کرمان رصد

آخرين مطالب

آیا می‌توان روی ماه با نور زمین کتاب خواند؟ علمي

آیا می‌توان روی ماه با نور زمین کتاب خواند؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - خبرآنلاین / این روزها این سؤال مطرح می‌شود که آیا می‌توان در طول شب و در زمان حضور ماه در آسمان، از نور بازتابی زمین برای کارکرد پنل‌های خورشیدی استفاده کرد؟
غزال زیاری: عکسی که از کره زمین در مدار ماه ثبت‌شده و از آن با عنوان "طلوع زمین" یاد می‌شود، یکی از مشهورترین تصاویری است که تاکنون از فضا به دست ما رسیده است.
در این میان و در شرایطی که همه به زیبایی این تصویر اذعان دارند، باید گفت که این عکس اطلاعات کمی درباره مقیاس یا روشنایی آن بخش از فضا به ما می‌دهد. اینجاست که این سؤال مطرح می‌شود که ماه برای فضانوردان مأموریت آپولو چقدر روشن به نظر می‌رسیده؟ و آیا ساکنان آینده ماه می‌توانند از نور آن بهره مفیدی ببرند؟
بازار


بحث‌های زیادی درباره درخشندگی سیارات از دید یکدیگر مطرح‌ می‌شود؛ ازجمله اینکه اگر از مریخ، کره زمین را نگاه کنیم، سیاره ما چقدر روشن به نظر می‌رسد. اما تمام این موارد در مقایسه با سلطه نوری یک سیاره بر آسمان قمر خودش کم‌نور به‌حساب می‌آیند.
فاکتورهای مهم در درخشندگی یک سیاره
درخشندگی یک سیاره یا قمر از مکانی دیگر به پنج عامل بستگی دارد: فاصله، اندازه جسم، فاصله آن از خورشید، سپیدایی (میزان بازتابش آن یا آلبدو) و اینکه چه بخشی از آن توسط خورشید روشن شده است.
فاصله ماه تا زمین، طبیعتاً برابر با فاصله زمین تا ماه است و فاصله هردوی آن‌ها از خورشید آن‌قدر مشابه است که می‌توان آن را نادیده گرفت. شعاع زمین 3.7 برابر شعاع ماه است؛ بنابراین سطح زمین 13.4 برابر بیشتر از ماه است. سپیدایی (ضریب بازتاب) ماه برابر با 0.136 و سپیدایی زمین 0.434 است، یعنی زمین 3.2 برابر بیشتر نور را بازتاب می‌دهد. البته این مقدار بسته به میزان پوشش ابر و اینکه ناظر رو به اقیانوس یا خشکی باشد، تا حدود زیادی متغیر است؛ اما به‌طور میانگین، با در نظر گرفتن تمام این عوامل، وقتی زمین به‌صورت تقریباً کامل (full Earth) از ماه دیده می‌شود، حدود 43 برابر نوری که ماه کامل به زمین می‌تاباند را به ماه بازمی‌تاباند.
نور ماه در هنگام ابر ماه (supermoon) نسبت به مواقعی که ماه دورتر است روشن‌تر به نظر می‌رسد و همین مسئله در جهت عکس نیز صادق است. اما به‌طور کلی، روشنایی حاصل از نور ماه در زمین در بازه‌ای بین 2 تا 10 لوکس قرار دارد.
روشنایی ماه از دید زمین تحت تأثیر ابرها و اعوجاج جوی قرار می‌گیرد. فضانوردان ماه البته نگرانی چندانی از بابت جو ندارند، اما دید مستقیم به زمین نیز همیشه مقدور نیست؛ چرا که شیشه کلاه ایمنی لباس فضایی بخشی از نور را مسدود می‌کند. البته میزان دقیق این مسدودسازی مشخص نیست، هرچند که انتظار می‌رود تا در آینده لباس‌های فضایی دستخوش پیشرفت‌های زیادی شوند؛ پس شاید بهتر باشد تا این عوامل را خنثی‌شده در نظر بگیریم.
موضوع دیگر، میزان کامل بودن زمین از دید ماه است. از نیم‌کره نزدیک به زمین در سطح ماه، زمین همیشه در آسمان دیده می‌شود، اما دقیقاً مثل ماه برای ما ساکنان زمین، کره زمین نیز بسته به موقعیت خورشید، برای ناظران در ماه به اشکال " alt="کرمان رصد" width="100%" />

مطالعه روی سطح ماه
فرض کنیم شما یک فضانورد هستید که دور از پایگاه قرار دارید و چراغ‌قوه‌تان از کار افتاده. ناگهان با جسمی روبه‌رو می‌شوید که نوشته‌ای روی آن وجود دارد (نگران نباشید، لزوماً یک بشقاب‌پرنده نیست و شاید یکی از لوح‌های یادبود مأموریت آپولو باشد). آیا می‌توانید این نوشته‌ها را با اتکا به نور زمین بخوانید؟
این موضوع به عواملی مثل وضوح و اندازه فونت بستگی دارد؛ اما در شرایط عادی برخی از افراد توانسته‌اند حتی با نور ماه کامل نیز چیزهایی را بخوانند که لزوماً تابلوهای بزرگ هم نبوده‌اند.
برای خواندن بیش از چند سطر از یک کتاب یا لوح، معمولاً نوری بیش از آنچه ماه فراهم می‌کند موردنیاز خواهد بود. حتی نور زمین نیز کمتر از مقداری است که اغلب افراد برای مطالعه آن را ترجیح دهند. به‌طورمعمول، برای مطالعه راحت، صدها لوکس نور توصیه می‌شود. بااین‌حال، با دید طبیعی و تمرکز کافی، احتمالاً می‌توانید پیام روی لوح را با نور زمین بخوانید، هرچند ممکن است چشمانتان کمی اذیت شود.
اما در مورد شارژ پنل‌های خورشیدی چطور؟ متأسفانه، در این رابطه خبر خوبی نداریم؛ چرا که باید زمین‌تاب را با نور خورشید و نه نور ماه، مقایسه کرد.
نور مستقیم خورشید ممکن است بیش از صدهزار لوکس باشد؛ هرچند در حالت معمول، کمی کمتر است. در یک روز ابری که بهترین پنل‌های خورشیدی فقط مقدار ناچیزی برق تولید می‌کنند، میزان نور حدود 100 لوکس است و برای این میزان نور و برای اثبات امکان‌پذیری، شاید بتوان فقط طراحی کرد که بتوانند چراغ‌های یک درخت کریسمس را با کمتر از 10 لوکس روشن کنند. اما به شکل واقع‌بینانه، اگر بخواهید یک پایگاه را در طول شب طولانی ماه باانرژی خورشیدی راه‌اندازی کنید، بهتر است باتری‌های عظیم داشته باشید یا به سراغ طراحی خطوط انتقال برق بسیار بلند بروید.
ضعف نور زمین همچنین توضیح می‌دهد که چرا بسیاری از دانشمندان نسبت به ادعاهایی که می‌گفتند همه‌گیری کووید-19 بر دمای ماه تأثیر گذاشته، بسیار مشکوک بودند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/725191/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین رونمایی از مادر جوان و باکلاس محمدرضا گلزار/ مادرشوهر زیبای آیسان خانوم را ببینید !

حمید بی‌غم سرمربی تیم فوتسال فولاد زرند ایرانیان شد

38 درصد کودکان ایران زیر خط فقر

توافق هسته‌ای روی لبه تیغ

حسین خانی: پیکان با کمک داوری به لیگ برتر صعود کرد؛ تیم‌های زیاد باعث افت مس شد

اجرای 6.5 هزار میلیارد پروژه عمرانی در سال 1403

کرمان؛ استان برتر کشور در درمان ناباروری

صعود پیکان به لیگ برتر با معجزه سیروس

جدول قطعی برق کرمان، دوشنبه 29 اردیبهشت + لیست مناطق

ثبت ملی هشت میراث‌فرهنگی ناملموس جزیره کیش

مهلت ویرایش اطلاعات سوادآموزان و تعیین تکلیف برخی از کلاس‌ها توسط آموزش دهندگان نهضت سوادآموزی به مدت 3 روز تمدید شد

آمریکا؛ کاهش اعتبار پس از یک قرن

نبض توافق در دست «زمان»

غزه؛ شهادت بیش از 100 نفر در چند ساعت

داروی درمان ایدز، شاید جلوی آلزایمر را بگیرد!

تاج: پرونده مس رفسنجان در اختیار قوه قضاییه است

واکنش مهدی تاج به سقوط مس رفسنجان به لیگ دسته یک

بازدید 100 درصدی از حوزه‌های امتحان نهایی در استان کرمان

نیازمند را پرسپولیسی بدانید و تمام!

پایان درویش در پرسپولیس

اعتراف ناخواسته ترامپ

ترجیحات واشنگتن در توافق با ایران

شیخ و سید؛ کتابی درباره حسن روحانی

آیا می‌توان روی ماه با نور زمین کتاب خواند؟

رسمی: فولاد جایگزین موسوی را جذب کر‌د

گل اول پیکان به مس کرمان (فرامرزی)

گل دوم پیکان به مس کرمان (نریمان جهان)

خلاصه بازی پیکان 2 – مس کرمان 1

آغاز مطالعه طرح حفاظت و احیای بافت‌های فرهنگی و تاریخی لرستان

واکنش تند مهدی تاج به پرونده قضایی مس رفسنجان

سایه اتباع از سر بافت کم نمی‌شود

اولین واکنش دین‌محمدی به صعود پیکان: قسمت بود که خدا به ما کمک کند

توضیج تاج درباره پرونده مس رفسنجان و احتمال سقوط به جای نساجی

واکنش تند مهدی تاج به پرونده قضایی مس رفسنجان – آفتاب نو | اخبار ورزشی

نسخه‌ای که برای نان در رفسنجان پیچیده شد

روابط عمومی و لزوم امیدآفرینی در جامعه با جهاد تبیین

برنامه فشرده قلعه‌نویی و دستیاران برای تیم ملی

معرفی سومین رقیب ایران در جام جهانی چوگان

فراغ شش ساله تمام شد؛ رضا شکاری عضو جدید سرخ‌ها

شبح کرونا بار دیگر در آسیای شرقی پدیدار شد

تصمیم‌‏های یک‌‏شبه، بچه‌‏های مضطرب

نقش چین و ظهور قدرت ایران

لایه‌های آشکار و پنهان سفر ترامپ به خلیج فارس

بلومبرگ مطرح کرد: همکاری ایران، آمریکا و اعراب در غنی‌سازی؟

آینده معمای تهران-بروکسل

راه‌اندازی 8 رشته هنری در مؤسسه آموزش عالی هنر و اندیشه اسلامی

علم ریاضی چه زمانی اختراع شد؟

برگزاری جلسه هماهنگی کمیته‌های تخصصی کنگره 4000 شهید گلستان در بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان

شناسایی 1010 مدرسه نیازمند عدالت آموزشی در استان کرمان

ورزشگاه شهر‌قدس پیش‌از دیدار پیکان‌و مس‌کرمان