کرمان رصد

آخرين مطالب

دوم خرداد، جنبش و دولت اصلاحات مقالات

دوم خرداد، جنبش و دولت اصلاحات
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
حمید‌رضا جلائی‌پور-استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران| در انتخابات غیرمنتظره دوم خرداد ١٣٧6، محمد خاتمی، نامزد جریانی که بعدها به نیروی سیاسی «اصلاح‌طلبان» مشهور شد، با بیست میلیون رای پیروز انتخابات شد. زان‌پس در جامعه سیاسی ایران دو رخداد با برکت و به هم پیوسته‌ اتفاق افتاد که به آن اشاره می‌کنم. میراث این دو رخداد همچنان حضور دارد.
رخداد اول: در تاریخ معاصر ایران حرکت‌های جمعی و اعتراضی «شورشی»، «جنبشی»، «ناجنبشی» و «انقلابی» رخداد داده است. رخداد اول پس از پیروزی خاتمی وقوع «جنبش مدنی اصلاحات» در ایران بود. هدف این جنبش اصلاح نظام جمهوری اسلامی از طریق روش‌های قانونی، تدریجی و خشونت‌پرهیز بود. گفتمان این جنبش بر حاکمیت قانون، حقوق برابر شهروندی همه ایرانیان بود. این گفتمان بر تقویت توسعه سیاسی و دموکراسی از طریق گسترش آزادی‌های مدنی (مانند آزادی بیان و مطبوعات)، حوزه عمومی نقد و بررسی و آزادی مخالفان (دگراندیشان) و تعامل سازنده با کشورهای جهان، تاکید داشت.
حامیان و بازیگران این جنبش روشنفکران و نخبگان، دانشجویان، جوانان و زنان و خصوصاً طبقه متوسط فرهنگی بودند. تشکل‌های سیاسی عمده این جنبش حزب مشارکت، سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی، حزب کارگزاران سازندگی و انجمن‌های دانشجویی و اسلامی دفتر تحکیم بود. در مجموع این جنبش حامی دولت خاتمی بود و توانست به‌رغم چالش‌های نفس‌گیر (وقوع قتل‌های زنجیره‌ای، حادثه کوی دانشگاه و دستگیری روزنامه‌نگاران و دانشجویان) با بسیج‌های انتخاباتی در انتخابات اولین شوراهای شهر، مجلس ششم و انتخابات مجدد محمد خاتمی به ریاست‌جمهوری، پیروزی‌های قاطع به دست بیاورد.
البته این جنبش نتوانست شعارهایش را از طریق مجلس ششم، که با مقاومت شورای نگهبان و قوه قضائیه و نهادهای انقلابی روبه‌رو بود، به قانون تبدیل کند و از این نظر جنبش پیروز نشد. اما این جنبش سرکوب هم نشد و توانست مدافع موفق‌ترین دولت بعد از انقلاب باشد. مطبوعات مستقل از دولت را، به‌رغم بستن ده‌ها روزنامه، نهادینه کند، نهادهای داوطلبانه یا ان‌جی‌اوها و سمن‌ها را تقویت کند، آگاهی‌ها و فرهنگ سیاسی دموکراتیک را در جامعه عمق ببخشد.
از این جنبش جبهه سیاسی دوم خرداد یا جبهه سیاسی اصلاح‌طلبان در برابر جبهه اصول‌گرایان تداوم پیدا کرد و اصلاح‌طلبی به‌عنوان یک مشی تغییر سیاسی، در برابر مشی اصول‌گرایی (حافظان وضع موجود) و مشی انقلابی (طرفداران تغییر ساختاری) در جامعه سیاسی ریشه گرفت.
رخداد دوم: رخداد دوم اینکه دولت خاتمی توانست بر اساس شاخص‌های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی موفق‌ترین دولت را پس از انقلاب جامه عمل بپوشاند. از حیث اقتصادی میانگین رشد اقتصادی سالانه حدود 6٪ شد. میزان تورم به ده درصد رسید. سیاست یکسان‌سازی نرخ ارز با موفقیت انجام شد؛ که به ثبات بازار ارز کمک کرد.
حساب ذخیره ارزی برای مدیریت درآمدهای نفتی و کاهش وابستگی به نفت تشکیل شد. قیمت حامل‌های انرژی به صورت پلکانی و تدریجی و بدون اعتراض مردمی افزایش یافت. استقراض دولت از بانک مرکزی، ممنوع شد. تسهیلات تکلیفی کاهش یافت و سامانه مالیاتی بهبود یافت. سرمایه‌گذاری خارجی نسبت به تولید ناخالص داخلی از حدود بیست و شش درصد در سال 1375 به حدود بیست و نه درصد در سال 1383 افزایش یافت. (البته خصوصی‌سازی و یارانه‌ها در این دوره با موفقیت سامان نیافت).
از حیث سیاسی، اولین انتخابات شوراهای شهر و روستا در سال 1377، برگزار شد که به مشارکت مستقیم بیشتر مردم در اداره امور محلی منجر شد. فضای سیاسی با افزایش آزادی مطبوعات و نشست‌های دانشگاهی باز شد. خاتمی در سطح سیاست خارجی ایده «گفتگوی تمدن‌ها» را مطرح کرد که در سطح جهانی مورد توجه قرار گرفت و سازمان ملل متحد سال 2001 را به این نام اعلام کرد.
خاتمی برای اصلاح قوانین انتخاباتی و افزایش شفافیت سیاسی، هرچند با مقاومت روبه‌رو شد، تلاش کرد. تمایزیابی و تشکل‌یابی سیاسی تقویت شد، حزب مشارکت شکل گرفت و مجمع روحانیون مبارز و هیئت‌های موتلفه به صورت رسمی درآمدند و به افزایش مشارکت سیاسی کمک کردند.
از حیث اجتماعی، آزادی‌های مدنی رونق گرفت. فضای بازتر در دانشگاه‌ها و جامعه برای بحث‌های سیاسی و اجتماعی فراهم شد. برخی قوانین مرتبط با زنان، مانند افزایش سن ازدواج، تعیین مصادیق عسر و حرج برای طلاق، و اولویت دادن به مادر برای حضانت فرزند تا 7 سالگی، اصلاح شد.برای لغو ممنوعیت اعزام دانشجویان دختر به خارج از کشور تلاش شد. مشارکت سیاسی و اجتماعی زنان و جوانان، به‌ویژه در انتخابات 1376 و 1380، افزایش یافت. با وجود اینکه مشارکت اقتصادی زنان کمی بهبود یافت ولی همچنان پایین باقی ماند.
از حیث فرهنگی، با رشد چشمگیر مطبوعات، آزادی‌های مدنی و فعالیت‌های فرهنگی، به باز شدن فضای نقد و گفت‌وگو در جامعه کمک کرد. فعالیت‌های هنری، سینمایی، موسیقی و ادبی رشد فزاینده پیدا کرد. در محیط‌های دانشجویی دوهزار و پانصد نشریه دانشجویی نشر یافت. مناطق اهل سنت‌نشین در ایران با گشودگی فرهنگی، اجتماعی و سیاسی روبه‌رو شدند. سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های ورزشی و فرهنگی افزایش یافت.
بدین‌سان مردم ایران با مشارکت انتخاباتی خود در دوم‌خرداد ١٣٧6 و با به پیروزی رساندن محمد خاتمی در جامعه ایران یک جنبش مدنی اصلاحات شکل گرفت و با حمایت این جنبش موفق‌ترین دولت در اداره کشور پس از انقلاب پا به عرصه گذاشت. در این دوره سند چشم‌انداز بیست‌ساله توسعه کشور تنظیم شد. طبق این سند قرار بود ایران قدرت اقتصادی کشورهای منطقه شود.
در انتخابات ١٣٨4 جبهه اصلاحات با انجام یک خطای فاحش که با چهار نامزد در انتخابات شرکت کردند، انتخابات را به محمود احمد‌ی‌نژاد نامزد جبهه اصول‌گرایان واگذار کردند. زان‌پس برنامه‌های توسعه‌ای سند چشم‌انداز به کنار گذاشته شد و سیاست‌های مخالف توسعه و مردم‌انگیز در سیاست خارجی و داخلی در دستور کار قرار گرفت.
با این همه پس از سال ٧6، میراث و سنت اصلاح‌جویی دوبار به کمک ایران آمد؛ یکی در انتخابات ١٣٩٢ بود که به پیروزی حسن روحانی منجر شد و ایران از وضعیت «نیمه امنیتی» دوران احمدی‌نژاد خارج شد و در سیاست خارجی برجام به تصویب رسید و دیگری در انتخابات ١4٠٣ بود که به پیروزی مسعود پزشکیان منجر شد؛ دولتی که تلاش می‌کند با یک سیاست خارجی متوازن کمی فشار «تحریم‌های فزاینده آمریکا» را کاهش دهد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/726826/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چگونه ترامپ دیپلماسی را به یک ورزش رزمی تبدیل کرده؟

دوم خرداد، جنبش و دولت اصلاحات

خطر اخراج کارگران با ادامه قطعی‌های برق

فکر می‌کنید ورزش کردن برای جبران نشستن طولانی کافی است؟

فاجعه خاموش

آژیر قرمز فرزندنیاوری

افزایش نگران‌کننده دانشجویان مشروطی

خانه‌نشینی معلولان با گرانی پروتزها

قطعی برق و تهدید 35 هزار شغل در شهرک‌های صنعتی کرمان

5 حرکت برتر بسکتبال NBA در شب گذشته

ترانه «حالا هی» از آرمین زارعی

مدافعان گمنام خونین‌شهر

پزشک جراح نباید دست به تیغ شود؟

اخاذی هوش مصنوعی از مهندسی که می‌خواست خاموشش کند!

دومین شکست بسکتبال سه نفره ایران در انتخابی جام جهانی

سالک و هاری آخرین دستاوردِ نمایش حیوان دوستی

واکاوی دلیل حفظ حق غنی‌سازی برای ایران

نماینده مجلس ششم: ریشه اصلاح‌طلبی در جامعه قوی‌تر شده است

مسابقات پارا وزنه برداری جانبازان با حضور مدیر کل بنیاد مازندران برگزار شد

دستگیری عاملان قتل و نزاع دسته‌جمعی در سیرجان

رکوردی بی‌سابقه؛ جوکوویچ به 100 جام رسید

بازگشت به پایتخت

مذاکرات پیچیده

یک کلاژ رویایی؛ درباره تجمع اخیر حامیان فلسطین مقابل دانشگاه تهران

کندی مذاکرات بر لبه خط قرمز‌ها

توان محدود حملات هوایی آمریکا

بازدید نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران از مجتمع ایثار زاهدان

پیام تسلیت مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در پی درگذشت حجت‌الاسلام و المسلمین یوسف‌پور

بی‌احتیاطی در محور زرند ـ کرمان حادثه آفرید

شکست بسکتبال سه به سه ایران در اولین مسابقه انتخابی جام جهانی

23 میلیارد حق کارگزاری برای انتقال 2 بازیکن لیگ برتری

خرید بعدی پرسپولیس به تیم ملی دعوت شد

پیشنهاد پرسپولیس به مدافع ملی‌پوش فولاد

آغاز مذاکرات برای جلب رضایت فرهاد مجیدی

آهنگ «شب عاشقی» از آرون افشار

نه عقب‌نشینی، نه توافق

عقلانیت در حکمرانی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی عامل رشد اقتصادی است

تکرار تجربه برجام

جلود عراقی بدون رقیب رییس فدراسیون جهانی وزنه‌برداری ماند

انصراف سجاد انوشیروانی از انتخابات دبیر کلی فدراسیون جهانی وزنه‌برداری

صعود کومیته تیمی مردان به فینال آسیا؛ بانوان برنزی شدند

دیدار نماینده رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران و مشاور مدیرعامل بانک دی با جانباز انقلاب اسلامی در گرگان

نام‌گذاری سوم خرداد به عنوان «روز مقاومت، ایثار و پیروزی» یک انتخاب دقیق و عمیق است

جام جهانی سابر؛ پایان کار نمایندگان ایران در بخش انفرادی

کریستنسن به تیم والیبال ورونا پیوست

ضرورت بهره‌برداری حداکثری از ظرفیت‌های قانون بودجه

نسخه پولی ChatGPT برای شهروندان امارات رایگان شد!

فناوری جدید لیزری، سرعت اینترنت را 10 برابر می‌کند

آغاز فرآیند تحویل 288 واحد مسکونی احداث شده برای خانواده‌های ایثارگران

«اگه میشد بغل میکردم صداتو» از علی لهراسبی