کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله اطلاعات/ جنبش جهانی محافظه‌کاران ریشه‌ها، پویائی‌ها و پی‌آمدها مقالات

سرمقاله اطلاعات/ جنبش جهانی محافظه‌کاران ریشه‌ها، پویائی‌ها و پی‌آمدها
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اطلاعات / «جنبش جهانی محافظه‌کاران ریشه‌ها، پویائی‌ها و پی‌آمدها» عنوان یادداشت روز در روزنامه اطلاعات به قلم سید محمدکاظم سجادپور است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در روزهای 29 و 30 ماه مه 2025 (8 و 9 خرداد 1404) شهر بوداپست پایتخت مجارستان، میزبان چهارمین کنفرانس سالانه اقدام سیاسی محافظه‌کاران موسوم به CPAC بود. در این کنفرانس، ویکتور اوربان، نخست‌وزیر ‌راست گرای مجارستان، نطقی آتشین ایراد کرد و تعدادی از رهبران احزاب و جریان‌های محافظه‌کار از نقاط مختلف دنیا هم سخنرانی کردند و ترامپ نیز به این کنگره و گردهمایی پیام فرستاد.
جی دی ونس، معاون رئیس جمهوری آمریکا در آن اجلاس شرکت کرد. این گردهمایی که توسط مرکز حقوق بنیادین مجارستان برگزار شد، بیش از سه اجلاس پیشین جلب توجه کرد و تقریباً تمامی رسانه‌های عمده دنیا سخنرانی‌ها و اظهارات شرکت‌کنندگان در آن را بیش از گذشته تحت پوشش قرار دادند. اهمیت این گردهمایی از آن جهت بود که جوانه‌های برآمدن نیروهای راست و محافظه‌کار در نقاط مختلف جهان به عنوان نیرویی قابل ملاحظه و مؤثر را به تصویر می‌کشید. دهه‌ها در صحنه اروپایی و جهانی، سخن از «چپ جهانی» و «سوسیال دموکراسی جهانی» بود اما الان سخن از «راست جهانی» است. راست جهانی البته پیوسته به عنوان یک نیروی سیاسی وجود داشته اما هیچگاه مانند امروز، در صحنه‌های سیاسی داخلی و بین‌المللی به عنوان نیرویی مؤثر مطرح نبوده است و این به نوبه خود سؤالی جدّی و قابل ملاحظه را به میان می‌آورد که چگونه می‌توان جنبش جهانی محافظه‌کاران را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد؟ در پاسخ باید به «ریشه‌یابی»، «پویایی‌های جاری» و «پی‌آمدهای همه‌جانبه» آن پرداخت.
جنبش جهانی محافظه‌کاران، واقعیتی غیرقابل انکار است. نه تنها پیروزی محافظه‌کاران در انتخابات گوناگون پارلمانی و ریاست جمهوری، بلکه سازماندهی جهانی آنهاست که باید مد نظر قرار گیرد. سازماندهی ملی محافظه‌کاران در سالیان اخیر، ابتدا در آمریکا با راه‌اندازی «کمیته اقدام سیاسی محافظه‌کاری» شکل گرفت که مخفف آن CPACاست، اما آنچه ابتدا سازماندهی محافظه‌کاران در آمریکا به نظر می‌رسد، در حال حاضر در حال گسترش نه فقط در دو سوی اقیانوس اطلس است، بلکه جهانی شدن آن است. بدین صورت که در مدت اخیر، کمیته اقدام سیاسی محافظه‌کاری در کشورهایی مانند لهستان، ژاپن، کلمبیا و مکزیک راه‌اندازی و برنامه‌ریزی شده است.
علیرغم تفاوت مکانی این کمیته‌های اقدام سیاسی محافظه‌کاری، اشتراک قابل توجهی در بنیادهای فکری آن‌ها وجود دارد. این بنیادها در دو بُعد قابل شناسایی هستند. بُعد اول که شاید برجسته‌تر به نظر برسد، بعد سلبی است. محافظه‌کاران جدید در سرتاسر جهان، در تقابل با به اصطلاح لیبرال‌ها و گلوبیست‌ها قرار می‌گیرند و در این خصوص حملات آنها به لیبرال‌ها که خواهان گسترش و توسعه ارزش‌های جهان‌گرایانه هستند، موضعی تهاجمی و آفندی دارند. آنها را مسئول وضعیت ناهنجار کنونی می‌دانند و نخبگان سیاسی و نهادهایی که به برآمدن نخبگان حاکم انجامیده را سخت مورد انتقاد قرار می‌دهند. جالب آنکه در اجلاس امسال بوداپست محافظه‌کاران، دوگانه «لیبرال ـ میهن‌پرست» مفهومی تکراری و مسلط بود. آنچه ترامپ و دولت او علیه دانشگاه‌های عمده آمریکا مخصوصاً هاروارد انجام می‌دهند را در قالب این نگاه سلبی محافظه‌کاران باید نگریست که البته از مرزهای آمریکا فرا رفته و به ویژگی‌ مشترک محافظه‌کاران در گوشه و کنار جهان تبدیل شده است.
بازار
از بعد ایجابی، محافظه‌کاران بر ارزش‌های تمدنی، مذهبی، خانوادگی و حاکمیت ملی تأکید می‌کنند. هویت و حاکمیت، دو پایه اصلی خیمه فکری آنهاست که عناصری از برتری مذهبی، فرهنگی و بعضاً نژادی را نیز در بر می‌گیرد. برخی به برتری مسیحیت و تمدن غربی و آنچه تمدن یهودی ـ مسیحی می‌خوانند و البته به برتری نژاد سفید، معتقدند. در مجموع، جنبش محافظه‌کاران جهانی، کم و بیش به زدودن سه مفهوم «برابری» (Equity)، «شمول‌گرایی» (Inclusion) و «تنوع» (Diversity) از مناسبات اجتماعی و مدنی باور دارند. این همان سیاست دولت ترامپ است که با عنوان مخالفت با DEIشناخته می‌شود.
ریشه‌های رشد محافظه‌کاران، متعدد و متنوع است اما ناتوانی بسیاری از کشورهای غربی مخصوصاً در سه دهه گذشته در تأمین شرایط زیستی بخشی از جامعه که در روند جهانی شدن اقتصاد متضرر شدند، موضوعی جدّی در ریشه‌یابی برآمدن این افراط و راست‌گرایی است. اقشار به حاشیه رانده شده، در جریان راست‌گرایی، نوعی امید پیدا کردند که می‌توانند از کسانی که باعث عقب‌ماندگی آنها شدند، انتقام بگیرند. انتقام از نخبگان، لیبرال‌ها و جهان‌گرایان، مخرج مشترک همه آنهاست. در کنار این حس، باید به نقش رسانه‌های نوین و فضای مجازی به عنوان میانجی بین اقشار فرودست و آسیب‌دیده و جریان‌ها و تشکیلات محافظه‌کارانه نیز توجه کرد. البته گفتنی است که ریشه و رشد این جریان‌ها از کشوری به کشور دیگر متفاوت است.
پویایی‌های سیاسی در درون کشورها با پویایی‌های بین‌المللی، به رشد محافظه‌کاران کمک کرده و البته ممکن است آسیب هم برساند. مهم‌ترین تکانه انتخاب ترامپ برای دور دوم ریاست جمهوری آمریکا است که جان جدیدی به کالبد محافظه‌کاران بخشیده است اما سرشت و سرنوشت پویایی‌های سیاست در آمریکا، نامشخص و نامعین است هرچند که در حال حاضر محافظه‌کاران در عرصه قدرت، یکه‌تازی می‌کنند. پی‌آمدهای برآمدن محافظه‌کاران در گوشه و کنار جهان، پیچیده و پرلایه است. در لایه تمدنی و فرهنگی، بی‌تردید تنش‌ها و برخوردهایی را می‌توان انتظار داشت؛ در لایه سیاسی، مخصوصاً در اروپا دوگانگی مدیریت اتحادیه اروپایی و حاکمیت ملی، پایه‌های آن اتحادیه را خواهند لرزاند. تأکید بیش از حد بر ناسیونالیسم، مخصوصاً با عیاری از نژادپرستی، مهاجرین را زیر فشار خواهد گذاشت و تعاملات بین مردمان را سخت خواهد کرد. آنچه بیش از بقیه پدیده‌ها بر پی‌آمدهای این جریان اثر خواهد گذاشت، گفتار و کردار محافظه‌کاران است که بی‌تردید بین صداقت و واقعیت رفتاری آنها و بین ادعا و ظرفیت عمل آنها فاصله جدّی است و این خود به زایش‌های جدید خواهد انجامید.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/728067/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آتش‌نشانی که پیکرهای خانواده‌اش را از زیر آوار بیرون آورد

آنها قهرمان بودند؛ روایتی از رنج پرستاران و جراحان بیمارستان شهدای تجریش

دین و ملیت از ایران ما در جهان مدرن مراقبت می کند

سفر معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد جهت پیگیری مشکلات ایثارگران به استان زنجان

تغییر شکل پازل بازار کار ایران

فرودگاه‌های کشور به جز تبریز و اصفهان بازگشایی شد

پیراهن 20 لیورپول به نام ژوتا جاودانه شد

سوءاستفاده ترامپ از سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا

حسادت کور وطن‌فروشان به محبوبیت محسن چاوشی

دربارۀ ساماندهی مهاجران افغانستانی

نجات بیماران زیر سقف‌های ویران و شیشه‌های شکسته

جزئیات زیرساخت‌های کارآفرینی دیجیتال و کشف استعدادها در هوش مصنوعی

وقتی ویدیوها را با سرعت بالاتر از حالت عادی تماشا می‌کنید، چه اتفاقی برای مغز می‌افتد؟

پروازهای فرودگاه این المللی کیش از فردا برقرار می‌شود

قیمت گوشت قرمز در بازار

کوچ سرمایه به دارایی‌های امن

تنفس مصنوعی در روزهای قرمز بورس

میان دو زندگی

ترکش‌‏ها حیوانات را کشتند

حق ایران در دریافت خسارت از آمریکا

قدردان آورده «انسجام ملی» باشیم

ماهواره هواشناسی اروپا با موشک «فالکون 9» راهی مدار زمین شد

نقص فنی قطار کرج _ مشهد حوالی سمنان؛ مشکل رفع شد

پایان قیمت‌گذاری دستوری راه نجات بازار

ترسناک از لیگ ملت‌ها؛ صعود ایران شبیه معجزه شد!

دروازه‌بان ملوان در آستانه حضور در استقلال

بازگشت علی دایی به پرسپولیس

دلیل سرعت بالا و تصادف ژوتا مشخص شد

عزاداری ملی‌ ـ مذهبی

مدرسه موش‌ها

نماینده کلیمیان در مجلس: وطن 2700 ساله خود را به هیچ وعده‌ای نمی‌فروشیم

پول مسافران بلوکه شد

سامانه‌ای نوآورانه برای افزایش اثرگذاری داروهای شیمی‌درمانی

انهدام باند سارقان فرا استانی طلاجات شهروندان کرمانی

بفرمایید آبگوشت امام حسینی کرمانی!

گوشی دلخواه‌تان را امروز بردارید؛ تا 50 میلیون وام بدون ضامن و اقساط 12 ماهه

ترانه «شهره شهر» از علیرضا قربانی

بیرون کشیدن گرافن و هیدروژن پاک از دل پسماند نفتی

راه اندازی قطارهای فوق‌العاده برای زائران اربعین

عکس روز ناسا از یک نواختر در دل آسمان

*کسب رتبه نخست صنعت بیمه، توسط بیمه دی در فصل بهار /فروش سه ماهه بیمه دی بالاتر از سایر شرکت ها*

گلباران محل شهادت مسافران پرواز 655 در خلیج فارس

دیدار معاون بهداشت و درمان بنیاد و مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده شهیدان محمدرضا ذاکریان و محمد عرفان رمضانی

رگبار باران،رعدوبرق و تندبادهای لحظه ای دراستان کرمان

متلاشی شدن باند سارقان فرا استانی طلاجات

گرمازدگی بیماری فصل تابستان

تمدید مجدد لغو پروازهای داخلی و خارجی در شمال، جنوب و غرب کشور تا ساعت 14 فردا

علاج موقت خاموشی‌ها

وزیر نیرو: سرمایه‌گذاری در صنعت آب و برق باید جذاب شود

شرط رضایت پرسپولیس در ماجرای بیرانوند؛ بازگشت ترابی یا اتفاقی دیگر؟

ویکی پدیاجستجو