کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله اطلاعات/ آیا اسرائیل جسارت حمله به ایران را دارد؟ مقالات

سرمقاله اطلاعات/ آیا اسرائیل جسارت حمله به ایران را دارد؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اطلاعات / «آیا اسرائیل جسارت حمله به ایران را دارد؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه اطلاعات به قلم جمیله کدیور است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
دور پنجم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا روز جمعه 2خرداد/ 23مه در شرایطی برگزار شد که رسانه های جریان اصلی به نقل از منابع مطلع آمریکایی و صهیونیستی از آماده‌ شدن اسرائیل برای حمله احتمالی به تاسیسات هسته‌ای ایران خبر داده اند و مقامات مختلف اسرائیلی هم تهدیدهای خود را علیه ایران و برنامه 
هسته ای آن تکرار کرده و شدت بخشیده اند. این نخستین مرتبه نیست که مقامات اسرائیلی تهدید به چنین حملاتی می کنند و اولین بار نیست که رسانه های غربی از شنیده شدن «صدای پای جنگ اسرائیل» علیه ایران سخن می گویند.
بنیامین نتانیاهو اصلی‌ترین چهره اسرائیلی سیاست خصمانه علیه برنامه هسته‌ای ایران بوده و هست و اقدامات او از تهدیدات لفظی فراتر رفته و شامل دستور برای ترور دانشمندان هسته ای، دزدی اسناد و حملات‌ سایبری و ... بوده است. دیگر نخست‌وزیران رژیم همچون آریل شارون (2001–2006) که به ارتش اسرائیل دستور داده بود برای حمله به تاسیسات ایران آماده شود، ایهود اولمرت (2006–2009) که احتمال حمله نظامی را مطرح کرده بود و نفتالی بنت (2021-2022) که دستور به دخالت اسرائیل در اقدامات تروریستی و خرابکاری در خاک ایران داده بود، نیز عملیات و تهدیداتی در این زمینه داشته‌اند، اما شدت و پیوستگی فعالیت‌های نتانیاهو در قیاس با سایر مقامات رژیم بی‌سابقه است.
نتانیاهو، از 1996که به قدرت رسید ایران را تهدیدی راهبردی برای اسرائیل خواند. او در سال 2009در سازمان ملل ایران را بزرگ‌ترین تهدید معرفی کرد و در سال 2010آماده‌باش برای حمله به ایران صادر شد، اقدامی که توسط رئیس ستاد ارتش و موساد متوقف شد. او در سپتامبر 2012در مجمع عمومی با نشان دادن تصویر یک بمب ادعا کرد: «ایران به دستیابی اورانیوم غنی شده لازم برای سلاح هسته ای نزدیک است...هیچ چیزی بیشتر از یک ایران اتمی جامعه جهانی را به خطر نمی اندازد.» نتانیاهو در سال 2015مخالفت شدید خود را با توافق برجام اعلام کرد و بالاخره در2018تحت فشار نتانیاهو،آمریکای ترامپ از برجام خارج شد.
بازار
نتانیاهو در هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی در 31شهریور1402/ 22سپتامبر 2023بار دیگر ایران را بزرگترین تهدید منطقه خواند و از کشورهای غربی خواست تحریم‌های ایران باید برگردند و تحریم‌های بیشتری علیه تهران وضع کنند. او همچنین تاکید کرد که «هر کاری» خواهد کرد تا ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند. او خواستار وجود «تهدید معتبر هسته‌ای» علیه تهران شد. البته دفترش مدت کوتاهی بعد از سخنرانی، اعلام کرد منظورش از « تهدید معتبر هسته‌ای»، «تهدید معتبر نظامی» بوده، نه هسته‌ای.
در 30دسامبر 2023، نتانیاهو با تهدید به استفاده از نیروی نظامی علیه ایران، گفت: «ما همیشه و همه جا علیه ایران در حال اقدام هستیم، وارد جزئیات نخواهم شد... هدفی که سال هاست برای دستیابی به آن کار کرده ام تغییری نکرده و این هدف انجام هر کاری - هر کاری - برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح 
هسته ای است.» و این قصه سر دراز دارد.
هنگام مذاکرات منتهی به برجام و نهایی شدن سرنوشت مذاکرات هسته ای، موج اخبار رسانه های اسرائیلی و غربی پیرامون نزدیک بودن خطر حمله اسرائیل به ایران شدت گرفت. در همان ایام نتانیاهو تأکید کرد که «همه خطرها در مقایسه با خطر ناشی از هسته ای شدن ایران، کوچک و بی اهمیت است.» نتانیاهو و ایهود باراک معتقد بودند که ایران به ساخت بمب اتم بسیار نزدیک شده و اگر اکنون اقدام نشود، دیگر بسیار دیر خواهد بود. در همان ایام، گیدئون لوی، روزنامه نگار چپگرای اسرائیلی، در مقاله ای در هاآرتص نوشت: «آهنگ رفتن اسرائیل به سوی یک جنگ دیگر، 
شتابان تر از گذشته شده است...و خودبزرگ بین هایی که از تکرار نظرات جنگ طلبانه خود مست شده و مانند «لات محله» فکر می کنند که هر مشکلی را می توان با خشونت حل کرد، در این گمان اشتباه هستند که به آسانی عوض کردن جوراب می توان حکومت ها را نیز تغییر داد... گذشته از انگیزه آنها... همگی تنها یک چیز می خواهند؛ جنگ و جنگ.»
مشابه تهدیدهای گذشته علیه ایران -که بارها بر صلح امیز بودن برنامه های هسته ای خود تاکید کرده- امروز نیز تهدید به حمله با همان شدت از سوی مقامات اسرائیلی اعلام و توسط رسانه های جریان اصلی منتشر می شود. اسرائیل بارها با توافق بین آمریکا و ایران مخالفت و تهدید کرده‌ است که برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای، به هر اقدامی، از جمله حمله به سایت‌های هسته‌ای ایران متوسل خواهد شد.
نتانیاهو در آوریل 2025با پیشنهاد مدل لیبی برای حل مساله هسته ای ایران، گفت: «ما راکتورهای هسته ای و تاسیسات غنی سازی ایران را نابود خواهیم کرد.» او در اولین کنفرانس مطبوعاتی خود در شش ماه گذشته، در 31اردیبهشت /21مه با اعلام اینکه ایران همچنان یک تهدید بسیار جدی است، ضمن تاکید بر این که دولت و کشورش در هماهنگی کامل با ایالات متحده در رابطه با ایران است و رایزنی‌ها با واشنگتن را به‌طور دائم ادامه می‌دهد، ابراز امیدواری کرد بتوان به توافقی با حکومت ایران دست یافت که مانع از دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای و غنی‌سازی اورانیوم شود. او تصریح کرد حتی در صورت دستیابی به توافق، کشورش حق دفاع از خود را در برابر ایران محفوظ می‌داند. نتانیاهو گفت: «با این‌که ما به دستاوردهای بزرگی در مقابله با محور ایران دست یافته‌ایم، اما کار هنوز به پایان نرسیده است.» مقامات ارشد اسرائیل بارها اشاره کرده‌اند که در حال بررسی حمله به ایران هستند. یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، در نوامبر 2024در شبکه ایکس نوشت: «ایران بیش از هر زمان دیگری در معرض حملات به تأسیسات هسته‌ای خود است. ما این فرصت را داریم که به مهمترین هدف خود - خنثی کردن واز بین بردن تهدید وجودی برای کشور اسرائیل - دست یابیم.» در فوریه2025، نهادهای اطلاعاتی آمریکا هشدار دادند که اسرائیل احتمالاً امسال برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران تلاش خواهد کرد. در ادامه این اظهارات، شبکه «سی‌ان‌ان» به نقل از مقام‌های آمریکایی که نامشان فاش نشد ، گزارش داد که در ماه‌های اخیر، احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران به‌طور قابل‌توجهی افزایش یافته است. در این گزارش آمده است:«بر اساس اطلاعات به‌دست آمده، اسرائیل برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران آماده می‌شود... تصمیم اسرائیل برای حمله احتمالاً به دیدگاهش درمورد مذاکرات واشنگتن با تهران بستگی خواهد داشت.» سی‌ان‌ان همچنین به نقل از یک مقام صهیونیست که نامش را فاش نکرده، گزارش داد : «اگر واشنگتن با ایران به توافق بدی برسد، ما آماده‌ایم که به تنهایی اقدام نظامی انجام دهیم.» 
این در حالی است که ترامپ در فوریه 2025گفت که خواهان یک «توافق صلح هسته‌ای تائید شده» با ایران است که اقدام نظامی مشترک با اسرائیل آن را به خطر می‌اندازد. در18فروردین/7آوریل، همان روزی که مذاکرات با ایران را اعلام کرد، به نتانیاهو گفت که ایالات متحده با حمله نظامی به ایران مخالف است و در2اردیبهشت/ 22آوریل با اشاره به اینکه مانع حمله اسرائیل به سایت‌های هسته‌ای ایران نمی شود، گفت:«من این انتخاب را به آنها واگذار می‌کنم، اما توافق را به پرتاب بمب ترجیح می‌دهم.» و اگر توافقی حاصل نشود، «رهبری گروه» را در جنگ با ایران بر عهده خواهد داشت.
گزارش سی‌ان‌ان پس از گزارش ماه گذشته «نیویورک تایمز» مبنی بر جلوگیری ترامپ از حمله برنامه‌ریزی شده اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران که نیاز به حمایت نظامی ایالات متحده دارد، منتشر شد.
 «اکسیوس» هم به نقل از دو منبع اسرائیلی مطلع از مذاکرات نوشت: «اسرائیل در حال آماده‌سازی برای حمله سریع به تأسیسات هسته‌ای ایران، در صورتی که مذاکرات میان آمریکا و ایران فروبپاشد، است. 
یکی از منابع گفته ارتش اسرائیل معتقد است پنجره عملیاتی برای انجام یک حمله موفق ممکن است به‌زودی بسته شود، بنابراین اگر مذاکرات شکست بخورد، اسرائیل باید سریع عمل کند.» دو منبع اسرائیلی، گزارش شبکه سی‌ان‌ان را تائید کردند که نیروهای ارتش اسرائیل در حال انجام تمرینات و آماده‌سازی برای یک حمله احتمالی به ایران هستند و گفته اند: «نتانیاهو منتظر فروپاشی مذاکرات هسته‌ای و منتظر لحظه‌ای‌است که ترامپ از روند مذاکرات ناامید شود و آمادگی پیدا کند تا به او چراغ سبز بدهد.» یک مقام آمریکایی هم گفته دولت ترامپ نگران است که نتانیاهو حتی بدون دریافت چراغ سبز از ترامپ دست به اقدام بزند.
ایران و آمریکا بیش از یک ماه است که در حال مذاکره پیرامون برنامه هسته‌ای ایران هستند. حمله اسرائیل به ایران می‌تواند این تلاش‌ها را به شکست بکشاند، به اعتبار ترامپ ضربه بزند و خطر تشدید جنگ اسرائیل در غزه را به یک درگیری گسترده‌تر منطقه ای افزایش دهد.
به‌نظر می‌رسد این افشاگری ها از سوی رسانه های غربی ، تلاشی از سوی آمریکا برای افزایش فشار بر ایران پیش از دور جدید مذاکرات برای عقب نشینی از مواضعش باشد، یا شاید احتمال حمله اسرائیل واقعاً وجود داشته و مقامات آمریکایی برای جلوگیری از حمله، این برنامه‌ها را افشا کرده‌اند، یا حتی می‌تواند تلاش اسرائیل برای تحت فشار قرار دادن ایران به منظور کنار گذاشتن برنامه هسته‌ای‌اش باشد.
وقوع این حمله می‌تواند خطر گسترش یک درگیری منطقه‌ای وسیعتر را به همراه داشته باشد؛ چیزی که آمریکا از زمان آغاز جنگ در غزه در سال 2023تلاش کرده است محقق نشود. کشورهای منطقه همچنین نگران هستند که ترکش حمله اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران متوجه آنها شود و جنگ به داخل مرزهای آنها کشیده شود. همچنین مواد رادیواکتیو در سراسر منطقه پخش شود. اسرائیل همواره گزینه نظامی را تنها گزینه برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران دانسته است. اسرائیل مدعی است که سامانه‌های پدافند هوایی ایران را از بین برده است و این موضوع می‌تواند هدف قرار دادن سایت‌های هسته‌ای را تسهیل کند. به باور اسرائیل، ایران در ضعیف‌ترین موقعیت نظامی خود در دهه‌های اخیر قرار دارد، اقتصادش به دلیل تحریم‌ها ضعیف شده، نارضایتی عمومی افزایش یافته و قدرتمندترین متحدین منطقه‌ای خود را از دست داده و همین ها رژیم را به این باور رسانده است که چنین فرصت بزرگی را از دست ندهد. با این وجود، اسرائیل بدون کمک آمریکا، برای سوختگیری هوایی و تامین بمب‌های مورد نیاز برای نفوذ به تأسیسات زیرزمینی، توانایی نابودی برنامه هسته‌ای ایران را ندارد. برای همین به‌دلیل وابستگی واتکای شدید به کمک آمریکا، بعید است نتانیاهو اقدام به حمله‌ای بدون تائید ضمنی ایالات متحده کند و روابط اسرائیل را با آمریکا به خطر بیندازد. به همین دلیل وزیر خارجه ایران از مسئولیت حقوقی آمریکا پیرامون «حمله احتمالی اسرائیل» سخن گفت.
برای نتانیاهو، جلوگیری از برنامه هسته ای ایران موضوعی حیثیتی و ضرورتی برای حفظ میراث سیاسی‌اش است؛ میراثی که با عملیات غافلگیرکننده طوفان الاقصی در 7اکتبر 2023و شروع جنگ غزه و عملیات 19ماهه نسل کشی مخدوش شد. تصمیم ترامپ برای مذاکره با ایران خوشایند اسرائیل نبوده و مقامات رژیم نگرانند که آمریکا از ترس گسترش درگیری ها از حمله اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران حمایت نکند. در مقابل، ترامپ هم به دنبال آن است تا میراث سیاسی مطلوبی از خود بر جای گذارد. ترامپ اعلام کرد حمله نظامی به ایران تنها در صورتی انجام می‌شود که مذاکرات دیپلماتیک شکست بخورد. او بارها گفت که می‌خواهد به‌عنوان کسی که خاورمیانه را باثبات کرده است و به درگیری‌های آن پایان دهد، در یادها بماند.
تردیدی نیست که اگراسرائیل اشتباه محاسباتی کند و به تاسیسات هسته ای ایران حمله کند، اسرائیل و منطقه و جهان وارد چاه ویلی می شوند که بیرون آمدن از آن به آسانی و به سرعت میسر نیست.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/726766/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چگونه ترامپ دیپلماسی را به یک ورزش رزمی تبدیل کرده؟

دوم خرداد، جنبش و دولت اصلاحات

خطر اخراج کارگران با ادامه قطعی‌های برق

فکر می‌کنید ورزش کردن برای جبران نشستن طولانی کافی است؟

فاجعه خاموش

آژیر قرمز فرزندنیاوری

افزایش نگران‌کننده دانشجویان مشروطی

خانه‌نشینی معلولان با گرانی پروتزها

قطعی برق و تهدید 35 هزار شغل در شهرک‌های صنعتی کرمان

5 حرکت برتر بسکتبال NBA در شب گذشته

ترانه «حالا هی» از آرمین زارعی

مدافعان گمنام خونین‌شهر

پزشک جراح نباید دست به تیغ شود؟

اخاذی هوش مصنوعی از مهندسی که می‌خواست خاموشش کند!

دومین شکست بسکتبال سه نفره ایران در انتخابی جام جهانی

سالک و هاری آخرین دستاوردِ نمایش حیوان دوستی

واکاوی دلیل حفظ حق غنی‌سازی برای ایران

نماینده مجلس ششم: ریشه اصلاح‌طلبی در جامعه قوی‌تر شده است

مسابقات پارا وزنه برداری جانبازان با حضور مدیر کل بنیاد مازندران برگزار شد

دستگیری عاملان قتل و نزاع دسته‌جمعی در سیرجان

رکوردی بی‌سابقه؛ جوکوویچ به 100 جام رسید

بازگشت به پایتخت

مذاکرات پیچیده

یک کلاژ رویایی؛ درباره تجمع اخیر حامیان فلسطین مقابل دانشگاه تهران

کندی مذاکرات بر لبه خط قرمز‌ها

توان محدود حملات هوایی آمریکا

بازدید نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران از مجتمع ایثار زاهدان

پیام تسلیت مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در پی درگذشت حجت‌الاسلام و المسلمین یوسف‌پور

بی‌احتیاطی در محور زرند ـ کرمان حادثه آفرید

شکست بسکتبال سه به سه ایران در اولین مسابقه انتخابی جام جهانی

23 میلیارد حق کارگزاری برای انتقال 2 بازیکن لیگ برتری

خرید بعدی پرسپولیس به تیم ملی دعوت شد

پیشنهاد پرسپولیس به مدافع ملی‌پوش فولاد

آغاز مذاکرات برای جلب رضایت فرهاد مجیدی

آهنگ «شب عاشقی» از آرون افشار

نه عقب‌نشینی، نه توافق

عقلانیت در حکمرانی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی عامل رشد اقتصادی است

تکرار تجربه برجام

جلود عراقی بدون رقیب رییس فدراسیون جهانی وزنه‌برداری ماند

انصراف سجاد انوشیروانی از انتخابات دبیر کلی فدراسیون جهانی وزنه‌برداری

صعود کومیته تیمی مردان به فینال آسیا؛ بانوان برنزی شدند

دیدار نماینده رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران و مشاور مدیرعامل بانک دی با جانباز انقلاب اسلامی در گرگان

نام‌گذاری سوم خرداد به عنوان «روز مقاومت، ایثار و پیروزی» یک انتخاب دقیق و عمیق است

جام جهانی سابر؛ پایان کار نمایندگان ایران در بخش انفرادی

کریستنسن به تیم والیبال ورونا پیوست

ضرورت بهره‌برداری حداکثری از ظرفیت‌های قانون بودجه

نسخه پولی ChatGPT برای شهروندان امارات رایگان شد!

فناوری جدید لیزری، سرعت اینترنت را 10 برابر می‌کند

آغاز فرآیند تحویل 288 واحد مسکونی احداث شده برای خانواده‌های ایثارگران

«اگه میشد بغل میکردم صداتو» از علی لهراسبی