کرمان رصد

آخرين مطالب

دولت غیر از مذاکره چه برنامه‌ای برای اداره کشور دارد؟ مقالات

دولت غیر از مذاکره چه برنامه‌ای برای اداره کشور دارد؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - کیهان /متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
با گذشت بیش از هشت ماه از آغاز فعالیت دولت چهاردهم، اکنون زمان آن رسیده که از شعارها عبور کنیم و به تحلیل ریل‌گذاری‌ها بپردازیم. دولتی که در بدو ورود خود به میدان اجرا تلاش داشت از برجامی شدن خود و رویکردی که در دهه 90 عملاً سیاست خارجی را به‌جای ابزاری برای حمایت از اقتصاد و تجارت ملی، به هدف اصلی دولت‌ بدل کرده بود، فاصله بگیرد. این فاصله‌گیری، در مواضع کلامی دولت جدید کاملا قابل تشخیص بود.
 برخلاف برخی تجربه‌های پیشین که تمام تخم‌مرغ‌های سیاست و اقتصاد کشور در سبد برجام و مذاکرات هسته‌ای گذاشته شد، دولت چهاردهم تاکنون نشان داده که دست‌کم در حرف، چنین مسیری را دنبال نمی‌کند. اما پرسش بنیادین اینجاست: آیا در عمل نیز چنین است؟ و مهم‌تر اینکه، غیر از مذاکره، چه برنامه‌ای برای اداره کشور وجود دارد؟
بازار
تمرکز بر مذاکره، تجربه‌ای که نباید تکرار شود
بر هیچ‌کس پوشیده نیست که سیاست خارجی ابزار پیشبرد اهداف اقتصادی، سیاسی و امنیتی کشورهاست، نه هدف مستقل و خودبسنده. در سال‌هایی نه‌چندان دور و در دهه نود، دولت یازدهم و دوازدهم به امید دستیابی به توافقی همه‌چیزحل‌کن، بسیاری از فرصت‌های اقتصادی، تجاری و منطقه‌ای خود را از دست داد. از نگاه فعالان و تحلیلگران جدی اقتصاد و سیاست بین‌الملل، یکی از خطرناک‌ترین روندهایی که ممکن است تکرار شود، گره زدن برنامه اداره کشور به نتیجه مذاکرات است. تجربه‌های گذشته ثابت کرده که نه تنها خروجی این مذاکرات هیچ‌گاه تضمینی نداشته، بلکه طرف غربی همواره با زیاده‌خواهی، عدم پایبندی به تعهدات و کارشکنی‌های پیاپی، مسیر توافق را به بن‌بست کشانده است.
اکنون و در شرایطی که به یک‌سالگی دولت چهاردهم نزدیک می‌شویم، این نگرانی در حال تقویت است که دوباره تمرکز پنهانی اما مؤثر بر مذاکرات، سایر ظرفیت‌های کشور و مسیرهای بدیل توسعه را به حاشیه رانده باشد.
تقدیر از دیپلماسی فعال، اما نه مذاکره‌محور
رهبر معظم انقلاب در یکی از مهم‌ترین بیانات اخیر خود درباره عملکرد سیاست خارجی کشور، ضمن تقدیر از تلاش‌های وزارت امور خارجه‌، صراحتاً بر این نکته تأکید کردند که مذاکرات صرفاً یکی از ده‌ها وظیفه وزارت امور خارجه است و نباید همانند گذشته، تمام برنامه‌ریزی‌ها به آن گره زده شود. همچنین در همان سخنرانی، به نقد رویکرد برجامی پرداختند و نسبت به نگاه معطل‌کننده‌ای که همه امور را وابسته به نتایج مذاکرات کرده بود، هشدار دادند.
این هشدار از سوی ایشان، بار دیگر این سؤال اساسی را پیش روی دولت قرار می‌دهد که چرا همچنان سایه مذاکرات به‌طور نامحسوس بر سیاست خارجی و حتی برنامه‌ریزی داخلی کشور احساس می‌شود؟ 
فرصت‌هایی که جای دیگری است دولت باید دست بجنباند
تحلیلگران جهانی اکنون با قاطعیت می‌گویند که فرصت‌های بزرگ تجاری، اقتصادی، فناورانه و حتی سیاسی جهان امروز، دیگر نه در غرب، بلکه در شرق آسیا، آفریقا، آمریکای لاتین و مجموعه‌هایی چون بریکس و سازمان همکاری شانگهای نهفته است. رشد پرشتاب قدرت‌هایی چون چین، هند، برزیل و برخی کشورهای آفریقایی، چشم‌انداز تازه‌ای از توازن قدرت در عرصه جهانی به نمایش گذاشته است. ایران نیز به‌واسطه موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک خود، این فرصت را دارد که در این ساختار نوین قدرت و تجارت جهانی، جایگاه ممتاز و تأثیرگذاری کسب کند.
عضویت کشور در سازمان‌های بریکس و شانگهای تنها زمانی ارزشمند خواهد بود که از حد نشست و بیانیه عبور کرده و به برنامه‌ای واقعی برای توسعه تعاملات اقتصادی و تجاری با این کشورها بدل شود. با این حال، آنچه امروز از دولت دیده می‌شود، تحرکی ناکافی و بعضاً کند در بهره‌برداری از این فرصت‌هاست. دیپلماسی اقتصادی نیاز به زیرساخت‌های اداری، حقوقی، مالی و حتی فرهنگی دارد و تا زمانی که اراده‌ای جدی برای فعال‌سازی این مسیر وجود نداشته باشد، این فرصت‌ها به تهدید بی‌توجهی بدل خواهند شد.
برنامه دولت کجاست؟
بزرگ‌ترین خلأ امروز کشور نه صرفاً مربوط به مذاکرات یا سیاست خارجی، بلکه مربوط به نبود یک برنامه جامع و دقیق برای اداره کشور است. برنامه‌ای که باید تکلیف کشور را در زمینه‌هایی چون معیشت، اشتغال، تولید، عدالت اجتماعی، سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی، و حتی نظام مالیاتی روشن کند.
سؤال اینجاست که دولت چهاردهم چه برنامه‌ای برای رشد سرمایه‌گذاری‌های خارجی دارد؟ چه طرحی برای ساماندهی بازار مسکن دارد؟ چگونه قرار است فاصله فزاینده طبقاتی را کاهش دهد؟ رشد تولید ناخالص داخلی چگونه محقق خواهد شد؟ برای سرمایه‌گذاری ایرانیان خارج از کشور چه مشوق‌هایی در نظر گرفته شده؟ در حوزه زیرساخت، آموزش، بهداشت و مبارزه با فساد چه اقدامات ساختاری در جریان است؟
این‌ها سؤالاتی است که تاکنون هیچ پاسخ شفافی به آن داده نشده است. دولت ممکن است در پشت درهای بسته، برنامه‌هایی داشته باشد، اما تا زمانی که این برنامه‌ها به اطلاع افکار عمومی و نخبگان نرسد، در عمل وجود خارجی نخواهند داشت.
شائبه بی‌برنامگی، تهدیدی جدی برای مشروعیت دولت
در فضای عمومی کشور، امروز بیش از هر زمان دیگری، شائبه بی‌برنامه‌گی دولت به چشم می‌خورد. مردم احساس می‌کنند که دولت همچنان در مرحله آزمون و خطاست؛ بدون نقشه راه منسجم، بدون اولویت‌بندی روشن، و بدون جهت‌گیری اقتصادی 
مشخص.
این وضعیت اگر تداوم یابد، به سرعت به بحران مشروعیت تبدیل خواهد شد؛ به این معنا که اعتماد عمومی به کارآمدی دولت کاهش می‌یابد و افکار عمومی، دولت را به بی‌برنامگی و ناکارآمدی متهم خواهد کرد. این دقیقاً همان سرنوشتی است که دولت‌های یازدهم و دوازدهم نیز به آن گرفتار شدند؛ یعنی آغاز با شعار، ادامه با ابهام، و پایان با سرخوردگی عمومی.
راهکار چیست؟
دولت چهاردهم اگر می‌خواهد از این چرخه معیوب خارج شود، باید هرچه سریع‌تر: نقشه راه شفاف و مستند خود برای توسعه کشور را منتشر کند، طرح‌ها و برنامه‌های اجرائی در حوزه معیشت، مسکن، اشتغال، عدالت اجتماعی، و تولید را به اطلاع مردم و کارشناسان برساند، تمرکز عملیاتی را از مذاکرات به سمت دیپلماسی اقتصادی چندجانبه و همکاری‌های راهبردی با کشورهای غیرغربی ببرد، با رسانه‌ها و افکار عمومی صادقانه و شفاف تعامل کند و از پنهان‌کاری پرهیز نماید، مسیر اصلاح ساختارها را آغاز کرده و با فساد، ناکارآمدی و بروکراسی مزاحم مقابله کند.
دولت چهاردهم، با گذشت بیش از هشت ماه، اکنون در نقطه‌ای ایستاده که باید میان دو مسیر یکی را انتخاب کند: یا مسیر تجربه‌شده و شکست‌خورده اتکای صرف به مذاکرات را ادامه دهد و کشور را در حالت انتظار نگه دارد، یا با درک تحولات جدید جهان، برنامه‌ای بومی، مستقل و واقع‌گرایانه برای اداره و توسعه کشور ارائه کند.
مردم دیگر نه حوصله شعار دارند، نه توان انتظار. زمان اقدام، شفافیت و برنامه‌محوری فرارسیده است. تنها در این صورت است که می‌توان از فرصت‌های طلایی جغرافیای جدید قدرت در جهان بهره برد و آینده‌ای روشن برای ایران ساخت.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/720844/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرمانده‌کل سپاه: قرار است مقابل هیچ دشمنی حتی یک گام عقب ننشینیم و برای پیروزی ساخته شده‌ایم

چت بات های هوش مصنوعی مزاحم کاربران می شوند!

پیشرفت فاز نخست پروژه انتقال آب دریای عمان به اصفهان به 90 درصد رسید/ برنامه افتتاح فاز نخست در سال جاری

ذوب‌آهن با 3 غایب مقابل مس رفسنجان

ازسرگیری پروژه متوقف‌شده بیوایمپلنت پس از یک دهه

بیاض کجاست؟

دیدار مدیر کل آموزش و پرورش استان کرمان با خانواده شهید والامقام سید میثم حسینی

با انجام قرعه‌کشی تورجهانی تنیس رقابت مدعیان در تهران آغاز شد

سرماخوردگی جانشین حسن یزدانی را از جام تختی حذف می‌کند؟

انتصاب رئیس کمیته پارابدمینتون

سرمربی رده‌های پایه کاراته پسران مشخص شد

آهنگ «نقطه چین» را از مجید خراطها بشنوید

موزیک ویدئوی سریال «آوای باران» با صدای احسان خواجه امیری

درباره نابغه موسیقی ایران که زود از دستش دادیم

سرمقاله اطلاعات/ رویکرد چند جانبه؛ الزامی برای به فرجام رسیدن مذاکرات هسته ای

سرلشکر سلامی: ما فقط برای پیروزی ساخته شده‌ایم/ تمام گام‌های سپاه رو به جلو است

خط و نشان سردار سلامی؛ سپاه برابر دشمنان هیچ گام عقب‌نشینی ندارد/ دشمنان در باطن و عقیده خود سست هستند/ سپاه چیزی فراتر از جمع پاسداران است

لزوم بازخوانی آثار و اندیشه‌های شهید مطهری برای نسل جوان

رگولاتور سلامت روده کشف شد

بازدید معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد از مرکز مشاوره ویژه ایثارگران

ارائه تسهیلات برای مشارکت مردم کرمان در زراعت چوب وکاشت درخت ضروری است

دیدار مدیر کل آموزش و پرورش استان کرمان با «حمدالله شریفی»پدر شهید و پیشکسوت خوشنام فرهنگی در جیرفت

سرحال‌ترین ورژن ستاره والیبال ایران

قیمت میلیونی بلیت مسابقات جهانی کشتی

گاف عجیب دونده‌ای که خط پایان را اشتباه گرفت

پیش‌بینی 350 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در بخش‌های صنعتی کرمان

مهران مدیری با «جان بی قرار» کنسرت می‌دهد

بیانیه اداره ارشاد بوشهر درباره فستیوال کوچه

نگاهی به زندگی هنری امید رحمانی، خواننده و نوازنده مقامی

سرمقاله جوان/ لزوم هوشمندی مضاعف

سرمقاله وطن امروز/ غافلگیری سوریه برای نقشه‌کش‌ها

آثار شهید مطهری، معیار آموزش اندیشه اسلامی است

سرلشکر سلامی: سپاه آشکارا در برابر حریف در میدان می‌ایستد

الگوی حکمرانی شهید رئیسی از طریق تحلیل گفتار و سیره عملی ایشان قابل شناسایی است

«مین» جدید ارتش امریکا برای نابودی تانک‌های نسل جدید

دانشگاه‌ها در پاسداشت و تبیین ارزش‌های شهدا پیشگام باشند

استقبال بی نظیر از اولین گردهمایی بزرگ کارگری منطقه گل گهر

ربیعی سرنوشت لیگ را تعیین می‌کند!

جشن 2 هزار و 200 نفری روز کارگر در محمدآباد جرقویه برگزار شد

معلم محور وفاق، همدلی و همبستگی ملی است/ معلمان نگهبانان حقیقی فرهنگ و هویت ملی هستند

با انجام قرعه‌کشی تورجهانی تنیس؛ رقابت مدعیان در تهران آغاز شد

ثبت رکوردی جدید برای ماراتن لندن

دنیا سر تعظیم جلوی وزنه برداران ما فرود خواهد آورد

صحبت های کاپیتان تیم ملی فوتسال بانوان پیش از شروع تمرین برای قهرمانی در آسیا

قایدی بالاتر از آزمون در لیگ فوتبال

برترین گلزنان سال 2025

سیدحسین حسینی بهترین دروازه‌بان آسیا شد

بازیکنان تیم قهرمان ممنوع‌المصاحبه شدند

تنها واکنش پرسپولیس به قهرمانی تراکتور

سخنگوی دولت در منزل مرحومه «عفت حمیدی» حضور یافت