کرمان رصد

آخرين مطالب

چرا مردم عادی به دنبال شهرت در اینستاگرام هستند؟ علمي

چرا مردم عادی به دنبال شهرت در اینستاگرام هستند؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا /حتی بدون استعداد خاص یا دستاوردی بزرگ، امروزه بسیاری از افراد می‌توانند تنها با فعالیت در شبکه‌های اجتماعی به شهرت برسند؛ اما بر اساس نتایج یک پژوهش جدید، این میل به دیده‌شدن، تنها یک خواسته شخصی نیست و دلایل عمیق‌تری پشت آن وجود دارد.
شهرت، دیگر یک پدیده نادر و ویژه افراد خاص نیست. در دنیای امروز، دیده‌شدن و معروف شدن، برای بسیاری از مردم عادی هم تبدیل به یک خواسته یا حتی هدف شده است. شبکه‌های اجتماعی، به‌ویژه اینستاگرام، این امکان را فراهم کرده‌اند که هر کسی بتواند خود را به جمع هزاران یا میلیون‌ها مخاطب عرضه کند. دیگر لازم نیست کسی بازیگر، خواننده یا ورزشکار باشد تا به او توجه شود. کافی است فردی صفحه‌ای جذاب در اینستاگرام راه بیندازد و با انتشار مداوم عکس‌ها، ویدئوها و داستان‌های زندگی روزمره، دنبال‌کننده جذب کند.
آنچه باعث اهمیت این موضوع شده، تغییراتی است که این روند در جامعه ایجاد کرده است. از یک‌سو افراد می‌توانند آزادانه و بی‌نیاز از رسانه‌های رسمی، خود را به دیگران معرفی کنند؛ اما از سوی دیگر، این میل عمومی به شهرت، گاه با فشار برای شبیه‌شدن، دیده‌شدن به هر قیمت، و مصرف‌گرایی همراه می‌شود. بسیاری از کاربران با امید کسب درآمد، یافتن شغل و تحقق آرزوهایشان در زمانی کوتاه، وارد این رقابت می‌شوند. همین روند باعث شده برخی از محققان به این موضوع توجه ویژه‌ای نشان دهند و تلاش کنند انگیزه‌ها و پیامدهای این نوع از شهرت را بررسی کنند.
در همین زمینه، سمانه کوهستانی، پژوهشگر جامعه‌شناسی فرهنگی از دانشگاه گیلان، به همراه سه نفر از همکارانش، پژوهشی را انجام داده‌اند تا دلایل علاقه به مشهور شدن در اینستاگرام و پیامدهای آن را بررسی کنند. آن‌ها در این تحقیق، به جای تمرکز بر سلبریتی‌های مشهور، سراغ کاربران عادی رفته‌اند؛ همان‌هایی که به امید دیده‌شدن و موفقیت سریع، در اینستاگرام فعال هستند.
پژوهشگران این مطالعه، برای جمع‌آوری اطلاعات از روش کیفی استفاده کرده‌اند. آن‌ها با 20 نفر از کاربران اینستاگرام که به‌نوعی به دنبال شهرت در این فضا بودند، مصاحبه‌هایی انجام دادند. این گفت‌وگوها نیمه‌ساخت‌یافته بودند؛ یعنی چارچوبی کلی داشتند اما به افراد اجازه داده شد آزادانه نظرات و تجربه‌های خود را بیان کنند. سپس پاسخ‌ها با روشی به‌نام تحلیل مضمون بررسی شدند تا موضوعات اصلی و فرعی از دل صحبت‌ها استخراج شود.
نتایج این گفت‌وگوها نشان دادند که بیشتر افراد، به دلایل اقتصادی به دنبال شهرت هستند. بسیاری از آن‌ها امیدوارند با مشهور شدن، درآمد کسب کنند یا مسیر شغلی‌شان را سریع‌تر طی کنند. به‌عبارتی، شهرت برایشان یک راه میان‌بُر به سمت موفقیت است. همچنین بسیاری از شرکت‌کنندگان گفته‌اند که شهرت اینستاگرامی فرصتی است برای این‌که در جامعه دیده و شنیده شوند، به‌ویژه در شرایطی که در فضای واقعی جامعه، امکان دیده‌شدن برایشان فراهم نیست.
اما این مسیر، پیامدهایی هم به همراه دارد. به‌مرور، نوعی یک‌دست‌شدن سلیقه‌ها به‌وجود می‌آید. میکروسلبریتی‌ها یعنی همین افراد معمولی‌ای که در شبکه‌های اجتماعی معروف شده‌اند، از طریق تکرار سبک زندگی خاص، سلیقه و معیارهای مصرفی خود را به دیگران تحمیل می‌کنند. به‌این‌ترتیب، نوعی فشار برای شبیه‌شدن ایجاد می‌شود. همچنین، این فضا باعث می‌شود افراد بیشتر به نمایش زندگی، مصرف کالاها و رقابت ظاهری توجه کنند تا معنا و کیفیت زندگی واقعی.
اطلاعات تکمیلی این پژوهش که نتایج آن در فصلنامۀ «تحقیقات فرهنگی ایران» وابسته به پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین انجمن مطالعات فرهنگی منتشر شده‌اند، نشان می‌دهند که شرایط سخت اقتصادی و اجتماعی، از عوامل اصلی گرایش افراد به شهرت اینستاگرامی هستند. بسیاری از کاربران این فضا، در دنیای واقعی امکان پیشرفت یا حتی بیان خود را ندارند. آن‌ها اینستاگرام را جایی می‌دانند که می‌توانند بدون سانسور، خود را نشان دهند و امیدی تازه برای تحقق خواسته‌هایشان پیدا کنند. درعین‌حال، این فضا گاهی باعث تقویت کلیشه‌ها، یا حتی نمایش ناهنجاری‌هایی می‌شود که در فضای واقعی جامعه با آن‌ها برخورد می‌شود.
به طور کلی، پژوهشگران تأکید کرده‌اند که تمایل به شهرت، ذاتاً بد نیست؛ اما مهم آن است که افراد با چه هدفی به‌دنبال آن می‌روند و چه تأثیری بر جامعه می‌گذارند. شبکه‌های اجتماعی، اگرچه فرصت‌هایی را برای ابراز وجود و شکستن محدودیت‌ها فراهم کرده‌اند، اما در عین حال، ممکن است باعث تغییرات نگران‌کننده‌ای در ارزش‌ها و هنجارهای اجتماعی شوند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/720843/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اجرای آهنگ زیبا و خاطره انگیز «لیلی و مجنون» از شهرام شکوهی

آهنگ «بهترین حال جهان» با صدای رستاک حلاج

مذاکرات هسته‌ای؛ این بار مخالف‌‏خوانی دموکرات‌‏ها؟

ارزیابی یک کارشناس از «تعویق موقت مذاکرات»

حل مشکلات ساختاری وابسته به جناح‌ها نیست

همه آثار شهید مطهری با رویکرد جامعه محوری و مسئله محوری نگاشته شده‌اند

رنگ نور اقیانوس در آستانه تغییر است

ربات دیوانه سوژه داغ اینترنت شد

تجلیل و تکریم مدیرکل بنیاد مازندران از دختران شهدای سوادکوه

بازسازی واحیای 4 لوکوموتیو قطار با توان متخصصان داخلی در سیرجان

حضور تیم آتش‌نشانی مجتمع مس شهربابک در مسابقات آمادگی آتش‌نشانان مس در سرچشمه

بازسازی و احیای 4 لوکوموتیو قطار با توان متخصصان داخلی در سیرجان

گشت‌های هدفمند پلیس سرقت های کرمان را 12 درصد کاهش داد

4.2 میلیارد دلار بازار جهانی آلوگراف

حفر عمیق‌ترین گمانه اکتشافی کشور به عمق بیش از 2100 متر در معدن مس سرچشمه

سپردن اقتصاد به بخش خصوصی راه برون رفت از مشکلات

مزایده شماره 140401 د (نوبت اول) شرکت جهان فولاد سیرجان

شاهکار رحمان عموزاد در مسابقات المپیک

رحمانی که هم لج باز است و هم احساسی

برادر دو قولو رحمان عموزاد ، این قدر شباهت عجیب است

رحمان عموزاد از کبوتر میترسد!

سرنوشت حریفی که به رحمان عموزاد دست نداد!

رحمان عموزاد : شب مسابقه فینال با ژاپن تا صبح بیدار بودم !

اقدام سازمان لیگ برای جلوگیری از تبانی در مسابقات!

تاج: باید وی‌ای‌آر را به خود باشگاه‌ها بسپاریم

آهنگ زیبای محمدرضا هدایتی به نام «من با تو آرومم»

تک نوازی ساز باستانی و بادی «اکارینا»

آهنگ «پریزاد» با صدای امید حاجیلی

عزای ماندگار بندر

حق غنی‌سازی

پاستور و سناریوی استیضاح

شش گزینه جانشینی همتی

لاریجانی در تاریکی

احسان شریعتی: دچار آلزایمر فرهنگی هستیم / به قول هولدرین هرجا خطر است منجی از همانجا می بالد/ نسل جدید مثل اینترنت است؛ نگران کننده و امیدوار کننده

ردیابی زباله‌های فضایی و شهاب‌سنگ‌ها ممکن شد

رشد مصرف انرژی در استان کرمان ١٣/ ٥ درصد است/ ٨٠٠ مگا وات نیروگاه خورشیدی ساخته می‌شود

اظهار نظر جالب یک پرسپولیسی: این استقلال یقه سپاهان را می‌گیرد/ چه خوب که علیپور همیشه بوی گل می‌دهد

مدارس شبانه روزی مصداق عدالت آموزشی هستند

همدردی با مردم بندرعباس در کنسرت ارکستر «آلنام»

اجرای بدون میکروفون حجت اشرف زاده در کنسرت اصفهان

قالیباف و نقد حکمرانی از درون

پشت پرده ارسال پیامک‌های حجاب

سرباز وفادار ترامپ در سیاست خارجی

ائتلاف غافلگیرکننده ایران در راه است

اندیشه پیشرفت و تحولات جدید جامعه ایران

درمان قارچ ناخن با یک قطره نانو ساخت ایرانی

کشف جرمی در فاصله 105 میلیارد کیلومتری خورشید و مشکوک به سیاره نهم

سومین نشست شورای طرح و برنامه شاهد و ایثارگر برگزار شد

پیشرفت فاز نخست پروژه انتقال آب دریای عمان به اصفهان به 90 درصد رسید

مسئول جدید دادگستری شهرستان بافت معرفی شد