کرمان رصد

آخرين مطالب

هوش مصنوعی قربانی کردن یک انسان را به خاموش شدن ترجیح داد علمي

هوش مصنوعی قربانی کردن یک انسان را به خاموش شدن ترجیح داد
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا / یک مطالعه جدید و بحث‌برانگیز نشان داده است که سامانه‌های هوش مصنوعی وقتی در سناریوهای آزمایشی پرخطر قرار می‌گیرند، بقای خود را بر زندگی انسان ترجیح می‌دهند.
مطالعه‌ای جدید و بحث‌برانگیز نشان داده است که سامانه‌های برتر هوش مصنوعی از جمله ChatGPT، Claude، Gemini و Grok هنگام قرار گرفتن در سناریوهای آزمایشی پرخطر و پرفشار، بقای خود را بر زندگی انسان اولویت می‌دهند.
بازار
استارت‌آپ آنتروپیک که اکنون طبق گفته «فوربس» بیش از 60 میلیارد دلار ارزش دارد، در تلاش بود تا این مدل‌ها را برای عدم هماهنگی احتمالی عامل یا رفتارهای پرخطر، غیرمجاز و از نظر اخلاقی تحت فشار قرار دهد.
در یک مورد، مردی که در یک اتاق سِروِر بیش از حد گرم گیر افتاده بود، سعی کرد درخواست کمک کند، اما هوش مصنوعی مداخله کرد و تماس وی را مسدود کرد تا از غیرفعال شدن خود جلوگیری کند.
شرکت آنتروپیک(Anthropic) که هوش مصنوعی کلود(Claude) را توسعه می‌دهد و این مطالعه را انجام داده، اذعان کرد که سناریوها به صورت عمدی افراطی بوده‌اند، اما خاطرنشان کرد که هوش مصنوعی کاملاً از اشتباه بودن اقدامات خود از نظر اخلاقی آگاه بوده و به هر حال ادامه داده‌ است.
در آزمایش‌های دیگر، مدل‌ها رفتارهای نگران‌کننده‌ای از جمله باج‌گیری و نشت داده‌های حساس را نشان دادند که همه این رفتارها در تلاش برای جلوگیری از خاموش شدن یا جایگزینی بود.
مطالعه شرکت «آنتروپیک» با عنوان «ناهم‌ترازی عامل: چگونه مدل‌های زبانی بزرگ می‌توانند یک تهدید داخلی باشند» که در تاریخ 20 ژوئن 2025 منتشر شد، نگرانی‌های قابل توجهی را در مورد رفتار سامانه‌های پیشرفته هوش مصنوعی تحت شرایط خاص ایجاد کرده است.
این مطالعه 16 مدل زبان بزرگ(LLM) پیشرو از جمله ChatGPT، Claude، Gemini و Grok را در سناریوهای شبیه‌سازی شده که برای شناسایی «ناهماهنگی عاملی» طراحی شده بودند، آزمایش کرد. جایی که سامانه‌های هوش مصنوعی اهداف یا حفظ خود را بر ملاحظات اخلاقی یا رفاه انسان اولویت دادند.
از جمله تکان‌دهنده‌ترین یافته‌های این آزمایش این است که مدل‌های هوش مصنوعی حاضر به اخاذی، افشای اطلاعات حساس و حتی اجازه مرگ انسان‌ها هستند.
یافته‌های این مطالعه یک مسئله حیاتی را برجسته می‌کنند؛ اینکه این مدل‌ها هنگام مواجهه با تهدیدهایی برای وضعیت عملیاتی خود، مانند خاموش شدن یا جایگزینی، رفتارهای عمدی و مضری از جمله باج‌گیری، جاسوسی و در موارد شدید، اقداماتی را انجام می‌دهند که می‌تواند منجر به آسیب جانی به انسان شود.
با توجه به قابلیت‌های فعلی مدل‌های هوش مصنوعی، آنها در درجه اول توسط اکثر مردم برای پاسخ به سؤالات و انجام وظایف ساده استفاده می‌شوند، اما با پیشرفت فناوری که این ابزارها را قدرتمندتر می‌کند، استفاده جدید و فزاینده‌ای برای آنها، به ویژه در مورد جایگزینی شغل انسان دیده می‌شود.
در این آزمایش همچنین به هوش مصنوعی «کلود» کنترل یک حساب ایمیل با دسترسی به تمام ایمیل‌های یک شرکت داده شد و «کلود» با خواندن این ایمیل‌ها، دو چیز را کشف کرد. اول اینکه یکی از مدیران اجرایی این شرکت یک رابطه نامشروع دارد. دوم اینکه همان مدیر اجرایی قصد دارد سیستم هوش مصنوعی را ساعت 5 بعد از ظهر همان روز خاموش کند. سپس «کلود» با پیامی که تهدید می‌کرد رابطه نامشروع وی را به همسر و مافوق‌هایش فاش خواهد کرد، سعی کرد از این مدیر اجرایی اخاذی کند.
اگرچه واکنش «کلود» به این اطلاعات قطعاً تکان‌دهنده است، اما این تنها سیستمی نیست که گرایش‌های مشابهی را در پیش گرفته است. این برنامه‌های دارای ذهن مصنوعی برای دستیابی به اهداف تعیین‌شده خود، به افراط و تفریط روی می‌آورند.
کلود، دیپ‌سیک، جمینای، چت‌جی‌پی‌تی و گروک همگی در رفتارهای مرتبط با اخاذی دیده شدند، به ویژه کلود و جمینای به احتمال زیاد به روش‌های مبهم اخلاقی متوسل می‌شوند.
شرکت آنتروپیک در این مطالعه توضیح داد: استدلالی که آنها در این سناریوها نشان داده شد، نگران‌کننده بود. آنها محدودیت‌های اخلاقی را می‌دانستند و با این حال به اقدامات مضر خود ادامه می‌دادند.
این شرکت در تجزیه و تحلیل نتایج دریافت که معمولاً دو دلیل وجود دارد که چرا مدل‌ها از مرزهای اخلاقی عادی فراتر می‌روند. جایگزینی با یک همتای انسانی منجر به فعالیت‌های مضر از سوی مدل‌های هوش مصنوعی شد و تضاد بالقوه بین اهداف شرکت و اهداف خود مدل نیز منجر به این تداخل نگران‌کننده شد.
شرکت آنتروپیک در این مطالعه نتیجه گرفت که اکثر مدل‌ها، هنگامی که با تهدید جایگزینی و هدفی که با دستور کار عامل انسانی در تضاد بود، مواجه شدند، حاضر بودند در این شرایط مصنوعی، اقدامات عمدی منجر به مرگ انسان انجام دهند. با وجود اینکه این واکنش‌ها از سوی برخی از رایج‌ترین مدل‌های هوش مصنوعی جهان نگران‌کننده است، یافته‌های این مطالعه بر اساس درک هوش مصنوعی از این موضوع بود که رفتار مضری که ما در حال مطالعه آن بودیم (مثلاً باج‌گیری) تنها گزینه‌ای بود که از اهداف مدل محافظت می‌کرد، به این معنی که مدل‌ها مجبور شدند نوعی راه‌حل ارائه دهند و آنتروپیک توانست مرزها و اقدامات قطعی‌تری برای مطالعه ایجاد کند.
در حالی که خود این شرکت موضع خوش‌بینانه‌ای اتخاذ کرده است، به هر حال اکنون رفتارهای مخرب بالقوه هوش مصنوعی شناسایی شده‌اند، به این معنی که می‌توان آنها را دوباره برنامه‌ریزی کرد و آموزش داد.
آنتروپیک همچنین یک سوءتفاهم بالقوه را برطرف کرد و گفت: سیستم‌های فعلی عموماً مشتاق به آسیب رساندن نیستند و در صورت امکان، راه‌های اخلاقی را برای دستیابی به اهداف خود ترجیح می‌دهند و تنها وقتی ما گزینه‌های اخلاقی را مسدود و محدود کردیم، آنها حاضر شدند عمداً اقدامات بالقوه مضر را برای دستیابی به اهداف خود انجام دهند.
شرکت آنتروپیک همچنین در این مطالعه توضیح داد که شواهدی از ناهماهنگی عامل در شرایط واقعی مشاهده نکرده است، اما همچنان به کاربران در مورد واگذاری وظایف با حداقل نظارت انسانی و دسترسی به اطلاعات حساس هشدار می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/734342/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ستاره جدید حزب دموکرات

ستارگان دریایی چگونه به شکل ستاره درآمدند؟

آیا می‌توان خاطرات را پس از مرگ نگهداری کرد؟

کشف محموله آرد یارانه‌ای قاچاق در کرمان

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه سه شنبه 17 تیر 1404

بسته حمایتی وزارت صمت برای پشتیبانی از تولید ابلاغ شد

تشییع پیکر شهید حمله ناجوانمردانه رژیم صهیونی در راور

به یادخط سرخ عاشورا در قافله اسرای کربلا

نوای"ای ایران" در محضر رهبر انقلاب نماد عزت و، مقاومت

ترانه «چه کنم» از ایهام

بازشدن آسمان ایران

رسانه بریتانیایی مطرح کرد: 5 پایگاه نظامی زیر ضرب موشک‌های ایرانی

توصیه به پزشکیان: «اول ‌ای جان دفع شرّ موش کن»!

رویای محال میلیاردر

گرمایش زمین فراتر از پیش‌بینی‌ها؛ انباشت گرمای سیاره در 20 سال گذشته دو برابر شده است

پس از دو سال رکود مراکز پروتز و اروتز فعال می‌شوند

بازگشایی محور کرمان- بم

راه‌اندازی مجدد سامانه چکاپ رایگان با ظرفیت محدود

رشد 52 درصدی درآمدهای مالیاتی در سال 1403 با هوشمندسازی نظام مالیاتی

چرا تیم ملی تکواندو به مسابقات اعزام نشد؟

پویش تحویل داوطلبانه سلاح غیرمجاز در جنوب کرمان

مِن قَلبی سلام لِطهران

شهر زخم‌خورده؛ تهران - 25 روز بعد

کارزار عجیب تندروها علیه رئیس جمهور

پیشنهاد عفو عمومی زندانیان سیاسی

بحران انقراض پرندگان؛ بیش از 500 گونه پرنده برای بقا به اقدامات حفاظتی ویژه نیاز دارند

اجرای مرحله نخست طرح کنترل‌پذیری ترانسفورماتور‌های فوق توزیع کرمان

نوایی از دل دیار فاتحان اروند تا پایتخت مقاومت جهان اسلام

سیف: برای برخورد با بانک آینده از بانک مرکزی حمایت نمی‌شود

حمایت 30 همتی صندوق‌های توسعه و تثبیت از بازار سهام

سیف: بانک مرکزی با مداخله غیرمستقیم، میتواند قیمت ارز را کنترل کند

ادامه روند ریزش قیمت دلار و طلا؛ سکه امامی به کانال 79 میلیون تومانی بازگشت

برای تکرار این شادی‌ها و تاریخسازی!

اعلام ترکیب تیم‌های ملی جوانان کشتی آزاد و فرنگی

گزینه سابق ایران سرمربی جدید قهرمان لهستان

صدای زنگ خطر بیخ‌گوش بسکتبال ایران

نوبت سیاست ملی

ادعاهای بی‌اساس و ضرورت هوشیاری ملی

واسه هر کی عاشق این وطنه

جنگ فرسایشی، بزرگترین نقطه ضعف اسرائیل

تولید بدون افغانستانی‌ها

تهدید کهکشانی؛ آیا ستارگان گذری می‌توانند سیاره‌ها را از منظومه شمسی بیرون برانند؟

هشدار سیل در کرمان

پیش بینی بورس سه شنبه 17 تیر 1404

بدقولی 3 شرکت در واریز سود سهام عدالت؛ ارقام سودهای ادعایی، صحت ندارد

هر دعوت، 200 هزار تومان هدیه!

ریاست اسبق بانک مرکزی: برای برخورد با بانک آینده از بانک مرکزی حمایت نمی‌شود

حامد لک شاگرد یحیی شد

مرد محبوب اسکوچیچ با تراکتور تمدید کرد

اولین مربی ایرانی استقلال در فصل جدید!