کرمان رصد

آخرين مطالب

کشف پژوهشگران ایرانی: زنی جوان 6هزار سال پیش در خوزستان کشته شد؛ اما کسی نمی‌داند چرا علمي

کشف پژوهشگران ایرانی: زنی جوان 6هزار سال پیش در خوزستان کشته شد؛ اما کسی نمی‌داند چرا
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - زومیت / جمجمه‌ی زنی جوان که در گورستانی متعلق به عصر مس در ایران کشف شده، شواهدی از تغییر شکل عمدی را به همراه آسیب جدی ناشی از ضربه نشان می‌دهد.
باستان‌شناسان در ایران جمجمه‌ی غیرعادی زنی جوان را کشف کرده‌اند که بیش از 6000 سال پیش در جریان حادثه‌ای آسیب‌زا جان خود را از دست داد. جمجمه‌ی مخروطی‌شکل زن نشان می‌دهد که او براثر ضربه‌ی جسمی لبه‌پهن که به سرعت به زندگی کوتاهش پایان داد، کشته شده است. بااین‌حال، به‌گفته‌ی پژوهشگران، هنوز مشخص نیست که این ضربه عمدی بوده یا خیر.
مهدی علیرضازاده، نویسنده‌ی اصلی مطالعه و باستان‌شناس ماقبل‌تاریخ به‌همراه حامد وحدتی ‌نسب، استاد باستان‌شناسی در دانشگاه تربیت مدرس، تحلیلشان از اسکلت عصر مس مربوط به گورستان چِگاسفلی را در مقاله‌ای به‌تفصیل بیان کرده‌اند.
چگاسفلی محوطه‌ای باستان‌شناسی متعلق به هزاره‌ی پنجم پیش از میلاد در جنوب شرقی خوزستان و شمال خلیج فارس است. گورستان پیشاتاریخی این محل هم شامل گورهای فردی و هم گورهای دسته‌جمعی است که احتمالاً آرامگاه‌های خانوادگی بوده‌اند. این منطقه در بازه‌ی حدودی بین 4700 تا 3700 پیش از میلاد که به گفته‌ی علیرضازاده، «هزاره‌ای پُر رویداد» محسوب می‌شود، مسکونی بوده است.
علیرضازاده گفت: «این زن از گور شماره یک کارگاه ب چگاسفلی به دست آمده است. آیین تدفین در این گور به نحوی بوده که استخوان ها روی هم جمع شده‌اند و براساس تعداد جمجمه‌ها امروز می‌دانیم که بیشتر از 52 تدفین در این گور صورت گرفته است. بیشتر از 10 جمجمه تغییرشکل یافته از این گور شناسایی شده که هم شامل مردان و هم زنان می‌شود.»
علیرضازاده در پاسخ به اینکه آیا این گورها خانوادگی است یا خیر پاسخ داد: «در مورد خویشاوندبودن این گور خفتگان باید بگوییم که مطالعات در حال انجام است.»
علیرضازاده گفت: «مردم آن زمان معبد و نظام‌های اعتقادی داشتند و ساختمان‌ها و سازه‌های بزرگی می‌ساختند.» او افزود در انتهای این دوره «ظهور نوشتار و آغاز شهرنشینی را می‌بینیم.» گورستان چگاسفلی نمونه‌ای بی‌نظیر از مرحله‌ی گذار به جامعه‌های پیچیده و طبقه‌بندی‌شده در هزاره‌ی پنجم پیش از میلاد است.
محققان پروژه‌ی پیشاتاریخی دشت زهره در بهبهان خوزستان، برای بیش از یک دهه، به سرپرستی عباس مقدم، استاد باستان شناسی، در حال کاوش و مطالعه‌ی محوطه‌ی چگاسفلی بوده‌اند. در این محل، آن‌ها قدیمی‌ترین نمونه‌های شناخته‌شده از ساخت آرامگاه‌های آجری در جهان، به‌همراه بیش از 12 جمجمه‌ی تغییرشکل‌یافته را کشف کردند. یکی از این جمجمه‌های غیرعادی، نشانه‌ای از خشونت را در خود داشت که به شکل شکستگی مثلثی‌شکلی در سمت چپ سر بود.
محققان در مطالعه‌ی جدید، جزئیات آسیبی را شرح داده‌اند که حدود 6200 سال پیش باعث مرگ زنی جوان با کد BG1.12 شد. این زن در دوران کودکی تحت باندپیچی جمجمه قرار گرفته بود؛ روشی که در آن، پارچه‌ای را برای مدت طولانی به دور سر کودک در حال رشد می‌پیچند تا عمداً شکل جمجمه را تغییر دهند. اگر این کار درطول سال‌ها ادامه یابد، نتیجه‌اش جمجمه‌ای کشیده و تقریباً مخروطی‌شکل خواهد بود. در گورستان چگاسفلی، افرادی که جمجمه‌های تغییرشکل‌یافته داشتند، در کنار کسانی که جمجمه‌های طبیعی داشتند، دفن شده بودند.
دکتر علیرضازاده در مورد علت و زمینه‌ی فرهنگی باندپیچی جمجمه‌ی زن به زومیت توضیح داد: «باید گفت که تغییرشکل جمجمه در قاره‌های مختلف انجام شده و معانی فرهنگی مختلفی داشته است. مثلا در محوطه بیبلوس لبنان که مربوط به هزاره چهارم است، جنبه‌های زیبایی شناختی دلیل تغییرشکل بوده یا مثلا برای بومیان شینوک در سواحل شمال غربی ایالات متحده، تغییر‌شکل جمجمه نقش نشانگر قومی را داشته است. بااین‌حال، براساس اطلاعاتی که تا‌کنون از محوطه چگاسفلی به دست آمده است، نمی‌توان خیلی زود قضاوت کرد و این تغییرشکل را به دلایل فرهنگی شناخته‌شده نسبت داد. باید کاوش های‌بیشتری در این محوطه صورت بگیرد و در انتها دلیل علمی ارائه شود.»
علیرضازاده و وحدتی‌ نسب برای شناسایی شکستگی در جمجمه‌ی BG1.12 و همچنین بررسی دقیق ضخامت استخوان‌های جمجمه و دیپلوئه، بخش اسفنجی استخوان که نقش ضربه‌گیر را دارد، از اسکن‌های سی‌تی (توموگرافی کامپیوتری) استفاده کردند. آن‌ها دریافتند که استخوان‌ها و لایه‌ی دیپلوئه‌ی آن‌ نازک‌تر از حد معمول بوده که این نتیجه برای فردی با جمجمه‌ی تغییرشکل‌یافته به‌صورت مصنوعی، قابل‌انتظار است. محققان در مقاله نوشتند که در نتیجه، توانایی جمجمه‌ی او برای مقاومت در برابر نیروهای خارجی، مانند ضربه‌ی شدید، احتمالاً کمتر از جمجمه‌ی طبیعی و تغییرشکل‌نیافته بوده است.
شکستگی مثلثی‌شکلی که محققان در جمجمه‌ی BG1.12 شناسایی کردند، از جلوی سر تا سمت چپ آن امتداد داشت. آن‌ها نوشتند: «نیروی شدیدی که توسط جسمی با لبه‌ی پهن وارد شده، در لحظات پایانی زندگی این زن جوان، به جمجمه‌ی او برخورد کرده است.» براساس تحلیل سی‌تی اسکن، شکستگی توسط جسمی ایجاد شده که نه وارد جمجمه شده و نه لبه‌های تیز داشته؛ با این حال، مشخص نیست که آیا او توسط شخص دیگری به قتل رسیده یا اینکه این آسیب در یک حادثه به او وارد شده است.
علیرضازاده گفت: «لازم به ذکر است که شدت ضربه آن‌قدر زیاد بوده که حتی جمجمه‌ی طبیعی و بدون تغییرشکل را هم می‌توانست بشکند.» او همچنین اشاره کرد که جمجمه‌ی شکسته‌ی دیگری نیز در چگاسفلی یافت شده، اما آن یکی به‌طور «عامدانه» تغییرشکل نیافته بود. او گفت: «بنابراین نمی‌توان شکستگی جمجمه را فقط به جمجمه‌های تغییرشکل‌یافته نسبت داد.»
از آن‌جا که زن جوان در کنار افراد متعدد دیگر در گور دسته‌جمعی دفن شده، بقیه‌ی اسکلت او شناسایی نشده و این موضوع، تحقیق بیشتر درباره‌ی لحظات پایانی زندگی‌اش را با محدودیت‌هایی مواجه کرده است.
تاکنون چهار مقاله در مورد جمجمه‌های تغییر شکل یافته توسط گروه تحقیقاتی ایرانی منتشر شده است. همچنین دکتر مقدم که سرپرستی کاوش در محوطه را برعهده دارد، مقالاتی را نیز در مورد خود محوطه منتشر کرده است.
مقاله‌ در مجله بین‌المللی استخوان‌شناسی باستانی منتشر شده است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/730774/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری: مسافران مراقب بلیت هواپیمای فیک باشند

گواهی مشارکت با سود پیش بینی شده 40 درصد با ضمانت بانک ملی ایران

آیا ثبات نرخ بلیت اتوبوس ادامه خواهد داشت؟

رضا علیپور در جام‌جهانی سنگنوردی پنجم شد

حضور دو شطرنجباز ایران در جام جهانی زنان

اسناد تازه و گره خوردن CIA به ترور کندی

فواید و مضرات استفاده از جوش شیرین برای فرش (5 مزیت و 3ضرر)

نحوه از بین بردن بوی دود فرش پس از آتش سوزی

چراغ سبز به واردات چهار قلم کالای اساسی غذایی از فردا

پوریای ایران؛ متخصص سرویس!

بیفوما: به ایران برمی‌گردم اما زمانش را نمی‌دانم

بیانیه رسمی بایرن درباره مصدومیت موسیالا

بازی کردن با ربات‌ها باعث می‌شود بیشتر شبیه به انسان باشند

کنترل بازار برنج با شروع برداشت و ثبت سفارش‌های واردات

مجازات کارفرمایانی که اتباع غیرمجاز را به کار گیرند

کرمان سوگوار عاشورای حسینی

پیشنهاد کشورهای بریکس برای اصلاحات صندوق بین‌المللی پول

واشنگتن‌پست: ترامپ کمک به اسرائیل را به اوکراین ترجیح داد

هشدار زرد هواشناسی در استان کرمان

اقامه نماز ظهرعاشورا در استان کرمان

بازرسی وزارت اقتصاد از عملکرد بانک‌ها طی جنگ 12 روزه

سرمربی سابق ایران روی نیمکت ترکیه

عکس تلسکوپ فضایی جیمز وب از خوشه گلوله

گندمکاران این خبر را بخوانند

پایان دوران مربیان خارجی و آغاز فصل تازه بوکس ایران

سردار دورسون به ایران برنمی‌گردد؛ 2 پیشنهاد برای مهاجم پرسپولیس

نوزادان درد را متفاوت از بزرگسالان تجربه می‌کنند

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های مسافربری: کرایه اتوبوس‌های بین‌شهری افزایش نداشته است

سرمربی تیم ملی و سوگواری برای سیدالشهدا

صفحه afc با انتشار این ویدیو تولد مهدی میرجلیلی دروزاه بان تیم ملی فوتبال ساحلی را تبریک گفت

تیم بحران زده لیگ ملت‌ها در آستانه تغییر سرمربی

استاد دانشگاه آمریکایی: روسیه و چین از تضعیف برنامه هسته‌ای ایران خرسند هستند

فروش بلیت قطارهای اربعین در هفته جاری

روزبه چشمی قراردادش را با استقلال تمدید می‌کند

واکنش جوکوویچ به صدمین پیروزی در ویمبلدون

غیبت بارتوش کورک مقابل ایران در لیگ ملت‌های والیبال

مذاکره استقلال با یک هافبک خارجی

بزرگ‌ترین و مهمترین قرارداد فوتبال ایران!

از مورچه‌های بالدار متنفرید؟ اجداد غول‌پیکر آن‌ها زمانی هم‌اندازه مرغ مگس بودند

امیر ابوطالب،مربی سازنده فوتبال ایران درگذشت

مسی وقتی بازی می‎‌کند، خوشحال‌ترین آدم است

قرعه شوم مدعی جدید لیگ فوتسال را به چالش می‌کشد

کشف راز ناپدید شدن شکم در عنکبوت‌های دریایی

اوج عزای کرمانی‌ها در عاشورای حسینی

پهپاد‌ها؛ کلید جنگ نامتقارن

🎬 حضور استاندار کرمان در مراسمات عزاداری ماه محرم

راه امام حسین(ع)؛ مهم‌ترین الگوی ایستادگی و عزت ملت در مواجهه با دشمنان است

برخی از تفویض اختیارات می‌تواند برای استان تحول آفرین باشد

برای نخستین‌بار ژنوم کامل یک انسان از دوران مصر باستان رمزگشایی شد

کشف 123 دستگاه استخراج رمز ارز در کرمان

ویکی پدیاجستجو