کرمان رصد

آخرين مطالب

بد و خوب گـازوئیل سه نرخی مقالات

بد و خوب گـازوئیل سه نرخی
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
سهیلا یادگاری| هیأت وزیران در مصوبه‌ای عرضه گازوئیل با سه نرخ سهمیه‌ای، نیمه‌یارانه‌ای و آزاد را تصویب کرده است. این سیاست با هدف حمایت از ناوگانی که دارای بارنامه برخط در شبکه حمل‌و‌نقل است، اجرا می‌شود. مدیریت مصرف سوخت و کاهش قاچاق اهداف دیگر این مصوبه و تکلیف برنامه هفتم است که دولت موظف به اجرای آن شده است. اما فعالان حوزه حمل‌و‌نقل با تردید، تحقق اهداف برنامه 3 نرخی شدن گازوئیل را ارزیابی می‌کنند. این خبر که تقریباً 4 ماه پیش در روزنامه «ایران» منتشر شده بود؛ حالا به تأیید رسمی رسیده، اما مهم‌ترین نقد وارده فعلاً اعلام 3 نرخ برای گازوئیل است که به اعتقاد برخی کارشناسان از همین ابتدا، می تواند چشم‌انداز طرح را غیرشفاف نشان دهد.
طبق مصوبه دولت، قیمت سهمیه‌ای همچنان به قوت خود باقی است. یک نرخ نیمه‌یارانه‌ای به عنوان نرخ دوم و یک نرخ آزاد به عنوان نرخ سوم، برای گازوئیل تعیین شده است.
کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران تأکید کرده است که «نرخ سهمیه گازوئیل ناوگان درون شهری و برون شهری تغییر نخواهد کرد و تنها ناوگانی که فعالیتی ندارند و یا بارنامه آنان غیرواقعی است، شامل افزایش قیمت خواهند شد.»
در حالی که فعالان حوزه حمل‌و‌نقل، ابراز امیدواری می‌کنند دولت در مصوبه گازوئیل 3 نرخی تجدید نظر کند، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی از اجرای مصوبه از ابتدای تیر امسال خبر داده است. فعلاً جزئیاتی از نحوه اجرای گازوئیل 3 نرخی و نرخ‌های دوم و سوم ارائه نشده است، اما برخی فعالان از گازوئیل 28 هزار و 500 و 42 هزار تومانی برای نرخ‌های میانی و غیریارانه‌ای گازوئیل خبر دادند.‌
تبعات طرح
رضا رستمی، رئیس کمیسیون حمل‌و‌نقل اتاق بازرگانی در گفت‌و‌گو با «ایران»، اجرای طرح گازوئیل 3 نرخی را دارای تبعاتی دانست. وی گفت: «مدیریت مصرف سوخت و مهم‌تر از آن جلوگیری از قاچاق با گازوئیل 3 نرخی خیلی سخت است و ممکن است نتیجه عکس هم بدهد.»
 وی با تأکید بر اینکه بخش خصوصی و فعالان صنف حمل‌و‌نقل با واقعی شدن یا افزایش پلکانی قیمت گازوئیل موافق هستند، افزود: «رانندگانی که کالا جابه‌جا می‌کنند، تأثیری در میزان قاچاق سوخت ندارند. با اجرای برنامه صدور بارنامه برخط، نصب دوربین در مسیر حرکت و کنترل پیمایش، عملاً قاچاق سوخت توسط ناوگان حمل‌و‌نقل جاده‌ای غیر‌ممکن یا بسیار کم شده است.»
رئیس کمیسیون حمل‌و‌نقل اتاق بازرگانی گفت: «50 درصد کاهش وبهینه‌سازی مصرف سوخت با نوسازی ناوگان محقق می‌شود. ولی گازوئیل سه نرخی برای ایجاد تخلف در تخصیص، فروش و قاچاق سوخت انگیزه بیشتری را فراهم می‌کند.
به گفته این فعال حوزه حمل‌و‌نقل، کامیونداران در حال حاضر هم با مشکل دریافت سوخت مواجه هستند و شرکت نفت و پالایش و پخش سهمیه ناوگان طبق بارنامه برخط را بموقع تأمین نمی‌کند. طبق برنامه تخصیص سوخت طبق بارنامه، 15 هر ماه باید گازوئیل یارانه‌ای به کامیون‌ها منتقل شود اما عملاً در زمان مشخص شده اقدامی در تخصیص سوخت صورت نمی‌گیرد و یا میزان سوخت تخصیصی کمتراز سوخت تعیین شده طبق بارنامه و مسیر از مبدا تا مقصد است.
وی گفت: «با توجه به این شرایط ما معتقدیم سازوکار و زیرساخت‌های اجرای بنزین سه نرخی، جوابگو نخواهد بود.»
بازار
افزایش نرخ به‌صورت پلکانی
سید جلال موسوی، نایب رئیس کانون کامیونداران ایران نیز در گفت‌و‌گو با «ایران»، به این موضوع اشاره کرد که قبل از سال جدید، شرکت ملی نفت موضوع دو نرخی شدن گازوئیل را مطرح کرد که با اعتراض فعالان صنف حمل‌و‌نقل مواجه شد و طرح اجرا نشد اما بعد از چند ماه موضوع گازوئیل سه نرخی مطرح می‌شود.
وی با تأکید بر اینکه گازوئیل 3 نرخی امکان اجرای ضعیفی دارد و اجرای آن قطعاً حاشیه ساز خواهد بود، گفت: «ما نیز تأکید داریم 300 تومان نرخ واقعی گازوئیل نیست، اما تفاوت قیمت در کشور ما نسبت به کشورهای همسایه آنقدر زیاد است که افزایش قیمت یا 3 نرخی کردن مانع از قاچاق نمی‌شود. در حالی که اگر از زمان اجرای تغییر در سیاست سوخت یارانه از سال 88، هر سال مثلاً 5 درصد به قیمت گازوئیل اضافه می‌شد تا الان قیمت به‌صورت پلکانی بیش از 50 درصد افزایش یافته بود.
وی با انتقاد از سیاست‌گذاران در طراحی برنامه‌های جدید برای قیمت‌گذاری سوخت بدون مشورت با فعالان صنف گفت: «اطلاعات و تجربه فعالان صنف، در تعیین سیاست‌های جدی نرخ‌گذاری و عرضه سوخت بسیار مؤثر خواهد بود اما سیاست‌گذاران فقط به پژوهش‌ها و گزارش‌های تئوری اکتفا می‌کنند.»
نایب رئیس کانون کامیونداران ایران افزود: «کشتی‌ها و شناورها سوخت را به میزان قابل توجهی قاچاق می‌کنند آنوقت مثلاً بیشترین اتهام قاچاق متوجه تخلف کم مصرف سوخت در بخش حمل‌و‌نقل است. اجرای برخی برنامه‌ها مانند صدور بارنامه برخط یا کنترل محوطه‌های تولید و توزیع با پهپاد توانسته بخش قابل توجهی از قاچاق را مخصوصاً در شهرها و بنادر جنوبی مانند بندر عباس کاهش دهد.»
به گفته این فعال حوزه حمل‌و‌نقل، افزیش قیمت حمل بار که به افزایش قیمت برای مصرف کننده نهایی منجر می‌شود، با اجرای گازوئیل 3 نرخی اجتناب‌ناپذیر است.
وی پمپ‌های عرضه سوخت آزاد را مهم‌ترین نقطه در قاچاق سوخت عنوان کرد و گفت: «این مراکز توزیع آزاد، سوخت را به کامیون‌های خارجی مانند ترکیه‌ای یا افغانستانی با قیمت بیشتر از نرخ تعیین شده کنونی (600 تومان) می‌فروشند و چون اختلاف قیمت بازهم به صرفه است، کامیون‌ها گازوئیل را با نرخ بیشتر از نرخ آزاد می‌خرند و به بیرون از مرز می‌برند.»
اما سیاست‌گذاران، رویکرد قانون در تغییر نرخ گازوئیل و گازوئیل سه نرخی را حمایت از ناوگان دارای بارنامه و صورت وضعیت و ناوگان فعال در شبکه حمل‌و‌نقل عنوان می‌کنند که می‌توانند در هر نقطه‌ای از کشور سوخت یارانه‌ای دریافت کنند. وزارت نفت، وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی و فراجا، مهم‌ترین دستگاه‌های موظف در تأمین زیرساخت‌ها و تعیین سازوکارهای اجرای مصوبه دولت هستند. مثلاً وزارت کشور و شهرداری‌ها موظف به نصب جی پی اس بر ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی درون شهری شده‌اند که به گفته علیرضا احمدی فینی، رئیس ستاد مدیریت سوخت بخش قابل توجهی از ناوگان عمومی درون شهری به جی پی اس مجهز شده‌اند. همچنین وزارت نفت موظف به نصیب دوربین در جایگاه‌ها و وزارت راه و شهرسازی موظف به نصب دوربین‌های جاده‌ای مجهز برای کنترل پیمایش ناوگان جاده‌ای شده‌اند.
به نظر می‌رسد سیاست کنترل مصرف سوخت، سیاستی مطلوب است اما اجرای آن به تأمین زیرساخت‌ها نیاز دارد تا ناوگان فعال شبکه حمل‌و‌نقل متضرر نشوند. اجرای پلکانی تغییر نرخ، موضوعی است که از مشکلات سه نرخی شدن گازوئیل جلوگیری می‌کند، فعالان صنف حمل‌و‌نقل بر افزایش پلکانی قیمت تأکید دارند‌ .

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/725757/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله هم میهن/ بازسازی اعتماد مخاطب به رسانه‌های داخلی

سرمقاله آرمان ملی/ دیپلماسی و گفت‌وگوهای پنهان

کیهان: مکانیسم ماشه تهدیدی نخ نما برای گرفتن امتیاز است

سیارات منظومه «تراپیست-1» غرق در آب هستند

رونمایی از 3 گزینه جدید برای جانشینی این استقلالی

عرب‌براقی داور سیرجان و ناظمی برای استقلال در نیمه نهایی جام حذفی – آفتاب نو | اخبار ورزشی

پاسخ کوبنده طلا گلزار به حواشی تصاویرش از جشنواره کن+تصویر

خانواده های کرمانی فرزندانشان را در مدارس فوتبال مجوز دار ثبت نام کنند

آغاز مرمت وبازسازی عمارت بادگیر چپقی سیرجان

مه صبحگاهی و رشد ابر در ارتفاعات هرمزگان / دریا آرام و هوای گرم تا پایان هفته ادامه دارد

مردم محور نهضت توسعه عدالت آموزشی ؛ مدرسه‌سازی از دل محله‌ها آغاز می‌شود

کارگر ضبط پسته سارق از کار درآمد!

دیدار دنیامالی با وزیر ورزش پاکستان

آیت شریفی:‌ به خاطر آسیب‌دیدگی ریسک نکردم

مهندسی والیبال ایران با پیاتزا

ترانه «دو نفره» از بابک جهانبخش

سرمقاله دنیای اقتصاد/ درباره چسبندگی قیمت‌ها

سرمقاله سازندگی/ موانع پنهان و آشکار

بحران پیاز جیرفت از ورود کشاورزان غیرمتخصص تا طمع تجارت +فیلم

بازنشستگان فرهنگی گنجینه‌ای از تجربه، دانش و اخلاق هستند

مربی کرمانی عازم ازبکستان شد

درخشش ووشوکاران کرمانی در مسابقات کشوری

مرحله جدید مرمت بادگیر چپقی سیرجان آغاز شد

اولین خرید سپاهان امضا کرد

راه نجات از بحران انرژی، توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و اصلاح الگوی مصرف است

تأکید استاندار کرمان بر جذب سرمایه‌گذار در بخش صنایع تبدیلی کشاورزی

مهارت‌آموزی در کرمان باید متناسب با اقلیم و اقتصاد نوین توسعه یابد

کرمان نماینده تمدن ایرانی- اسلامی در رویداد جهانی اربعین

سرمقاله خراسان/ روحانیت تراز در عصر جدید

بی‌نیازی از دنیا مبنای دفاع از مظلوم و دیپلماسی مقاومت است

عیسی: منتظرم تا تکلیفم با سپاهان مشخص شود

زندگی متفاوت اولین زن روزنامه‌نگار تهرانی

شرایط جدید فروش محصولات کرمان موتور (خرداد 1404)

روایت ترامپ از شوخی پوتین: روس‌ها ملانیا را بیشتر از تو دوست دارند

سخنان عجیب نخست وزیر قطر درباره اهدای هواپیما به ترامپ (زیرنویس فارسی)

پدر فلسطینی: کودکان ما از گرسنگی در حال مردن هستند (زیرنویس فارسی)

بمب شبانه مارکا؛ رئال مادرید در اندیشه خرید نیکو ویلیامز!

خصوصی سازی سایپا در ایستگاه اهلیت سنجی

محمود کریمی دهه اول محرم در چیذر ماندنی شد

پشت پرده طلاق تاکتیکی ترامپ از تل‌آویو

سرپرست جدید مجتمع مس شهربابک منصوب شد

بد و خوب گـازوئیل سه نرخی

پرونده ایران؛ ترامپ برنامه اروپا را خراب کرد

بندرعباس؛ انفجار پنهان ‌

مرگ‌‏های گران؛ تاثیر افزایش تعرفه‌‏های پزشکی بر بیماران

شکایت از مس رفسنجان به فیفا؛ نساجی در لیگ برتر می‌ماند؟

ترانه «صد سال تنهایی» با صدای امیر عباس گلاب

تکرار طرح راندن فلسطینی‌ها از نوار غزه؛ مقصد کجاست؟

یک تحلیلگر: مواضع متناقض واشنگتن بخشی از استراتژی دیپلماتیک امریکاست

میراث رئیسی