سه شنبه ۴ شهريور ۱۴۰۴
مقالات

هم میهن نوشت: مواجهه قضایی با بیانیه سیاسی

هم میهن نوشت: مواجهه قضایی با بیانیه سیاسی
کرمان رصد - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست جبهه اصلاحات ایران پس از پایان جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل، روز ۲۶ مرداد ...
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
جبهه اصلاحات ایران پس از پایان جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل، روز 26 مرداد پیامدهای سیاسی، انسانی و منطقه‌ای آن، با صدور بیانیه‌ای رسمی مواضع خود و پیشنهاد خود را جهت برون‎رفت از شرایط بحرانی را طی یک بیانیه اعلام کردند. در این بیانیه با تأکید بر لزوم توقف خشونت، بازگشت به گفت‌وگو و رعایت موازین حقوق بشر، از جامعه جهانی خواسته شده است که در قبال تداوم بحران سکوت نکند و مسئولیت خود را در حمایت از صلح عادلانه و پایدار ایفا کند.
اصلاح‌طلبان ضمن هشدار نسبت به خطرات گسترش ناامنی و نقض حقوق غیرنظامیان، بر ضرورت دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران و بهره‌گیری از ظرفیت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای پایان دادن به چرخه جنگ و بی‌ثباتی تأکید کرده‌اند. این بیانیه همچنین به انتقاد از سیاست‌های یکجانبه و اقدامات نظامی بدون پشتوانه مشروعیت بین‌المللی پرداخته و خواستار بازاندیشی در رویکردهای سیاسی و امنیتی به منظور تأمین منافع ملی و صلح پایدار در منطقه شده است. اما این بیانیه به مذاق بسیاری خوش نیامده و به مقابله با آن پرداختند.
بازار
غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه روز گذشته در نشست شورای عالی قوه‌قضائیه این بیانیه را در راستای خواست دشمن توصیف کرده و گفت: «چندی پیش، عده قلیلی از جمع به اصطلاح سیاسی، بیانیه‌ای را در راستای خواست دشمن صادر کردند. برخی اشخاص توصیه کردند که در برخورد قضایی با صادرکنندگان بیانیه مذکور تعجیل نشود تا اینکه خودِ مردم و جریانات سیاسی و اجتماعی، به آن واکنش نشان دهند. حتی برخی افراد و طیف‌های همسو با صادرکنندگان آن بیانیه نیز بیانیه را محکوم و اعلام انزجار و با تعابیر مختلفی، این مضمون را بیان کردند که صادرکنندگان بیانیه مزبور در شرایطی که دشمن به کشور ما تجاوز کرده و همچنان تهدید می‌کند، بیانیه‌ای در جهت خواست دشمن صادر کرده‌اند.»
اژه‌ای در ادامه گفت: «البته آنها امید داشتند که در نتیجه صحبت کردن با صادرکنندگان آن بیانیه، آنها را نسبت به اشتباه‌شان آگاه سازند و تاکید کردند که ممکن است آنها اعلام برائت کنند و اظهار کنند غفلت کردیم؛ علی‌ایحال من از همه کسانی که به صورت مستدل و متقن، بیانیه مذکور را محکوم کردند تشکر می‌کنم و امید دارم آنهایی که از روی غفلت یا اغراض خاص، این بیانیه را صادر کردند، از مسیر اشتباه‌شان بازگردند و رویه خود را اصلاح کنند؛ البته طبیعی است که دادستان تهران در این راستا، به تکلیف قانونی خود عمل خواهد کرد.»
سخنان اژه‌ای دوباره آتش حمایت و حمله به این بیانیه را روشن کرد و اظهارنظرها درباره بیانیه جبهه اصلاحات بار دیگر در صدر خبرها و مورد توجه قرار گرفت.
واکنش به سخنان اژه‌ای
احمد زیدآبادی، فعال سیاسی و روزنامه‌نگار در کانال تلگرامی‌ خود به سخنان محسنی اژه‌ای واکنش نشان داده و نوشت: «صرف‌نظر از محتوا و شکلِ بیانیه جبهه اصلاحات، نوع واکنش رئیس قوۀ قضائیه در برابر آن، مناسب جایگاه حقوقی وی نبود. به کارگیری این نوع عبارات، در مقابل یک سلسله توصیه‌ها از جانب جمعی از کنشگران سیاسی، پیام خوبی به جامعه داخلی و خارجی مخابره نمی‌کند. آقای محسنی اژه‌ای که به طور مرتب همگان را به رعایت احتیاط، تدبیر، خویشتن‌داری و لحاظِ مصالح عالی کشور در گفتار و رفتار دعوت می‌کند، به دلایلی که برای من روشن نیست، سر برخی بزنگاه‌ها، لحن امنیتی و تهدیدآمیزی به کار می‌گیرد که نه‌فقط تناسبی با موقعیت رسمی او ندارد، بلکه به آنچه مایه نگرانی خودش هم هست، دامن می‌زند.»
عمادالدین باقی، پژوهشگر و فعال حوزه حقوق بشر به سخنان اژه‌ای با طرح 5 سوال واکنش نشان داده و نوشت: «1) چرا رئیس قوه‌قضائیه وارد این مناقشات سیاسی می‌شود؟ 2) توجه کنید که اختلاف درباره راه مقابله با تهدیدها و خطرات علیه کشور است. 3) چرا یک اختلاف نظر سیاسی میان طیف گسترده‌ای از نیروهای درون حاکمیت که همگی مخالفت قاطعی با تجاوز آمریکا و اسرائیل دارند را قضایی و امنیتی می‌کنید؟ 4) بالاخره آزادی بیان چه می‌شود؟ 5) مگر هر دیدگاهی که مخالف دیدگاه ما بود باید منکوب شود؟»
آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات که پیش از این اعلام کرده بود؛ «بیانیه ما هیچ شباهتی به مواضع ترامپ ندارد، اتفاقاً در ازای تعلیق که سابقه هم داشته است، پیشنهاد رفع کامل تحریم‌ها را مطرح کرده است؛ درحالی‌که خواسته طرف مقابل نابودی کامل تأسیسات انرژی هسته‌ای است.» در مقابل سخنان رئیس قوه‌قضائیه در صفحه شخصی خود در شبکه ایکس نوشت: «بیانیه جبهه اصلاحات، نه هم‌صدایی با دشمن که صدای مردم بی‌صدایی است که نگران ایران‌اند. برخورد قضایی با «اظهارنظر، نقد و پیشنهاد راه‌حل‌» نشان‌دهنده بحران در شنیدن است. اصلاحات فقط پلی برای عبور از بحران‌ها نیست. بلکه بخشی از راه‌حل‌ها هست و باید باشد.»
افشین حبیب‌زاده، عضو شورای مرکزی خانه کارگر نیز در واکنش به سخنان حسین شریعتمداری نوشت: «وقتی بیانیه اصلاح‌طلبان «نوشته نتانیاهو» خوانده می‌شود، مشخص است که نقدی در کار نیست، فقط فریادی از دل بن‌بست سیاسی است. وقتی حتی خواست دیپلماسی، کاهش تنش و بهبود اقتصاد را «نفاق» می‌نامند، یعنی افراط‌گرایی دیگر به هیچ راه‌حلی باور ندارد.»
حمایت از حمله به بیانیه اصلاحات
در مقابل این سخنان جبهه اصلاحات هم برخی نیز به این بیانیه تاختند. 
سالار ولایتمدار آبنوش، رئیس کمیته دفاع کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز در واکنش به این بیانیه در یادداشتی تاکید کرد: «در روزهایی که دشمنان قسم‌خورده این سرزمین، با ابزار جنگ سخت و فشارهای سنگین اقتصادی به دنبال تضعیف اقتدار جمهوری اسلامی هستند، صدور چنین بیانیه‌هایی از سوی برخی جریان‌های سیاسی که نام «اصلاحات» را یدک می‌کشند، چیزی جز تکرار روایت رسانه‌های بیگانه و دمیدن در شیپور تسلیم و وادادگی نیست.»
حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان از حمله ائمه جمعه به جبهه اصلاحات حمایت کرده و بیانیه جبهه اصلاحات را «ترجمه فارسی سخنان نتانیاهو» دانست و نوشت که «این واقعیت تلخ و گزنده فقط با مقایسه متن بیانیه و اظهارات بارها اعلام شده نتانیاهو به وضوح قابل فهم است.»
او در ادامه افزود: «روشنگری ائمه جمعه درباره بیانیه اخیر جبهه اصلاحات که همراهی آشکار با اهداف اعلام شده آمریکا و رژیم صهیونیستی بود، به مذاق برخی از اعضای این جریان آلوده خوش نیامده و زبان و قلم به انتقاد علیه امامان جمعه گشوده‌اند. نکته درخور توجه در انتقادات آن‌ها، اینکه هیچ‌کدام جرأت دفاع از بیانیه یاد شده را نداشته‌اند و به کلی‌گویی‌های بی‌سر و ته بسنده کرده و ترجیح داده‌اند به متن آن سیاه‌نامه کمترین اشاره‌ای نکنند چراکه بیانیه جبهه اصلاحات همانگونه که در کیهان آورده بودیم «ترجمه فارسی سخنان نتانیاهو» است و این واقعیت تلخ و گزنده فقط با مقایسه متن بیانیه و اظهارات بارها اعلام شده نتانیاهو به وضوح قابل فهم است. مضحک‌ترین نمونه اعتراض به روشنگری‌های ائمه جمعه، توئیت سخنگوی جبهه اصلاحات است که نوشته است: «ائمه جمعه‌ای که باید در تریبون نماز جمعه، خود و جامعه را به تقوا توصیه کنند و در راه وحدت و ثبات بکوشند، بدل به فعال سیاسی شده‌اند»!
این اعتراض در حالی است که؛ اولاً: نماز جمعه ماهیتی «سیاسی عبادی» دارد و نمی‌تواند و نباید از طرح و تبیین مسائل سیاسی خالی باشد. ثانیاً: ظاهراً آقایان فراموش کرده و یا خود را به فراموشی زده‌اند که «دین» و «سیاست» دو مقوله جدای از یکدیگر نیستند و «دین ما عین سیاست ماست.» ثالثاً: جدائی دین از سیاست، ویژگی شناخته شده و انحرافی فرقه‌ای است که با عنوان «شیعه انگلیسی» شناخته می‌شوند و قرائت دیگری از «خوارج» است.»
شریعتمداری تاکید کرد: «جبهه اصلاحات در بیانیه خود، آرزوهای برباد رفته آمریکا و رژیم صهیونیستی، در جنگ دوازده روزه اخیر را دنبال کرده است. نتانیاهو و ترامپ، با صراحت اعلام کرده بودند که هدف نهایی آن‌ها از جنگ «تغییر نظام حکومتی ایران -Regime change» بوده است و بیانیه جبهه اصلاحات دقیقاً همین آرزوی لگدمال‌شده دشمنان تابلودار نظام را دنبال کرده اس. و بالاخره این چند بیت از سروده بسیار نغز و هوشمندانه خواهر گرامی‌مان سرکار خانم راضیه رجایی وصف‌الحال است، از یک سو خطاب به آن عده از جبهه اصلاحات که سیاه‌نامه یاد شده را در دفاع از آمریکا و رژیم صهیونیستی منتشر کرده‌اند و از دیگر سوی خطاب به مراجع قضائی و امنیتی که حفاظت از مبانی و اصول نظام و مقابله با پادوهای دشمن را برعهده دارند؛ در این قبیله نخل تناور همیشه هست / مقداد هست مالک اشتر همیشه هست / اینجا که کوفه نیست خوارج علم شوند / سلمان نمرده است اباذر همیشه هست.»
حسین کنعانی‌مقدم، کارشناس مسائل سیاسی نیز این بیانیه را ذلت توصیف کرده و گفت: «نقشه اسرائیل و آمریکا برای تکمیل طرح خود نیاز به چنین بیانیه‌ای داشت. متأسفانه بخشی از جریان اصلاح‌طلب – که به نظر من خوارج این جریان محسوب می‌شوند – در راستای همان نقشه کلی دشمن، اقدام به انتشار این بیانیه کردند تا آرامش داخلی را به هم بزنند. این بیانیه، نوعی اعلام تسلیم، عقب‌نشینی و ذلت در برابر فشارهای دشمن است و کاملاً برخلاف مسیر جریان غالب اسلامی و رویکرد مقابله با صهیونیسم جهانی قرار دارد. کلماتی در این بیانیه به کار رفته که به معنای بلند کردن پرچم سازش با دشمن است نه مقابله.»
کنعانی‌مقدم تصریح کرد: «کسانی که این بیانیه را تهیه کرده‌اند، به مردم خیانت کرده‌اند؛ مخصوصاً با توجه به جنگ اخیر و شهادت دانشمندان کشور، این بیانیه به نوعی خیانت به آن رشادت‌هاست.»


نظرات شما