کرمان رصد

آخرين مطالب

تقاضا، حلقه مفقوده در موفقیت دانش‌بنیان‌ها علمي

تقاضا، حلقه مفقوده در موفقیت دانش‌بنیان‌ها
  بزرگنمايي:

کرمان رصد- امروزه همه دولت‌ها در دنیا بر نقش مهم دانش و فناوری به‌ عنوان عامل اصلی تأثیرگذار بر رشد اقتصادی، رقابت‌پذیری و توسعه صنعتی تأکید دارند و هم اکنون توسعه اقتصادی مبتنی بر دانش و نوآوری یک ضرورت غیرقابل انکار برای همه کشورها به خصوص کشورهای در حال توسعه‌ از جمله ایران محسوب می شود.

هرچند معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در طول چند سال اخیر تلاش‌های فراوانی به‌منظور بسترسازی و توسعه هرچه بیشتر زیست‌بوم نوآوری و فناوری در کشور با هدف بومی سازی هرچه بیشتر فناوری ماشین آلات و فناوری های نوین و پیشرفته و رسوخ آن به بخش های مختلف کشور از جمله صنعت و معدن، بهداشت و سلامت، کشاورزی، اطلاعات و ارتباطات و حتی بخش خدمات داشته است، اما به نظر می رسد با وجود همه این تلاش‌ها، همچنان بخش عمده اقتصاد ایران مبتنی بر خام فروشی از محل منابع خدادادی است.

حال با شرایط اقتصاد کشوری همچون ایران که بیشتر بر پایه دولتی است و اغلب مدیران دستگاه ها نیز به دلایلی بیشتر متمایل به خرید نیازهای فناورانه خود از خارج از کشور هستند، چگونه اقتصاد دانش بنیان شکل خواهد گرفت؟

به طورحتم حمایت دانش بنیان ها و فناوران کشورمان تنها در گرو تکرار اتفاقاتی همچون امضای توافقنامه 19 بهمن ماه جاری بین وزارت نفت و معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری است. توافقنامه ای به ارزش 2 میلیارد دلار که در زمینه بومی سازی 15 قلم تجهیزات و کالاهای وارداتی محصولات فناورانه گلوگاهی صنعت نفت بین این دو دستگاه منعقد شد.

مراسمی که دکتر روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور نیز در آن عمده اهداف این معاونت در دوره جدید مدیریتی را بازارسازی برای شرکت های دانش بنیان و فناور اعلام کرد.

با «رضا اسدی فرد» سرپرست معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در خصوص اهمیت توجه به اقتصاد دانش‌بنیان و ویژگی‌های کسب‌وکارهای دانش‌بنیان، تاثیر کسب و کارهای دانش بنیان بر رشد اقتصادی کشور و راهکار اصلی توسعه این کسب و کارها، تعداد فعلی شرکت های دانش بنیان، میزان رسوخ و اثربخشی دانش بنیان ها در بخش‌های مختلف اقتصادی کشور، عمده ترین موانع رسوخ فناوری در کشاورزی و البته وظایف دستگاه های دولتی در این حوزه به گفت و گو نشسته ایم.

 

هشتم بهمن ماه جاری بود که اسدی فرد با حکم روح الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس جمهور به عنوان «سرپرست معاونت توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان» منصوب شد.

وی پیش از این و از خرداد ماه سال 1393 و با حکم سورنا ستاری معاون وقت علمی و فناوری رییس جمهور مدیریت شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی کشور را عهده دار بوده است.

 

حمایت از نخبگان فناور تنها مسیر دستیابی به اقتصاد دانش بنیان

سرپرست معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در خصوص اهمیت توجه به اقتصاد دانش‌بنیان و ویژگی‌های کسب‌وکارهای دانش‌بنیان می گوید: شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور کشورمان می توانند با حرکت در مرزهای دانش و فناوری عرصه‌های جدیدی را به سوی اقتصاد کشور گشوده و با خلاقیت و نوآوری خود، ضمن رونق بخشی به بخش های مختلف اقتصادی، راه را برای صادرات محصولات با پیچیدگی فنی بالا به سمت بازارهای بین المللی هموار کنند.

اسدی فرد افزود: در این مسیر فناورانه به طورحتم علاوه بر دستیابی به خودکفایی و تامین نیازهای استراتژیک و گلوگاهی بخش های مختلف کشور در شرایطی همچون تحریم که همواره نیز مورد تاکید رهبر معظم انقلاب در طول سال های اخیر بوده و امسال نیز از سوی ایشان سال "تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرینی" نام گذاری شده است، علاوه بر جلوگیری از خروج ارز از کشور، در ادامه نیز با صادرات محصولات فناورانه، درآمدزایی ارزی مناسبی نیز نصیب کشور می شود.

وی معتقد است: با نام‌گذاری سال 1401 شمسی توسط رهبر فرزانه انقلاب با شعار «تولید، دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین»، اهمیت اقتصاد دانش‌بنیان، بیش‌ از پیش در کشورمان مورد توجه قرار گرفته است و همه وزارتخانه ها و سازمان های دولتی مسوولیت سنگینی را بر دوش خود احساس کرده اند تا فضای مطلوب برای نقش‌آفرینی صنعتی و اقتصادی شرکت‌های دانش‌بنیان شکل گیرد.

اسدی فرد تاکید کرد: تنها مسیر حرکت از اقتصاد خام فروشی منابع طبیعی از جمله نفت و فرآورده های ارزشمند معدنی به سمت اقتصاد مبتنی بر ارزش افزوده و دانش بنیان، حمایت از نخبگان و فعالان حوزه علم و فناوری کشور است.

اتصال دانش‌بنیان‌ها به بخش‌های اصلی اقتصاد کشور یک ضرورت است

سرپرست معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در پاسخ به اینکه تاثیر کسب و کارهای دانش بنیان بر رشد اقتصادی کشور و راهکار اصلی توسعه این کسب و کارها به منظور افزایش سهم دانش بنیان ها در تولید ناخالص ملی کشور چیست، با اذعان به اینکه هم اکنون اقتصاد ایران بر پایه خام فروشی منابع طبیعی است، تاکید کرد: شرایط کشور، تحریم ها و تلاطم‌های اقتصادی همه مؤید آن است که باید به سمت اقتصاد دانشی حرکت کنیم.

اسدی فرد افزود: در مسیر گذار از اقتصاد نفتی به سمت اقتصاد دانش‌بنیان باید نمونه‌های موفق در دنیا را مطالعه کرده و با الگوگیری از آنان و وضعیت فعلی کشورمان، یک مدل متناسب با کشور را طراحی کنیم.

وی با تاکید بر اینکه، اتصال دانش بنیان ها به بخش های اصلی اقتصاد کشور یک ضرورت است در توضیح بیشتری اظهار کرد: توسعه و تکثیر شرکت‌های دانش‌بنیان، علی‌رغم امیدهایی که ایجاد کرده است، باید از جنبه هایی اصلاح شده و به بخش‌های اصلی اقتصاد کشور گره بخورد؛ در غیر این صورت کشور به اهداف تعیین و اعلام شده در برنامه‌های کلان نخواهد رسید.


اسدی فرد افزود: بررسی‌های جهانی نشان می‌دهد که حتی در اقتصادهای پیشرفته دنیا که زیرساخت‌های توسعه و تجاری‌سازی فناوری آماده‌تری دارند، سهم مستقیم شرکت‌های نوپای فناوری-محور از اقتصاد، زیاد نیست و تنها با اتصال توانمندی‌های این شرکت‌ها به صنایع بزرگ کشور می‌توان رشد اقتصاد قابل قبولی را انتظار داشت.

رمز موفقیت دانش‌بنیان‌ها در خارج از کشور، صنعتی‌ها متقاضی فناوری هستند

سرپرست معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری همچنین در پاسخ به این سوال که رمز موفقیت دانش بنیان ها و فناوران در خارج از کشور از جمله کشورهای پیشرفته و صنعتی در چیست، گفت: در واقع بخش اعظمی از موفقیت کشورهای پیشرو در دستیابی به اقتصاد مبتنی بر نوآوری یا دانش‌بنیان، در واقع نتیجه زیست-بوم مناسبی است که در این کشورها برای همکاری فناورانه بین شرکت‌های نوپای دارنده‌ فناوری و شرکت‌های بزرگ صنعتی به‌ عنوان متقاضی فناوری فراهم شده است.

اسدی فرد افزود: آنچه که در دنیا موجب شده، دانش و فناوری سهم عمده‌ای در اقتصادهای مبتنی بر نوآوری داشته باشد و رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) یک کشور را به همراه داشته باشد، حاصل کسب‌وکار مستقیم خود شرکت‌های فناوری-محور نیست، بلکه نتیجه قرار گرفتن نوآوری این شرکت‌ها در بستر تولید و تجارت با شرکت‌های بزرگ در سطح داخلی و بین‌المللی است.

سرپرست معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با ذکر مثالی ادامه داد: در آمریکا اصلی‌ترین آرزوی اغلب شرکت‌های فناوری-محور رسیدن به حدی از جذابیت اقتصادی است که بتوانند یک شرکت بزرگ را به خرید فناوری از خود ترغیب کنند.

وی با بیان اینکه، در ایران نیز با همه تلاش‌ها، سهم بخش دانش‌بنیان از GDP کمی بیشتر از 2 درصد است، اضافه کرد: باید ببینیم چگونه کشورهای پیشرو موفق به تزریق نوآوری به بخش بزرگی از اقتصاد خود شده‌اند و با ارزش افزوده حاصل از آن، فاصله خود را با سایر کشورها به‌ صورت پیوسته بیشتر کرده‌اند. چراکه یکی از تجارب مهم آنها، پیوند دادن شرکت‌های دانش بنیان با بخش‌های اصلی اقتصاد کشور است.

عمده ترین موانع رسوخ فناوری در کشاورزی چیست؟

سرپرست معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در پاسخ به این سوال که عمده ترین موانع رسوخ فناوری در کشاورزی چیست، کشاورزی را از جمله حوزه‌های مهمی دانست که در صورت دانش‌بنیان شدن چرخه آن که همواره از تاکیدات ویژه رهبری در همه دیدارهایشان با فعالان و مدیران حوزه دانش بنیان و وزارت جهاد کشاورزی بوده است، می‌تواند به صورت توأمان موجبات رشد اقتصادی و افزایش نرخ اشتغال در کشور را فراهم کند.

اسدی فرد با بیان اینکه، دو مانع عمده برای ورود فناوری به بدنه کشاورزی کشور وجود دارد که در صورت رفع آنها، تحقق کشاورزی دانش‌بنیان دور از دسترس نخواهد بود، تصریح کرد: نخست آنکه وزارت کشاورزی خریدار اصلی بسیاری از نهاده‌های کشاورزی و دامی است.

وی افزود: به همین دلیل و به دلیل وجود جذابیت‌های مختلف از جمله ارز ترجیحی برای واردات، موانع پنهان بسیاری برای بومی‌سازی بسیاری از آنها از جمله بذرها، کودها، آفت‌کش‌ها و واکسن‌ها وجود دارد.

سرپرست معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری همچنین با اشاره به دومین مانع رسوخ فناوری در بخش کشاورزی اظهار کرد: بازنگری در سیاست‌های کلی حوزه کشاورزی با هدف کاهش جذابیت واردات می‌تواند بومی‌سازی این نهاده‌ها را تسریع کند.

شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور طبق آخرین آمار چه تعداد هستند؟

سرپرست معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در پاسخ به این سوال که در حال حاضر تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان چه تعداد است، تصریح کرد: هم‌اکنون در مجموع 8046 شرکت دانش‌بنیان در حوزه‌های مختلف فناوری در کشور مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد 996 شرکت، دانش‌بنیان نوع یک، 6009 شرکت دانش‌بنیان نوع 2 و 1041 شرکت دانش‌بنیان نوع 3 هستند.

اسدی فرد در خصوص اینکه، این آمار به صورت تفکیکی و از منظر حوزه های فعالیت در بخش های مختلف به چه شکلی است نیز گفت: از 8046 شرکت دانش‌بنیان؛ 1821 شرکت در حوزه برق و الکترونیک، 1778 شرکت در حوزه فناوری اطلاعات، 1721 شرکت در حوزه ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته، 1130 شرکت در حوزه مواد پیشرفته شیمی و پلیمر، 480 شرکت در حوزه داروهای پیشرفته، 397 شرکت در حوزه تجاری‌سازی، 362 شرکت در حوزه فناوری زیستی، کشاورزی و صنایع غذایی، 326 شرکت در حوزه تجهیزات پزشکی و همچنین 31 شرکت در حوزه خلاق و علوم انسانی فعالیت دارند.

بیشترین و کمترین دانش بنیان ها مربوط به کدام حوزه ها بوده است؟

سرپرست معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در پاسخ به این سوال که بیشترین و کمترین دانش بنیان ها مربوط به کدام حوزه ها هستند نیز اظهار کرد: بیشترین شرکت‌های دانش بنیان به لحاظ تعداد به ترتیب مربوط به حوزه‌های برق و الکترونیک، فناوری اطلاعات و ارتباطات و ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته است.

اسدی فرد افزود: کمترین شرکت های دانش بنیان نیز مربوط به حوزه کشاورزی و صنایع غذایی، تجهیزات پزشکی و خلاق و علوم انسانی است که البته در برنامه هایی سعی در افزایش این شرکت‌ها داریم.

افزایش 185 هزار میلیارد تومانی فروش دانش‌بنیان‌ها از سال 1399 تا 1400

سرپرست معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص میزان فروش دانش بنیان ها، افزایش اشتغال و ارزآوری آنها نیز توضیح داد: میزان فروش این شرکت‌ها از 215 هزار میلیارد تومان در سال مالی 1399 به حدود 400 هزار میلیارد تومان در سال 1400 رسیده است.

اسدی فرد افزود: در سایه افزایش فروش شرکت های دانش بنیان، تعداد شاغلان در این شرکت‌ها نیز از 213 هزار نفر در سال 1399 به بیش از 340 هزار نفر در سال 1400 رسیده است که در این بخش هم رشد 60 درصدی مشاهده می‌شود و آمارها همه از رشد همه‌جانبه شرکت‌های دانش‌بنیان حکایت دارد.

وظایف دستگاه‌های موثر در حرکت به سمت حکمرانی دانش‌بنیان و افزایش تولید ناخالص داخلی

سرپرست معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در پاسخ به این سوال که وظیفه هر یک از دستگاه های مهم کشور برای تحقق حکمرانی دانش بنیان بر اقتصاد کشور و افزایش سهم حوزه فناوری و نوآوری بر تولید ناخالص داخلی (GDP) چیست نیز پیشنهاداتی برای هر یک از وزارتخانه های موثر ارائه کرد.

اسدی فرد در ابتدا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را از جمله وزارتخانه های تاثیرگذار در این حوزه دانست و گفت: این وزارتخانه با بازنگری در سیاست‌هایی مانند اختصاص ارز ترجیحی برای کاهش جذابیت واردات و اصلاح سازوکارهای سازمان غذا و دارو با هدف هوشمندسازی و چابک‌سازی می تواند دانش بنیان های فعال در این حوزه را یاری کند.

 

وی به اشاره به وظایف وزارت نفت تاکید کرد: وزارت نفت با بازنگری در سیاست‌ها برای اجتناب از خام فروشی نفت و گاز و محصولات پایه پتروشیمی و افزایش نرخ بومی‌سازی در تجهیزات و مواد شیمیایی مورد نیاز صنعت نفت وظیفه جدی در حمایت از شرکت های دانش بنیان را داراست.

سرپرست معاونت توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری با اشاره به وظایف وزارت صنعت، معدن و تجارت در قبال دانش بنیان ها تصریح کرد: این وزارتخانه مهم نیز باید با اصلاح سازوکارهای اعطای مجوزهای تولید و هوشمندسازی و چابک‌سازی آن‌ها، بازنگری در تعرفه‌های واردات با توجه به توانمندی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان، کمک رسان فعالان حوزه زیست بوم نوآوری و فناوری کشور باشد.

 

به گفته وی، وزارت نیرو با استفاده از فناوری‌های نوین تصفیه آب و پساب، مدیریت دانش‌بنیان توزیع انرژی، افزایش جذابیت سرمایه‌گذاری در تولید انرژی‌های تجدیدپذیر می تواند وظیفه خود را در حمایت از شرکت های فناور و دانش بنیان عملی کند.

 

اسدی فرد همچنین نقش سازمان امور مالیاتی کشور را در حمایت از زیست بوم نوآوری و فناوری کشور بسیار مهم خواند و گفت: این سازمان با استفاده از هوش مصنوعی و داده‌کاوی برای کاهش فرارهای مالیاتی و شناسایی فعالیت‌های سوداگرانه و کاهش بار مالیاتی فعالیت‌های تولیدی دانش‌بنیان می تواند نقش موثری در حمایت از دانش بنیان های کشور داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/279480/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گرامیداشت اساتید موسیقی مازندران با اجرای ارکستر فیلارمونیک دماوند

درباره شکست اخیر علیرضا قربانی که خیلی به چشم آمد

مردان رادیکالی که آتش جنگ هند و پاکستان را هدایت می‌کنند

سرمقاله اطلاعات/ خلیج فارس نامی به بلندای تاریخ

رویای کیمیاگران محقق شد؛ تبدیل سرب به طلا در برخورددهنده هادرونی بزرگ

ادعای عجیب چینی‌ها: با هوش مصنوعی دیپ‌سیک، جنگنده نسل ششمی ساختیم

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

فعالیت 50 مجتمع خدمات رفاهی بین راهی در جاده های شمال استان کرمان

از برگزاری 9000 مسابقه فوتبال در کرمان تا 60 جام رمضان و 58 کلاس آموزشی

برپایی نمایشگاه مشاغل خانگی در شهرهای استان کرمان

رسانه ها تب سالم فوتبال را در جامعه بالا ببرند

شرکت 330 معلم در مسابقات قرآن فرهنگیان استان کرمان

رکورد آسیایی ایران تحت تاثیر احتیاط

حریفان دختران تنیس ایران در بیلی‌جین کینگ‌کاپ مشخص شد

تیزر ویدئوی کار جدید علیرضا عصار به نام «فراری»

هنرِ چهار خواننده تاثیرگذار که در اردیبهشت به دنیا آمده یا از دنیا رفته‌اند

اجرای تیتراژ متفاوت «پهلوانان نمی‌میرند» توسط آیدین توسلی

سرمقاله فرهیختگان/ جولانی در اورشلیم

سرمقاله جمهوری اسلامی/ حوزه علمیه و نیم قرن حکمرانی

سرمقاله وطن امروز/ طلوع ایران پویا از افق جامعه مولد

سرمقاله صبح نو/ فرار B-2؛ پایان عصر شبح

این آینه هوشمند درباره پوشش و استایل شما نظر می‌دهد

آیا اینترنت TD-LTE جایگزین مناسبی برای فیبر نوری است؟

گلستان میزبان هفته بزرگداشت شهدای خدمت

نیازمند فرهنگ‌سازی عمیق برای شناخت ایثارگران هستیم

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

بلوک سبک ساختمانی

در نشست خبری سمپوزیوم بازار گردشگری کشورهای عضو اکو چه گذشت/ آموزش نیاز همیشگی یک مقصد گردشگری

50 تا 60 درصد فرهنگیان استان کرمان در گروه سنی جوان هستند که مهمترین درخواست آنان مسکن است

شرکت 330 فرهنگی در مسابقات قرآن فرهنگیان استان کرمان

مرحله دیگری از چرخه انتخابی تیم ملی کشتی آزاد اعلام شد

جای خالی سید خیلی زود حس شد!

خلاصه والیبال فولاد ایران 3 - ناخون تایلند 2

توقف نگران کننده دختران فوتسال ایران در آسیا

نه بزرگ سازمان لیگ برای جشن قهرمانی در تبریز

دیدار رئیس انجمن کراسفیت با وزیر ورزش و جوانان

هم‌صدایی علی پهلوان و کریس دی برگ در اپرا هاوس سیدنی

لوریس چکناواریان: خلیج فارس افتخار سرزمین ماست

سرمقاله شرق/ استقلال و آزادی دانشگاه قلب سیاست امنیت ملی

سرمقاله جوان/ قرن دوم حوزه قم

بهره‌گیری از ظرفیت‌های بومی و جغرافیایی استان برای تعمیق ارزش‌های انقلاب اسلامی

تیزر مستند «محافظ» رونمایی شد

آیا زمان خداحافظی با تکینگی اینشتین فرا رسیده است؟

پدر شهیدان «فرهادی» از مازندران به فرزندان شهیدش پیوست

برگزاری امتحانات نهایی دانش آموزان کرمانی در 256 حوزه امتحانی

256 حوزه امتحانی در استان کرمان میزبان امتحانات نهایی دانش آموزی

هواشناسی ایران 1404/2/21؛ رگبار باران و رعدوبرق در 10 استان

احیای بافت‌های تاریخی در شهرهای استان بوشهر

برگزاری روز کرمان در نمایشگاه کتاب تهران

خط و نشان نیشیدا و رفقا برای نماینده ایران و بقیه