کرمان رصد

آخرين مطالب

تحلیلگر اندیشکده خاورمیانه: ایران خواهان توافق است اما... مقالات

تحلیلگر اندیشکده خاورمیانه: ایران خواهان توافق است اما...
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
الکس وطنخواه- انستیتو خاورمیانه| کاملاً واضح است که ایران خواهان توافق هسته‌ای با ایالات متحده است اما تمایل دارد این توافق براساس شرایط خودش شکل بگیرد. آنچه هنوز نامشخص است این است که ایران تا چه میزان حاضر است برای انعقاد این توافق انعطاف نشان دهد. عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران نه‌تنها از تمایل ایران برای شراکت اقتصادی با آمریکا سخن گفته بلکه تاکید کرده می‌توان به توافق استراتژیک برد - برد با دولت ترامپ رسید. تنها در عرض چند ماه، آنچه که در ایران به لحاظ سیاسی تابو بود، حالا به نقل محافل سیاسی ایران تبدیل شده است.
در مرکز این چرخش سیاسی در ایران در قبال مذاکره با آمریکا یک مسئله اساسی وجود دارد و آن اینکه جمهوری اسلامی نیازمند تنظیم مجدد سیاست خارجی خود است. سال‌ها مقاومت ایدئولوژیک موجب وارد آمدن آسیب‌های اقتصادی و انزوای منطقه‌ای ایران شده است و حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس مسابقه با ایران را در مسیر مدرن‌سازی، پیش گرفته‌اند. با توجه به اینکه ایالات متحده هنوز هم دربان سیستم اقتصاد جهانی است، نخبگان سیاسی در ایران در نهایت به این نتیجه رسیده‌اند که هیچ راه میانبری برای دور زدن این در وجود ندارد.
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس نیز در مسیر نوسازی خود قرار دارند تا سهم خود را در عرصه سیاسی و تجاری جهان افزایش دهند. در این میان، اقتصاد ایران همچنان گرفتار تحریم‌ها و نقص‌های بنیادین است. مدت زمان زیادی است که اقتصاد ایران گروگان سیاست‌خارجی این کشور است. حالا ترامپ یک مسیر جایگزین پیشنهاد کرده است. به‌رغم سخنان پراکنده و بی‌ثبات ترامپ، ایران همچنان ترامپ را تنها رئیس‌جمهوری می‌بیند که می‌توان با او معامله کرد. ایران به ترامپ اعتمادی ندارد اما در پاسخ به نامه ترامپ سعی کرد منطق متعارف را مبنا قرار دهد.
نگاه ایران به ترامپ با نگاهش به جو بایدن متفاوت است. از نظر ایران، جو بایدن دست و پایش به واسطه ائتلاف‌های دیپلماتیک و تاکید بر روی اجماع جهانی، بسته بود اما ترامپ می‌تواند به تنهایی به پیش برود و این دقیقاً همان چیزی است که ایران می‌خواهد؛ چراکه ایران به دنبال به دست آوردن یک پیروزی سریع و قابل اعتماد است. علاوه بر این، در داخل ایران مخالفت اندکی با توافق با آمریکا وجود دارد. حتی اصولگرایان نیز که در سال 2015 به برجام تاختند، حالا پذیرفته‌اند که تنها راه برای رهایی از تحریم‌ها، توافق با آمریکا است. به نظر می‌رسد که تمرکز آنها از دیپلماسی مقاومت به بازسازی و بازطراحی این دیپلماسی تغییر کرده است. البته سکوت آنها به معنای تسلیم شدن نیست. بلکه آنها با سطوح عالی نظام و فرماندهان سپاه پاسداران هماهنگ هستند.
فرماندهان سپاه پاسداران که زمانی از توافق هسته‌ای با آمریکا انتقاد می‌کردند، حالا انتقادی ندارند. شاید بتوان گفت که فضای باز برای دیپلماسی در ایران ایجاد شده و این فضا بیشتر در نتیجه اولویت‌ها و نیازهای غیرقابل انکار ایران شکل گرفته است. اما چه چیزی تغییر کرده است؟ نخست اینکه ایران دریافته که کشورهای اروپایی دیگر مثل گذشته قدرتمند نیستند. درحالی‌که اروپا خود را مشغول انتقاد از نقض حقوق بشر در ایران، همکاری ایران با روسیه و برنامه موشکی تهران کرده است، تهران به راحتی در حال مذاکره با واشنگتن است. ایران به دنبال رهایی از تحریم‌هاست و تنها آمریکا است که می‌تواند این هدف را ممکن کند. این درسی است که ایران از توافق شکست‌خورده سال 2015 آموخته است.
دوم اینکه ایران به این نتیجه رسیده است که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، نظیر عمان، قطر، عربستان حتی شاید امارات، می‌توانند به عنوان تسهیل‌گر در رابطه با واشنگتن نقش ایفا کنند. این کشورها نیز انگیزه خود را برای جلوگیری از درگرفتن جنگ و بی‌ثباتی در منطقه ایفا می‌کنند. در مقابل، اروپا حداقل در حال حاضر یک بازیگر حاشیه‌ای است. سوم اینکه ایران تلاش می‌کند روابط خود را با چین و روسیه مدیریت کند. ایران می‌داند که توافق با آمریکا نباید موجب تیرگی روابطش با چین و روسیه شود. به همین دلیل است که عباس عراقچی مدام با مقامات این دو کشور مشورت می‌کند.
اما هدف ایران هماهنگی با این دو کشور است نه اجازه گرفتن از آنها. تعمیق روابط با روسیه و وابستگی ایران به تجارت با چین، تضمین ایران در شرایط تحریم است نه گزینه جایگزین رفع تحریم‌های آمریکا. یکی دیگر از دلایل چرخش ایران در سیاست خارجی، حفظ ثبات نظام است. ایران تحولات دو سال گذشته را به دقت رصد کرده است. کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس نشان داده‌اند که قصد دارند در مسیر جهانی‌شدن حرکت کنند و به دنبال تجارت و تکنولوژی‌های نوین هستند. این کشورها به این نتیجه رسیده‌اند که اینها ابزارهای جدید قدرت در دنیای جدید هستند.
به نظر می‌رسد که ایران نیز به این مسئله توجه کرده است. به هیچ عنوان تصادفی نیست که امروز در رسانه‌ها و بحث‌های سیاسی ایران لزوم گشودن فصل جدیدی در سیاست خارجی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از نظر ایران، این تغییر در سیاست‌خارجی به هیچ وجه به معنای تسلیم‌شدن ایدئولوژیک نیست. این چرخش یک انعطاف استراتژیک بر مبنای «نرمش قهرمانانه» است. هنوز مشخص نیست که آیا این چرخش به یک مسیر دائمی منتهی خواهد شد یا یک آتش‌بس موقت. همه اینها بستگی به این دارد که ترامپ چه بر روی میز می‌گذارد و ایران تا چه اندازه‌ای حاضر است مصالحه کند. 
بازار

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/724124/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله کیهان/ از «صبر استراتژیک» تا «ابهام استراتژیک»

بازرسان آژانس در ایران عامل سرویس‌های اطلاعاتی خارجی هستند

نقطه‌زنی در العدید

امدادرسانی به صد سیل زده جنوب کرمان

آبگرفتگی منازل 6 روستا و انسداد برخی راه‌های ارتباطی در سیل جنوب کرمان

زمان عرضه ارز اربعین اعلام شد

راهنمای جامع خرید لوله برق خم سرد برای برق‌کاران حرفه‌ای

ستاره آرژانتین هم‌ تیمی جدید حسین خانزاده در لوبه

آنتتوکومپو: احتمالاً در میلواکی می‌مانم

ترانه عاشقانه «ناز شستت» از رضا صادقی

سرمقاله اعتماد/ جاسوسی و دسترسی آزاد به اطلاعات؟

نشریه آمریکایی: ایران در جنگ اخیر شکست نخورد، بلکه تهاجمی‌تر شد

روزهای کوتاه‌تر تابستان در راه‌اند؛ زمین در هفته‌های آتی قرار است سریع‌تر بچرخد

وصول یک هزار و 63 نامه سفر ریاست جمهوری در بنیاد شهید استان ایلام

آغاز پرداخت وام 650 میلیونی برای خانه‌های نیمه‌تمام

نرخ بلیط پروازهای اربعین تعیین شد

صرافی امن برای خرید و فروش بیت کوین با قیمت لحظه ای

فغانی: جام جهانی باشگاه‌ها یکی از آخرین تورنمنت‌های من است

خرید مهاجم خارجی برای پرسپولیس قطعی شد

پاسخ منفی طارمی به پیشنهاد الوصل امارات

سرمقاله هم میهن/ کدام مسیر؟

مدیرمسئول کیهان: مکانیسم ماشه کاغذ پاره است، فریب نخورید!

هشدار هواشناسی درباره تشدید ناپایداری‌های جوی و دریایی در هرمزگان

بازگشایی محور‌های مسدودشده جنوب کرمان

قیمت نان‌ افزایش می‌یابد

125 میلیون دلار، جایزه دیوانه‌کننده جام جهانی باشگاهی!

انتقاد سرمربی تیم والیبال جوانان ایران از برنامه ریزی ناعادلانه FIVB

از قهرمانی تا انحلال؛ سقوط بی صدا وحدت مهریز یا همان صدرشیمی

سیل قلعه‌گنج بدون تلفات جانی مهار شد

سرمقاله سازندگی/ رفتارهای خودسرانه و قبیله‌ای

راه رفتن مجدد کودک فلج 8 ساله با درمان جدید سلولی

دستگیری گروه سارقان فرا استانی در کرمان

پایگاه تابستانی اوقات فراغت دانش آموزان با نیازهای ویژه در شهر کرمان افتتاح شد

شهادت پاسدار بازنشسته در بافت؛ عامل بازداشت شد

مناسبت روز/ شنبه، 21 تیر ماه

اظهارات صمصامی در مورد تزریق 60 همت به بازار بورس؛ در شرایط غیرعادی نباید نماد و بازار را باز کنیم

10 درصد از چک‌ها در اردیبهشت ماه برگشت خورد!

فروش 26 هزار میلیارد اوراق دولتی در بورس

بازیکن سابق تراکتور راهی ازبکستان می‌شود

تاریخچه جام جهانی باشگاه‌ها، معروف به بدترین تورنمنت تاریخ فوتبال!

پشت پرده روابط اینفانتینو و پسر رییس جمهور آمریکا!

سرمقاله دنیای اقتصاد/ جنگ، بورس و سهامدار خرد

شهدای اخیر گلستان نماد وحدت و همبستگی اقوام و مذاهب مختلف کشورند

سیلاب قلعه‌گنج بدون تلفات جانی

بارندگی شدید و طغیان رودخانه‌‌ها در استان کرمان

رئیس اتحادیه مشاوران املاک: مهاجران افغان بازار مسکن را به هم می‌زدند

ابلاغ 12 مصوبه جدید شورای عالی اشتغال

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: چرا جراحی اقتصادی را از سفره مردم شروع می‌کنید؟

تقوی: پیاتزا دوست ندارد کسی در کارهای فنی تیم ملی دخالت کند

لالوویچ نایب‌رئیس اتحادیه فدراسیون‌های تابستانی شد

ویکی پدیاجستجو