کرمان رصد

آخرين مطالب

خاورمیانه با پ‌ک‌ک جدید به کدام سو می‌رود؟ مقالات

خاورمیانه با پ‌ک‌ک جدید به کدام سو می‌رود؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
پس از حدود 5 دهه جنگ، حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) تصمیم گرفت با واگذاری تسلیحاتش، منحل شود. انحلال تدریجی این گروه تروریستی در مراسم 11 جولای 2025 در اقلیم کردستان عراق کلید خورد و به پایان درگیری چند دهه‌ای شبه‌نظامیان کرد و دولت مرکزی ترکیه انجامید.
عبدالله اوجالان که این حزب را در اواخر دهه 70 میلادی تأسیس کرده و به دنبال استقلال و تشکیل کشور کرد بود، در اوایل سال 2025 و از پس مذاکرات با آنکارا، از خلع‌سلاح پ‌ک‌ک خبر داد.
عبدالله اوجالان، مؤسس و رهبر زندانی پ‌ک‌ک در پیام ویدئویی که در ماه ژوئن ضبط شده بود، خلع‌سلاح این گروهک را دستاوردی تاریخی خواند. او که از سال 1999 به جرم خیانت در زندان ترکیه به سر می‌برد، گفت که خلع‌سلاح پ‌ک‌ک تغییر رویکرد از مبارزه مسلحانه به فعالیت‌های دموکراتیک و قانونی سیاسی است. او اذعان داشت که روند خلع‌سلاح «داوطلبانه» جنگجویان کرد و تشکیل کمیته پارلمانی ترکیه برای نظارت بر فرآیند صلح، ضروری خواهد بود.
اولین خبر انحلال پ‌ک‌ک در ماه می منتشر شد و دو ماه پیش از آن نیز اوجالان از شبه‌نظامیان کرد خواسته بود سلاح‌های خود را زمین بگذارند.
واکنش آنکارا
رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه در پیامی به هم‌حزبی‌های خود در پارلمان کشور گفت که انتظار دارد این اقدام موجب پیشرفت سریع در فرآیند صلح شده و در جهت منفعت کشور و بلکه تمام منطقه باشد. او خاطرنشان کرد: «هنگامی که دیوار ترور فرو بریزد، همه‌چیز تغییر خواهد کرد. از رنج و اشک‌های بیشتر جلوگیری خواهد شد. پیروز این فرآیند (صلح) تمام ترکیه خواهد بود؛ ترک‌ها، کردها و عرب‌ها. سپس تمام منطقه از آن منتفع خواهد شد.»
روز چهارشنبه، آیسگل دوغان، سخنگوی حزب برابری و دموکراسی خلق (دی‌ای‌اِم) ترکیه که طرفدار کردهاست، اعلام کرد فرآیند خلع‌سلاح پ‌ک‌ک باید از طریق تضمین‌های قانونی و ایجاد سازوکارهایی برای انتقال به سیاست‌های دموکراتیک دائمی شود. دوغان افزود که اعضای حزبش در مراسم خلع‌سلاح که روز جمعه در سلیمانیه اقلیم کردستان عراق برگزار شد، به همراه گروهی از مبارزان پ‌ک‌ک حضور پیدا کردند.
سیاست مدنی جایگزین سلاح می‌شود؟
رها روهاوی ‌اوغلو، هماهنگ‌کننده مرکز مطالعات کردی در گفت‌وگو با روزنامه دیلی صباح اظهار کرد: «با خلع سلاح پ‌ک‌ک، سیاست مدنی به پیش‌زمینه خواهد آمد و در آینده نزدیک تأثیرات قابل‌توجهی بر حزب دموکراتیک خلق و حیات سیاسی کردها خواهد داشت.»
او تأکید کرد که پ‌ک‌ک به دلیل در اختیار داشتن سلاح، بازیگر اصلی بود. حالا سیاست‌ورزی برجسته می‌شود.
روهاوی ‌اوغلو افزود: «حزب دی‌ای‌ام مجبور خواهد شد سیاست‌هایی خلاقانه‌تر، نوآورانه‌تر و چندصدایی‌تر اتخاذ کند. این امر به تحولات مهمی در داخل حزب منجر خواهد شد و ممکن است آن را از یک حزب قومی به یک حزب فراگیر مردمی تبدیل کند.»
او همچنین استدلال کرد که ممکن است افراد بیشتری وارد سیاست کردها شوند و این می‌تواند به ظهور احزاب کرد جایگزین و تکثر داخلی در حزب دی‌ای‌ام بینجامد که پیش‌تر به دلیل وفاداری به یک جناح خاص، محدود شده بود.
حزب دی‌ای‌ام نقشی کلیدی در تسهیل ارتباط بین عبدالله اوجالان و آنکارا در جریان این فرآیند ایفا کرده که توسط دولت باغچلی، رهبر حزب حرکت ملی ترکیه (ام‌اچ‌پی)، تحت شعار «ابتکار ترکیه بدون ترور» آغاز شد. این تغییر رویکردی قابل‌توجه برای این سیاستمدار بود که پیش‌تر قاطعانه از اقدامات نظامی دولت علیه پ‌ک‌ک و وابستگان آن در منطقه حمایت کرده و هرگونه مذاکره را رد کرده بود.
اما عادی‌سازی سیاسی یک‌شبه رخ نخواهد داد. روهاوی ‌اوغلو دو مرحله اصلی پیش ‌رو را ترسیم کرد: «نخست جنبه‌های فنی و لجستیکی خلع‌سلاح و دوم فرآیند گسترده‌تر دموکراتیزاسیون است. این مراحل شامل آزادی سیاستمداران برجسته کرد مانند صلاح‌الدین دمیرتاش خواهد بود که از سال 2016 زندانی است. لغو انتصاب سرپرستان دولتی در شهرداری‌های تحت مدیریت دی‌ای‌ام و اصلاحات قانونی برای گسترش آزادی سیاسی کردها از دیگر تغییرات پیش روست.»
معمای امنیت در منطقه پس از پ‌ک‌ک
ایران که از جمله کشورهای قربانی تروریسم گروهک‌های مارکسیست کرد بوده نیز از خلع‌سلاح پ‌ک‌ک استقبال کرده است. در ماه می، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران با استقبال از انحلال این گروهک، آن را حرکتی به سوی نفی خشونت و تقویت امنیت خواند و ابراز امیدواری کرد که تکمیل این فرآیند به ثبات در منطقه بینجامد. در صحنه منطقه‌ای گسترده‌تر، هم اسرائیل و هم ایران به دقت تحولات را زیر نظر دارند. اسرائیل نگران افزایش نفوذ ترکیه است که پس از رهایی از درگیری با کردها به دست می‌آید، به ویژه با توجه به نیازش به فعال ماندن نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) در سوریه.
ارتباط بین نگرانی‌های فزاینده ترکیه در مورد مسأله کردها و نقش اسرائیل در سوریه در سخنرانی اردوغان در دیاربکر، در 11 ژانویه 2025 آشکار شد. او پس از کلیشه های معمول تأکید بر وحدت بین ترک‌ها و کردها و هشدار نسبت به نیروهای خارجی که به دنبال ایجاد تفرقه هستند، نکته‌ای کاملاً اساسی گفت. در انتقادی صریح از کسانی در میان کردها که از حمایت اسرائیل استقبال می‌کنند، اردوغان آنها را به خیانت متهم کرد. این بیانیه دیدگاه اردوغان را نسبت به تحولات اخیر خلاصه می‌کند و بازتابی از نگرانی فزاینده‌اش نسبت به احتمال حمایت مستقیم‌تر اسرائیل از کردها است.
حمایت آشکار اسرائیل از خودمختاری کردها، هم در عراق و هم در سوریه، این ترس‌ها را تشدید می‌کند. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، تنها رهبری در جهان بود که به طور علنی از همه‌پرسی استقلال کردها در عراق در سال 2017 حمایت کرد.
به نوشته اندیشکده وابسته به دانشگاه نورویچ، حمایت اسرائیل برای کردها حیاتی است، زیرا می‌تواند حضور مستمر آمریکا در شمال‌ شرق سوریه را تسهیل کند و یک حائل محافظتی بسیار مورد نیاز در برابر احتمال تهاجم ترکیه فراهم آورد. 
این حفاظت به ویژه با توجه به موقعیت آسیب‌پذیر کردها و خاطره تلخ دوره اول ریاست جمهوری ترامپ اهمیت دارد که اجازه داد ترکیه به بخش‌هایی از سوریه تحت کنترل کردها حمله کند. آن تهاجم که با کمک نیروی‌های نیابتی ترکیه، معروف به ارتش ملی سوریه، انجام شد، منجر به پاکسازی قومی کردها در مناطقی مانند عفرین شد.
تاکنون چهره‌های کلیدی در دولت ترامپ تعهد خود را به ادامه حمایت آمریکا از کردها اعلام کرده‌اند. همچنین، این واقعیت که همین افراد حامی سرسخت اسرائیل هستند، می‌تواند حمایت کلی آمریکا-اسرائیل از کردها را تقویت کند.
منطقه عاری از پ‌ک‌ک؟
تأثیرات این تحولات فراتر از مرزهای ترکیه نیز احساس خواهد شد. مهمت آلاجا، کارشناس امور خاورمیانه به دیلی صباح گفت: «علاوه بر کسب مزیت استراتژیک بزرگ برای ترکیه، خلع‌سلاح پ‌ک‌ک تأثیرات بزرگی در عراق و سوریه خواهد داشت.»
مصالحه اوجالان در زمانی مطرح شد که تغییرات اساسی، از جمله بازسازی قدرت در سوریه پس از بشار اسد، جنگ غزه و جنگ لبنان منطقه را وارد فضای جدیدی کرده است.
ممکن است عراق که مدت‌ها پایگاه عملیاتی پ‌ک‌ک بوده نیز شاهد بهبود روابط دیپلماتیک با آنکارا باشد. آلاجا خاطرنشان کرد: «اگرچه این گروه، سازمانی غیرقانونی بوده، اما چندین بازیگر در بغداد، پایگاه‌های نظامی ترکیه در خاک عراق را نقض حاکمیت این کشور توصیف کرده‌اند.»
آلاجا با ابراز امیدواری می‌گوید: «پ‌ک‌ک روابط آنکارا-اربیل، آنکارا-سلیمانیه و همچنین اربیل-سلیمانیه را تضعیف کرده بود. انحلال پ‌ک‌ک قطعاً به گفت‌وگوی درون‌کردی کمک خواهد کرد.»
او همچنین به آزادسازی صدها روستای تحت اشغال پ‌ک‌ک در شمال عراق و پایان درگیری‌های برادرکشانه بین این گروه و حزب دموکرات کردستان (کی‌دی‌پی) اشاره کرد. با این حال، او هشدار داد که ممکن است گروه‌های باقی‌مانده مانند واحدهای مقاومت سنجار مرتبط با پ‌ک‌ک چالش‌های جدیدی ایجاد کنند.
در سطح ژئوپلیتیکی، آلاجا اشاره کرد که اقدام پ‌ک‌ک می‌تواند پویایی‌های منطقه‌ای را تغییر دهد. در ژئوپلیتیک سوریه نیز گروهک یگان‌های مدافع خلق بازیگر کلیدی محسوب می‌شود. آلاجا به توافق اخیر بین الجولانی، حاکم فعلی سوریه و مظلوم کوبانی، رهبر این گروه اشاره کرد که نشان‌دهنده هماهنگی با ابتکار جامع خلع‌سلاح است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/735386/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ابطال برجام از سوی غرب و آویزان شدن غربگرایان از مکانیسم ماشه!

سرمقاله ایران/ گفت‌وگو از موضع اقتدار؛ منطق دیپلماسی در جهان پیچیده امروز

دقیق‌ترین زبان مصنوعی جهان با گرافن ساخته شد

جان باختن جوان نَرماشیری در استخر

4 هزار و 898 معلم استان کرمان متقاضی نقل و انتقالات درون استانی و یک هزار و 549 معلم متقاضی نقل و انتقالات خارج از استان هستند

تجلیل معاون سوادآموزی آموزش و پرورش استان کرمان از خانواده دو شهید سوادآموزی در شهرستان شهربابک

امدادرسانی به 320 نفر در مناطق سیل‌زده استان کرمان

فعالیت پروازی فرودگاه جیرفت بعد از جنگ 12 روزه از سر گرفته شد

سرمربی تیم نوجوانان شطرنج منصوب شد

کیهان: ایران در جنگ پیروز شد؛ مذاکره، نسخه نجات دشمن است

سرمقاله اعتماد/ نقاط قوت و ضعف ایران در جنگ 12 روزه اسراییل

ادامه ناپایداری‌های جوی و دریایی در هرمزگان همراه با افزایش سرعت باد

4 هزار دانش آموز بازمانده از تحصیل استان کرمان با حمایت خیران و بنگاه های اقتصادی طی سه ماه گذشته در جنوب استان کرمان جذب شده اند

مناسبت روز/ یکشنبه، 22 تیر ماه

کاهش یک درصدی شاخص فرابورس در هفته‌ای که گذشت

تشریح برنامه تیم ملی بسکتبال قبل از کاپ آسیا

لیگ ملت‌ها؛ سلام آمریکا به مرحله نهایی

کاپیتان تیم ملی از تو بیشتر از این‌ها انتظار داریم

احتمال تغییر نام تیم ردبول به فرستاپن

ستاره لهستان و معرفی مهم‌ترین بازیکن ایران

مسی با 16 گل برترین گلزن فصل جاری MLS شد

پیاتزا نیازمند بهترین ورژن این بازیکن برای صعود

قصه طارمی با آقای خاص به اما و اگر کشید

سرمقاله هم میهن/ یک گزاره طلایی

جنگ 12 روزه و هوش مصنوعی

دود روغن آشپزی، عامل پنهان سرطان ریه در زنان

مراسم سوگواری ایام ماه محرم در نمازخانه بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

افزایش قیمت نان در استان کرمان

غرق شدن جوان 20 ساله در آبگرم نرماشیر

نرخ بیکاری جوانان بیش از 2 برابر بیکاری عمومی

شرایط پرداخت بیمه بیکاری تغییر کرد

دلیل عملکرد رو به رشد تیم ملی والیبال در لیگ ملت‌ها

دروازه‌بان استقلال از سفر به ترکیه جا ماند

پیش‌بینی جایگاه سوم تا پنجم برای کاروان ایران در بازی‌های کشورهای اسلامی

بیانیه شتاب‌زده؛ انتقاد نماینده مجلس ششم از بیانیه جبهه اصلاحات

سرمقاله دنیای اقتصاد/ تور حمایتی در شرایط جنگی

سرمقاله کیهان/ بیانیه است یا دیکته اسرائیل و آمریکا؟!

مشاهده گربه پالاس در جیرفت

متلاشی شدن گروه کلاهبردار در کرمان

احداث مدرسه اولیا، نماد نقش آفرینی انجمن های اولیا و مربیان در نهضت توسعه عدالت آموزشی است

برنامه قطعی برق کرمان در 22 تیر

ثبت‌نام «وام ازدواج» 60 میلیونی فرزندان بازنشستگان کشوری آغاز شد

بی‌سر و سامانی ساخت‌وساز

بسکتبال زنان ایران در بین مدعیان صعود

اضافه نشدن بازیکن جدید به سود تیم ملی والیبال

مربی تیم ملی بوکس: بدون تحقق خواسته‌هایم به تیم ملی برنمی‌گردم

افتتاح فروشگاه «روستا بازار» در کرمان

سرمقاله خراسان/ به دوگانه دیپلماسی و میدان پایان دهید

کاهش مصرف انرژی هوش مصنوعی با ترفندی ساده

مدیرکل بنیاد شهید استان ایلام در سامانه سامد پاسخگوی جامعه هدف شد