کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ کدام مسیر؟ مقالات

سرمقاله هم میهن/ کدام مسیر؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - هم میهن / «کدام مسیر؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه هم میهن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
هر فرد یا نهاد یا کشوری که چشم‌انداز روشنی برای آینده ندارد، تصمیم‌گیری‌های آن اغلب شتاب‌زده خواهد بود و رنگ و بوی هیجانی دارد. تصمیماتی که نه بر پایه تحلیل‌های بلندمدت بلکه ناشی از هیجانات زودگذر و لحظه‌ای مثل خشم و اضطراب و یا ملاحظات تاکتیکی است. پیامد چنین شیوه‌ای برای کشور، فرسایش توان تصمیم‌سازی نهادهای حکمرانی و تشدید احساس سردرگمی مردم است.
نمونه‌ شاخص و تازه این وضعیت را در ایران می‌توان در نحوه مواجهه با مهاجران افغانستانی طی سال‌های اخیر مشاهده کرد؛ مسئله‌ای که پیش از این با نوعی رهاسازی و فقدان ضابطه همراه بود، به‌یکباره در چرخشی آشکار و شگفت‌آور به سمت سخت‌گیری شدید همراه با چاشنی عقاید شبه‌نژادپرستانه تغییر جهت داد.
بازار
این چرخش ناگهانی، در غیاب یک سیاست مهاجرتی منسجم و پیش‌بینی‌پذیر، نه‌فقط پاسخ‌گوی دغدغه‌های امنیتی، اقتصادی و اجتماعی این پدیده نیست، بلکه با دامن زدن به احساسات افغان‌هراسی و بازتولید کلیشه‌های منفی، زمینه تنش‌های اجتماعی را ایجاد می‌کند.
اما این، تنها یک مصداق از وضعیتی است که می‌توان آن را اداره کشور در فقدان چشم‌انداز نامید. راه‌حل‌های ساده و برخوردهای فیزیکی با موضوعاتی مثل نفوذ از طریق تشدید مجازات جاسوسان، مسئله فرزندآوری، حجاب و اینترنت، ناترازی‌ها به‌ویژه در حامل‌های انرژی، همگی نشانه‌هایی از نبود چشم‌انداز و نداشتن راهبرد روشن و منسجم است.
فقدان چشم‌انداز، جامعه را در وضعیتی از تعلیق و بلاتکلیفی مزمن گرفتار کرده است؛ آینده مبهم، بی‌تصمیمی یا کندی در تصمیم‌گیری، زندگی روزمره مردم را مختل کرده است. کسی نمی‌داند آینده نزدیک چه می‌شود؟
مردم نمی‌توانند برای زندگی خود تصمیم بگیرند، کسب‌وکارها در سردرگمی به سر می‌برند، مردم عادی با آزمون و خطا به بازارهای مختلف می‌روند بلکه ارزش دارایی خود را حفظ نمایند و چه‌بسا زیان می‌کنند.
سایه جنگ هم بر احساس تعلیق و اضطراب عمومی افزوده است. در چنین شرایطی، طرح این پرسش اساسی اجتناب‌ناپذیر است که: ما می‌خواهیم به کجا برویم؟ اگر این پرسش را بیست سال پیش از مسئولان می‌پرسیدیم، بعید بود کسی وضعیت امروز را به‌عنوان هدف و آرمان خود بیان کند. امسال سال پایانی سند چشم‌انداز 1404 ایران است که هیچ تطابقی میان وضع موجود و اهداف آن سند وجود ندارد.
ما امروز اینجاییم و وضعیت امروز محصول سیاست‌های گذشته و کنونی ماست. ادامه سیاست‌های کنونی ما را از این وضعیت خارج نمی‌کند؛ بلکه بیش از پیش در آن فرو خواهیم رفت. امروز زمان آن فرا رسیده که نیروهای سیاسی، نهادهای مدنی، گروه‌های اجتماعی و اقتصادی به شکلی صریح و شفاف به این پرسش پاسخ دهند؛ ما می‌خواهیم ایران را به کدام سمت ببریم؟
این سوال، یک سوال صرفاً نظری یا اخلاقی نیست و در پاسخ به آن باید از کلی‌گویی‌های مرسوم، جملات انشاءگونه و آرزوهای مبهم و خیالی فاصله گرفت و حداقل به روشنی دو پرسش کلیدی را در دستور کار گفت‌وگوی ملی قرار داد.
نخست، ایران در نسبت با نظم جهانی چه اهدافی را باید دنبال کند و چه جایگاهی را برای خود تعریف کند؟ سیاست خارجی ما چگونه می‌تواند منافع ملی را با وضعیت ژئوپلیتیکی و الزامات توسعه متوازن سازگار کند؟ رابطه ما با قدرت‌های جهانی و بازیگران منطقه‌ای چه مختصاتی داشته باشد؟
ایران نمی‌تواند صرفاً خود را در چارچوب گفتمان انزوا تعریف کند؛ بلکه باید به چشم‌اندازی نظر داشته باشد که توسعه، امنیت و احترام متقابل و همکاری‌های منطقه‌ای و جهانی در افق آن دیده شود.
دوم، در سطح داخلی، کدام سیاست‌ها می‌توانند به همبستگی ملی و ادغام اجتماعی بیانجامند؟ سیاست‌هایی که تاکنون دنبال شده است، بخش‌هایی از جامعه را به حاشیه رانده و احساس بیگانگی را تشدید کرده است. «سیاست‌های طرد اجتماعی» چه از طریق نابرابری اقتصادی و تبعیض اجتماعی چه با حذف گرایش‌های سیاسی که حتی نیروهای درون حاکمیت را هم در برگرفته است، آثار خود را در قالب گسیختگی اجتماعی و کاهش اعتماد و احساس تعلق بر جای گذاشته است.
باید با صراحت پرسید: آیا سیاست‌های گذشته توانسته‌اند به افزایش احساس تعلق ملی منجر شوند؟ اگر پاسخ مثبت است، تداوم آن مسیر منطقی و توجیه‌پذیر است. اما اگر چنین نیست، که نیست، باید با شجاعت به بازنگری در سیاست‌های گذشته پرداخت. به‌ویژه آنکه شواهد نشان می‌دهند ظرفیت‌های اقتصادی، اجتماعی و نمادین کشور در حال کاهش است و ادامه مسیر گذشته، بدون اصلاحات بنیادین، نمی‌تواند اهداف بزرگ‌تری را محقق سازد.
نکته اساسی آن است که این بازاندیشی صرفاً وظیفه حاکمیت نیست. آرایش نهادی و نوع سازمان‌دهی حکومت به گونه‌ای است که در برابر سرعت تحولات قادر به تصمیم‌گیری سریع و متناسب نیست. مسئولیت اندیشیدن به آینده متوجه کل جامعه است؛ از نیروهای سیاسی گرفته تا نهادهای اجتماعی، اصناف، دانشگاهیان و بدنه کنشگر جامعه.
چشم‌انداز آینده، نه محصول اراده یک‌جانبه حکومت، بلکه حاصل گفت‌وگو، تفاهم و مشارکت عمومی است. تنها در چنین فرآیندی است که می‌توان از وضعیت تعلیق، گذر کرد و راهی گشود به سوی آینده‌ای که در آن، سیاست‌گذاری نه بر پایه واکنش، بلکه بر مبنای تدبیر و در چارجوب یک راهبرد روشن و معطوف به آینده‌ای ممکن و در دسترس استوار باشد.
مجال اندک است و فرصت‌ها به سرعت باد می‌گذرند. این کار نیازمند شجاعت فکری و اراده سیاسی است. روزی فراخواهد رسید که آیندگان در قضاوت تاریخ این دوران بپرسند که در آن «لحظه خطیر» برای دو مسئله سرنوشت‌ساز - صلح و ادغام اجتماعی- چه کردید؟

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/735188/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله ابتکار/ چقدر زود دیر می‌شود!؟

سرمقاله جمهوری اسلامی/ مذاکره، مسیر اعتدال

چرا هنوز نتوانسته‌ایم همتایی برای منظومه شمسی پیدا کنیم؟

جزئیات بازسازی و نوسازی منازل آسیب دیده از جنگ در تهران

مدیرعامل بورس تهران: افت شاخص کل پس از بازگشایی کنترل شد

جزئیات طرح جدید وزارت‌ کار برای بیکاران مقرری‌بگیر

راه‌اندازی مجدد سامانه چکاپ رایگان با ظرفیت محدود ؛ ثبت‌نام سریع‌تر اولویت دارد

بسکتبال قبل از شروع تمرین کشتی!

لحظاتی از کشتی رحمان عموزاد و سینا خلیلی

تازه‌های بازار موسیقی کدام آلبوم‌ها هستند؟

سرمقاله شرق/ توسعه درون‌زا راه نجات یا تله راهبردی؟

ارائه گزارشی از دیدار مدیرکل دفتر مسکن و تسهیلات رفاهی بنیاد با خانواده شهدای اقتدار به استاندار یزد

اعتراض بازنشستگان تامین اجتماعی به عدم پرداخت مابه‌التفاوت فروردین

جزئیات بسته حمایتی بازار سهام در هفته جاری اعلام شد

تیم کهکشانی ایتالیا برای هفته سوم لیگ ملت‌های والیبال

ستاره لیگ ایران به ترکیه کوچ کرد!

پیروزی سخت والیبال نوجوانان ایران مقابل اندونزی

خطر سقوط والیبال نشسته در رنکینگ جهانی/ پرچمی که می‌توانست در آمریکا بالا برود

بهروز عطایی و یک اعتراف تلخ: این کارم اشتباه بود

سرمقاله همشهری/ با همدلی خادمان و شهروندان، دوباره می‌سازیمت وطن

زیدآبادی نوشت: تنهایی کشور و محافل تندرو

دانشمندان تفاوت‌های ساختاری را در مغز افراد روان‌آزار شناسایی کرده‌اند

هشدار هواشناسی کرمان؛ تداوم غبار، رگبار و احتمال سیلاب در هفته جاری

نرخ بلیط پروازهای اربعین تعیین شد؛ افزایش 80 درصدی نسبت به سال گذشته

صعود تاریخی بیت‌کوین؛ چه عواملی موتور رشد BTC را روشن کرد؟

بخشنامه بخشودگی جرایم تسهیلات زیر 700 میلیون به بانک ها رسید

معافیت مالیاتی بیمه عمر مشروط شد

فواید یادگیری زبان انگلیسی که هیچکس به شما نمی‌گوید: آیا برای افزایش 15 درصدی حقوقتان آماده‌اید؟

اعتراف جالب رسانه لهستانی درباره تیم ملی ایران

امیرحسین اسفندیار به تیم والیبال «چلم» لهستان پیوست

سرمقاله کیهان/ از «صبر استراتژیک» تا «ابهام استراتژیک»

بازرسان آژانس در ایران عامل سرویس‌های اطلاعاتی خارجی هستند

نقطه‌زنی در العدید

امدادرسانی به صد سیل زده جنوب کرمان

آبگرفتگی منازل 6 روستا و انسداد برخی راه‌های ارتباطی در سیل جنوب کرمان

زمان عرضه ارز اربعین اعلام شد

راهنمای جامع خرید لوله برق خم سرد برای برق‌کاران حرفه‌ای

ستاره آرژانتین هم‌ تیمی جدید حسین خانزاده در لوبه

آنتتوکومپو: احتمالاً در میلواکی می‌مانم

ترانه عاشقانه «ناز شستت» از رضا صادقی

سرمقاله اعتماد/ جاسوسی و دسترسی آزاد به اطلاعات؟

نشریه آمریکایی: ایران در جنگ اخیر شکست نخورد، بلکه تهاجمی‌تر شد

روزهای کوتاه‌تر تابستان در راه‌اند؛ زمین در هفته‌های آتی قرار است سریع‌تر بچرخد

وصول یک هزار و 63 نامه سفر ریاست جمهوری در بنیاد شهید استان ایلام

آغاز پرداخت وام 650 میلیونی برای خانه‌های نیمه‌تمام

نرخ بلیط پروازهای اربعین تعیین شد

صرافی امن برای خرید و فروش بیت کوین با قیمت لحظه ای

فغانی: جام جهانی باشگاه‌ها یکی از آخرین تورنمنت‌های من است

خرید مهاجم خارجی برای پرسپولیس قطعی شد

پاسخ منفی طارمی به پیشنهاد الوصل امارات