کرمان رصد

آخرين مطالب

غیر آذری‌ها بیشتر از آذری‌ها آشیقی می‌کنند! فرهنگي

غیر آذری‌ها بیشتر از آذری‌ها آشیقی می‌کنند!
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - همشهری آنلاین / موسیقی و روایت آذری‌ها با صدا و تصویر «دده موسلوم» در مجمع عمومی یونسکو به ویترین جهانی می‌رود. در میان نغمه‌های سحرانگیز و روایت‌های عاشقانه‌ای که از کوه‌های قره‌داغ تا دل دشت‌ها و کوه‌های آذربایجان و روستاهای پیرامون اردبیل و زنجان طنین‌انداز شده‌است، هنر «آشیقی» همچون نگینی اصیل در فرهنگ موسیقی ایران می‌درخشد. حالا قرار است این هنر کهن با صدای پرطنین آشیق «مسلم عسگری» یکی از آخرین بازماندگان نسل طلایی این هنر به ویترین معتبر جهانی برود. نام این گنجینه زنده بشری به همت پژوهشگران ایرانی در دهمین مجمع عمومی ICCN (شبکه همکاری بین‌شهری برای محافظت از میراث فرهنگی ناملموس) یونسکو در کره‌جنوبی معرفی می‌شود و فرصت مناسبی برای جهانی‌شدن هنری پدید می‌آورد که شعر و موسیقی و روایت مردم یک سرزمین است. روزنامه همشهری به این بهانه به معرفی این هنر پرداخته است.
هویت و فرهنگ شفاهی آذری‌ها
هنر آشیقی، میراثی ریشه‌دار و چندلایه است که قرن‌ها در فرهنگ شفاهی اقوام آذری‌زبان ایران به‌ویژه در منطقه آذربایجان جاری است. این هنر که ترکیبی از موسیقی، شعر، داستان‌سرایی و آواز است، نقش بنیادینی در انتقال تاریخ، اخلاق و هویت فرهنگی جوامع محلی ایفا کرده است. در مناطق روستایی و شهری آذربایجان، حضور آشیق‌ها در آیین‌هایی چون عروسی، مراسم مذهبی یا شب‌نشینی‌های خانوادگی به‌نوعی نقش تسهیل‌گر ارتباط اجتماعی و ایجاد فضای همدلی را ایفا کرده‌است. نغمه‌های آشیقی اغلب بر پایه مفاهیمی چون عشق، وفاداری، دینداری، شجاعت و حقیقت‌جویی استوار است و همین امر موجب شده این هنر تأثیری تربیتی و اخلاقی بر شنوندگان بگذارد. آشیقی در حفظ زبان آذری و اصطلاحات بومی نقشی کلیدی دارد. بسیاری از واژگان کهن و ساختارهای زبانی در قالب اشعار آشیقی زنده مانده‌اند. آشیق‌ها، روایتگران سیار هستند که با سازهای قوپوز، بالابان، قاوال و اشعار بداهه خود، حلقه‌ پیوند نسل‌ها و حافظان فرهنگی کهنه، اما زنده به شمار می‌آیند.
«دده موسلوم»، منبع زنده آشیقی
بازار
در میان آشیق‌های نامدار معاصر، نام مسلم عسگری، مشهور به «دده موسلوم» جایگاهی ویژه دارد. او نه‌تنها استاد موسیقی آشیقی، بلکه منبعی زنده از داستان‌های عاشقانه، حماسی و عرفانی است که سینه‌به‌سینه از گذشته تا امروز منتقل شده‌اند. «دده موسلوم» که قرار است صدا و تصویرش به ویترین جهانی برود، با سال‌ها تجربه، صدایی ماندگار و سبکی اصیل، چهره‌ای شناخته‌شده در میان دوستداران این هنر است.
او دهم تیر 1317در روستای بادامستان زنجان متولد شد. پدرش «آشیق سهراب» از آشیق‌های معروف زنجان بود. این هنرمند صاحب سبک با بهره‌گیری از تحصیلات حوزوی و کلاسیک و با اجراهای فوق‌العاده و هنر سخنوری خود، توانست به موسیقی زنجان شکل جدید و تازه‌ای ببخشد.
عضو فهرست پژوهشگران یونسکو و ICCN در این‌باره می‌گوید:« پرونده پژوهشی و تصویری «دده موسلوم» با عنوان استاد آشیق مسلم عسگری گنجینه زنده بشری در فهرست معرفی و پخش دهمین مجمع عمومی کره‌جنوبی ICCN 2025 قرار گرفت.»
اکبر کریمی می‌افزاید:«علاوه بر پرونده معرفی، پرونده تصویری استاد نیز به زبان انگلیسی و در قالب (پژوهشی، گزارشی) با هنرنمایی استادان هنر آشیقی همانند آشیق ستار خدایی، آشیق علی محمدی، آشیق اسلام غریبی، آشیق عباس رادان و آقای جمال پاسیار نوازنده بالابان و با حضور صمیمانه استاد علی‌اکبر اوصانلو و شعرخوانی استاد پرویز سودی تولید و ارائه شده است.»
استقبال باشکوه خارجی‌ها
هنر آشیقی مطابق اسناد به‌دست‌آمده داری تاریخی 7هزار ساله است که از دوران عیلامی‌ها و سومری‌ها آثاری در موزه‌های لوور فرانسه، شیکاگوی آمریکا و موزه ایران باستان در تهران وجود دارد.
آشیق ستار خدایی هم که هنرنمایی‌اش در پرونده تصویری معرفی هنر «آشیقی» در یونسکو ثبت شده است، در گفت‌وگو با همشهری آنلاین از این هنر می‌گوید: «هنر آشیقی یکی از مؤثرترین جلوه‌های فرهنگی در زندگی مردم آذری‌زبان است؛ هنری که از قرن‌ها پیش از پدران و اجداد ما سینه به سینه به نسل جدید منتقل شده و از گذشته مانند زبان مشترک احساسات، باورها و ارزش‌ها در میان مردم رواج داشته است. آشیق‌ها با ساز قوپوز و روایت‌های خود، پل ارتباطی میان نسل‌ها بوده‌ و بسیاری از داستان‌های عاشقانه، حماسی، دینی و اخلاقی را سینه‌به‌سینه منتقل کرده‌اند. به آشیق پیشکسوت نیز دده گفته می‌شود.»
آشیق خدایی ادامه می‌دهد: «این موسیقی اصیل و ریشه‌دار در بین آذری‌زبان‌ها سابقه چندصد ساله دارد. آنطور که نقل می‌کنند، ریشه آشیقی به 1400سال پیش می‌رسد. دده قورقود فرزانه‌ای از قبیله بیات در زمان زیست پیامبر اکرم(ص) شمه‌ای از آشیقی کنونی را شکل داد و فرهنگ و زبان آذری را با موسیقی، هویت و اصالت معرفی می‌کرد. در حال حاضر اما آشیقی کمی متفاوت از گذشته است و با 3ساز قوپوز، بالابان و قاوال اجرا می‌شود.»
استقبال خوب در 2دهه اخیر
این آشیق پیشکسوت که اصالت زنجانی دارد از نحوه آشنایی‌اش با این هنر می‌گوید: «از 7سالگی شاگردی در محضر پدرم را آغاز کردم و تاکنون که 64سال دارم در این هنر فعالیت دارم.»
او استقبال غیرآذری‌زبان‌ها از این موسیقی را بی‌نظیر عنوان می‌کند و می‌افزاید: «این هنر نزد آذری‌زبان‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد، اما استقبال بی‌نظیر غیرآذری‌زبان‌ها و حتی مردم دیگر کشورها از این موسیقی غیرقابل توصیف است. در چند جشنواره در بیشتر شهرها و استان‌های ایران و حتی چند کشور خارجی مثل چین، ‌بوسنی، آذربایجان و... اجرا کرده‌ام و استقبال باشکوهی که از غیرآذری‌زبان‌ها دیده‌ام باورکردنی نیست؛ حتی می‌توانم ادعا کنم که مردم غیرآذری زبان بیش‌ از آذری‌ها از برنامه‌ ما استقبال می‌کنند. دلیلش هم مشخص است؛ موسیقی، زبان مشترک انسان‌هاست و آشیقی نیز با روایت فرهنگ و تاریخ و هویت مردم محلی بیشتر بر دل شنونده‌ می‌نشیند.»
آشیق خدایی به استقبال از آشیقی در 2دهه گذشته اشاره می‌کند و می‌گوید: «خوشبختانه این هنر از 2 دهه گذشته بیش از پیش در میان جوانان و علاقه‌مندان رواج پیدا کرده است و هنرجویان زیادی حتی کودکان مشغول یادگیری این هنر اصیل آذری هستند.»

supports HTML5 video

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/721599/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتشار یک نماهنگ برای دهه کرامت

حکایت جهانی‌ شدن ترانه‌ سوئدی در حمایت از فلسطین

سرمقاله سازندگی/ اتهام‌زنی به ایران

لاپورتا همچنان در اندیشه بردن ستاره سری A به بارسلونا

سوگیری‌های هوش مصنوعی به اندازه انسان‌هاست

وقتی دهان می‌تواند قاتل قلب باشد

یک کشف جدید برای درمان ناباروری

تشریح برنامه‌های «نشر شاهد» در سی و ششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

نشست شورای اطلاع رسانی بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

امیدآفرینی و ایجاد نشاط به پیشرفت کشور کمک خواهد کرد

سیاست‌گذاری‌ها و راهبردهای اطلاع رسانی در بنیاد شهید و امور ایثارگران باید خاص باشد

تصادف در محور نرماشیر به قهرج 16 قربانی بر جای گذاشت + عکس

حضور نماینده کرمان در لیگ مناطق امیدهای فوتبال کشور

شوروی‌ها جسد نیمه‌سوخته هیتلر را در انباری پیدا کردند

بدهی 100 میلیارد تومانی ادارات به مخابرات کرمان

جک J4؛ سدان اقتصادی موفق کرمان موتور با ترکیبی از کیفیت، راحتی و ایمنی

تعرفه بسته های اینترنت تله کیش افزایش نیافته است

«ای ایران...»؛ یکی از ماندگارترین سرودهای ملی ایران

درخواست احساسی خواهر تتلو از هواداران برادرش؛ برای امیر آیه الکرسی بخوانید!

محسن شریفیان چگونه به موسیقی علاقمند شد؟

سرمقاله اطلاعات/ با این یارانه‌ها نمی‌شود

وقتی نزدیکان ترامپ، زیرپای مشاور جنگ‌طلب او را خالی کردند

ثبت اولین تصویر از «اتم‌های بُرد آزاد»

سرمایه گذاری مجتمع اقتصادی کمیته امداد در بخش‌های مزیت‌دار کرمان

متلاشی شدن 3 باند سرقت احشام در استان کرمان

پایان رقابت جام خلیج فارس و گرامیداشت جان باختگان بندر شهیدرجائی در جزیره کیش

دلیل حمله نکردن قهرمان جوانان جهان به رکورد دنیا

غیبت جیمز در مراسم مت گالا به دلیل مصدومیت

وضعیت مبهم با بیماری قابل پیش‌بینی و چیزی که از مردم گرفته شد!

ساعت‌شمار خداحافظی رونالدو از فوتبال با شکوفایی پسر

آهنگ «فانوس» با صدای فرزاد فرزین

سرمقاله وطن امروز/ بازنمایی بحران فلسطین

سرمقاله جوان/ از تهدید جهنم تا شکست راهبردی امریکا در مواجهه با یمن

ثبت واضح‌ترین تصاویر تاریخ از تولد سیاره‌ها در اطراف ستارگان دوردست

شورای اطلاع رسانی بنیاد شهید و امور ایثارگران وظیفه سنگینی بر عهده دارد/اطلاع رسانی باید اعتمادسازی، امیدآفرینی و انسجام‌بخشی به دنبال داشته باشد

دیوار جدید والیبال ایران در فکر VNL

فرخناز ارباب سرمربی تیم‌های ملی پایه کاراته دختران شد

بازدید نائب رئیس فدراسیون اسکی روسیه از سالن 12 هزار نفری آزادی

خداحافظی احساسی خاویر کنسپسیون: شهداب همیشه در قلبم است

آغاز جوانگرایی در والیبال نشسته

شور و شوق کم نظیر در بازی نهایی لیگ برتر بسکتبال

اعتماد کادر فنی لوبه به لژیونر ایران؛ تلاش شاگردان پیاتزا برای سهمیه

رقم رضایتنامه هافبک جدید استقلال لو رفت

بازی استقلال بدون VAR شد

غیر آذری‌ها بیشتر از آذری‌ها آشیقی می‌کنند!

تفاوت نوع موسیقی استان بوشهر با سایر استان ها

سرمقاله جام جم/ منتظر غرق شدن فرعون باشیم!

سرمقاله شرق/ ضرورت گشایش در مذاکرات

درخشش یک ستاره جدید در آسمان شب

برخورد عاشقانه نگار جواهریان و جواد عزتی + فیلم