دوشنبه ۱۰ شهريور ۱۴۰۴
مقالات

از معاون جلیلی تا معاون لاریجانی

از معاون جلیلی تا معاون لاریجانی
کرمان رصد - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست دبیر شورایعالی امنیت ملی با صدور حکمی، علی باقری‌کنی را به عنوان معاون ...
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دبیر شورایعالی امنیت ملی با صدور حکمی، علی باقری‌کنی را به عنوان معاون بین‌الملل دبیرخانه این نهاد منصوب کرد. علی باقری در فاصله سال‌های 1400 تا 1403 معاون سیاسی وزارت امور خارجه و پس از شهادت حسین امیرعبدالهیان در جریان سانحه سقوط بالگرد حامل رئیس‌جمهور، از 31 اردیبهشت تا 31 مرداد سرپرست این وزارتخانه بود. او از 10 شهریور 1403 با حکم مقام رهبری عضو شورای راهبردی روابط خارجی و 24 شهریور جایگزین عراقچی و دبیر این شورا شد. او 19 شهریور با حکم وزیر، به عنوان مشاور عراقچی نیز منصوب شد. او در سال 1398 تا 1400 معاون امور بین‌الملل رئیس قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر این قوه نیز بود و پس از آن به وزارت امور خارجه برگشت. 
علی باقری فرزند محمدباقر باقری‌کنی نماینده ادوار مجلس خبرگان، برادرزاده مرحوم محمدرضا مهدوی‌کنی چهره شاخص اصولگراست. او که فارغ‌التحصیل دانشگاه امام صادق است، سال‌های طولانی به عنوان یکی از نزدیکان و معتمدان سعید جلیلی شناخته می‌شد و در دولت احمدی‌نژاد کار مدیریتی خود را با او آغاز کرد. او در دوران معاونت سعید جلیلی در وزارت امور خارجه، مدیرکل اروپای مرکزی این معاونت بود.
سال 1386 نیز زمانی که جلیلی جایگزین لاریجانی شد، تا سال 1387 به جای او سرپرست معاونت اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه شد. در سال 1387 به دبیرخانه رفت و در همین جایگاهی که روز گذشته حکمش را از لاریجانی گرفت، مشغول به کار شد. علی باقری تا سال 1392 معاون جلیلی در دبیرخانه و مذاکره‌کننده ارشد در پرونده هسته‌ای بود. نقطه اوج جایگاه باقری در حلقه جلیلی را باید در سال 1392 و زمانی دید که او نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری شد. سعید جلیلی در جریان انتخابات یازدهم ریاست‌جمهوری، باقری را به عنوان رئیس ستاد انتخاباتی خود منصوب کرد. 
منتقد سرسخت برجام
باقری در دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی، به عنوان مذاکره‌کننده ارشد دوران جلیلی و همپای او، یکی از جدی‌ترین منتقدین سیاست خارجی این دولت به‌خصوص در دوره چهارساله اول، مذاکرات برجام و بعد از آن بود. او 5 دی 1396 در ششمین سالگرد شهادت مصطفی احمدی‌روشن، در دانشگاه شریف گفته بود: «هرچند برخی دستاوردهای هسته‌ای ملت ایران را با بتن منهدم کردند، اما خون شهدای هسته‎ای همچنان در رگ‌های جوانان مؤمن، خلاق و انقلابی ایران اسلامی در جریان است و هیچ بتن کاری نمی‌تواند شور و نشاط برای پیشرفت را از جوانان ایرانی سلب کند.»
روبه‌رویی با واقعیت‌ها
دو سال بعد علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مسئول پرونده هسته‌ای شد. به طور دقیق مشخص نیست که چه اتفاقاتی پس از آن رخ داد که علی باقری از آنچه بود، به مدافع توافق هسته‌ای تبدیل شد. تا جایی که چند ماه قبل در مصاحبه امیرحسین ثابتی، نماینده مجلس و از نزدیکان سعید جلیلی با خبرگزاری دانشجو، او این موضوع را مطرح کرد: «در ماجرای برجام نظر علی باقری خیلی عوض شد.
علی باقری با جلیلی اختلاف بر سر برجام پیدا کرده‌اند.» تغییری که مشخص نیست به چه صورت رخ داد. در نهایت علی باقری در دوران سیدابراهیم رئیسی دو بار تا امضای توافق هسته‌ای پیش رفت اما هر بار این توافق به دلایل داخلی و خارجی امضا نشد. برخی معتقدند این تغییر نظر به خاطر روبه‌رو شدن علی باقری با واقعیت‌های حوزه سیاست خارجی و وضعیت کشور رخ داد.
جالب توجه‌ترین موضع باقری درباره توافق هسته‌ای، به تیرماه 1403 و سخنرانی او در نشست با موضوع همکاری چندجانبه در شورای امنیت سازمان ملل برمی‌گشت: «جمهوری اسلامی ایران همواره پایبندی خود به چندجانبه‌گرایی را نشان داده است که نمونه بارز آن مشارکت سازنده در انعقاد برجام است. برجام به عنوان یک ابتکار موفق چندجانبه توانست یکی از موضوعات غیرضروری و یک نگرانی ساختگی از سوی کشورهای غربی در خصوص برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران مورد توجه قرار دهد و قرار بود تحریم‌های ظالمانه را از دوش ملت ایران بردارد. متاسفانه این روند چندجانبه با رویکرد غرب و یکجانبه آمریکا با چالش جدی مواجه شد. خروج یکجانبه آمریکا از توافق یکی از مظاهر یکجانبه‌گرایی در عرصه بین‌المللی است که موجب آسیب دیدن به همه طرف‌های توافق گردید.»
بازار


نظرات شما