کرمان رصد

آخرين مطالب

بیاض کجاست؟ اجتماعي

بیاض کجاست؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - روستای بیاض در مرکز دشتی به همین نام در شمال استان کرمان و در شهرستان انار به فاصله 25 کیلومتری جنوب شهر انار و 65 کیلومتری شمال غربی شهر رفسنجان و بر حاشیه جاده ارتباطی یزد- کرمان واقع شده‌است.
اگر برای بهار خود مسیر یزد و کرمان را در نظر گرفته‌اید از روستای بیاض که در شمال استان کرمان و در شهرستان انار قرار دارد دیدن کنید.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
روستایی که وجه تسمیه خود را از کشتزارهای سفید پنبه می‌گیرد. روستای بیاض در مرکز دشتی به همین نام در شمال استان کرمان و در شهرستان انار به فاصله 25 کیلومتری جنوب شهر انار و 65 کیلومتری شمال غربی شهر رفسنجان و بر حاشیه جاده ارتباطی یزد- کرمان واقع شده‌است .
بیاض در لغت به معنی سپیدی، پاکی و درخشندگی است چراکه این روستا به علت داشتن خاک حاصلخیز و آب فراوانی که در قدیم بواسطه پنج رشته قنات از کوههای غرب آن تامین می شد در کشاورزی و زراعت فعال بوده و محصولات آن حتی در بازار های یزد و اصفهان هم به فروش می‌رسید و مهمترین محصول آن نیز پنبه بوده و به واسطه وجود کشتزارهای وسیع پنبه در اطراف آن بیاض (سفید) نامیده می‌شده‌است.
اگر از کشتزارهای پنبه و وجه تسمیه بیاض بگذریم وجود بناهای تاریخی، قنات‌ها و آسیاب‌های قدیمی، کاروانسرای عباسی، مسجد سبز پوشان و آب انبار دوقلو¬ و قلعه بیاض از جمله جاذبه‌های دیدنی این روستا هستند.
تپه تاریخی قلعه دختر بیاض در 15 کیلومتری غرب روستا و در کوهستان معروف به دهانه بیاض قرار دارد. سفالها و شواهد موجود بر سطح این تپه قدمت آن را به دوره اشکانی (حدود 2000 سال قبل ) برمی گرداند. البته بیاض در قدیم دارای پنج رشته قنات نیز بوده که هنوز هم سه رشته از این قناتها بنام خسرو آباد ، ده بره و بن مور فعال هستند. هرچند این قنات‌ها فرسخ ها دورتر از روستا و در دل کوهستان غربی حفر شده اند اما هنوز هم در سالهای پرباران حجم زیادی از آب شیرین و گوارا را به دشت بیاض هدیه می کنند.
در مسیری آب این قناتها، هفت آسیاب آبی احداث شده‌بود که درحال حاضر آثار چهار آسیاب در حومه غربی بیاض قابل بازدید است.
البته دیدن کاروانسرای شاه عباسی که قدمت آن به حدود 400 سال پیش باز می‌گردد نیز به گردشگران توصیه می‌شود. این کاروانسرا با زیر بنای 2500 متر در بافت جدید روستا و در خیابان امام خمینی (ره) واقع شده است. ورودی این بنا در جبهه شرقی و از سمت همین خیابان است که روزگاری به راه شاه عباسی معروف بود.
اگر چه نیمی از این بنای متقارن در زمان احداث کاملا تکمیل نشد چرا که بر اساس گفته گذشتگان، با مرگ شاه عباس، معمار کار خود را نیمه تمام رها کرد، اما ساختار موجود بنا تا حدود زیادی سالم مانده است و با همین وضع از قرون گذشته تا دهه های اخیرمورد استفاده بوده است و هنوز هم برخی از پیران و ریش سپیدان بیاضی از اتراق کاروانهای اقصی نقاط کشور و کاروانهای خارجی خصوصا روسها و هندیها در این کاروانسرا صحبت می کنند.
اگر از روبروی کاروانسرای شاه عباسی خیابان یادگار را به طول یک کیلومتر به سمت شرق ادامه دهیم پس از عبور از کنار باغ مزار شاه و کشتخوانهای موقوفه بیاض به بافت تاریخی یا همان بیاض قدیم می رسیم این دهکده تاریخی در وسعتی حدود 30 هکتار مجموعه ای است شامل همه عناصر یک روستای سنتی که با وجود متروکه شدن و بی مهری های سالهای اخیر مردم و مسئولان، هنوز هم زیبا و تداعی گر یک روستا در قرون گذشته است .
قلعه ، مسجد های کوچک روستایی ، حسینیه و عزاخانه ، آب انبار مدرسه علمیه (معروف به خانه آخوند) عمارت خان و دیگر خانه های ارباب و رعیتی عناصر تشکیل دهنده این بافت روستایی است که درون یک شبکه معابر زیبا دسترسی و ارتباط به آنها تعریف شده که قدمت آن به دوره صفویه باز می‌گردد.
شاخص ترین اثری است که در بدو ورود به بافت قدیم به چشم می خورد ، این قلعه به عنوان استحکامات دفاعی روستا مورد استفاده بوده که در مواقع احساس خطر همه اهالی درون آن رفته و به واسطه بارو و شش برج آن به دفاع از خود می پرداختند . اکنون از این قلعه 5 برج باقی مانده است فضاهای داخل آن هم در دو طبقه بوده که آثاری از آنها بجای مانده است تعدادی از پی ها و ستون های این قلعه هنوز سالم و پابر جاست اگرچه قدمت این بنا دقیقا مشخص نیست.
این دو یک مجموعه هستند که به نظر می رسد برای سرویس دادن به جاده عبوری در حومه بیاض ساخته شده اند چرا که جاده خاکی از جلوی این بنا می گذرد هنوز بین مسنین به جاده شاهی معروف است.
نقل است که این مجموعه مسجد و آب انبار را دختری برای ادای نذر خود بنا کرده است. آب انبار آن متشکل از دو مخزن بزرگ و کوچک است و هر مخزن دارای بادگیری است. دو مخزن به یکدیگر متصل بوده و پاشیر آن به مخزن کوچکتر ختم و برداشت آب از مخزن کوچکتر انجام می شده است. مسجد بر تراسی بالاتر و چسبیده به آب انبار بنا گردیده است این مسجد با وجود نماسازی جدیدی که چند سال قبل به آن الحاق شده فضای داخلی دلنشینی دارد که زیبایی آن در کمال سادگی و بی پیرایگی است و وجود یک منبر خشتی و محرابی کوچک بر زیبایی آن افزوده است.
گردشگران می‌توانند در مسیر سفرهای نوروزی خود هنگامی که از استان یزد وارد استان کرمان می شوند با عبور از شهر انار به سمت رفسنجان با طی مسافت 25 کیلومتری به روستای تاریخی بیاض برسند. در حاشیه جاده اصلی چند واحد پذیرایی شامل رستوران و غذاخوری قرار دارد که می‌توان از آن بهره جست.
البته فعالیت درمانگاه و داروخانه شبانه روزی، مسجد بین راهی با سرویس بهداشتی، بوستان، پمپ بنزین، فروشگاهها جهت تامین مایحتاج، تعمیرگاه و خدمات خودرو و چهار دستگاه خودپرداز در نوروز شرایط آسایش و رفاه گردشگران را فراهم خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/720993/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قدرت نادیده گرفته شده روسیه

شرط بن سلمان برای سفر ترامپ به ریاض

ایران _ پرتغال؛ شکست شود سبب خیر

آینده احزاب اپوزیسیون کُرد ایرانی در اقلیم کردستان عراق

معلم خالق اندیشه و پرورش‌دهنده روح است

بازدید دریادار تنگسیری از مجتمع صنعتی و معدنی گل‌گهر سیرجان به مناسبت گرامیداشت روز کارگر

سرنوشت‌سازترین تیم در دو هفته پایانی لیگ برتر | آزمون بزرگ قبل از پایان فصل

کلیپی از سریال «وحشی» با صدای محسن یگانه

پیانونوازی جذاب با ترکیب نور و رنگ

ناشی‌ها

مذاکره در سایه هیاهو

این ربات از پله‌ها بالا می‌رود و 85 کیلو بار را بلند می‌کند

موتور پرنده‌ای را ببینید که با سرعت 200 کیلومتر در ساعت پرواز می‌کند

مزایده شماره 140402 د (نوبت اول) شرکت جهان فولاد سیرجان

فوتبالِ پاک، کلید واژه هفته 29 برای ذوب!

مزایده شماره 140403 د (نوبت اول) شرکت جهان فولاد سیرجان

مزایده شماره 140404 د (نوبت اول) شرکت جهان فولاد سیرجان

مزایده شماره 140405 د (نوبت اول) شرکت جهان فولاد سیرجان

«مسی بساز»؛ رویداد حمایت از پژوهش‌های فناورانه توسط مجتمع مس سرچشمه رفسنجان

مزایده شماره 140406 د (نوبت اول) شرکت جهان فولاد سیرجان

اجرای آهنگ زیبا و خاطره انگیز «لیلی و مجنون» از شهرام شکوهی

آهنگ «بهترین حال جهان» با صدای رستاک حلاج

مذاکرات هسته‌ای؛ این بار مخالف‌‏خوانی دموکرات‌‏ها؟

ارزیابی یک کارشناس از «تعویق موقت مذاکرات»

حل مشکلات ساختاری وابسته به جناح‌ها نیست

همه آثار شهید مطهری با رویکرد جامعه محوری و مسئله محوری نگاشته شده‌اند

رنگ نور اقیانوس در آستانه تغییر است

ربات دیوانه سوژه داغ اینترنت شد

تجلیل و تکریم مدیرکل بنیاد مازندران از دختران شهدای سوادکوه

بازسازی واحیای 4 لوکوموتیو قطار با توان متخصصان داخلی در سیرجان

حضور تیم آتش‌نشانی مجتمع مس شهربابک در مسابقات آمادگی آتش‌نشانان مس در سرچشمه

بازسازی و احیای 4 لوکوموتیو قطار با توان متخصصان داخلی در سیرجان

گشت‌های هدفمند پلیس سرقت های کرمان را 12 درصد کاهش داد

4.2 میلیارد دلار بازار جهانی آلوگراف

حفر عمیق‌ترین گمانه اکتشافی کشور به عمق بیش از 2100 متر در معدن مس سرچشمه

سپردن اقتصاد به بخش خصوصی راه برون رفت از مشکلات

مزایده شماره 140401 د (نوبت اول) شرکت جهان فولاد سیرجان

شاهکار رحمان عموزاد در مسابقات المپیک

رحمانی که هم لج باز است و هم احساسی

برادر دو قولو رحمان عموزاد ، این قدر شباهت عجیب است

رحمان عموزاد از کبوتر میترسد!

سرنوشت حریفی که به رحمان عموزاد دست نداد!

رحمان عموزاد : شب مسابقه فینال با ژاپن تا صبح بیدار بودم !

اقدام سازمان لیگ برای جلوگیری از تبانی در مسابقات!

تاج: باید وی‌ای‌آر را به خود باشگاه‌ها بسپاریم

آهنگ زیبای محمدرضا هدایتی به نام «من با تو آرومم»

تک نوازی ساز باستانی و بادی «اکارینا»

آهنگ «پریزاد» با صدای امید حاجیلی

عزای ماندگار بندر

حق غنی‌سازی