کرمان رصد

آخرين مطالب

نسخه نجات بورس اقتصادي

نسخه نجات بورس
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - خراسان /بازار سرمایه دربرابر هجوم بی امان خروج نقدینگی از بورس و کاهش شاخص قرار گرفته است. راه مطمئن گذر از این بحران چیست؟ 
 بازار سرمایه ایران پس از بازگشایی، درگیر یکی از پرتلاطم‌ترین هفته‌های خود شده است. شاخص کل سقوط کرده، سهامداران خرد در حال فرار هستند و صف‌های فروش لحظه‌ای جمع نمی‌شوند. حالا همه چشم‌ها به دولت دوخته شده: آیا نسخه نجات بورس در هیاهوی فروش، فقط حمایت مالی است یا تدبیر بیشتر از تزریق پول اهمیت دارد؟
چهارمین روز منفی بورس
به گزارش خراسان، بازار سرمایه در حالی چهارمین روز کاری خود بعد از بازگشایی را سپری کرد که همچنان هجوم برای خروج از بازار سرمایه فشار بی امانی را بر شاخص کل وارد کرد. شاخص کل در نتیجه افت 57 هزار واحدی، دو درصد دیگر نیز فروریخت تا از ابتدای بازگشایی بازار پس از توقف جنگ افت 8.5 درصدی را به نظاره بنشیند.
خروج کم سابقه پول حقیقی از بازار
نکته مهمی که دیروز به شدت خودنمایی کرد، خروج کم سابقه پول حقیقی از بازار بود. پس از آن که در روز یک‎شنبه موج خروج پول از بورس کمی آرام گرفت، با این حال از روز دوشنبه شاهد اوج گیری فرار پول هستیم. دیروز این رقم به 6 هزار و 480 میلیارد تومان رسید که یکی از شدیدترین جریان های خروج نقدینگی در تاریخ بورس به شمار می رود. این اتفاقی که دیروز رخ داد، میزان خروج پول از بورس از ابتدای هفته جاری را به بیش از 15.5 هزار میلیارد تومان رساند. آمار صف های خرید و فروش، دیروز نشان داد که سرانه خرید حقیقی ها 31.2 میلیون تومان و سرانه فروش آن ها 98.7 میلیون تومان بوده که نشان دهنده فشار مضاعف در سمت سرمایه گذاران خرد است.
آغاز حمایت ها از بازار سرمایه
همزمان با روندهای فوق، در دو روز اخیر شاهد یک اتفاق قابل توجه هستیم و آن جهش ارزش معاملات خرد است. ارزش این معاملات از حدود 3.5 هزار میلیارد تومان در روز یک‎شنبه به 8 و 11.8 هزار میلیارد تومان در روزهای بعد رسید که گمانه ها پیرامون ورود تنظیم گر بازار را تقویت کرد. دیروز رئیس سازمان بورس این فرضیه را تایید کرد. به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه ایران، صیدی رسماً اعلام کرد حمایت ها از سهامداران خرد آغاز شده و دولت و بانک مرکزی نیز در این حوزه کمک می کنند.
 ​​​​​

کرمان رصد

بازار
مسیر احیای بازار
در روزهای گذشته و همزمان با افت شاخص های بازار، انتقادهایی پیرامون ورود دولت برای مهار ریزش بازار سرمایه مطرح شده است. با این حال سوال اساسی این‎جاست که نحوه مدیریت این شرایط توسط دولت و نهادهای ناظر بازار سرمایه باید چگونه باشد؟ در پاسخ به این سوال چند محور مهم قابل توجه است:
1-تنظیم معقولانه انتظارات: شاید بتوان گفت نقطه کانونی سیاست‎گذاری برای بازار سرمایه، پرهیز دولت و نهادهای ناظر از افتادن در هیجانات ناشی از جنگ بازار است. تجربیات بورسی در کشورهای دیگر که درگیر جنگ شده اند نظیر روسیه و اوکراین همین موضوع را نشان می دهد. در جریان جنگ این دو کشور، بورس مسکو 20 روز و بورس اوکراین هم به میزان بیشتری تعطیل بود و پس از بازگشایی، بورس مسکو با 20 و بورس اوکراین نیز با 40 درصد کاهش مواجه شد. این در حالی است که بورس کشورمان همان‎طور که در بالا اشاره شد، حدود 8 تا 9 درصد افت شاخص داشته است که اگرچه مهم است، اما نباید انتظار غیرمعقولی از آن داشت.
2-پرهیز از هرگونه اقدامات نمایشی و شتابزده: پذیرش شرایط پس از جنگ برای بورس، ایجاب می کند که از اقدامات شتابزده نیز برای درمان بورس اکیداً پرهیز شود. چه این که با وجود انتظارات به شدت منفی و البته تخلیه نشده، هرگونه ورود بی محابای دولت و حمایت های مالی به منزله تامین نقدینگی در نقطه ای غیرتعادلی برای سهامداران و هدررفتن منابع مالی دولت برای هدایت درست بازار به تعادل پایدار است. تجربه سقوط بزرگ بورس در سال 1399 نشان داد که اعلام های هیجان زده، اورژانسی و ناظر به حمایت مالی صرف، می تواند تا چه حد عکس کارکرد مورد انتظار خود عمل کند. در آن سال دولت در شهریورماه اعلام کرد که با تزریق یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی از بازار حمایت کرد. وعده ای که با بی اعتمادی بازار به شکست و بی اعتمادی بیشتر انجامید. در واقع باید گفت در شرایط حاضر، دولت، به‌جای این‌که مثل آتش‌نشان، فقط به مهار آتش هیجان بپردازد، باید شبیه یک معمار، سازه اعتماد را از پایه بازسازی کند. این کار، نه با پول‌پاشی امکان‌پذیر است و نه با وعده‌های بی‌سرانجام.
3-اطلاع رسانی شفاف، نه سکوت سرد: بازار، خلأ داده و اطلاعات را با شایعه یا خبرهای نادرست پر می کند. درست مثل اتفاقی که روز گذشته افتاد. در شرایطی که در هفته اخیر، همه در انتظار خبر شفاف و دقیقی پیرامون تصمیم دولت بوده، اما با سکوت نسبی روبه رو شده اند، یکی از مراجع خبری در خبری اشتباه به نقل از مدنی زاده وزیر اقتصاد گفت که «بورس فعلاً به حمایت نیاز ندارد»؛ موضوعی که به سرعت در رسانه ها پیچید و موج دیگر و البته بی اساسی از نااطمینانی را در بازار به وجود آورد. این در حالی بود که وزارت اقتصاد این موضوع را تکذیب کرد. این وزارتخانه در اطلاعیه ای به نقل از وزیر اقتصاد بر ورود هوشمند برای حمایت از بازار تاکید و اعلام کرد: «در حال حاضر شرایط نااطمینانی بالایی در بازار سرمایه وجود دارد طبعا اقدامات سیاست‎گذاری ما هم نمی‌تواند قطعی بلکه باید مبتنی بر شرایط موجود باشد... ما فضا را به طور کامل رصد می‌کنیم و به‌محض آن که نیاز به ورود این بسته‌ها احساس شود، اجرایی خواهند شد». با این حال در همان اطلاعیه همچنان خط ابهام دنبال شده و به نقل از وزیر اقتصاد گفته شده است: «از همان ابتدا، در کارگروه‌های اقتصادی دولت و به خصوص در داخل وزارت اقتصاد جلساتی به‌منظور تهیه بسته‌های حمایتی و برنامه‌ریزی برای شرایط نااطمینانی موجود، تشکیل شد و بسته‌های اقتصاد کلان، شامل بسته‌های «بودجه‌ای» و «خط اعتباری» بانک مرکزی و نظام بانکی تدوین شدند که پس از نهایی شدن در دولت، اعلام خواهد شد».
4- حمایت هدفمند، نه کورکورانه: موضوعی که می توان آن را به عنوان یک راهبرد برای حمایت از بازار بیان کرد، این است که طبعاً صندوق توسعه بازار و صندوق تثبیت، ابزارهایی هستند که در دوره‌های پرنوسان می‌توانند نقش ضربه‌گیر ایفا کنند. اما اگر این منابع بدون هدف وارد بازار شوند و به خرید سهام شرکت‌های ضعیف یا صف‌های فروش کوچک اختصاص یابند، فقط صورت مسئله پاک شده است. بنابراین دولت باید اولویت را به سهام‌های بنیادی، صنایع صادرات‌محور و شرکت‌های با تراز مالی قوی بدهد. برای نمونه، در همین هفته گذشته، نمادهایی مانند فولاد، فملی و شستا در فشار فروش قرار گرفتند؛ در حالی که این شرکت‌ها از نظر سودآوری، نسبت به بسیاری از نمادهای کوچک وضعیت بهتری دارند. حمایت هدفمند از این گروه‌ها می‌تواند نشانه‌ای از عقلانیت سیاست‌گذار باشد.
5- تقویت کانال های اعتماد سهامداران: هیچ چیز مانند اقدامات اعتمادساز نمی تواند در برابر موج هیجانی بورس موثر واقع شود. بازار زمانی به سیاست‌گذار اعتماد می‌کند که مطمئن باشد تصمیم‌گیران منافع شخصی در بازار ندارند. بررسی‌های صورت‌گرفته در دوره‌های قبل نشان داده که برخی نهادهای وابسته، با داشتن اطلاعات نهانی یا توانایی فشار بر قیمت‌ها، رفتار غیرشفاف داشته‌اند. ایجاد سامانه‌ای برای افشای معاملات حقوقی‌ها، پیگیری شفاف‌سازی نقش صندوق‌ها و انتشار گزارش‌های هفتگی از مداخلات حمایتی، می‌تواند نشانه‌ای از اراده برای اصلاح ساختار باشد.
در مجموع باید گفت بازار سرمایه ایران، در دورانی که با رکود اقتصادی، نرخ بالای سود بانکی و سیاست‌های متغیر اقتصادی روبه روست، بیش از هر زمان دیگری به حمایت نیاز دارد؛ اما نه از جنس چک سفید. بلکه باید با «پایه‌ریزی اعتماد» آغاز کرد، سپس با «تخصیص دقیق منابع» ادامه داد و در نهایت با «اصلاح ساختار نظارتی» به نتیجه رسید.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/733648/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادامه ناپایداری‌های جوی و دریایی در هرمزگان / تداوم وزش باد در خلیج فارس و دریای عمان

توضیح عضو شورای شهر تهران درباره افزایش قیمت تاکسی‌های اینترنتی

به یاد ایثار و از جان گذشتگی حضرت عباس (ع) علمدارکربلا

4.5 میلیون تن گندم تحویل دولت شد

خرید روغن شرطی شد

تمرین مشترک تیم‌های ملی والیبال ایران و کوبا

تغییر پارادایم امنیتی خلیج فارس

از سرگیری پروازهای شرکت‌های هواپیمایی عربی به ایران

پیش‌بینی مهم رییس اتحادیه طلا از قیمت‌ها در هفته جدید

سفر در زمان با «جیمز وب» برای کشف سرگذشت کهکشان راه شیری

مناسبت روز/ شنبه، 14 تیر ماه

نماینده استقلال به دنبال جذب دو لژیونر

صعود چلسی با قضاوت فغانی

بازدیدنماینده ولی فقیه در استان کرمان از مساجد چترود

گشایش اولین سوگواره به همراه نمایشگاه در سیرجان

حضور مشاوران مرکز مشاوره اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان در میز خدمت نماز جمعه کرمان و پاسخگویی به سوالات خانواده ها‌ و دانش آموزان

راه اندازی قرارگاه تبدیل سند دفترچه ای به تک برگ در استان

قاتل اینتر، تیم اینزاگی را هم حذف کرد

ناسا تایید کرد: ورود مهمان فضایی از اعماق کهکشان به منظومه شمسی!

ازسرگیری پروازها در فرودگاه بین‌المللی کیش

مخالفت وزارت ارتباطات با اینترنت طبقاتی

لوموند: حمله آمریکا، ایران را به سمت بازدارندگی هسته‌ای می‌برد

دانشمندان برای اولین بار در جهان، نور را از وسط مغز انسان رد کردند

نماینده مجلس: اولویت اختصاص ارز و بودجه با اقلام خوراکی و اساسی خواهد بود

سه باشگاه برای کاپیتان استقلال وارد عمل شدند!

حرف‌های کارتال در مورد جدایی از پرسپولیس

رضایتنامه علی کریمی؛ 400 هزار دلار

نوای "یاحسین" ونه به ظلم کرمانیان در شب تاسوعا

پشت‌پرده افزایش قیمت‌ها در بازار برنج

رکورد 46 ساله تولید نفت ایران شکست

قیمت گوشت قرمز امروز 13 تیر 1404

محدودیت‌های ترافیکی تاسوعا و عاشورای حسینی در کرمان

درس حمله آمریکا و اسرائیل به ایران برای چین و کره شمالی

نتایج حیرت‌انگیز هدایت فضاپیما توسط ChatGPT؛ هوش مصنوعی جایگزین فضانوردان می‌شود!

نگهداری مطمئن موبایل در ماشین؛ ساده، ایمن، اقتصادی

بنزین سوپر وارداتی چه شد؟

قیمت جهانی طلا امروز 1404/4/13

بیش از 557 میلیون دلار ارز طی یک هفته معامله شد

آتش‌سوزی در نزدیکی کاخ ریاست‌جمهوری سوریه

تتر، بیت‌کوین سبز استخراج می‌کند

خبر خوش به لیگ ملت‌ها؛ غول والیبال دنیا برگشت

مهمانان ویژه تمرین تیم ملی ایران در بلگراد

فینالیست‌های المپیک پاریس: از ایران می‌ترسیم!

ردپای مصرف بالای برق در استخراج غیرمجاز رمزارزها

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی: امسال 1.8 میلیون تن برنج در کشور تولید می شود

پیاتزا استراحت را در بلگراد ممنوع کرد

واکنش سپاهان؛ تصمیمی بر تعطیلی سایر رشته‌ها نداریم

نوستالژی والیبال ایران - آمریکا 2015

آماده‌باش به رقبا؛ ایران برای هفته سوم کامل شد

نفس راحت پیاتزا؛ ستاره محبوبش برگشت