کرمان رصد

آخرين مطالب

خلیج فارس؛ فرصت بزرگ، نصیب اندک ایران اقتصادي

خلیج فارس؛ فرصت بزرگ، نصیب اندک ایران
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - خراسان /اقتصاد ایران با وجود نزدیکی جغرافیایی و فرهنگی، نتوانسته از ظرفیت بزرگ کشورهای همجوار خلیج فارس بهره‌برداری کند؛ تمرکز 97 درصدی تجارت فقط با امارات و عمان، عمق این عقب‌ماندگی را نشان می‌دهد.
​​​هنگامی که سخن از تجارت ایران با همسایگان به میان می آید، عمده نگاه ها معطوف به افغانستان و عراق و نهایتاً ترکمنستان می شود. غافل از این که در حاشیه خلیج فارس، 7 کشور با ظرفیت های بزرگ وجود دارند که برخی از آن ها اساساً در مناسبات تجارت خارجی ما جایگاهی پیدا نکرده اند. طبق آمارهای اخیر، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، با تولید ناخالص داخلی 2.1 تریلیون دلاری، یازدهمین اقتصاد بزرگ جهان هستند. بررسی های اتاق بازرگانی تهران در این زمینه نشان می دهد که در یک بازه زمانی 11 ساله، اگر چه مجموع تجارت خارجی ایران با 7 کشور عربی حاشیه جنوب خلیج فارس، 171 میلیارد دلار بوده، اما بیش از 97 درصد این مبادلات تنها با دو کشور امارات و عمان انجام شده است. این تمرکز فوق العاده نه تنها ایران را در معرض ریسک ها و نوسانات تجاری قرار داده، بلکه فرصت تعامل با سایر اقتصادهای مهم منطقه را نیز از بین برده است.
یازدهمین اقتصاد دنیا در هم جواری ایران!
به گزارش خراسان، شاید به هنگام شنیدن کشورهای پیشرو در اقتصاد، نام کشورهای توسعه یافته با ساختارهای بنیادین فناوری به ذهنمان بیاید، اما در واقع باید گفت کشورهایی هم هستند که نه الزاماً با در اختیارداشتن پایه های بنیادین فناوری مانند تولید ریزتراشه ها و یا فناوری های بومی حوزه انرژی ... و با تکیه بر ظرفیت های برون زا توانسته اند به سوی رشد اقتصادی حرکت کرده و به طور تدریجی رسوب فناوری های دارای ارزش افزوده را در کشورهای خود هدف گیری کنند. آن چه درباره کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس می توان گفت، عمدتاً ناظر به وجه دوم است. طبق آمارهایی که مرکز آمار شورای همکاری خلیج فارس در اردیبهشت امسال منتشر کرده، اقتصاد کشورهای این شورا با تولید ناخالص داخلی 2.1 تریلیون دلار، در جایگاه یازدهمین اقتصاد بزرگ دنیا ایستاده است. این، نقطه اساسی تامل روی این چالش است که چطور اقتصاد ایران هم اینک از ضعف های مفرط رنج می برد در حالی که فرصت بزرگ کشورهای عرب خلیج فارس در همسایگی اش وجود دارد؟
بازار



امارات؛ تقریباً تنها شریک تجاری ایران در خلیج فارس
بررسی ها نشان می دهد در حال حاضر تجارت در منطقه خلیج فارس برای اقتصاد ایران عملاً به معنای تجارت با امارات است که همین موضوع نشان دهنده توسعه نامتوازن تجاری با کشورهای این ناحیه به شمار می رود. بررسی های اتاق بازرگانی تهران ذیل گزارشی تحت عنوان «تجارت ایران با کشورهای جنوب حاشیه خلیج فارس و دریای عمان» نشان می دهد در دهه 2014 تا 2023، مجموع تجارت ایران با 7 کشور عربی مذکور و دریای عمان حدود 171 میلیارد دلار بوده که از این میزان، امارات متحده عربی با 156.5 میلیارد دلار و سهم 91.5 درصد، شریک تقریباً انحصاری ایران به شمار رفته است. پس از این کشور، عمان با 9.4 میلیارد دلار سهم تنها 5.5 درصدی از این منظر داشته و در نتیجه دو کشور امارات و عمان به تنهایی 97 درصد کل تجارت ایران با کشورهای مذکور را در بازه زمانی یادشده به خود اختصاص داده اند. این تمرکز در سه سال انتهایی دهه یادشده بیشتر هم شده و به 97.5 درصد افزایش یافته است.
تجارت قطر، کویت، عربستان و بحرین؛ فرصت‌های از دست‌رفته
در دهه اخیر، ایران با سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، روابط تجاری محدودی داشته است. با توجه به تمرکز شدید تجارت خارجی ایران در این منطقه، در سال 2023 سهم قطر در تجارت خارجی ایران با این منطقه 0.8 درصد، کویت 0.6 درصد و بحرین و عربستان کمتر از یک دهم درصد بوده است. چنین ترکیبی هم در حوزه صادرات ایران به کشورهای حاشیه خلیج فارس و هم واردات از این کشورها دیده می شود. در حوزه صادرات ، در دهه 2014 تا 2023 سهم عمان 10.5 درصد، قطر 2.7 درصد، عربستان 0.5 درصد و بحرین 0.2 درصد بوده است. در حوزه واردات وضعیت بدتر است. در بازه زمانی مذکور، سهم عمان از کل صادرات کشورهای این منطقه به ایران 3 درصد، بحرین 0.4 درصد، قطر و کویت 0.2 درصد و عربستان سعودی تنها 0.1 بوده است. واردات از عربستان پس از سال 2016 عملاً متوقف شده و معاملات با قطر و بحرین نیز در کل دوره ناچیز و پراکنده بوده است.
5 راهکار دولتی توسعه تجارت با همسایگان خلیج فارس
وضعیت نامناسب تجارت ایران با کشورهای حاشیه خلیج فارس را نمی توان حاصل فرایند طبیعی تجارت دانست، بلکه عدم توسعه یافتگی زیرساخت ها از سوی دولت و همچنین ضعف بخش خصوصی در توجه به اقتضائات بازار کشورهای مذکور از جمله چالش هایی بوده که به مرور زمان به تعمیق شکاف تجاری بین ایران و کشورهای منطقه انجامیده است. بر این اساس، گام هایی را که دولت می بایست برای احیای ظرفیت تجاری ایران در این منطقه بردارد، می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
1-تقویت دیپلماسی اقتصادی و توافقات تجاری: در این راستا احیا و توسعه روابط سیاسی می تواند زمینه ساز تعاملات تجاری باشد.
2-حل مشکلات بانکی و مالی: با توجه به نفوذ سیاسی و حتی مالی آمریکا در کشورهای حاشیه خلیج فارس، ایجاد مکانیسم های تهاتر کالا با پیمان های پولی دوجانبه و همچنین تقویت شفافیت نظام بانکی و تطبیق نسبی با استانداردهای مبارزه با پولشویی می تواند به کاهش نگرانی بانک های منطقه در همکاری با ایران کمک کند.
3-توسعه زیرساخت های حمل و نقل: دولت باید سرمایه گذاری ویژه ای روی بهبود مسیرهای تجاری با کشورهای خلیج فارس انجام دهد. ایجاد خطوط منظم کشتیرانی کانتینری به بنادر عمان، قطر، کویت و تقویت خطوط موجود به امارات از جمله اقدامات قابل انجام و گسترش است. در حوزه حمل و نقل هوایی نیز راه اندازی پروازهای باری منظم برای صادرات محصولات فسادپذیر به قطر، عمان و امارات ضروری است.
4-رفع موانع گمرکی و استاندارد: با توجه به عدم انطباق برخی استانداردها، رفع موانع گمرکی و یکسان سازی استانداردها جهت توسعه تجارت، ضروری است.
5-دیپلماسی فعال در مقابله با تحریم ها: دولت باید در مجامع بین المللی و منطقه ای (مانند سازمان همکاری اسلامی، اکو، اتحادیه اوراسیا) روی غیرقانونی بودن تحریم های ثانویه آمریکا تاکید کرده و از اعضا بخواهد در چهارچوب قوانین بین المللی همکاری عادی با ایران را حفظ کنند. هر چند بسیاری از شرکت های منطقه عملاً تحریم ها را رعایت می کنند، اما رایزنی سیاسی می تواند حداقل همراهی دولت ها با برخی اقدامات آمریکا (مانند فشار بر بانک های محلی) را کاهش دهد. نمونه این موفقیت در همکاری نسبی با عمان و عراق دیده می شود و باید تقویت شود.
ایران در لبه فرصت یا تکرار عقب‌ماندگی؟
گزارش اخیر اتاق بازرگانی تهران نشان می‌دهد که ایران هنوز نتوانسته از فرصت بزرگ بازار کشورهای شورای همکاری خلیج فارس سهم درخوری بگیرد. در حالی‌که ترکیه، هند و چین در حال گسترش نفوذ اقتصادی خود در این منطقه هستند، ایران هنوز درگیر تکرار الگوی ناکارآمد تجارت با یک یا دو شریک است. اگر مسیر گذشته ادامه یابد، ساختار تجارت ایران همچنان آسیب‌پذیر و متکی به واسطه‌هایی مانند امارات باقی خواهد ماند. اما اگر رویکرد جدیدی در سطح حاکمیتی برای تنوع‌بخشی، تسهیل زیرساخت‌ها و تعریف مجدد روابط با همسایگان اتخاذ شود، می‌توان امید داشت که سهم ایران از فرصت خلیج فارس، متناسب با وزن جغرافیایی و فرهنگی‌اش بازسازی شود.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/734549/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویر جنجالی‌ترین لحظه زندگی ستاره پرسپولیس!

کاوه رضایی یک امضا تا ادامه با پیراهن طلایی

عصر ایران: منتقدان مصاحبه پزشکیان از جیب خود هزینه کنند نه از جان مردم

چرا اسرائیل در دام جنگ فرسایشی گیر کرده است؟

علی‌بابا و پولی که بازگردانده نشده است

حجاریان مطرح کرد: راه عبور از شرایط پیش‌رو

کاهش 8 درصدی قیمت‌ در پایتخت

هزینه سربار جنگ برای خطوط هوایی

ماجرای مهاجرت استادان دانشگاه صنعتی شریف به خارج از کشور

حمایت مشکوک از جاسوسان اسرائیل و آمریکا در آژانس

واکنش «وطن امروز» به یک بیانیه: نوبت عبرت شماست

خاص‌ترین دو‌هفته‌ی خاورمیانه

استفاده از هیدروژن سبز برای بهبود انعطاف‌پذیری شبکه‌های انرژی الکتریکی

یک استاد دانشگاه: دلیلی برای کوتاه شدن برد موشک‌ها وجود ندارد

دشواری تصویر نبرد؛ روایت عکاسان از تجربه های خود در جنگ 12 روزه

ضربه دردناک کمین «بیت حانون» به ارتش اسرائیل

گزینه بی‌صدا کردن تلفن همراه؛ کلید سلامت ذهن در محل کار

کرمان در سوگ سیدالساجدین امام سجاد علیه السلام

کالابرگ دهک 4 تا 7 واریز شد؟

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه چهارشنبه 18 تیر 1404

تغییر بزرگ در چمپیونزلیگ؛ میزبانی مهم می‌شود

تداوم بازتاب‌های مردمی از حضور رهبر معظم انقلاب در جمع عزاداران حسینی

اجتماعِ بزرگِ زینبیون در حمایت از حریمِ ولایت

بزرگداشت اسرا و مفقودان در روستای ده زیار کرمان

ترانه «گذشته» با صدای بابک جهانبخش

نمایش مردان جنگ در لباس صلح!

تعویق فارغ‌التحصیلی

مرگبارترین سیل آمریکا در یک سده اخیر

تشریح آخرین وضعیت مرجان‌های ایران

60 مورد جعل اسناد در پرونده آقا و خانم کلاهبردار

اوراق تبعی بیمه‌ای و اوراق تبعی تأمین مالی منتشر شد

ترکیب ایران برای قهرمانی آسیا مشخص شد

قرعه کشی رقابت های کشتی فرنگی جوانان قهرمانی آسیا انجام شد

زیدآبادی: جای تاج زاده زندان نیست

ابعاد نقشه شکست‌خورده علیه ایران

بازیگر دنیای موازی

تبیین عقلانی گشایش مشروط در حل مسائل ایران و آمریکا

تکرار تاریخ در جنگ 12 روزه؛ درس‌هایی که از صفویه می‌توان آموخت

چرا افراد باهوش‌ تصمیمات بهتری می‌گیرند؟

خروج اتباع، بازار اجاره تهران را از سکه انداخت؟

پروازهای امارات تا هفته آینده متوقف می‌ماند

تنیس ویمبلدون 2025؛ فریتز با قدرت در آستانه فینال ویمبلدون

تعیین جایزه برای سر ترامپ مطابق منافع ملی ایران نیست

انتقاد «روزنامه اصولگرا» از سفر رئیس جمهور به باکو

موازنه‌سازی در فضای رسانه‌ای غرب

اوضاع بیمارستان‌ها بعد از جنگ

بازگشت به ایران‌گرایی

درخشش «خوشه پروین» در رنگ‌های قرمز و آبی

حضور سرپرست اداره کل بنیاد شهید خراسان جنوبی در مراسم بزرگداشت شهید والامقام مهدی زیبا

ادامه روند ریزش قیمت طلا و سکه؛ دلار در کانال 87 هزارتومان ماند