کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ ترامپ و پادشاهی‌های نفتی خلیج فارس مقالات

سرمقاله شرق/ ترامپ و پادشاهی‌های نفتی خلیج فارس
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق / «ترامپ و پادشاهی‌های نفتی خلیج فارس» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم اردوان امیراصلانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
دونالد ترامپ در نخستین سفر خود به خاورمیانه با حرکتی قاطع بسیاری از ناظران را غافلگیر کرد. فراتر از منافع اقتصادی قابل توجهی که انتظار می‌رفت، او خطوط کلی سیاست جدید خود در این منطقه ناآرام را ترسیم کرد. با انتخاب کشورهای پادشاهی نفت‌خیز خلیج فارس به عنوان مقصد اولین سفر رسمی خود، چهل ‌وهفتمین رئیس‌جمهور ایالات متحده تلاش کرد این کشورها را بار دیگر به مدار با واشنگتن بازگرداند. این کشورها که به واقع‌گرایی سیاسی گرایش دارند، در سال‌های اخیر سیاست خارجی «عدم تعهد» را در پیش گرفته‌ و روابط نزدیکی با روسیه و چین به عنوان شرکای اصلی تجاری برقرار کرده‌اند.
این ریسک در حال به نتیجه رسیدن است، چنانچه پادشاهی‌های نفت‌خیز منطقه وعده سرمایه‌گذاری‌های کلان در ایالات متحده طی 10 سال آینده را داده‌اند. توافق‌نامه‌های سرمایه‌گذاری با عربستان سعودی 600 میلیارد دلار، قطر 500 میلیارد دلار و امارات متحده 4/1 تریلیون دلار عمدتا شامل حوزه‌های صنایع دفاعی و توسعه فناوری و هوش مصنوعی می‌شود. شرکت‌های آمریکایی نیز موفق به امضای قراردادهای مهمی شده‌اند، از جمله بوئینگ که با مشکلات مالی جدی مواجه بود و بیش از هر زمان دیگری به این قراردادها نیاز داشت. امارات متحده عربی سفارش خرید 28 هواپیما را ثبت کرد و شرکت قطر‌ایرویز قراردادی چشمگیر به ارزش 200 میلیارد دلار با این سازنده آمریکایی امضا کرد. در عین حال، پادشاهی‌های خلیج فارس منافع خود را نیز از نظر دور نمی‌دارند. عربستان سعودی در ازای این همکاری‌ها به دنبال کسب رضایت واشنگتن برای توسعه صنعت هسته‌ای غیرنظامی خود و امارات نیز امیدوار به همکاری در زمینه انرژی و به‌ ویژه فناوری است، چراکه ابوظبی در پی تبدیل‌شدن به پیشتاز حوزه هوش مصنوعی است.
بازار
علاوه بر پیگیری منافع اقتصادی، رئیس‌جمهور آمریکا از این سفر برای تشریح جهت‌گیری‌های اصلی دوره دوم ریاست‌جمهوری خود استفاده کرد. در جریان «مجمع سرمایه‌گذاری آمریکا - عربستان»، دونالد ترامپ سخنرانی‌ای در حوزه سیاست خارجی ایراد کرد که در آن با درس‌گرفتن از گذشته، مداخله‌گری بی‌رویه دولت‌های نئومحافظه‌کار و دموکرات پیشین را نکوهش کرد. او موفقیت‌های میزبانانش را در عباراتی غیرمعمول ستود و به حاکمیت ملی آنها احترام گذاشت:
«باقی دنیا باید این حقیقت را درک کند: این تحول بزرگ حاصل مداخله‌گران غربی یا مردانی نیست که با هواپیماهای زیبا به اینجا می‌آیند تا به شما درس زندگی و اداره کشورتان را بدهند. نه؛ شگفتی‌های درخشان ریاض و ابوظبی را نه آنهایی که خود را «سازندگان ملت» می‌نامند خلق کرده‌اند، نه نئومحافظه‌کاران و نه لیبرال‌های خیریه ‌محور که با هزاران میلیارد دلار هزینه نتوانستند کابل، بغداد یا دیگر شهرها را توسعه دهند».
دونالد ترامپ همچنین درباره مسائل راهبردی داغ خاورمیانه، مانند سرنوشت برنامه هسته‌ای ایران و آینده سوریه موضع‌گیری کرد.
با وجود انتقادات شدید از سیاست‌های پیشین ایران، ترامپ بر تمایل خود برای «پایان‌دادن به درگیری‌ها» و «رسیدن به توافق» با تهران تأکید کرد و عملا حملات پیش‌دستانه‌ای که از سوی تل‌آویو درخواست شده بود را رد کرد. با این حال، نتیجه مذاکرات همچنان نامعلوم است، چراکه ایران بر حفظ برنامه هسته‌ای غیرنظامی خود پافشاری می‌کند. علاوه بر این، رئیس‌جمهور ترامپ به‌ طور غیرمنتظره تصمیم به لغو تحریم‌ها علیه سوریه که اقتصاد آن در آستانه فروپاشی است، گرفت. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، با وعده پرداخت بدهی سوریه به بانک جهانی (15 میلیون دلار) و مشارکت در بازسازی این کشور، ترامپ را تشویق کرد. رئیس‌جمهور آمریکا روز چهارشنبه 14 می‌ با احمد الشرع، تروریست سابق القاعده که چهره‌ای جدید یافته، در ریاض دیدار کرد که با توجه به ناتوانی دولت موقت سوریه در تثبیت اقتدار خود و همچنین بهره‌برداری گروه‌های افراطی‌تر مانند داعش از خلأ امنیتی، حرکتی پرخطر محسوب می‌شود. این اقدامات موجب تشدید تنش میان تل‌آویو و واشنگتن شده است.
در حالی‌که اسرائیل از برنامه سفر ریاست‌جمهوری حذف شد، معاون رئیس‌جمهور، جِی.دی. ونس نیز سفر خود به تل‌آویو را ظاهرا به دلایل لجستیکی، هم‌زمان با اعلام حمله جدید در نوار غزه که بحران انسانی در آن روز به روز وخیم‌تر می‌شود، لغو کرد، همین وضعیت مانع از آن شد که ترامپ بتواند رضایت پادشاهی‌های خلیج فارس برای گسترش توافق‌نامه‌های ابراهیم را جلب کند.
در نهایت، اگرچه این نخستین سفر به خاورمیانه از نظر اقتصادی موفقیت‌آمیز بود، اما سرنوشت پرونده‌های منطقه‌ای از جمله توافق هسته‌ای با ایران، آینده غزه، لبنان و سوریه همچنان نامعلوم باقی مانده است. باید دید آیا روش ترامپ که شاید عجیب ولی عمل‌گرایانه است، نتیجه خواهد داد یا خیر.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/726733/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دوم خرداد، جنبش و دولت اصلاحات

خطر اخراج کارگران با ادامه قطعی‌های برق

فکر می‌کنید ورزش کردن برای جبران نشستن طولانی کافی است؟

فاجعه خاموش

آژیر قرمز فرزندنیاوری

افزایش نگران‌کننده دانشجویان مشروطی

خانه‌نشینی معلولان با گرانی پروتزها

قطعی برق و تهدید 35 هزار شغل در شهرک‌های صنعتی کرمان

5 حرکت برتر بسکتبال NBA در شب گذشته

ترانه «حالا هی» از آرمین زارعی

مدافعان گمنام خونین‌شهر

پزشک جراح نباید دست به تیغ شود؟

اخاذی هوش مصنوعی از مهندسی که می‌خواست خاموشش کند!

دومین شکست بسکتبال سه نفره ایران در انتخابی جام جهانی

سالک و هاری آخرین دستاوردِ نمایش حیوان دوستی

واکاوی دلیل حفظ حق غنی‌سازی برای ایران

نماینده مجلس ششم: ریشه اصلاح‌طلبی در جامعه قوی‌تر شده است

مسابقات پارا وزنه برداری جانبازان با حضور مدیر کل بنیاد مازندران برگزار شد

دستگیری عاملان قتل و نزاع دسته‌جمعی در سیرجان

رکوردی بی‌سابقه؛ جوکوویچ به 100 جام رسید

بازگشت به پایتخت

مذاکرات پیچیده

یک کلاژ رویایی؛ درباره تجمع اخیر حامیان فلسطین مقابل دانشگاه تهران

کندی مذاکرات بر لبه خط قرمز‌ها

توان محدود حملات هوایی آمریکا

بازدید نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران از مجتمع ایثار زاهدان

پیام تسلیت مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در پی درگذشت حجت‌الاسلام و المسلمین یوسف‌پور

بی‌احتیاطی در محور زرند ـ کرمان حادثه آفرید

شکست بسکتبال سه به سه ایران در اولین مسابقه انتخابی جام جهانی

23 میلیارد حق کارگزاری برای انتقال 2 بازیکن لیگ برتری

خرید بعدی پرسپولیس به تیم ملی دعوت شد

پیشنهاد پرسپولیس به مدافع ملی‌پوش فولاد

آغاز مذاکرات برای جلب رضایت فرهاد مجیدی

آهنگ «شب عاشقی» از آرون افشار

نه عقب‌نشینی، نه توافق

عقلانیت در حکمرانی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی عامل رشد اقتصادی است

تکرار تجربه برجام

جلود عراقی بدون رقیب رییس فدراسیون جهانی وزنه‌برداری ماند

انصراف سجاد انوشیروانی از انتخابات دبیر کلی فدراسیون جهانی وزنه‌برداری

صعود کومیته تیمی مردان به فینال آسیا؛ بانوان برنزی شدند

دیدار نماینده رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران و مشاور مدیرعامل بانک دی با جانباز انقلاب اسلامی در گرگان

نام‌گذاری سوم خرداد به عنوان «روز مقاومت، ایثار و پیروزی» یک انتخاب دقیق و عمیق است

جام جهانی سابر؛ پایان کار نمایندگان ایران در بخش انفرادی

کریستنسن به تیم والیبال ورونا پیوست

ضرورت بهره‌برداری حداکثری از ظرفیت‌های قانون بودجه

نسخه پولی ChatGPT برای شهروندان امارات رایگان شد!

فناوری جدید لیزری، سرعت اینترنت را 10 برابر می‌کند

آغاز فرآیند تحویل 288 واحد مسکونی احداث شده برای خانواده‌های ایثارگران

«اگه میشد بغل میکردم صداتو» از علی لهراسبی

سرمقاله اطلاعات/ آیا اسرائیل جسارت حمله به ایران را دارد؟