کرمان رصد

آخرين مطالب

تفاوت آتش‌بس، ترک مخاصمه و معاهده صلح مقالات

تفاوت آتش‌بس، ترک مخاصمه و معاهده صلح
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمد ویسی‌چمه| در محاورات عمومی روزمره و حتی در فضای رسانه‌‌‌ای برخی واژگان مشابه یکدیگر استفاده می‌‌‌شوند که بعضا دارای معانی و حتی پیامدهای سیاسی و حقوقی متفاوتی هستند. سه کلیدواژه آتش‌بس، ترک مخاصمه و معاهده صلح از این قرارند که در این یادداشت معانی و کاربردهای متفاوت آنها به لحاظ حقوقی موردنظر قرار گرفته است.
آتش‌بس
آتش‌بس (Ceasefire) یک امر موقتی است و هر لحظه امکان شکسته شدن و نقض آن از سوی طرفین وجود دارد. در آتش‌بس با وجود اینکه جنگ فعال بین طرفین خاتمه پیدا می‌کند و نیروهای متخاصم سلاح را زمین می‌‌‌گذارند، ولی اختلاف، دشمنی و انتقام هنوز به قوت خود باقی است. بعضی اوقات آتش‌بس صرفا به معنای قطع عملیات جنگی در یک منطقه معین برای زمان محدود به منظور تخلیه مجروحان و تدفین کشته‌شدگان یا در مواردی تسلیم نیروهای شکست‌خورده در جنگ است، گاهی اوقات هم به عنوان اولین گام برای حل‌وفصل اختلافاتی که منجر به جنگ شده است، تلقی می‌شود. همچنان که در قطعنامه 598 شورای امنیت سازمان ملل متحد، به عنوان گام آغازین برای حل‌وفصل اختلافات بین ایران و عراق مقرر شده بود. آتش‌بس به مفهوم قرارداد تعلیق محدود و موقت عملیات نظامی که ممکن است میان فرماندهان بخش‌هایی از جبهه جنگ پیش آید، در نظر گرفته می‌شود.
ترک مخاصمه
ترک مخاصمه (Armistic) اساسا توافق رسمی طرفین جنگ به منظور خاتمه دادن به درگیری‌های نظامی است. ترک مخاصمه، رسمی و قانونی است و برخلاف آتش‌بس مدت آن نامحدود یا برای زمان طولانی است، این سند رسمی جنگ را خاتمه می‌دهد ولی این خاتمه به معنای صلح پایدار نیست و توان تضمین چنین صلحی را ندارد. ترک مخاصمه یکی از مواردی است که به صورت کلی در مواد 41-36 کنوانسیون صلح 1907 لاهه پیش‌بینی شده است. ترک مخاصمه که معمولا با میانجی‌گری یا مساعی جمیله سازمان یا کشور ثالث انجام می‌گیرد عبارت است از تعلیق موقت و قراردادی مخاصمات که طی قراردادی بین کشورهای متخاصم درگیر در جنگ عملی می‌‌شود. بعد از جنگ سال 1950 بین دو کره، در سال 1953 ترک مخاصمه صورت گرفت، لیکن از نظر حقوقی دو کره هنوز در حالت جنگ به سر می‌برند و بین آنها معاهده صلح امضا و تصویب نشده است. 
طبق ماده 40 کنوانسیون صلح 1907 لاهه، در صورتی که هر یک از طرفین قرارداد ترک مخاصمه، یکی از موارد توافق را به طور جدی نقض کند، این حق برای طرف دیگر ایجاد می‌شود که عملیات خصمانه را از سر گیرد. رعایت قرارداد ترک مخاصمه توسط یکی از طرفین موکول و مشروط به رعایت آن توسط طرف دیگر است. نقض قرارداد به وسیله یک طرف مجوز عکس‌العمل مشابه از طرف دیگر تخاصم را توجیه می‌کند. حتی نقض تعهدات ممکن است موجب فسخ کامل قرارداد شود. ترک مخاصمه عبارت است از به حالت تعلیق درآمدن عملیات نظامی بدون پایان دادن به جنگ یا وضعیت جنگی. با استقرار ترک مخاصمه عملا عملیات جنگی به حالت تعلیق درمی‌آید بدون اینکه وضعیت جنگی دستخوش تغییر شود؛ به عبارتی قطع و تعلیق موقت عملیات جنگی در وضعیت‌های آتش‌بس و ترک مخاصمه ضرورتا به وضعیت جنگی خاتمه نمی‌دهد.
تقریبا در اکثریت قریب به اتفاق مخاصمات مسلحانه‌ای که بعد از جنگ جهانی دوم و تاسیس سازمان ملل متحد رخ داده است نوعی آتش‌بس یا ترک مخاصمه از طریق سازمان ملل متحد یا کشورهای ثالث برقرار شد که به‌ندرت منتهی به انعقاد معاهده صلح شد، من‌جمله جنگ تحمیلی عراق علیه ایران. برخی معتقدند مهم‌ترین مصداق آتش‌بس یا به طور دقیق‌تر ترک مخاصمه در تاریخ اسلام، پیمان صلح حدیبیه است که پیامبر اسلام (ص) در سال ششم هجرت با مشرکان مکه منعقد کرد و طرفین متعهد شدند که به مدت ده سال از جنگ بپرهیزند. پیامبر به شرایط عهدنامه پایبند ماند اما مشرکان با شبیخون به گروهی از هم‌پیمانان مسلمان پیمان شکنی کردند و در پی آن مکه در سال هشتم هجری به دست مسلمانان فتح شد.
معاهده صلح
و معاهده صلح (Peace treaty) به معنای امضا و تصویب یک قرارداد دائم میان دو کشور است که طی آن اختلافات و مسائل اساسی مانند اختلافات مرزی بین‌المللی حل‌و‌فصل می‌‌شود. صلح یعنی طرفین درگیر جنگ نه‌تنها سلاحشان را کنار می‌گذارند و به درگیری خاتمه می‌دهند، بلکه برای حل اختلافات فی مابین راه‌حل پیدا می‌کنند و به اعتماد متقابل و همکاری می‌رسند. بر اساس معاهده صلح نه‌تنها جنگ به طور کامل بین طرفین خاتمه پیدا می‌کند، بلکه شرایط زمان صلح نیز ضمن معاهده مشخص می‌شود. در پیمان صلح تکلیف اختلافات طرفین مانند مسائل اقتصادی، سیاسی، تعیین متجاوز، نحوه جبران خسارات و غرامت جنگی، وضعیت تحدید حدود مرزها و سایر موارد به طور دقیق مشخص می‌شود. بین آتش‌بس یا ترک مخاصمه و انعقاد معاهده صلح ممکن است زمان کم و بیش طولانی سپری شود و تنها بعد از امضا و تصویب معاهده صلح است که وضعیت جنگی از نظر حقوقی خاتمه می‌‌‌پذیرد.
در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، طبق اصل 110 اعلان صلح جزو وظایف مقام معظم رهبری است و معاهده صلح طبق اصل 77 قانون اساسی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی و سپس طبق اصل 125 باید به امضای رئیس‌جمهور برسد. چون جمهوری اسلامی ایران رژیم نامشروع و اشغالگر اسرائیل را مورد شناسایی قرار نداده است و انعقاد معاهده صلح با آن رژیم در حقوق بین‌الملل یک نوع شناسایی ضمنی محسوب می‌شود و از طرفی اختلاف جمهوری اسلامی با رژیم اشغالگر اختلاف بنیادین و درگیری حق و باطل و حل‌ناشدنی است، وضعیت پیش‌آمده بین دو طرف آتش‌بس است و آتش‌بس خواهد ماند و منجر به انعقاد معاهده صلح نخواهد شد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/734805/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیشترین شهدای دانش آموز دبستانی‌ بودند

فعال اصلاح طلب: صحبت‌های پزشکیان با کارلسون در راستای خواسته اکثر ایرانیان بود

حمله تندروها به مصاحبه استراتژیک رئیس جمهور

مسیر دشوار دیپلماسی

هک و تحریم اتاق جنگ

یافته‌های دانشمند ایرانی درباره توانایی «چت‌جی‌پی‌تی» در درک رنگ‌ها

نان به نرخ دولتی به دست مردم نمی‌رسد

مهسا کدخدا: علاقه داریم با تیم ملی مردان تمرین داشته باشیم

لیگ ملت‌ها: ولاسکو سریع صدر را پس گرفت

سعید معروف کراش خیلی از بازیکنان بود!

مهسا کدخدا ملی : اگر قد همسر آینده برای ما دو برابر اهمیت داره!

شایعه بزرگ در ترکیه؛ مورینیو به دنبال طارمی

فصل نو با تیم فوق ستاره گل گهر

حمله‌ به‌ فردو و پرده‌های ابهام

بیکاری گسترده

مصاحبه پزشکیان به چالش کشیدن روایت لابی اسرائیل در آمریکا بود

راهکاری طبیعی برای مبارزه با قارچ پژمرده‌کننده گوجه‌فرنگی

تروریست فراری را شناسایی و معرفی کنید

وزیر کار: با مدیریت سیاسی نمی توان اقتصاد را مدیریت کرد

مدیر روابط عمومی سازمان هواپیمایی کشوری: باید وجه مسافران بدون هیچ‌گونه کسری بازگردد

بازدهی بورس در هفته سوم تیر 1404

برنامه ویژه پیاتزا برای آینده‌های والیبال ایران

لیگ ملت‌ها؛ بردی برای خروج موقت از بحران

حضور در لیگ برتر والیبال دو شرط دارد

مهسا کدخدا : با دیدن سلام نظامی تیم ملی مردان بغض کردم!

حسینی: تمدید کردیم، خط گرفتند، زیرش زدند!

تیم ملی در گدانسک؛ رویا از اینجا آغاز می‌شود

شیاد مذاکره!

بیانیه الجزایر؛ محملی برای غرامت جنگ 12 روزه

دست‌های آلوده

آیا بیوپلاستیک‌ها می‌توانند راه‌حلی برای زندگی فراتر از زمین باشند؟

جغد کیهانی رصد شد

مسکو سیتی کجاست؟ همه چیز درباره مدرن‌ترین منطقه شهر مسکو در روسیه

تفاوت آتش‌بس، ترک مخاصمه و معاهده صلح

تشعشعات رادیواکتیو؛ تهدیدی جدی یا اغراق رسانه‌ای؟

سفید و سیاه یک مصاحبه

راز خشم تندروها از پزشکیان

کشف ماینرها از عمق 7 متری زمین در کرمان

کاهش قیمت برنج در راه است

تلفات سنگین برق در شبکه توزیع!

کاهش بهای طلا در پی رشد شاخص دلار؛ ترامپ همچنان در کانون تحولات

وزیر نیرو: قیمت آب باید بازنگری شود

رنگ سبز بازار طلا و ارز؛ سکه امامی به کانال 78 میلیون تومانی وارد شد

عکس روز ناسا از «سحابی سه‌تکه»

کشف یک متحد جدید برای مبارزه با تغییرات اقلیمی

خانواده شهدا افتخار کشور هستند/ تاکید بر رسیدگی فوری به مشکلات خانواده شهدای ترور

شکل گیری همکاری وزارت ارتباطات و منطقه آزاد کیش

گله اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دامی در پرداخت مطالبات ارزی

تکذیب فیلم منتسب به سهامداران بورس

کاهش قیمت برنج در اه است