کرمان رصد

آخرين مطالب

جت‌های تجاری می‌توانند به‌زودی زمین را خنک کنند علمي

جت‌های تجاری می‌توانند به‌زودی زمین را خنک کنند
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا /هواپیماهایی که امروزه سفارش‌های آنلاین را تحویل می‌دهند، می‌توانند روزی برای مبارزه با گرمایش جهانی، محموله ارسال کنند. تحقیقات جدید دانشگاه کالج لندن نشان می‌دهد که جت‌های تجاری معمولی می‌توانند برای تزریق ذرات به جو جهت مبارزه با تغییرات اقلیمی، تغییر کاربری داده شوند.
یک مطالعه جدید منتشر شده در مجله «آینده زمین» نشان می‌دهد که هواپیماهای موجود می‌توانند به طور مؤثر دی اکسید گوگرد را در عرض‌های جغرافیایی بالا، جایی که لایه مرزی جوی، پایین‌تر از خط استوا است، به استراتوسفر منتقل کنند. این نشان می‌دهد که مهندسی زمین، یعنی دستکاری عمدی سیستم آب و هوایی زمین برای مقابله با گرمایش جهانی، ممکن است از نظر فنی بدون ایجاد هواپیماهای تخصصی که کارشناسان پیش از این تصور می‌کردند ضروری باشد، امکان‌پذیر شود.
به نقل از اس‌اف، این در واقع قابل دستیابی است. محققان کشف کردند که اگرچه این روش به اندازه جت‌های ارتفاع بالا که به طور خاص ساخته شده‌اند، کارآمد نیست، اما همچنان می‌تواند اثرات خنک‌کننده معناداری را ارائه دهد و موانع تحقق این امر را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
چگونه جت‌های معمولی می‌توانند سیاره ما را خنک کنند؟
دانشمندان دهه‌هاست که تزریق آئروسل استراتوسفر (SAI) را به عنوان یک ترمز اضطراری بالقوه در برابر تغییرات اقلیمی مورد بحث قرار داده‌اند. این مفهوم با انتشار ذرات گوگرد در ارتفاعات بالای جو، فوران‌های آتشفشانی بزرگ را شبیه‌سازی می‌کند، این ذرات نور خورشید را به فضا منعکس می‌کنند و سیاره را به طور موقت خنک می‌کنند. تاکنون، اکثر کارشناسان معتقد بودند که این امر به هواپیماهای جدید و تخصصی نیاز دارد که قادر به پرواز در ارتفاعات بسیار بالا در حدود 20 کیلومتری از سطح زمین باشند.
اما با تزریق دی اکسید گوگرد در عرض‌های جغرافیایی قطبی یعنی حدود 60 درجه شمالی و جنوبی، جایی که استراتوسفر در جو پایین‌تر قرار دارد، هواپیماهای تجاری موجود می‌توانند این کار را در ارتفاع تنها 13 کیلومتر انجام دهند، که کاملا در محدوده عملیاتی فعلی آنها قرار دارد.
محققان 41 شبیه‌سازی کوتاه تزریق آئروسل استراتوسفر را با استفاده از مدل سیستم زمین بریتانیا انجام دادند و ارتفاع، عرض جغرافیایی و فصل تزریق را تغییر دادند. مدل‌های آنها نشان داد که تزریق فصلی در عرض‌های جغرافیایی بالا با یک بوئینگ 777F استاندارد می‌تواند تقریبا 35 درصد از راندمان خنک‌سازی رویکرد ارتفاع بالا با استفاده از هواپیماهای تخصصی را کسب کند.
این بدان معناست که برای دستیابی به یک اثر خنک‌سازی مشابه باید دی‌اکسید گوگرد بیشتری تزریق شود، حدود 21 تن در سال در مقایسه با 7.6 تن با پیش گرفتن رویکرد مشابه اما با هواپیماهای تخصصی.
نکته قابل تامل این است که افزایش مقدار تزریق، عوارض جانبی مانند باران اسیدی و گرمایش استراتوسفر را چند برابر می‌کند، با این حال، امکان استفاده از هواپیماهای موجود و جدول زمانی را به طرز چشمگیری تغییر می‌دهد. به جای انتظار یک دهه یا بیشتر برای توسعه و تأیید هواپیماهای ارتفاع بالا با طراحی ویژه، جت‌های تجاری می‌توانند ظرف چند سال برای انجام این کار اصلاح شوند.
با این حال، محققان هشدار می‌دهند که اگر استفاده از این فناوری آسان‌تر شود، گروه‌های بیشتری می‌توانند سعی کنند سیاره را به تنهایی خنک کنند و خطر تلاش‌های عجولانه یا با هماهنگی ضعیف برای تغییر آب و هوا افزایش می‌یابد.
محققان با استفاده از مدل‌های اقلیمی تخمین زدند که تزریق سالانه 12 تن دی‌اکسید گوگرد در ارتفاع 13 کیلومتری در 60 درجه شمالی و جنوبی در طول بهار و تابستان محلی می‌تواند باعث خنک شدن جهانی حدود 0.6 درجه سانتیگراد شود. این مقدار در صورت تداوم برای دهه‌ها برای کاهش قابل توجه تغییرات اقلیمی کافی خواهد بود.
محدود کردن تزریق به بهار و تابستان در هر نیمکره، راندمان خنک‌سازی را در مقایسه با تزریق در تمام طول سال، 39 درصد افزایش می‌دهد. انجام این کار به صورت فصلی از سطوح بالاتر نور خورشید در این دوره‌ها بهره می‌برد و اثر خنک‌کننده ذرات بازتابنده را به حداکثر می‌رساند.
با این حال همانطور که اشاره شد، این رویکرد چند نکته منفی نیز دارد. تزریق در ارتفاع پایین‌تر، به طور قابل توجهی کارایی کمتری نسبت به تزریق در ارتفاع بالا دارد. استفاده از هواپیماهای موجود برای دستیابی به خنک‌سازی مشابه، نیاز به تزریق تقریبا سه برابر دی‌اکسید گوگرد دارد که عوارض جانبی را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد.
این موضوع همچنین سؤالات جدی در مورد اینکه چه کسی فناوری تغییر آب و هوا را کنترل خواهد کرد، مطرح می‌کند. اگر تغییر آب و هوا دیگر نیازی به تجهیزات ویژه نداشته باشد، کشورهای بسیار بیشتر یا حتی گروه‌های خصوصی می‌توانند قدرت انجام آن را به دست آورند.
ما می‌توانیم به این موضوع هم به عنوان یک فرصت و هم به عنوان یک تهدید نگاه کنیم. اگر موانع فنی برای خنک‌سازی زمین کمتر از آن چیزی است که فکر می‌کردیم، بدان معنا نیست که باید به سمت مهندسی زمین هجوم ببریم.
پیش از اینکه هواپیماهای باری اصلاح‌شده شروع به انتشار ذرات در جو سیاره ما کنند، بررسی دقیق در مورد نحوه‌ مدیریت، مجوز و عواقب ناخواسته این رویکرد ضروری است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/719606/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اختراع نانویی که قوانین فیزیک را دور می‌زند

ماه گوزن 2025؛ درخشش ماه کامل در دوردست‌ترین نقطه مداری زمین

دغدغه شهدا اعتلای میهن اسلامی بود/ضرورت‌ ثبت سجایای اخلاقی شهدا برای اطلاع آیندگان

رقابت 12 هزار 995 دانش آموز ششم کرمانی برای ورود به پایه هفتم مدارس سمپاد

بیت کوین رکورد تازه‌ای ثبت کرد

معاون وزیر جهاد کشاورزی: قیمت روغن خوراکی تغییر نمی‌کند

والیبال در انتظار تصویب یک قانون عجیب

لیگ ملت‌ها: ژاپن رقیب آسیایی‌اش را تار و مار کرد!

شماره ده پرطرفدار تبریز بر تن ستاره سالنی باز

اختلاف چشمی و استقلال بر سر مبلغ قرارداد

فناوری تولید برق از امواج دریا

هر کدام از شهدا حقایق زیبایی در زندگی خود دارند/ آنچه در گذر زمان می‌ماند یاد و خاطره شهدای گرانقدر است

طرح مقابله با شیشه‌های دودی غیرمجاز در کرمان کلید خورد

برخورد با بدهکاران بانکی در جنوب استان کرمان در دستور کار عدلیه

شهداد رکورد زد؛ گرم‌ترین نقطه ایران با دمای 35 درجه

تداوم ناپایداری‌های جوی در استان کرمان تا شنبه

14 هزار میلیارد تومان معوقات معلمان بازنشسته پرداخت شد

هوش مصنوعی بازار کار را متحول خواهد کرد

زمان آغاز پیش‌فروش بلیت قطارهای ویژه اربعین

پدیده مربیگری لیگ فوتسال مدعی جدیدی رو کرد

لئون: این دو بازیکن شگفت‌زده‌ام کردند

باشگاه شهداب و یک تبریک جالب و خاص!

افشای پروژه‌های میلیاردی آمریکا برای رژیم صهیونی

چگونه متفکر نامدار آلمانی سیاست ترامپ را پیش‌بینی کرده بود؟

استان اصفهان با 24 هزار شهید پرچمدار ایثار در کشور است/ شهدا وحدت ملی را تقویت کردند

پیش بینی12 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی به کرمان

رشد 2 درصدی مصرف برق در بهار 1404

لیگ ملت‌ها؛ برزیل برد اما به ولاسکو نرسید!

ایران و‌ شاید ضلع سوم مثلث آسیایی در مرحله نهایی

امین اسماعیل‌نژاد: لطفا این خاطره را تکرار کن!

از بریس مقابل تاتنهام تا گلزنی در یورو؛ هایلایت کیفر مور، مهاجم ولزی لینک‌شده به استقلال

برنامه‌ریزی فدراسیون برای سقوط در رنکینگ فیفا!

آهنگ «روز واقعه» از علی زندوکیلی

هوش مصنوعی در نقش روان‌درمانگر | ابزار یا تهدید؟

کاهش شدید دید در محورهای مواصلاتی جنوب کرمان

تولید شیرخام به 12.5 میلیون تن می‌رسد

ممنوعیت بکارگیری اتباع غیرمجاز در بازار کار استان تهران

بانک مرکزی: بابک زنجانی مجوز فعالیت اقتصادی ندارد

اتفاق تلخ در کشتی ایران؛ درگیری نایب قهرمان المپیک با پدر صادق گودرزی!

برد و باخت عالمیان‌ها در تقابل مدعیان پینگ‌پنگ؛ نوروزی مغلوب نابغه شد

صیدی تنها فینالیست ایران در 5 وزن دوم کشتی فرنگی جوانان آسیا

تیم ملی بسکتبال در راه لبنان؛ یخچالی در بیروت اضافه می‌شود

اهدای اتوبوس‌های از رده خارج به المپیک لس‌آنجلس

مدافع ازبک استقلال: قبل از سفر به ایران با سه بازیکن صحبت کردم

آهنگ «فرصت بده» از روزبه بمانی

سرمقاله فرهیختگان/ ایران و سه‌راهی سرنوشت‌ساز

سرمقاله وطن امروز/ وقت تغییر پارادایم روشنفکری ایرانی

نور ماه سفید نیست! رنگ واقعی آن چیست؟

صعود سکه به کانال 79 میلیون تومانی؛ دلار در ردیف 87 هزار تومانی باقی ماند

پیاتزا دستش را برای لهستان رو نمی‌کند

ویکی پدیاجستجو