کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ اصلاح‌طلبی راه یا مغازه؟ مقالات

سرمقاله هم میهن/ اصلاح‌طلبی راه یا مغازه؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - هم میهن / «اصلاح‌طلبی راه یا مغازه؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه به قلم است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اصلاح‌طلبی و اصلاح‌طلبان دو موضوع جدا از هم و درعین‌حال مرتبط با هم هستند. مثل سوسیالیسم یا لیبرالیسم یا اصلاح‌طلبی، که سه کلمه و اسم مصدری هستند که فراتر از حزب و گروه و فرد، ناظر به توصیف سه رویکرد هستند؛ درحالی‌که سوسیالیست، لیبرال و اصلاح‌طلب اسم فاعل و ناظر به افراد یا گروه‌هایی هستند که درست یا نادرست خود را منتسب به این سه رویکرد و مکتب می‌دانند و‌ منحصر به هیچ فرد و‌ گروهی نیست.
اتفاقاً کمونیست‌ها از هنگامی سقوط کردند که حزب، گروه و فرد خود را داعیه‌دار تمامی کمونیسم دانستند و هرکس غیر از خود را مرتد و تجدیدنظرطلب دانستند و حکم به حذف آنان دادند. این روند میان مذهبی‌ها از هر فرقه و نحله‌ای نیز دیده می‌شود و اسامی فاعلی که خودشان باشند را تنها مصداق اسامی مصدری و‌ مفهومی می‌دانند و دیگران را تکفیر می‌کنند.
بازار
چنین رفتاری در رویکردهای لیبرالیستی کمتر دیده می‌شود و اتفاقاً برخلاف تصور اولیه که چنین تساهلی ممکن است به ناپایداری فکری آنان منجر شود، تجربه نشان داده که این گزاره غلط است و این رویکردهای متصلب هستند که در عمل شکننده‌ترند.
یکی از مشکلات مهم این است که در جریان عمل این دو ویژگی بر هم تطبیق پیدا می‌کنند. همه می‌دانند که «کلینکس» نام تجاری اولین دستمال کاغذی بود؛ ولی مردم برخی از کشورها، کم‌کم به‌جای دستمال کاغذی از کلمه کلینکس استفاده می‌کنند، درحالی‌که امروز ده‌ها مارک و نام دیگر وجود دارد. این موضوع در ایران در مورد پودر لباسشویی برف هم صادق است.
این خطا در مورد کالاهای مصرفی خطر چندانی ندارد؛ ولی اگر قرار باشد مکاتب فکری و سیاسی را نیز منحصر به گروه اولیه و بنیانگذاران کنیم، خطای بزرگی را مرتکب شده‌ایم.
اصلاح‌طلبی یک رویکرد و شیوه سیاسی است. اساس آن بر پرهیز از خشونت، رفتارهایی با ریسک و هزینه پایین، مشارکت حداکثری مردم، تغییرات گام‌به‌گام، به رسمیت شناختن دیگران، دفاع از حاکمیت قانون، دفاع از تناسب قدرت و مسئولیت، دفاع از شفافیت، دفاع از عقلانیت و علم و... در واقع اصلاح‌طلبی مجموعه‌ای از قواعد روش سیاسی برای تحولات مناسب و پایدار است.
اصلاح‌طلبان می‌دانند که این روش صبر و حوصله می‌طلبد. البته هزینه‌های آن کم و دستاوردهایش قطعی‌تر و پایدارتر است. درحالی‌که تجربه نشان داده است روش‌های رادیکال نه‌تنها پرهزینه است، بلکه یا موفق نخواهد شد یا در صورت موفقیت با چنان بحران‌هایی مواجه‌ می‌شوند که برای بقای خود در اولین گام همه اهداف اولیه خود را قربانی خواهند کرد.
خط‌مشی اصلاح‌طلبی که از دوم‌خرداد سال1376 آغاز شد، به مرور زمان و به دلایل گوناگون (که پرداختن به آن در اینجا ممکن نیست) با چالش‌های فراوانی مواجه شد. گرچه دوره 76 تا 84 بهترین دوره تاریخ جدید ایران از اغلب جهات بود، ولی بی‌توجهی اصلاح‌طلبان به تثبیت این دستاوردها ایران را وارد دوره سیاهی کرد که بدون تردید از اغلب جهات سیاه‌ترین دوره تاریخ جدید ایران بود.
متأسفانه برای جبران این دوره و این ضعف پیش‌آمده وارد باتلاق 88 شدند که به‌جای بهبود، اوضاع را بدتر و امنیتی کرد و همه بدون استثنا زیان دیدند و دست تندترین نیروهای سیاسی را در عرصه عمومی باز کرد. البته افول اصلاح‌طلبان از پایان و حتی اواسط مجلس‌ششم آغاز شده بود و ریشه این افول نیز در عدول نسبی از برخی اصول پیش‌گفته بود. مشکل فقط افول اصلاح‌طلبی نبود؛ بلکه مترادف دانستن اصلاحات با اصلاح‌طلبی بود که عده‌ای شکست و عدم موفقیت یکی را به منزله شکست دیگری تلقی کردند.
مشکل بدتر این بود که برخی از منسوبین به اصلاحات سعی کردند که خود را متولی دائمی اصلاح‌طلبی بدانند و غیر خود را رد کنند؛ درحالی‌که خودشان بیش از حد از این اصول عدول کردند و امروز هم برخی از آنان تحت همین اسم ولی با رسم دیگری عمل می‌کنند. در واقع، این مشکل محصول یک خطای انحصارطلبانه است. ابتدا باید از اصول اصلاح‌طلبانه دفاع کرد و هر گروهی که به آن اصول ملتزم است، حق دارد خود را اصلاح‌طلب بداند.
همه نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که هنوز اکثریت مردم شیوه اصلاح‌طلبی با تعریف فوق را بر هر شیوه دیگری برای بهبود امور خود ترجیح می‌دهند. اصلاح‌طلبی یک مغازه نیست؛ یک راه است. همه می‌توانند در آن حرکت کنند، اگر بخواهند...

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/727603/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرهیختگان: توقیف سووشون کمپین تبلیغاتی مشکوک است

کشورهای عربی همسایه، مدام به تولیدکنندگان ما می‌گویند چرا در ایران معطل هستید؟

انیسیان: بیمه‌ها به شرکت‌های دارویی بدهکارند

شرایط جدید دریافت دسته چک اعلام شد

اعتراض تند تهران به آژانس

گزارش «شرق» از حضور حجاب‌بان‌ها در پارک ملت مشهد

کارگردان سووشون: از سکوت خسته‌ام

NPT محور توافق ایران و امریکا

مرعشی: توافق باید آغاز تغییر استراتژی در جمهوری اسلامی باشد

چرا قلقلک باعث خنده ما می‌شود؟

افت قیمت‌ها در بازار سکه و طلا؛ دلار 82 هزار تومان شد

تیم ملی والیبال و نیاز به بهترین ورژن این بازیکن

دومین برد دختران هاکی روی یخ ایران در جام آسیایی

مدافع تراکتور از هواداران خداحافظی کرد

تکلیف عمری با پرسپولیس مشخص شد

اولین خرید پرسپولیس دوباره در ساختمان باشگاه!

عملیات پس گرفتن مهندس استقلال از کایسری!

آهنگ دال باند به نام «طعم شیرین خیال»

معمای نحوه نابودی جو مریخ حل شد

از حل معضل زمین تا نوسازی زیرساخت‌ها؛ گزارش کبیری از آغاز مسیر توسعه کیش1414

هشدار وزارت بهداشت برای جلوگیری از افزایش نرخ ارز و گرانی دارو

واریز سود سهام عدالت در خرداد قطعی شد؟

قول وزارت صمت برای یپیگیری اصلاح پیمایش سهمیه سوخت

خبر بد برای یارانه‌بگیران؛ اگر این میزان حقوق می‌گیرید، یارانه‌تان حذف می‌شود!

جلسه مشترک رئیس فدراسیون شمشیربازی با مسئولان وزارت دفاع

اعزام 19 فرنگی کار ایران به تورنمنت ارمنستان

نشانه‌های خوب از گربه پالاس کمیاب در کرمان

بانک مرکزی نظارت بر جریان درآمد ارزی کشور را افزایش می‌دهد

درب چاه‌های نفت ایران با این کار بسته می‌شود

دولت؛ غایب بزرگ مسکن کارگری

بی‌اعتمادی، پیری جمعیت و بیکاری دانشگاهیان، چگونه اقتصاد را به چالش می‌کشند؟

دو راهی سرنوشت‌ساز حذف یا عدم حذف ارز ترجیحی گوشت قرمز؛ ستاد تنظیم بازار ورود کرد

وزیر پیشنهادی اقتصاد را بشناسید

سرپرست هیئت اسکواش استان تهران منصوب شد

کرتسو سرمربی تیم والیبال بلگوری شد

برق خورشیدی ساختمان مرکزی وزارت صمت وارد مدار شد

روند عجیب قیمت شیر خام؛ از 100 تومان به 23 هزار تومان!

3 طلا و 2 نقره برای ایران در کشتی آزاد رنکینگ اتحادیه جهانی

لیست نهایی تیم ملی اعلام شد

200 روز با استاندار کرمان؛ از مدیریت تا معماری حکمرانی توسعه‌محور

مانور ملی خلیج فارس، گامی مهم برای افزایش آمادگی مقابله با بحران‌هاست

آهنگ «ستاره میشی» با صدای بهنام بانی شنیدنی شد

ابهامات مالیات بر درآمد برطرف شد

درخشش بوکسورهای ایرانی در مسابقات حرفه‌ای تایلند

تقوی: ژاپن 7 سال باخت تا بتواند ببرد؛ قرار نیست یکساله ایتالیا را شکست بدهیم

واکنش دبیر فدراسیون دوومیدانی در واکنش به فاجعه اخلاقی در کره‌جنوبی

سیاست دو ستونی نوین در خلیج فارس

غروب خورشید پشت ناقوس کلیسا

مستقل آنلاین گزارش می دهد/ کسب رتبه اول توانگری و پرداخت به‌روز مطالبات درمانی به همت بیمه دی

پنهان‌کاری مالی مشاوران املاک با «کارت به کارت»