کرمان رصد

آخرين مطالب

نمایشگاه هنر ایرانی‌ها / با گذشت شش قرن از ساخت مسجد تاریخی گوهرشاد، نقش و نگار این بنای تاریخی هنوز هم زیبا و منحصربه‌فرد است اجتماعي

  بزرگنمايي:

کرمان رصد - گذر شش قرن بر احوالات مسجد تاریخی شهرمان، گرد و غبار کهنگی و فرسودگی را بر تن کاشی‌ها و کتیبه‌های قدیمی این مسجد نشانده است. با وجود این، از زیبایی و شکوه این مجموعه کاسته نشده و این تغییرات بر اثر زمان و اتفاقات، چهره تاریخی این بنا را عوض نکرده است، چرا که در این سال‌ها مرمتگران با دقت زیاد، تزئینات داخلی و خارجی آن را به همان سبک عصر تیموری بازسازی کرده‌اند تا همچنان با نگاه کردن به ظرایف هنری آن، معماری آن زمان در نظر ما نمایان شود.
مرمت کاشی‌های گنبد که این روزها در حال انجام است، یکی از تازه‌ترینِ آن‌هاست.

کرمان رصد

در گفت‌گویی با بهزاد نعمتی، پژوهشگر گروه فرهنگ و هنر بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس، کتیبه‌ها و تزئینات این مسجد تاریخی را از منظر زیبایی‌شناسی بررسی ‌می‌کنیم.
از قرن‌های دور و از زمانی که پای هنرمندانی ایرانی به حوزه ساخت مساجد باز شده است، همواره هنرهایی چون خوشنویسی، نقاشی، کاشی‌کاری و... بر نمای بیرونی و داخلی این‌بناها نقش بسته تا به آن‌ها رخ زیبایی ببخشد.
در طول این 6قرن، مسجد تاریخی گوهرشاد، رویدادهای پرشماری را به خود دیده و البته در چند مقطع دچار آسیب‌های جزئی شده که این موضوع سبب شده این اثر تاریخی، در دوره‌های مختلف چند باری دستخوش ترمیم و بازسازی شود. تغییراتی که کهن بودن را از دل بیشتر این کاشی‌ها و کتیبه‌ها دور کرده است. هرچند از زیبایی آن چیزی کاسته نشده اما اصالت و قدمت به جز در چند نقطه باقی نمانده است.
دکتر نعمتی توضیحات خود را در این‌باره این‌گونه آغاز می‌کند: «مسجد جامع گوهرشاد از حیث کاشی‌کاری و کتیبه‌نگاری یک نقطه عطف و یک اثر درخشان دوره تیموری و البته هنر اسلامی محسوب می‌شود. هرچند تزئینات مسجد گوهرشاد به سبب فرسودگی‌ها و خرابی‌های فراوان بارها بازسازی شده، منتها از شواهد می‌توان فهمید بنا به شیوه عصر تیموری در ابتدای ساخت بنا از کاشی معرق بر زمینه آجر و سنگ استفاده شده بوده است. مرمت‌کاران هم سعی کرده‌اند به همان شیوه پایبند باشند. بنابراین با همه تغییراتی که صورت گرفته ظاهر کلی تزئینات بنا نمایانگر عصر تیموری است».
یکی از معدود بخش‌هایی که حدود 600سال از تغییرات جان سالم به در برده، درگاه شمال غربی مسجد است. تزئینات این درگاه که در قدیم به بازار منتهی بوده به صورت دست نخورده باقی مانده است. این درگاه ایوان کم‌عمقی است که در دوره‌های بعد، سطح آن با یک نیم گنبدی مقرنس با کاشی‌های گوناگون در قاب‌بندی‌هایی ظریف پوشانده شده است.
زیباسازی بنا با کاشی معرق و زمینه آجر نمایانگر تزئینات عصر تیموری است. نعمتی با اشاره به این موضوع درباره هنر کاشی‌کاری به‌کار رفته در مسجد گوهرشاد می‌گوید: «استفاده از این نوع پوشش برای تزئینات مسجد، شیوه‌ای است که در بناهای دیگر دوره تیموری هم به کار رفته است. در حال حاضر این شیوه روی مناره‌های مسجد و ایوان‌های شرقی و غربی پابرجاست. این ترکیب گاهی نیز بر زمینه سنگ اجرا می‌شده، همچنان‌که روی دیوارهای جانبی ایوان مقصوره و برخی از غرفه‌های بالای صحن اجرا شده است. همچنین در این بنا کاشی هفت‌رنگ هم می‌بینیم که در برخی قاب‌ها و کتیبه‌های اسلیمی به کار رفته است. ظاهراً در تعمیرات عصر قاجار تزئینات را با این فن اجرا کرده‌اند اما در بازسازی‌های معاصر در دهه‌های اخیر دوباره از فن کاشی معرق بهره گرفته‌اند».
نقاشی روی گچ دیگر هنر ظریف و قدیمی به کار رفته در مسجد گوهرشاد است. هنری که گاهی نگاه بیننده لابه‌لای خطوط آن گم می‌شود و خیالش به پرواز درمی‌آید. دکتر نعمتی زیبایی این تزئینات را چنین توصیف می‌کند: «تزئینات گنبدخانه مانند کتیبه بالای طاق‌های دو طرف آن، نقوش مقرنس بالای محراب و نقاشی زیر گنبد با فن نقاشی روی گچ اجرا شده است. ظاهراً این نقاشی‌ها آخرین بار در مرمت سال 1340 انجام شده است. نقوش به کار رفته در تزئینات بسیار متنوع است. فضاهای ایوان‌ها، غرفه‌ها، طاق‌نماها و حاشیه‌های تزئینی با نقوش اسلیمی و خطایی فراوانی تزئین شده است. داخل غرفه‌ها و فضای زیر طاق ایوان‌ها هم گره‌های هندسی متنوع اسلیمی و نقوش اسلیمی و خطایی با کاشی معرق بر زمینه سنگ اجرا شده است».
استفاده از کتیبه‌ها در نمای داخلی و خارجی بسیاری از مساجد به عنوان تزئین در دوره‌های مختلف مرسوم بوده است. در مسجد گوهرشاد هم تا چشم کار می‌کند می‌توان مجموعه‌ای از بهترین و زیباترین این آثار را دید. آیات الهی و اسامی ائمه(ع) در رسم‌الخط‌هایی چون کوفی بنایی، ثلث، نستعلیق و... بر در و دیوار گوهرشاد نشسته‌اند.
دکتر نعمتی درباره خطوط به‌کار رفته در کتیبه‌های مسجد توضیح می‌دهد: «کتیبه‌ها عنصر بسیار مهمی در تزئینات مسجد هستند. بخش عمده کتیبه‌های تزئینی درون ایوان‌ها و برخی نقاط صحن، کتیبه‌های کوفی بنایی است که از ترکیب کاشی آجر و گاهی نیز کاشی رنگی ساخته شده است. انواع قالب‌های دیگر کتیبه‌نگاری مانند کتیبه طوماری ثلث دورتادور ایوان و صحن، کتیبه‌های لوحی در ایوان‌ها و کتیبه‌های قاب‌بندی مکرر در بدنه ایوان و غرفه‌ها به کار رفته است. تقریباً تمام این کتیبه‌ها به قلم ثلث است. تنها یک کتیبه کوچک با خط نستعلیق و چند لوح نیز به قلم کوفی نوشته شده است».
در طول این 600 بهاری که بر مسجد گوهرشاد گذشته خطاطان و کتیبه‌نگاران مشهور دیگری نیز بر زیبایی گوشه به گوشه این بنا افزوده‌اند. اساتیدی چون محمدرضا امامی کاتب کتیبه‌های بازسازی 1084 تا 1087، محمدحسین شهید مشهدی، عبدالله قوچانی، محمد تعریفی، محمدعلی قرویه‌ تبریزی که اثر هنرمندانه برخی از آن‌ها مربوط به دوره معاصر است.
نعمتی به مرمت برخی کتیبه‌ها و چند خطی شدن آن‌ها اشاره می‌کند: «مرمت در چند دوره و تعمیرات در کتیبه‌ اصلی دورتادور ایوان مقصوره به خوبی مشهود است. میانه کتیبه و بخش مهمی از آن توسط محمدرضا امامی بازنویسی و بازسازی شده و تفاوت آن در ترکیب و کیفیت خط با کتیبه اصلی که به خط بایسنقر میرزا نگاشته شده، بسیار آشکار است. به طوری که این تمایز در ابتدا و انتهای کتیبه در پایه‌های ستون چپ و راست ایوان مقصوره کاملاً دیده می‌شود».
منبع: روزنامه قدس

کرمان رصد

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/580404/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت استاد محمدرضا لطفی از رابطه ذهنی نزدیکش با استاد شجریان

سبک زندگی رضوی در جامعه جاری و ساری شود

ما ربات‌ها را بر اساس جنسیتشان قضاوت می‌کنیم!

بیانیه مس رفسنجان در پی اظهارات مالک باشگاه نساجی

تاکید امام جمعه کرمان بر شفافیت در برنامه خاموشی های برق در استان

برگزاری مراسم روز کرمان در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران / رونمایی از کتب جدید

واکنش باشگاه مس رفسنجان به اظهارات مالک نساجی: اتهامات را پیگیری می‌کنیم

قهرمانی نکونام در مسابقات آزاد تفنگ

پیروزی امیرمحمد یزدانی در وزن 74Kg

حضور جوکوویچ در ATP - 250 ژنو

تیتراژ ماندگار سریال «ولایت عشق» با صدای محمد اصفهانی

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

احتمال برخورد زباله فضایی به یک انسان چقدر است؟

ادعای ژاپن برای ساخت پهپادی که صاعقه را هدایت می‌کند

امیدی که از کابین خلبان داده شد؛ رضا حدادیان: پرونده مس رفسنجان باید تعیین تکلیف شود

امام جمعه کرمان خواستار توزیع عادلانه خاموشی‌ها و گلایه مندی مردم شد

اقدام پلیس راه کرمان موجب نجات جان 30 نفر شد

حمله مس به نساجی؛ تلاشتان هیچ نتیجه‌ای برای بازگشت به لیگ نخواهد داشت!

شهرستان های جنوبی کرمان به زودی میزبان وزیر آموزش و پرورش می شوند

اعلام زمان اعزام کاروان های استان کرمان به حج

بیانیه تند مس: برای کسی بلیت هواپیما نخریدیم تا بمانیم

بیانیه باشگاه مس خطاب به مالک نساجی

با اعلام فیفا، پنجره نقل و انتقالاتی پرسپولیس بسته است!

واکنش باشگاه مس رفسنجان به ادعا‌های مالک نساجی: قلعه‌نویی صعود تیم ملی را تقدیم مالک نساجی کرد!

بیانیه باشگاه مس خطاب به مالک نساجی: سالم در لیگ برتر ماندیم

دبیر: کرونای قاسمپور را چک کردیم و تایید شد

ترکیب نهایی و کهکشانی تیم عطایی برای لیگ قهرمانان

والیبال ژاپن در سال 2025 با دو کاپیتان از یک خانواده

پیگیری رقابت‌های کشتی آزاد جام تختی در اصفهان

توافق آلونسو و رئال مادرید برای عقد قراردادی 3 ساله

چهار کشتی‌گیر برتر 5 وزن دوم جام تختی مشخص شدند

کلیپ زیبای «امام رضا (ع)» با صدای حامد زمانی و عبدالرضا هلالی

معجزه صدای یک «دولتمند» که برای امام رضا (ع) سنگ تمام گذاشت

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

راز چشم‌های آبی فاش شد؛ همه به یک انسان اولیه اروپایی بازمی‌گردند

سامانه ذخیره‌سازی انرژی بدون لیتیوم با عمر 25 سال معرفی شد

حرکتی که موجب نجات جان 30 نخبه در کرمان شد

میوه تابستانی خوشمزه‌ای که با اختلال نعوظ مقابله می‌کند

زلزله در فاریاب

رقابت حساس سنگین وزن‌ها در اصفهان؛ زارع و معصومی یک گام تا فینال

فریاد کارتال از کتک‌کاری علیه پرسپولیس به ترکیه رسید

«به امید یه هوای تازه تر»؛ نماهنگی زیبا از سریال خط قرمز

وظیفه حوزه تولید اندیشه‌های بنیادین و تئوری پردازی برای تمدن سازی است

کشف ماهواره ناسا درباره انتشار اشعه ایکس از سیاه‌چاله

تاکید وزیر ورزش بر توسعه ورزش‌های ساحلی

محمدرضا محمدی تنها قهرمان وزنه‌برداری، مدالش را به موزه آستان قدس رضوی اهدا کرد

صدور رأی نهایی کمیته استیناف فدراسیون شمشیربازی درباره پاکدامن و رهبری

پایان عصر آنچلوتی در رئال مادرید

نماهنگ «جونم امام رضا» با صدای گروه سرود رهپویان حرم

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟