کرمان رصد

آخرين مطالب

بیاض کجاست؟ اجتماعي

بیاض کجاست؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - روستای بیاض در مرکز دشتی به همین نام در شمال استان کرمان و در شهرستان انار به فاصله 25 کیلومتری جنوب شهر انار و 65 کیلومتری شمال غربی شهر رفسنجان و بر حاشیه جاده ارتباطی یزد- کرمان واقع شده‌است.
اگر برای بهار خود مسیر یزد و کرمان را در نظر گرفته‌اید از روستای بیاض که در شمال استان کرمان و در شهرستان انار قرار دارد دیدن کنید.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
روستایی که وجه تسمیه خود را از کشتزارهای سفید پنبه می‌گیرد. روستای بیاض در مرکز دشتی به همین نام در شمال استان کرمان و در شهرستان انار به فاصله 25 کیلومتری جنوب شهر انار و 65 کیلومتری شمال غربی شهر رفسنجان و بر حاشیه جاده ارتباطی یزد- کرمان واقع شده‌است .
بیاض در لغت به معنی سپیدی، پاکی و درخشندگی است چراکه این روستا به علت داشتن خاک حاصلخیز و آب فراوانی که در قدیم بواسطه پنج رشته قنات از کوههای غرب آن تامین می شد در کشاورزی و زراعت فعال بوده و محصولات آن حتی در بازار های یزد و اصفهان هم به فروش می‌رسید و مهمترین محصول آن نیز پنبه بوده و به واسطه وجود کشتزارهای وسیع پنبه در اطراف آن بیاض (سفید) نامیده می‌شده‌است.
اگر از کشتزارهای پنبه و وجه تسمیه بیاض بگذریم وجود بناهای تاریخی، قنات‌ها و آسیاب‌های قدیمی، کاروانسرای عباسی، مسجد سبز پوشان و آب انبار دوقلو¬ و قلعه بیاض از جمله جاذبه‌های دیدنی این روستا هستند.
تپه تاریخی قلعه دختر بیاض در 15 کیلومتری غرب روستا و در کوهستان معروف به دهانه بیاض قرار دارد. سفالها و شواهد موجود بر سطح این تپه قدمت آن را به دوره اشکانی (حدود 2000 سال قبل ) برمی گرداند. البته بیاض در قدیم دارای پنج رشته قنات نیز بوده که هنوز هم سه رشته از این قناتها بنام خسرو آباد ، ده بره و بن مور فعال هستند. هرچند این قنات‌ها فرسخ ها دورتر از روستا و در دل کوهستان غربی حفر شده اند اما هنوز هم در سالهای پرباران حجم زیادی از آب شیرین و گوارا را به دشت بیاض هدیه می کنند.
در مسیری آب این قناتها، هفت آسیاب آبی احداث شده‌بود که درحال حاضر آثار چهار آسیاب در حومه غربی بیاض قابل بازدید است.
البته دیدن کاروانسرای شاه عباسی که قدمت آن به حدود 400 سال پیش باز می‌گردد نیز به گردشگران توصیه می‌شود. این کاروانسرا با زیر بنای 2500 متر در بافت جدید روستا و در خیابان امام خمینی (ره) واقع شده است. ورودی این بنا در جبهه شرقی و از سمت همین خیابان است که روزگاری به راه شاه عباسی معروف بود.
اگر چه نیمی از این بنای متقارن در زمان احداث کاملا تکمیل نشد چرا که بر اساس گفته گذشتگان، با مرگ شاه عباس، معمار کار خود را نیمه تمام رها کرد، اما ساختار موجود بنا تا حدود زیادی سالم مانده است و با همین وضع از قرون گذشته تا دهه های اخیرمورد استفاده بوده است و هنوز هم برخی از پیران و ریش سپیدان بیاضی از اتراق کاروانهای اقصی نقاط کشور و کاروانهای خارجی خصوصا روسها و هندیها در این کاروانسرا صحبت می کنند.
اگر از روبروی کاروانسرای شاه عباسی خیابان یادگار را به طول یک کیلومتر به سمت شرق ادامه دهیم پس از عبور از کنار باغ مزار شاه و کشتخوانهای موقوفه بیاض به بافت تاریخی یا همان بیاض قدیم می رسیم این دهکده تاریخی در وسعتی حدود 30 هکتار مجموعه ای است شامل همه عناصر یک روستای سنتی که با وجود متروکه شدن و بی مهری های سالهای اخیر مردم و مسئولان، هنوز هم زیبا و تداعی گر یک روستا در قرون گذشته است .
قلعه ، مسجد های کوچک روستایی ، حسینیه و عزاخانه ، آب انبار مدرسه علمیه (معروف به خانه آخوند) عمارت خان و دیگر خانه های ارباب و رعیتی عناصر تشکیل دهنده این بافت روستایی است که درون یک شبکه معابر زیبا دسترسی و ارتباط به آنها تعریف شده که قدمت آن به دوره صفویه باز می‌گردد.
شاخص ترین اثری است که در بدو ورود به بافت قدیم به چشم می خورد ، این قلعه به عنوان استحکامات دفاعی روستا مورد استفاده بوده که در مواقع احساس خطر همه اهالی درون آن رفته و به واسطه بارو و شش برج آن به دفاع از خود می پرداختند . اکنون از این قلعه 5 برج باقی مانده است فضاهای داخل آن هم در دو طبقه بوده که آثاری از آنها بجای مانده است تعدادی از پی ها و ستون های این قلعه هنوز سالم و پابر جاست اگرچه قدمت این بنا دقیقا مشخص نیست.
این دو یک مجموعه هستند که به نظر می رسد برای سرویس دادن به جاده عبوری در حومه بیاض ساخته شده اند چرا که جاده خاکی از جلوی این بنا می گذرد هنوز بین مسنین به جاده شاهی معروف است.
نقل است که این مجموعه مسجد و آب انبار را دختری برای ادای نذر خود بنا کرده است. آب انبار آن متشکل از دو مخزن بزرگ و کوچک است و هر مخزن دارای بادگیری است. دو مخزن به یکدیگر متصل بوده و پاشیر آن به مخزن کوچکتر ختم و برداشت آب از مخزن کوچکتر انجام می شده است. مسجد بر تراسی بالاتر و چسبیده به آب انبار بنا گردیده است این مسجد با وجود نماسازی جدیدی که چند سال قبل به آن الحاق شده فضای داخلی دلنشینی دارد که زیبایی آن در کمال سادگی و بی پیرایگی است و وجود یک منبر خشتی و محرابی کوچک بر زیبایی آن افزوده است.
گردشگران می‌توانند در مسیر سفرهای نوروزی خود هنگامی که از استان یزد وارد استان کرمان می شوند با عبور از شهر انار به سمت رفسنجان با طی مسافت 25 کیلومتری به روستای تاریخی بیاض برسند. در حاشیه جاده اصلی چند واحد پذیرایی شامل رستوران و غذاخوری قرار دارد که می‌توان از آن بهره جست.
البته فعالیت درمانگاه و داروخانه شبانه روزی، مسجد بین راهی با سرویس بهداشتی، بوستان، پمپ بنزین، فروشگاهها جهت تامین مایحتاج، تعمیرگاه و خدمات خودرو و چهار دستگاه خودپرداز در نوروز شرایط آسایش و رفاه گردشگران را فراهم خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/720993/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

همدردی با مردم بندرعباس در کنسرت ارکستر «آلنام»

اجرای بدون میکروفون حجت اشرف زاده در کنسرت اصفهان

قالیباف و نقد حکمرانی از درون

پشت پرده ارسال پیامک‌های حجاب

سرباز وفادار ترامپ در سیاست خارجی

ائتلاف غافلگیرکننده ایران در راه است

اندیشه پیشرفت و تحولات جدید جامعه ایران

درمان قارچ ناخن با یک قطره نانو ساخت ایرانی

کشف جرمی در فاصله 105 میلیارد کیلومتری خورشید و مشکوک به سیاره نهم

سومین نشست شورای طرح و برنامه شاهد و ایثارگر برگزار شد

پیشرفت فاز نخست پروژه انتقال آب دریای عمان به اصفهان به 90 درصد رسید

مسئول جدید دادگستری شهرستان بافت معرفی شد

تأکید بر درآمدهای پایدار، اصلاح ساختارها و نقش محوری شرکت عمران ، آب و خدمات در آینده کیش

قاچاق سوخت، رقیب آموزش در جنوب کرمان

ماجرای چفیه دخترانه حاج‌قاسم!

ترانه بختیاری «مر جنگه» با صدای حسین نورشرق

ویدیویی شگفت انگیز از مقایسه ی زمین، خورشید و چند سیاهچاله ی کلان‌جرمِ شناخته شده!

فعالیت آتشفشانی شدید روی قمر مشتری

ماه و مشتری بر فراز یکی از قدیمی‌ترین دریاچه‌های اروپا

سهم 70 درصدی بخش صنعت و کشاورزی کرمان در مصرف انرژی

رقابت ایران و آمریکا در بیوایمپلنت از سر گرفته شد

رفع دغدغه‌های معلمان یکی از اولویت‌های اصلی این سازمان است

آغاز ساخت 40 واحد مسکونی خدمتی فراجا در کیش

شکوه حضور رضوی در کیش

کیش میزبان چهارمین کنگره بین‌المللی وانا با محوریت سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی

مدارس باید بستری برای تحقق آموزش باکیفیت، هدف‌محور و مؤثر باشند

پیام وزیر آموزش و پرورش به مناسبت روز سمپاد

عیادت مدیر کل آموزش و پرورش استان کرمان از «جمیله شهداد نژاد» همکار فرهنگی بیمار و همسر شهید رضا تاجیک

آهنگ «تنهام نذار» با صدای سینا شعبانخانی

تصنیف شنیدنی «دشت» با صدای همایون شجریان

سقوط مشاور امنیت ملی‌ای که شدیدا به دنبال حمله به ایران بود

فرمانده‌کل سپاه: قرار است مقابل هیچ دشمنی حتی یک گام عقب ننشینیم و برای پیروزی ساخته شده‌ایم

چت بات های هوش مصنوعی مزاحم کاربران می شوند!

پیشرفت فاز نخست پروژه انتقال آب دریای عمان به اصفهان به 90 درصد رسید/ برنامه افتتاح فاز نخست در سال جاری

ذوب‌آهن با 3 غایب مقابل مس رفسنجان

ازسرگیری پروژه متوقف‌شده بیوایمپلنت پس از یک دهه

بیاض کجاست؟

دیدار مدیر کل آموزش و پرورش استان کرمان با خانواده شهید والامقام سید میثم حسینی

با انجام قرعه‌کشی تورجهانی تنیس رقابت مدعیان در تهران آغاز شد

سرماخوردگی جانشین حسن یزدانی را از جام تختی حذف می‌کند؟

انتصاب رئیس کمیته پارابدمینتون

سرمربی رده‌های پایه کاراته پسران مشخص شد

آهنگ «نقطه چین» را از مجید خراطها بشنوید

موزیک ویدئوی سریال «آوای باران» با صدای احسان خواجه امیری

درباره نابغه موسیقی ایران که زود از دستش دادیم

سرمقاله اطلاعات/ رویکرد چند جانبه؛ الزامی برای به فرجام رسیدن مذاکرات هسته ای

سرلشکر سلامی: ما فقط برای پیروزی ساخته شده‌ایم/ تمام گام‌های سپاه رو به جلو است

خط و نشان سردار سلامی؛ سپاه برابر دشمنان هیچ گام عقب‌نشینی ندارد/ دشمنان در باطن و عقیده خود سست هستند/ سپاه چیزی فراتر از جمع پاسداران است

لزوم بازخوانی آثار و اندیشه‌های شهید مطهری برای نسل جوان

رگولاتور سلامت روده کشف شد