کرمان رصد

آخرين مطالب

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟ مقالات

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
روس‌ها به‌دنبال یک پیروزی دیپلماتیک در خاورمیانه هستند. آن‌ها واقعاً به چنین پیروزی‌ای نیاز دارند و اگر بتوانند در مذاکرات هسته‌ای نقش ایفا کنند، این موفقیت دیپلماتیک بزرگی برایشان خواهد بود.
 مذاکرات هسته‌ای میان ایران و ایالات متحده که با میانجی‌گری عمان در مسقط و رم برگزار شده‌اند، از نظر روسیه «اطمینان‌بخش» هستند. مسکو منافعی جدی در نتیجه این گفت‌وگوها دارد و در تلاش است تا به شکل سازنده‌ای به دستیابی به یک توافق جدید کمک کند. دلیل اصلی استقبال مسکو از این مذاکرات، جلوگیری از پیوستن تهران به باشگاه کشورهای دارای سلاح هسته‌ای و همچنین پیشگیری از حمله آمریکا یا اسرائیل به ایران است.
ماه گذشته، زمانی که سلطان هیثم، پادشاه عمان، در سفری مهم به مسکو با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، دیدار کرد، دو طرف درباره مذاکرات هسته‌ای جاری گفت‌وگو کردند. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در تاریخ 22 آوریل گفت: «این موضوع در چارچوب تلاش‌های میانجی‌گرانه عمان مورد اشاره قرار گرفت.»
یوری اوشاکوف، دستیار امور سیاست خارجی پوتین، نیز اعلام کرد که رئیس‌جمهور روسیه و سلطان عمان «در خصوص روند مذاکرات میان نمایندگان ایران و آمریکا گفت‌وگو کردند. باید ببینیم نتیجه چه خواهد شد. ما با همتایان ایرانی خود در تماس نزدیک هستیم و هر جا که بتوانیم، کمک می‌کنیم.»
به نوشته جورجیو کافیرو، مدیر موسسه گالف آنالیتیکز برای امواج مدیا، از دیدگاه روسیه، حمله نظامی آمریکا و اسرائیل به ایران می‌تواند لایه‌های جدیدی از بی‌ثباتی را به منطقه غرب آسیا اضافه کند و منافع منطقه‌ای مسکو را به خطر اندازد. افزون بر این، چنین حمله‌ای می‌تواند حضور نظامی آمریکا را به مرزهای جنوبی روسیه نزدیک‌تر کند. با در نظر گرفتن این عوامل، می‌توان به راحتی درک کرد که چرا کرملین به دولت دونالد ترامپ نسبت به اقدام نظامی علیه ایران هشدار داده است.
دکتر مارک کتز، استاد بازنشسته دانشگاه جورج میسون گفت: «فکر می‌کنم مسکو ترجیح می‌دهد ایران و آمریکا با هم گفت‌وگو کنند تا این‌که بجنگند.»
دکتر غنچه تضمینی، نویسنده کتاب زوج قدرت: هم‌سویی روسیه و ایران در خاورمیانه نیز گفت: «با کمتر شدن صحبت‌ها از جنگ میان آمریکا و ایران به دلیل وجود امکان دستیابی به یک توافق قابل اجرا، خاورمیانه می‌تواند به منطقه‌ای نسبتاً آرام‌تر تبدیل شود که این مسئله به نفع منافع راهبردی گسترده‌تر روسیه است.»
مقام‌های روس همچنین نگران‌اند که حمله ائتلاف اسرائیل و آمریکا به ایران، موجب تضعیف تهران شود. کتز در این‌باره خاطرنشان کرد: «اگر روسیه اقدام مؤثری برای کمک به ایران در برابر چنین حمله‌ای انجام ندهد، حتی محافظه‌کاران تهران نیز ممکن است این پرسش را مطرح کنند که ایران در ازای حمایت از جنگ روسیه علیه اوکراین دقیقاً چه چیزی دریافت می‌کند.»
بهره‌برداری از نفوذ روسیه
تعامل دیپلماتیک میان ایران و دولت ترامپ فرصت‌های منحصر‌به‌فردی برای روسیه فراهم می‌کند تا خود را به‌عنوان تسهیل‌گر این گفت‌وگوها تثبیت کند؛ موضوعی که می‌تواند پیامدهایی برای وضعیت در اوکراین نیز داشته باشد.
دکتر ساموئل رمانی، عضو پژوهشی مؤسسه خدمات متحد سلطنتی مستقر در لندن، گفت: «روس‌ها معتقدند که این وضعیت می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا در جنگ اوکراین به توافق بهتری دست یابند؛ شاید به‌گونه‌ای که برخی از وعده‌هایی که از زبان استیو ویتکوف، نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، شنیده‌ایم، مثل واگذاری چهار منطقه ضمیمه‌شده اوکراین به روسیه یا صحبت‌های کیت کلاگ، نماینده ویژه آمریکا در امور اوکراین، مبنی بر کنترل روسیه بر شرق اوکراین در چارچوبی شبیه به سناریوی آلمان شرقی-غربی، محقق شود؛ و همچنین از سرزنش‌ها نسبت به عملکرد روسیه در سایر نقاط جهان بکاهد.»
رمانی افزود: «روسیه می‌خواهد از این برگ برنده یعنی توافق احتمالی با ایران به‌عنوان ابزاری برای مصون‌ماندن از انتقادهای مربوط به اقداماتش در اوکراین و دیگر مناطق جهان استفاده کند.»
روسیه ابزارهایی در اختیار دارد - از جمله شراکت با تهران و عضویت دائم در شورای امنیت سازمان ملل - که می‌تواند از آن‌ها برای واداشتن آمریکا به امتیاز دادن در موضوع اوکراین بهره گیرد.
دکتر تضمینی نیز گفت: «روسیه می‌تواند به‌عنوان یک وزنه سیاسی در برابر فشارهای غرب عمل کند و با استفاده از دیپلماسی پشت‌پرده، مانع تشدید تنش‌ها شود. روسیه همچنین در صحنه ژئوپلیتیکی گسترده‌تر اهرم‌هایی در اختیار دارد. با وجود فعالیت‌های گسترده دیپلماتیک، هدف ترامپ برای دستیابی به آتش‌بس در اوکراین پیشرفت معناداری نداشته است.»
او همچنین خاطرنشان کرد: «هرگونه اقدام نظامی آمریکا یا اسرائیل علیه ایران می‌تواند باعث شود مسکو روند تلاش‌ها برای کاهش تنش در اوکراین را پیچیده‌تر کند. به این ترتیب، روسیه می‌تواند این پیام را منتقل کند که بی‌ثبات‌سازی شرکای کلیدی‌اش - مانند ایران - می‌تواند به قیمت از دست رفتن همکاری در سایر حوزه‌ها تمام شود، از جمله حوزه‌هایی که ترامپ در آن‌ها به دنبال پیشرفت فوری است.»
علاوه بر این، روسیه در پی بازسازی تصویر خود به‌عنوان یک بازیگر دیپلماتیک پرنفوذ در غرب آسیاست؛ به‌ویژه پس از آنکه این جایگاه با آغاز تهاجم نظامی به اوکراین در سال 2022 تا حدودی آسیب دید. جنگ در اروپای شرقی موجب شد منابع و تمرکز سیاسی و دیپلماتیک روسیه از منطقه غرب آسیا منحرف شود.
به گفته دکتر رمانی، نقش چین در توافق عادی‌سازی روابط ایران و عربستان در مارس 2023 به‌کلی جایگاه روسیه را تحت‌الشعاع قرار داد، چرا که مسکو «سرمایه‌گذاری زیادی روی ایفای نقش در احیای روابط میان ریاض و تهران کرده بود». سپس، سقوط بشار اسد، رئیس‌جمهور پیشین سوریه، در دسامبر 2024 ضربه‌ای جدی به منافع روسیه در منطقه وارد کرد.
رمانی در این‌باره گفت: «روس‌ها به‌دنبال یک پیروزی دیپلماتیک در خاورمیانه هستند. آن‌ها واقعاً به چنین پیروزی‌ای نیاز دارند و اگر بتوانند در مذاکرات هسته‌ای نقش ایفا کنند، این موفقیت دیپلماتیک بزرگی برایشان خواهد بود. روس‌ها با خوش‌بینی زیادی به این موضوع نگاه می‌کنند و نسبت به ایده احیای برجام 2، که در آن نقش واسطه و تسهیل‌گر را ایفا کنند، احساس رضایت دارند».
هم‌افزایی‌های ایران و روسیه
تصمیم دونالد ترامپ در سال 2018 برای خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام، ایران را از سرِ ضرورت ژئوپلیتیکی به روسیه نزدیک‌تر کرد. تشدید جنگ سایه‌ای میان ایران و اسرائیل در سال‌های بعد - که در نهایت به دو دور درگیری مستقیم در سال گذشته منجر شد - نیز بر تمایل تهران برای تعمیق روابط با مسکو افزود.
در این چارچوب، برخی دیدگاه‌ها مطرح است که کرملین ممکن است منافعی در شکست مذاکرات هسته‌ای داشته باشد؛ به این دلیل که در صورت کاهش تنش میان تهران و واشنگتن، ایران انگیزه کمتری برای حفظ و تعمیق رابطه با روسیه خواهد داشت. با این حال، کارشناسان عمدتاً بر این باورند که مسکو در موفقیت‌آمیز بودن گفت‌وگوهای ایران و آمریکا دستاوردهای بیشتری می‌بیند تا در شکست و تیرگی روابط آن‌ها.
دکتر تضمینی گفت: «با وجود گمانه‌زنی‌هایی که می‌گویند روسیه ممکن است نقش خرابکار را ایفا کند نه تسهیل‌گر، مسکو از گفت‌وگو و مذاکره حمایت می‌کند. زمانی که ترامپ در سال 2018 توافق هسته‌ای [ایران] را لغو کرد، مسکو آمریکا را به نقض قوانین بین‌المللی متهم و بار دیگر تعهد خود به برجام را تأیید کرد. روسیه به گفت‌وگوهای مجدد میان آمریکا و ایران با دید مثبت نگاه می‌کند و همچنان از تلاش‌های دیپلماتیک برای احیای توافق حمایت می‌کند. این موضع با نگاه تهران همسوست که دولت پیشین آمریکا را عامل بن‌بست فعلی می‌داند و معتقد است ایران به تعهدات خود پایبند مانده است.»
او افزود: «برخی تحلیل‌گران بر این باورند که مسکو ممکن است از ایران به‌عنوان اهرمی در مواجهه با غرب استفاده کند، اما کرملین همچنان روی ارائه چهره‌ای سازنده از خود در سطح جهانی سرمایه‌گذاری کرده است. حمایت از ابتکاراتی نظیر مذاکرات عمان بیشتر به تقویت این تصویر کمک می‌کند تا مانع‌تراشی در مسیر پیشرفت.»
با این حال، هرچند نزدیکی احتمالی ایران و آمریکا در نتیجه توافق هسته‌ای جدید می‌تواند موجب نگرانی مسکو درباره کاهش نفوذش در تهران شود، دکتر مارک کتز معتقد است: «با توجه به خصومت متقابل موجود میان رهبران دو کشور، بسیار بعید به‌نظر می‌رسد که بهبود کلی‌ای در روابط ایران و آمریکا رخ دهد.»
در واقع، حتی اگر یک توافق هسته‌ای جدید بتواند از جنگ میان ائتلاف اسرائیل-آمریکا و ایران جلوگیری کند، مانع دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای شود، و به کاهش تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی بینجامد، انتظار روابط دوستانه ناگهانی میان تهران و واشنگتن واقع‌بینانه نیست.
فارغ از اینکه مذاکرات هسته‌ای با میانجی‌گری عمان و ایتالیا به چه نتیجه‌ای برسند، تهران در نهایت همچنان به رابطه‌اش با مسکو اهمیت خواهد داد. کرملین به‌خوبی می‌داند که نه در روابط روسیه-آمریکا و نه در روابط ایران-آمریکا، چشم‌انداز نزدیکی واقعی در آینده نزدیک وجود ندارد. بنابراین، مسکو و تهران همچنان در هدف مشترک خود برای به چالش کشیدن واشنگتن با یکدیگر هم‌راستا باقی خواهند ماند.
دکتر تضمینی اظهار داشت: «از زمان خروج [آمریکا] از توافق هسته‌ای، ایران همچنان نسبت به نیت‌های غرب، به‌ویژه آمریکا، بدبین است. حتی اگر توافق هسته‌ای احیا شود، ایران به‌سوی غرب چرخش نخواهد کرد و همچنان به‌سوی شرق نگاه خواهد کرد تا اتحادهای خود را متنوع سازد و عضویتش را در مجموعه‌ای از گروه‌های اقتصادی، امنیتی و سیاسی منطقه‌ای گسترش دهد.»
او همچنین خاطرنشان کرد: «با وجود امکان تعامل بیشتر با اروپا، هم‌سویی ایران با مسکو همچنان بر پایه مخالفت مشترک با مداخلات غرب و واقعیت‌های ژئوپلیتیکی گسترده‌تر منطقه استوار است.»
تضمینی در پایان تأکید کرد: «روسیه به‌خوبی درک می‌کند که شراکت راهبردی ایران با آن بر پایه منافع مشترک شکل گرفته و ایران به‌احتمال زیاد روابط خود با روسیه را به نفع آمریکا و اروپا کنار نخواهد گذاشت، چرا که تمرکز اصلی ایران بر حفظ حاکمیت ملی و تقویت جایگاهش در یک نظم چندقطبی جهانی است.»
بازار

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/722394/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت استاد محمدرضا لطفی از رابطه ذهنی نزدیکش با استاد شجریان

سبک زندگی رضوی در جامعه جاری و ساری شود

ما ربات‌ها را بر اساس جنسیتشان قضاوت می‌کنیم!

بیانیه مس رفسنجان در پی اظهارات مالک باشگاه نساجی

تاکید امام جمعه کرمان بر شفافیت در برنامه خاموشی های برق در استان

برگزاری مراسم روز کرمان در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران / رونمایی از کتب جدید

واکنش باشگاه مس رفسنجان به اظهارات مالک نساجی: اتهامات را پیگیری می‌کنیم

قهرمانی نکونام در مسابقات آزاد تفنگ

پیروزی امیرمحمد یزدانی در وزن 74Kg

حضور جوکوویچ در ATP - 250 ژنو

تیتراژ ماندگار سریال «ولایت عشق» با صدای محمد اصفهانی

تلاش خاموش هند و پاکستان برای تنش زدایی در میانه‌ی موشک‌پراکنی

احتمال برخورد زباله فضایی به یک انسان چقدر است؟

ادعای ژاپن برای ساخت پهپادی که صاعقه را هدایت می‌کند

امیدی که از کابین خلبان داده شد؛ رضا حدادیان: پرونده مس رفسنجان باید تعیین تکلیف شود

امام جمعه کرمان خواستار توزیع عادلانه خاموشی‌ها و گلایه مندی مردم شد

اقدام پلیس راه کرمان موجب نجات جان 30 نفر شد

حمله مس به نساجی؛ تلاشتان هیچ نتیجه‌ای برای بازگشت به لیگ نخواهد داشت!

شهرستان های جنوبی کرمان به زودی میزبان وزیر آموزش و پرورش می شوند

اعلام زمان اعزام کاروان های استان کرمان به حج

بیانیه تند مس: برای کسی بلیت هواپیما نخریدیم تا بمانیم

بیانیه باشگاه مس خطاب به مالک نساجی

با اعلام فیفا، پنجره نقل و انتقالاتی پرسپولیس بسته است!

واکنش باشگاه مس رفسنجان به ادعا‌های مالک نساجی: قلعه‌نویی صعود تیم ملی را تقدیم مالک نساجی کرد!

بیانیه باشگاه مس خطاب به مالک نساجی: سالم در لیگ برتر ماندیم

دبیر: کرونای قاسمپور را چک کردیم و تایید شد

ترکیب نهایی و کهکشانی تیم عطایی برای لیگ قهرمانان

والیبال ژاپن در سال 2025 با دو کاپیتان از یک خانواده

پیگیری رقابت‌های کشتی آزاد جام تختی در اصفهان

توافق آلونسو و رئال مادرید برای عقد قراردادی 3 ساله

چهار کشتی‌گیر برتر 5 وزن دوم جام تختی مشخص شدند

کلیپ زیبای «امام رضا (ع)» با صدای حامد زمانی و عبدالرضا هلالی

معجزه صدای یک «دولتمند» که برای امام رضا (ع) سنگ تمام گذاشت

دستیار ویژه ریگان: آیا ترامپ به جنگ با ایران «نه» می‏‌گوید؟

راز چشم‌های آبی فاش شد؛ همه به یک انسان اولیه اروپایی بازمی‌گردند

سامانه ذخیره‌سازی انرژی بدون لیتیوم با عمر 25 سال معرفی شد

حرکتی که موجب نجات جان 30 نخبه در کرمان شد

میوه تابستانی خوشمزه‌ای که با اختلال نعوظ مقابله می‌کند

زلزله در فاریاب

رقابت حساس سنگین وزن‌ها در اصفهان؛ زارع و معصومی یک گام تا فینال

فریاد کارتال از کتک‌کاری علیه پرسپولیس به ترکیه رسید

«به امید یه هوای تازه تر»؛ نماهنگی زیبا از سریال خط قرمز

وظیفه حوزه تولید اندیشه‌های بنیادین و تئوری پردازی برای تمدن سازی است

کشف ماهواره ناسا درباره انتشار اشعه ایکس از سیاه‌چاله

تاکید وزیر ورزش بر توسعه ورزش‌های ساحلی

محمدرضا محمدی تنها قهرمان وزنه‌برداری، مدالش را به موزه آستان قدس رضوی اهدا کرد

صدور رأی نهایی کمیته استیناف فدراسیون شمشیربازی درباره پاکدامن و رهبری

پایان عصر آنچلوتی در رئال مادرید

نماهنگ «جونم امام رضا» با صدای گروه سرود رهپویان حرم

چرا یک توافق هسته‌ای جدید به نفع مسکو است؟