سه شنبه ۳۱ تير ۱۴۰۴
اجتماعی

احداث ایستگاه آتش‌نشانی برای بازار کرمان به کجا رسید؟

احداث ایستگاه آتش‌نشانی برای بازار کرمان به کجا رسید؟
کرمان رصد - ایرنا / احداث ایستگاه دوازدهم آتش‌نشانی کرمان در محدوده بازار تاریخی این شهر از موضوعات بحث برانگیز بوده که در قالب طرح‌های مختلفی مطرح شده و اکنون معاون حمل‌ و ...
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایرنا / احداث ایستگاه دوازدهم آتش‌نشانی کرمان در محدوده بازار تاریخی این شهر از موضوعات بحث برانگیز بوده که در قالب طرح‌های مختلفی مطرح شده و اکنون معاون حمل‌ و نقل و امور زیربنایی شهرداری کرمان از ایجاد یک سازه موقت برای استقرار این ایستگاه تا تایید نهایی طرح کلی موزه آتش‌نشانی خبر می‌دهد.
بازار بزرگ کرمان جزو آثار ملی ایران است که از میدان ارگ آغاز و به میدان شهدا (مشتاقیه) ختم می‌شود؛ به همین دلیل به‌ عنوان طولانی‌ترین راسته بازار ایران به حساب می‌آید و با وجود اماکن تاریخی و تجاری متعدد داخل و اطراف آن هنوز ایستگاه آتش‌نشانی ندارد.
اگر حادثه‌ای در این مکان روی دهد به طور معمول آتش‌نشانان از ایستگاه شماره یک واقع در میدان قرنی شهر کرمان اعزام می‌شوند که چند خیابان پرترافیک تا بازار فاصله دارد، این در حالی است که خودروهای آتش‌نشانی برای ورود به راسته بازار و محیط‌های پیرامون آن نیز با محدودیت‌هایی به لحاظ فنی و ضوابط میراث فرهنگی مواجه هستند.
نکته مهمتر اینکه مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرمان به تازگی اعلام کرد که بازار کرمان با بیش از 600 سال قدمت یکی از بمب‌های ساعتی این شهر است.
روح‌الله مطهری، مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرمان در تکمیل اظهاراتش بیان کرد: نیروهای سازمان آتش‌نشانی کرمان تک تک مغازه‌ها را رصد کردند و طی بازدید و گفت و گو با صاحب مغازه‌ها متأسفانه تنها پنج درصد از بازار حداقل وسایل ایمنی آتش‌نشانی که یک کپسول آتش‌نشانی است را دارند و دو، سه درصد این کپسول‌ها نیز شارژ نیست.
همین مسئله سبب شد که تحویل رایگان کپسول آتش‌نشانی به کسبه بازار تاریخی کرمان در جلسه نهم تیرماه شورای اسلامی شهر کرمان تصویب شود اما دغدغه ایمنی بازار کرمان همچنان پابرجاست و اوایل امسال خبر رسید که شهرداری کرمان طبق توافق اولیه با اداره کل میراث فرهنگی استان، قرار است خانه شرکت فرش که ساختمانی متروکه متعلق به شهرداری است را به موزه آتش‌نشانی تبدیل کند و سپس تجهیزات مورد نیاز اطفای حریق در محوطه این بنای تاریخی مستقر شود.
این موضوع نیز واکنش‌های مختلفی را به ویژه از سوی دوستداران میراث فرهنگی در پی داشت و میراث فرهنگی کرمان هم اعلام کرد که ایجاد هر نوع موزه در بنای تاریخی نیازمند طرح محتوایی و اخذ مجوز از مراجع بالادستی است.
بازار
طرح ساخت موزه آتش‌نشانی پابرجاست
محمدرضا یحیی‌زاده، معاون حمل‌ و نقل و امور زیربنایی شهرداری کرمان درباره آخرین روند تصمیم‌گیری مربوط به این طرح گفت: بعد از شروع عملیات خاکبرداری در ساختمان موزه فرش کرمان و اینکه میراث فرهنگی جلوی کار را گرفت، جلسه‌ای را در اداره کل میراث فرهنگی استان با حضور همکاران آتش‌نشانی داشتیم و در آن جلسه هماهنگی شد که ایستگاه آتش‌نشانی ساخته و در کنار آن موزه آتش‌نشانی هم ایجاد شود یعنی یک قسمت، ایستگاه آتش‌نشانی و قسمت دیگر موزه باشد.
وی افزود: پروژه متوقف نشده و در مراحل طراحی است اما قرار شد یک سازه موقت ایجاد شود چون در بازار کرمان هر لحظه ممکن است اتفاقی بیفتد و خساراتی بر جای بگذارد.
معاون حمل و نقل و امور زیربنایی شهرداری کرمان بیان کرد: قرار شد ایستگاه به صورت سازه موقت احداث تا طراحی مکان مورد نظر برای موزه آتش‌نشانی نیز انجام شود. طراحی سازه و ساختمانی که دومنظوره باشد یعنی یک قسمت آن موزه و قسمت دیگر ایستگاه آتش‌نشانی باشد، زمان‌بر است.
وی گفت: بعد از طراحی نیز باید طرح کلی تایید میراث فرهنگی را بگیرد و مقداری زمان‌بر می‌شود لذا قرار شد اول یک سازه سبک که قابل جمع‌آوری باشد، احداث شود تا زمانی که تاییدیه نقشه‌ها را از میراث فرهنگی بگیریم ضمن آنکه ردیف بودجه آن هم باید در شورای شهر تأمین شود و بدون تأمین بودجه نمی‌توان کار کرد.
سازه موقت در حال احداث است
یحیی‌زاده ادامه داد: سازه موقت را همکاران سازمان آتش‌نشانی شهرداری کرمان انجام می‌دهند و در حال احداث است. این سازه در قسمتی از محوطه است که بعدها برای ایجاد موزه مزاحمتی نداشته باشد و مکان کوچکی است که خودروهای مخصوص آتش‌نشانی در آنجا مستقر شود و با میراث فرهنگی توافق کردیم که به این صورت باشد.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا ایستگاه آتش‌نشانی در زمین‌های خالی اطراف بازار ساخته نمی‌شود؟ گفت: این زمین‌های خالی دارای صاحب یا ورثه هستند و مسائل خاص خود را دارند لذا آنها را به راحتی در اختیار شهرداری قرار نمی‌دهند که ساختمان جداگانه برای آتش‌نشانی احداث شود و با توجه به اهمیت ایمنی بازار کرمان، ساختمان موزه فرش برای ایستگاه دوازدهم در نظر گرفته شد.
2 ایستگاه دائمی دیگر نیز ساخته می‌شود
معاون شهردار کرمان اضافه کرد: در حال حاضر ساخت چند ایستگاه دائمی آتش‌نشانی از جمله در شهرک شهید مطهری و بلوار شهید صدوقی (روبه‌روی سه راه دخانیات) از طرف معاونت زیربنایی شهرداری در دست اقدام برای انتخاب پیمانکار و ساخت است، این ایستگاه‌ها طراحی شده و در مرحله ساخت قرار دارند.
وی یادآور شد: ایستگاه آتش‌نشانی یازدهم شهر کرمان اواخر سال گذشته در شهرک شهید مطهری افتتاح شد ولی آن هم در سازه موقت بوده و همکاران ما سازه موقت را به این دلیل احداث می‌کنند مثل بازار که با توجه به بُعد مسافت آن نقطه از ایستگاه‌های مجاور، تراکم جمعیت و سایر عوامل، حادثه‌ای روی دهد بتوانند در زمان کمتری عملیات اطفای حریق را انجام دهند.
یحیی‌زاده گفت: فرآیند ساخت یک ساختمان دائمی به لحاظ طراحی، میزان برآورد اعتبار، رعایت استانداردهای فنی، اخذ تاییدیه آتش‌نشانی، انتخاب پیمانکار و بعد ساخت آن طول می‌کشد لذا برای خدمات‌رسانی مناسب در حوادث احتمالی نیاز به راه‌اندازی ایستگاه است تا ساختمان دائمی نیز احداث شود.


نظرات شما