کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله صبح نو/ مذاکره هسته‌ای و اعراب خلیج فارس مقالات

سرمقاله صبح نو/ مذاکره هسته‌ای و اعراب خلیج فارس
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - صبح نو / «مذاکره هسته‌ای و اعراب خلیج فارس» عنوان یادداشت روز در روزنامه صبح نو به قلم کیهان برزگر است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، کویت، و بحرین (و مصر) همگی از مذاکرات هسته‌ای جاری بین ایران و آمریکا حمایت کردند و ثمربخش بودن این گفت‌وگوها را برای امنیت و ثبات منطقه‌ای حیاتی دانستند. موضع مثبت سعودی‌ها و سایر اعراب منطقه خلیج فارس نسبت به مذاکرات هسته‌ای (برخلاف دور گذشته) حاکی از تغییر استراتژی سیاست خارجی آنها و نزدیکی هم‌زمان آنها به ایران و آمریکا به منظور سازگاری با محیط جدید ژئوپلیتیک منطقه‌ای به‌ویژه پس از وقایع 7 اکتبر 2023 و جنگ غزه است. 
تغییر استراتژی اعراب خلیج فارس بیش از هر چیز به اتخاذ سیاست هژمونی‌طلبانه و پادگانی رژیم اسرائیل در منطقه بعد از تحولات وقایع اکتبر برمی‌گردد که امنیت مطلق را صرفا در توسل به عملیات نظامی در کل جغرافیای جهان عرب (از جمله اشغال بخشی از خاک سوریه) در شرایط هرج‌ومرج می‌بیند. در این وضعیت، اعراب منطقه به‌ویژه سعودی‌ها بهترین سیاست برای مدیریت و خنثی‌سازی رویکرد انحصارگرایانه و مخرب تل‌آویو را «موازنه‌سازی» در صحنه سیاست منطقه‌ای و جهانی می‌دانند. پیش از این هم عربستان برای مدیریت سیاست منفعت‌محور و دوپهلوی آمریکا نسبت به خود، از جمله عدم واکنش واشنگتن به حمله نظامی به آرامکو در سپتامبر 2019، به موازنه‌سازی سیاسی و امنیتی در روابط فرامنطقه‌ای (نزدیکی به روسیه و چین) و منطقه‌ای خود روی آورد که یکی از نتایج آن تقویت همکاری‌ها با ایران (و ترکیه) بود.
برخی از دیدگاه‌ها در داخل کشور ما، سعودی‌ها و اعراب خلیج فارس را همواره ادامه سیاست آمریکا در منطقه دانسته و خواهان برخورد با آنها به‌عنوان نقطه آسیب‌پذیر این کشور در منطقه در شرایط وقوع احتمالی جنگ بین ایران و آمریکا هستند؛ اما شرایط منطقه‌ای اکنون تغییر کرده و اعراب خلیج فارس با تغییر استراتژی، متمرکز بر موازنه‌سازی در سیاست خارجی برای تأمین منافع و امنیت ملی خود شده‌اند. آنها دیگر بین ایران و آمریکا یا چین و آمریکا انتخاب نمی‌کنند و روابط با همه کشورها را برای موازنه‌سازی در سیاست خارجی و پرهیز از هرگونه تنش و بی‌ثباتی ضروری می‌دانند. به همین دلیل، در مذاکرات هسته‌ای جاری می‌توان از نقش اعراب خلیج فارس به‌ویژه سعودی‌ها در جهت چانه‌زنی هم‌زمان با آمریکا و اسرائیل استفاده کرد.
به‌عنوان نمونه، سعودی‌ها با اعضای کابینه و نزدیکان ترامپ از جمله ویتکاف و کوشنر روابط اقتصادی و دوستی نزدیکی دارند. آنها می‌توانند دولت آمریکا را تشویق به همکاری با ایران به نفع صلح و امنیت منطقه‌ای کرده و برای جبران این امر قول سرمایه‌گذاری‌های اقتصادی هم در ایران و هم در آمریکا بدهند. رشد و توسعه فزاینده اقتصادی سعودی و به تبع تثبیت جایگاه قدرت بزرگ منطقه‌ای از طریق اجرای طرح‌های جاه‌طلبانه محمد بن سلمان، نیاز به ثبات در منطقه و مهم‌تر اتصال زنجیره اقتصادی و ترانزیتی کالاها دارد. به این لحاظ، سعودی‌ها نقش هژمونی‌طلبانه و جنگ‌طلبانه فعلی رژیم نتانیاهو در جغرافیای جهان عرب را دقیقا در جهت خلاف منافع خود محاسبه می‌کنند. از نظر ریاض، بهترین سیاست برای خنثی‌سازی و منزوی کردن رویکرد هژمونی‌طلبانه اسرائیل، رجوع به سیاست موازنه‌سازی و کاربرد دیپلماسی است.
بازار
یکی از حساس‌ترین بخش‌های این دور از مذاکرات هسته‌ای بین ایران و آمریکا مربوط به کلیت و منطق ورود به مذاکره و تأثیرات آن بر جایگاه منطقه‌ای و جهانی کشورمان در شرایط گذار ژئوپلیتیک کنونی است. تجربه تاریخ روابط بین‌الملل به ما می‌آموزد که دولت‌های تمدنی (همچون ایران) در وضعیت هرج‌ومرج تلاش می‌کنند تا با اتخاذ رویکردهای تعاملی و با استفاده از ابزار دیپلماسی فعال، جایگاه نقش و قدرت خود را با محیط پویای ژئوپلیتیک منطقه‌ای و جهانی سازگار کرده و از این طریق منافع و امنیت ملی خود را با کمترین هزینه تأمین کنند. بی‌شک، یک توافق معقول هسته‌ای عیار قدرت منطقه‌ای را بالا می‌برد و با متوازن کردن روابط بین‌المللی ایران به‌ویژه با روسیه، چین و اروپا بر ارزش استراتژیک آن در سیاست جهانی می‌افزاید. مهم‌تر اجماع منطقه‌ای اعراب در مورد چنین توافقی خود گام مهمی در تقویت گرایش به «اتحاد منطقه‌ای» برای دستیابی به صلح و امنیت از طریق موازنه‌سازی در روابط با قدرت‌های فرامنطقه‌ای به حساب می‌آید که می‌تواند اهداف هژمونی‌طلبانه و نظامی‌گرایانه کنونی رژیم اسرائیل در منطقه را تا حدود زیادی خنثی کند.
به واقع، مذاکرات هسته‌ای فرصت خوبی برای تجمیع منافع ایران و اعراب خلیج فارس در موضوعات منطقه‌ای برای خنثی‌سازی تهدید اسرائیل و مدیریت نقش منافع محور آمریکا فراهم کرده است. نگرانی سنتی دولت‌های عربی چالش وجود نیروهای شبه‌نظامی مورد حمایت ایران برای رژیم‌های آنها بود. اما اکنون اکثر این نیروها در حال ادغام در ساختار نظامی و امنیتی دولت‌های خود و بازبینی نظری در نقش منطقه‌ای خود هستند. در این وضعیت، نگرانی اصلی اعراب منطقه اکنون متمرکز به نقش هژمونی‌گرایانه اسرائیل و تبعات زیان‌بار آن برای ثبات و امنیت منطقه‌ای شده که از تکنولوژی و مصونیت آمریکا هم بهره‌مند است. از این زاویه، اعراب منطقه خلیج فارس به جای ارائه تهدید، یک فرصت چانه‌زنی خوب برای ایران در روند مذاکرات هسته‌ای جاری هستند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/714437/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آهنگ جدید/ «یه جوره دیگه» با صدای بابک جهانبخش

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اصطکاک‌ها را جدی بگیریم

میکرونیدل و نانودارو؛ ترکیبی نوین برای درمان بدون درد

درخشش دو دانش آموز دختر کرمانی در المپیاد فرش

برگزاری اولین رویداد ملی چوگان در یزد

شکست تیم والیبال سایپا مقابل ویتنام در لیگ قهرمانان آسیا

واکنش فدراسیون دوومیدانی به نتایج ضعیف تیم نوجوانان در آسیا

اجرای «چهار فصل» ویوالدی توسط کودک با استعداد

سرمقاله خراسان/ دیپلماسی ایرانی و ابتکارات چندوجهی

توسعه باتری‌های نسل بعدی با شارژ سریع‌تر و عمر طولانی‌تر

تعطیلی به موقع برای بازسازی پرسپولیس

راه‌اندازی خط تولید رب اسپتیک در عنبرآباد

کاهش 85 درصدی هزینه‌های درمان با پزشک خانواده

معافیت مالیاتی صنایع با احداث نیروگاه‌های خورشیدی

آغاز به کار سامانه ایجاد و ترمیم سوابق تحصیلی دانش آموزان

مدیرعامل میدکو: برای فولاد سیرجان ایرانیان تامین برق پایدار خواهیم داشت/ دکتر ابراهیمی: در چالش آینده بر سر تامین سنگ، ما قرارداد تامین طولانی مدت داریم

رضا قوچان‌نژاد درباره گلزار چه گفت؟

سه بازیکن جدید در راه پرسپولیس!

پیش فروش 3 خودرو کرمان موتور با تخفیف 50 تا 80 میلیونی آغاز شد +جدول

احتمال جدایی بوژوویچ قوت گرفت

سر بر آوردن بابک زنجانی در صنعت ریلی

پشت پرده استراتژی پوتین برای آتش‌بس موقت با اوکراین

بوستان چیتگر میزبان بانوان می شود | جشنواره دختران ریحان به چیتگر می رود

ادعای احضار چندین روزنامه‌نگار به پلیس امنیت در دولت پزشکیان!

افشای چهره کلیدی احمدی‌نژاد در هولدینگ بابک زنجانی

خاطره بازی با عشقی پر تنش با صدای محمد اصفهانی

اجرایی جذاب از موسیقی متن فیلم «هری پاتر»

روس‌‏ها علاقه‌‏ای ندارند برنامه هسته‌‏ای ایران از کنترل خارج شود

رئیس‌جمهور نوچه‌پرور

نیویورک تایمز: ریاض دیگر خواهان تنش نیست

گرداب بی‌آبی زاینده‌رود

آمریکا برای جنگ با ایران آماده می‌شود؟

معمای ورود چهار فروند ایرباس و بوئینگ به ایران

رسانه در ترویج اندیشه های دینی نقش محوری دارد

آلودگی هوا و نور شبانه می‌تواند ریسک سرطان تیروئید را در کودکان افزایش دهد

محققان به اولین داروی توان‌بخشی پس از سکته مغزی در آزمایش روی موش‌ها دست یافتند

روانخواه: اتفاقات بازی مقابل مس غیرطبیعی بود/ با انگیزه‌ترین استقلال فصل را در این بازی دیدیم

مربی هوادار: اتفاقات غیرطبیعی در بازی رفسنجان افتاد

توزیع بسته معیشتی 1میلیون و 200 هزار تومانی به مددجویان | واریزی جدید دولت برای مددجویان از امشب

روانخواه: اتفاقات بازی مقابل مس غیرطبیعی بود/ از مصاحبه سرمربی پرسپولیس ناراحت شدم

صحبت‌‌های عجیب امید روانخواه: اتفاقات بازی با مس رفسنجان طبیعی نبود؛ مسائلی وجود دارد که همه می‌دانید!

اتهام بزرگ روانخواه به رفسنجان: بازی طبیعی نبود!

تفاهمنامه کاوش‌ باستان‌شناختی بافت تاریخی شیراز ملغی شد | رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی: رییس دانشگاه هنر شیراز حق اظهار نظر در کاوش بافت تاریخی ندارد

نخستین شورای اداری استان کرمان

تعطیلی لیگ، شانس بزرگ پرسپولیس!

تابوت پاپ را با قالی بافت ایران در آغوش خواهند گرفت

10 حرکت برتر بسکتبال NBA در شب گذشته

گلچینی از بهترین آثار اجرا شده توسط همایون شجریان با شور و حال بهاری

اجرای بهنام بانی با پیانو نوازی و سوت‌زنی از آهنگی خاطره ساز

منتظر خبرهای خوش مذاکراتی باشید