسرائیل همچنان پابرجا هستند، اما نحوه عملکرد این رابطه در دوران ترامپ، به‌وضوح در گرو عطش بی‌امان او برای معامله و نمایش است.
بازار
دانیال دلاوری

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/725761/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شرایط جدید فروش محصولات کرمان موتور (خرداد 1404)

روایت ترامپ از شوخی پوتین: روس‌ها ملانیا را بیشتر از تو دوست دارند

سخنان عجیب نخست وزیر قطر درباره اهدای هواپیما به ترامپ (زیرنویس فارسی)

پدر فلسطینی: کودکان ما از گرسنگی در حال مردن هستند (زیرنویس فارسی)

بمب شبانه مارکا؛ رئال مادرید در اندیشه خرید نیکو ویلیامز!

خصوصی سازی سایپا در ایستگاه اهلیت سنجی

محمود کریمی دهه اول محرم در چیذر ماندنی شد

پشت پرده طلاق تاکتیکی ترامپ از تل‌آویو

سرپرست جدید مجتمع مس شهربابک منصوب شد

بد و خوب گـازوئیل سه نرخی

پرونده ایران؛ ترامپ برنامه اروپا را خراب کرد

بندرعباس؛ انفجار پنهان ‌

مرگ‌‏های گران؛ تاثیر افزایش تعرفه‌‏های پزشکی بر بیماران

شکایت از مس رفسنجان به فیفا؛ نساجی در لیگ برتر می‌ماند؟

ترانه «صد سال تنهایی» با صدای امیر عباس گلاب

تکرار طرح راندن فلسطینی‌ها از نوار غزه؛ مقصد کجاست؟

یک تحلیلگر: مواضع متناقض واشنگتن بخشی از استراتژی دیپلماتیک امریکاست

میراث رئیسی

«ارابه‌های گیدئون»؛ طرح نظامی اسرائیل برای اشغال کامل غزه

پزشکیان آمده برخی پرونده‌ها را ببندد

نظریه وجود آب جاری در مریخ رد شد

کدام مدل هوش مصنوعی «اوپن‌ای‌آی» بهتر است؟

دیدار مردمی مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

نگاه اخلاق‌ مدارانه فعالان درمانی بنیاد عامل کسب موفقیت است

طرح فروش دو خودرو کرمان موتور؛ یکی زیر قیمت و آن دیگری بالای قیمت بازار

ستاره جدید پرسپولیس، تماشاگر دربی 4-2 (عکس)

وعده فرماندار بم برای رفع مشکلات مردم مناطق روستایی بخش بروات

پای فیفا به پرونده مس رفسنجان باز می شود؟

هواداران نساجی سراغ فیفا رفتند؛ پای فیفا به پرونده مس رفسنجان باز می شود؟

بیانیه باشگاه ملوان علیه گل‌گهر سیرجان در آستانه نیمه‌نهایی جام حذفی

ضرورت استفاده از علم روز و پژوهش به وسیله هیات ورزش‌های دانشگاهی

ورزش‌های دانشگاهی تبلور واقعی وفاق بین بخشی هستند

از حادثه تلخ درگذشت یک عکاس در ورزشگاه آزادی تا سرکار رفتن یک قهرمان المپیک

نماینده سابق: «جنگ» خط قرمز ایران و آمریکا است

فعال اصلاح‌طلب: آمریکایی‌ها آنچه بنا دارند در مذاکره بگویند را علنی نمی‌کنند

روایت وزیر اقتصاد رئیسی از عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم

دیپلمات پیشین: نباید میز مذاکره را به هم زد

انتقاد «سازندگی» از تبلیغ سایت همسریابی در صداوسیما

بیل گیتس: هوش مصنوعی نمی‌تواند این 3 شغل را از انسان‌ها بگیرد

محمود کریمی برنامه محرم در کربلا را لغو کرد

تبدیل اتوبان کرمان- باغین به آزاد راه

پیگیری تحقق سهم 4درصدی نوسازی در بافت‌های فرسوده

سرمربی اسبق استقلال شجاع خلیل‌زاده را از دست دلالان نجات داد!

سارق موزه شاه نعمت‌الله ولی دستگیر و اموال سرقتی عودت داده شد

پروازهای رایمون روی آسمان کیش؛ برقراری پروازهای تهران–کیش

ثبت اختراعی نوآورانه در حوزه مدیریت شهری و روستایی

مسابقه بنیامین فرجی مقابل ووجین کره‌ای که با شکست همراه شد

جدایی رسمی گزینه سپاهان با پوستر گودلاک!

ترابی سرانجام جواب درویش را داد

رکورد جذاب لیگ نخبگان برای ایران و استقلال!