کرمان رصد

آخرين مطالب

شکست سیاست مهار ایران مقالات

شکست سیاست مهار ایران
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فارن پالیسی| گاهی می‌توان اهمیت یک رویداد را از میزان بی‌توجهی رسانه‌های جریان اصلی به آن سنجید. این دقیقا همان اتفاقی است که هفته گذشته روی داد. یعنی زمانی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در جریان سفرش به خاورمیانه، سخنانی بر زبان راند که شاید نشانه‌ای از تغییر اساسی در سیاست خارجی ایالات متحده باشد.
از آغاز اولین سفر خارجی ترامپ در دور دوم ریاست‌جمهوری‌اش، توجه رسانه‌ها عمدتا معطوف به دو موضوع بود: دریافت یک بوئینگ 747 فوق‌لوکس از قطر به‌عنوان هدیه برای جایگزیی ایر فورس وان، یا همان هواپیمای مخصوص رئیس‌جمهور که به‌عنوان نماد تازه‌ای از فساد به باد انتقاد گرفته شد؛ و دیدار غیرمنتظره‌اش با رئیس‌جمهور جدید سوریه، احمد الشرع، پس از اعلام تصمیم دولت آمریکا برای لغو تحریم‌های دیرینه علیه دمشق. هر دو رویداد قابل‌تامل‌اند، اما آنچه در سکوت نسبی رسانه‌ها گم شد، تصمیم ترامپ برای پیشنهاد کردن شاخه زیتون به سوی ایران بود؛ اقدامی با پیامدهایی ژئوپلیتیکی فراتر از خاورمیانه.
ترامپ سه‌شنبه در ریاض اعلام کرد که آماده گفت‌وگوی مستقیم با ایران است؛ کشوری که آمریکا طی چهار دهه آن را دشمنی سرسخت قلمداد کرده است. او مدعی شد: «همان‌طور که بارها نشان داده‌ام، آماده‌ام به خصومت‌های گذشته پایان دهم و حتی با وجود اختلافات عمیق، برای جهانی باثبات‌تر، شراکت‌های تازه‌ای شکل دهم.»
در واشنگتن، کمتر باوری به اندازه پیوند استراتژیک با اسرائیل ریشه‌دار است؛ و در ادامه‌ آن، تلاش برای مهار دشمن اصلی اسرائیل، یعنی ایران. به همین دلیل، بسیاری از تحلیلگران سیاست سنتی خاورمیانه یا امیدوارند ترامپ به‌زودی این رویکرد را فراموش کند یا منتظرند این اتفاق بیفتد که ایران با یک اقدام، کاخ سفید را به عقب‌نشینی وادار ‌کند.
درست است که ترامپ سابقه چندانی در تداوم سیاست‌های اعلامی خود ندارد - نمونه‌اش سیاست تعرفه‌ای اوست - اما اگر ایالات متحده این فرصت را جدی نگیرد، بهای سنگینی خواهد پرداخت. در کارنامه‌ای مملو از تصمیمات مخرب در عرصه سیاست خارجی - از تعرفه‌های سنگین علیه متحدان گرفته تا پیشنهاد تبدیل غزه به پروژه املاک لوکس خالی از فلسطینیان - این شاید یکی از معدود مواردی است که ترامپ مسیر درستی را برگزیده است.
نگاهی به نتایج دهه‌ها خصومت آمریکا با ایران، از انقلاب 1979 و بحران گروگان‌گیری گرفته تا امروز، چشم‌اندازی تیره به‌ دست می‌دهد. ایالات متحده با حمایت از عراق در جنگ هشت‌ساله، نقشی غیرمستقیم در مرگ صدها هزار نفر ایفا کرد؛ جنگی که یکی از خونبارترین درگیری‌های قرن بود.
به ادعای فارن پالیسی،‌ در این تاریخچه پرفرازونشیب ایران نیز سهمی دارد: از حمایت مالی و نظامی از حزب‌الله و حماس گرفته تا حمایت از حکومت اسد در سوریه. با‌این‌حال، نباید از این پرسش گریخت که چرا ایران چنین مواضعی اتخاذ کرده است. بخشی از پاسخ در کودتای سال 1953 علیه دولت ملی مصدق و برقراری دیکتاتوری شاه نهفته است؛ تجربه‌ای که موجب شد تهران اسرائیل را بازوی منطقه‌ای قدرت‌های خصم غربی ببیند.
از دهه 2000، تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه ایران با استناد به برنامه هسته‌ای‌اش تشدید شد، اما کمتر کسی از خود می‌پرسد چرا ایران به دنبال فناوری هسته‌ای رفته است؛ آیا این تلاشی برای بازدارندگی نیست؟ در‌حالی‌که اسرائیل نیز زرادخانه هسته‌ای دارد و بارها به کشورهای همسایه حمله کرده، از جمله تجاوزهای مکرر به خاک سوریه.
در دهه 2000، من سال‌ها درباره کره شمالی گزارش می‌نوشتم؛ کشوری که از برخی جهات وضعیتی مشابه ایران دارد. این کشور هم احساس تهدیدی تاریخی دارد؛ جنگ کره هنوز پایان رسمی نیافته است. و همچون ایران در برجام، کره شمالی نیز در ازای محدودسازی برنامه هسته‌ای، وعده کاهش تحریم‌ها را دریافت کرده است.
اما وقتی پیونگ‌یانگ در دهه 80 به‌طور جدی به سمت دستیابی به سلاح هسته‌ای رفت، هیچ‌یک از دولت‌های آمریکا نتوانستند این کشور را از این مسیر منصرف کنند. تجربه اوکراین و لیبی نشان داد که کنار گذاشتن سلاح‌های بازدارنده می‌تواند پیامدهای مرگباری در بر داشته باشد.
رویکرد ترامپ در قبال کره شمالی - که با دیدارهای سطح بالا با کیم جونگ اون همراه بود - نشان می‌دهد او در پی کاهش تنش از مسیر تعامل شخصی است. هرچند این سیاست‌ بی‌برنامه و ناپایدار بود، اما ایده بنیادینش درست بود: گاهی تنها راهِ پرهیز از جنگ، گفت‌وگو با دشمن و تلاش برای ایجاد اعتماد متقابل است؛ و این کار نیازمند زمان است، نه شتاب‌زدگی.
بدیهی‌ است که چنین رویکردی نسبت به ایران برای بسیاری در واشنگتن نامطلوب و برای اسرائیل غیرقابل‌قبول است. ایران، برای اسرائیل، نه‌فقط تهدیدی هسته‌ای، بلکه ابزاری برای تضمین حمایت بی‌وقفه آمریکا بوده است. ترامپ روز پنج‌شنبه گفت که دو کشور «به‌نوعی» درباره توافق هسته‌ای به تفاهم رسیده‌اند، اما جزئیات آن در پرده ابهام است.
با‌این‌‌حال، تحولات منطقه‌ای از تغییر خبر می‌دهند. حتی پیش از سفر ترامپ، عربستان و دیگر رقبای دیرینه ایران خواستار کاهش تنش با تهران شده بودند. به ‌نظر می‌رسد سیاست مهار خصمانه ایران به پایان راه رسیده و کشورها درمی‌یابند که دهه‌ها جنگ، هم منابع طبیعی خاورمیانه را هدر داده و هم سرمایه انسانی آن را.
برای شکستن این چرخه، ایران با 90 میلیون جمعیت و یکی از اقتصادهای بزرگ جهان، باید از انزوا خارج شود و پویایی تازه‌ای میان تهران و منطقه شکل بگیرد. ما هنوز با تحقق این چشم‌انداز فاصله داریم، و شاید ترامپ هم توان یا اراده‌اش را نداشته باشد. اما طرح چنین موضوعی و وارد کردن آن به دستور کار سیاست خارجی، شاید مهم‌ترین دستاورد سفر او به خاورمیانه باشد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/725469/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راه نجات بافت‌های ناکارآمد، همگرایی و مدیریت یکپارچه است

حکم نهایی بیرانوند، 4 ماه محروم، 40 میلیارد جریمه!

پاپ جدید: نمی توانیم برادران و خواهران‌مان در غزه را فراموش کنیم (زیرنویس فارسی)

ماجرای بزرگترین تظاهراتِ دو دهه گذشته در هلند

سارق سکه‌ها و نسخه‌های تاریخی مقبره شاه نعمت الله ولی دستگیر شد

ساز ناکوک شورای عالی فضای مجازی برابر وعده رفع فیلتر پزشکیان

چرا جهان به توافق‌های ترامپ بی‌اعتماد است؟

روند کاهشی اعتماد مردم به پزشکان

هشدار بابت تابستانی سخت و خشک

اقتباس، آوازه، خشم؛ نگاهی به جنجال جشن امضای «سووشون»

شکست سیاست مهار ایران

پاس گل بایدن به ترامپ؛ بررسی گزیده‌ای از کتاب «نخستین گناه»

جیب‌بر اعراب

واکنش عجیب فولاد به جدایی محمد موسوی

روش کاشت و پرورش ریحان در خانه

احداث دو هنرستان 30 کلاسه جوار صنعت 6 رشته ای به همت شرکت صنعتی معدنی گل گهر در شهرستان های سیرجان و کرمان

مدافع ملی‌پوش پرسپولیس خداحافظی کرد!

یمن؛ وقتی F-35 تا آستانه سقوط رفت

جولان قاچاق در مناطق آزاد

پینگ‌پنگ غنی‌سازی

جعبه سیاه نقل‌وانتقالات؛ رونمایی از خارجی‌های تبریز

شکست بیسبال ایران مقابل فلسطین در غرب آسیا

زیدآبادی نوشت: تابوشکنی از مصدق و تابوسازی از دشمنانش؟

ترامپ- نتانیاهو؛ تنش و نه واگرایی

علیه قاچاق سوخت

سارقان؛ کم‌سن‌تر، خشن‌تر و بیشتر

بهارستان علیه زنان؟

راه اندازی سامانه جدید ثبت نام تسهیلات بافت های فرسوده در لرستان

اخراج گری لینکر از BBC به خاطر حمایت از فلسطین

شکار بزرگ از اصفهان؛ دروازه‌بان تیم ملی با پرسپولیس بست

دیپلماسی به وقت اروپا

مناظره قبل از مذاکره

راهبرد گره‌گشا

قیمت خرید و اجاره آپارتمان در اندیشه + جدول

اندیشه را که محدود کنیم، از تمدن سازی دور می‌شویم

برگزاری مسابقات فوتسال کافا در کیش قطعی شد

توسعه پاراموی‌تای از اهداف فدراسیون جانبازان و توان یابان

پایان رقابت‌های ووشو قهرمانی کشور با قهرمانی زنجان

درخواست کارترون از سپاهان برای جذب مهاجم خارجی

زمان مراسم توپ طلا 2025 اعلام شد

تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام از اولویت‌های استان است

ماجرای جنجالی هدیه اشرافی قطری‌ها به ترامپ

شرکت بیش از 57 هزار دانش‌آموز کرمانی در امتحانات نهایی

اربعین جلوه ای از ایمان و حضور داوطلبانه مردم است

هاشمی: باید دغدغه‌های ورزش ناشنوایان را برطرف کنیم

میزبانی تورنمنت فوتسال کافا به جزیره کیش رسید

استفاده از نانوحامل‌های هوشمند برای توقف رشد سرطان پستان

عاملان نزاع دسته جمعی در شهرستان بم دستگیر شدند

نماد‌های مشکوک در معاملات 29 اردیبهشت 1404 کدامند؟

تکرار حوادث معادن این‌بار در معدن زغال‌ سنگ «ماهان» آمل/ مصدومیت یک معدنچی بر اثر برخورد با واگن