کرمان رصد
رویکردهای نوین در وقف؛ از گره‌گشایی شهروندان تا ماهی و ماهیگیری
دوشنبه 13 تیر 1401 - 11:44:08 AM
ایرنا
کرمان رصد- سفر حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی خاموشی به شهر کرمان اگرچه با برنامه پنجمین مرحله قرار دوازدهم و توزیع بسته های معیشتی به نیازمندان در مرکز استان همراه بود اما در انتها به بازدید از دامداری موقوفه رسید و دو بعد متفاوت عملکردی این دستگاه را نشان داد.

اگرچه اوقاف در سال های اخیر سعی کرده فعالیت موقوفه ها را به سمت رونق تولید در بخش های مختلف بویژه امنیت غذایی یا فعالیت های دانش بنیان نیز سوق دهد که به نوعی همان آموزش ماهیگیری و تولیددرآمد نیز تلقی می شود، اما درعین حال به فکر دادن ماهی و سیرکردن نیازمندان نیز بوده و همزمان تحت برنامه قرار دوازدهم تلاش می کند با اهدای جهیزیه، کالاهای اساسی خوراکی و نیز آزادسازی زندانیان جرائم غیرعمد نقش خود در حل مشکلات از این منظر نیز ایفا کند.

اما آنچه در کلام رییس سازمان اوقاف کشوری در سفر به کرمان حائز اهمیت بود، توضیحات وی درباره فرآیند تبدیل به احسن موقوفه ها و نیز فعالیت های تولیدی در موقوفه ها بود که یک تیر با چندنشان قلمداد می شود؛ هم درآمد موقوفات منطبق با نیت واقف برای انجام امور خیر افزایش می یابد و هم ضمن کمک به حل مشکلات در سطح کشوری، باری از دوش کشور در حوزه های تولید و تامین امنیت غذایی و .... نیز برداشته می شود.

سفر حجت الاسلام خاموشی طی روز یکشنبه - 13 تیرماه- به کرمان درحالی بود که این مسئول در دیدار با مدیران استان شرایط کاری این نهاد در استان را مورد بررسی قرار دادند و نقطه نظرات را برای رسیدن به اجماع در حل مشکلات و توسعه امور جمع بندی کردند.

شرح ابعاد مختلف این سفر را از زبان شیما شمسی در این نوشتار می خوانید؛ شروع این سفر با حضور در امامزاده محمد شهر کرمان و نیز گلزار شهدای کرمان همراه بود که توصیف های خبرنگار ایرنا را می توانید دنبال کنید.

صبح یک روز گرم تابستانی، هواپیمای رییس اوقاف کشور در فرودگاه نشسته بود و برنامه یک برنامه دلی بود و خیرخواهانه. این برنامه را با سفر مسئولی کشوری برای قراری به وقت دوازدهم آغاز کردیم؛ قراری در روز دوازدهم تیر برای مردم محروم شهر کرمان که همچون سایر محرومان کشورمان شباهتشان نداشتن و کم داشتن خیلی چیزهاست.

رویکردهای نوین در وقف؛ از گره‌گشایی شهروندان تا ماهی و ماهیگیری

این قرار روز دوازدهم با روال مرسوم و معمول همه‌ سفرهای دولتی‌ها از فرودگاه بین‌المللی کرمان آغاز شد؛ سفری با حضور جمعی از مسئولان استانی سازمان اوقاف در این شهر.

در این سفر کوتاه با مقصد و هدفی که بعد بیشتر اعلام شد مطلع شدیم بقعه زیارتی امام‌زاده محمد کرمان(1) نخستین ایستگاه زیارت بود و حمایت. محلی در خیابان هفدهم شهریور این شهر که همه آن را در کوچه پس کوچه‌های جا خوش کرده در کنج قدیمی‌های شهر تاریخی کرمان بخوبی آن را می شناسند.

رویکردهای نوین در وقف؛ از گره‌گشایی شهروندان تا ماهی و ماهیگیری

ابتدای ورودی شاهزاده محمد که کاج‌های بلند چندساله و حوض فیروزه‌ای اش را از کودکی می‌شناختم با تغییرات اندک برای یک میزبانی رسمی آماده بود؛ در 2 سوی این ورودی پسران نوجوان با لباس‌های خاکستری بر تن و چفیه‌ای بر دوش در صفوفی منظم ایستاده بودند و سرودی حماسی می خواندند تا مانند صداقتی که در چشمان و لرزشی که در صدایشان بود میزبانان خوبی باشند.

با آن ورود حماسی‌گونه و استقبال پسران نوجوان چشممان برای دیدن اتفاقات بهتر آماده شد؛ اتفاقاتی مثل بسته‌های معیشتی ردیف چیده شده که بعد از فراگیری کرونا در کشورمان پُرتکرار بودند و در این روزهای اخیر با افزایش قیمت یکسری اقلام خاص برای خیلی از خانواده‌ها حکم شبی شرمنده نبودن و کودکی گرسنه نخوابیدن را پیدا کرده است.

بسته ها اگرچه چیدمان شده بودند و مراسم گرفته شده بود اما کسی نمی دانست و ندانست کدامین نیازمندان آنها را دریافت می کنند؛ گمنام ماندند و می مانند.

بعد از گذر از 400 بسته معیشتی چیدمان شده در حیاط و قدم زدن میان آنها، همچنین دیدن لبخند رضایت مسئولان از این اتفاق، مردمک چشمانمان با ضریح متبرک امام‌زاده محمد پیوند داده شد تا به همراه رییس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور برای عرض ادب و زیارت به این سید بزرگ آرام گرفته در شهر کرمان پاپوش‌ها را دربیاوریم و دستی به سینه بگذاریم و بر سر طرح قرار دوازدهم حاضر شویم.

بر سر قرار دوازدهم

از اتاق‌های تودرتو و قدیمی امام‌زاده محمد بزرگترینشان برای برگزاری آیین پنجمین طرح قرار دوازدهم در استان کرمان آماده شده بود تا طرحی سراسری و کشوری در مقیاس استانی در آن آغاز و اجرا شود.

پنجمین طرح قرار دوازدهم امروز پای اوقافی‌ها و مسئولان کشوری را به یکی از قدیمی ترین خیابان‌های کرمان باز کرد و در ادامه طرح، قرار همدلی اجرا شد طرحی که رهبر معظم انقلاب در جریان روزهای سخت همه‌گیری کرونا برای کمک به اقشار آسیب‌دیده دستور آن را دادند و این سال‌های اخیر با کمک نهادهای دولتی و خیران اجرا شد و امسال هم به عنوان قرار دوازدهم تغییر نام داد.

طرح قرار دوازدهم همانطور که از نامش مشخص است دوازدهم هر ماه خیران و کمک‌هایشان را جمع و در قالب بسته‌های معیشتی و جهیزیه‌ای مختصر بار زحمت زندگی محرمان را کم می‌کند.

حجت الاسلام خاموشی مهمان کرمانی‌ها در آیین اجرایی  پنجمین مرحله طرح قرار دوازدهم هدف سفر خود به این استان را اول از همه اجرای این طرح عنوان و بیان کرد: سازمان اوقاف در سال 1401 طرح قرار  دوازدهم را به  نیت امام زمان (عج) با توزیع بسته‌های معیشتی، کمک های مردمی مانند تامین جهیزیه زوج های جوان و آزادی زندانیان جرائم غیرعمد به صورت ماهانه در روز دوازدهم هر ماه آغاز کرد.

رویکردهای نوین در وقف؛ از گره‌گشایی شهروندان تا ماهی و ماهیگیری

جزییات پنجمین قرار

مدیرکل اوقاف و امور خیریه  استان کرمان هم که در امام‌زاده محمد این شهر حجت الاسلام خاموشی ‌را همراهی می‌کرد در صحبت‌های خود گفت: قرار دوازدهم یک قرار عاشقی و همدلانه با امام زمان(عج) است.

حجت الاسلام والمسلمین علی جلالی با اشاره به اینکه اواخر سال 98 با فراگیری ویروس همه‌گیر کرونا با دستور رهبر معظم انقلاب قرار همدلی در سراسر کشور تشکیل شد افزود: تاکنون بیش‌از 15 مرحله از این قرار همدلی در استان کرمان برگزار شده است. 
وی با اشاره به اینکه طرح قرار همدلی در اسفند سال گذشته با عنوان قرار دوازدهم نام گرفت تصریح کرد: هدف از اجرای این قرار زدودن انده و غم از جمع افراد گوناگون جامعه است. 
وی خاطرنشان کرد: طرح قرار دوازدهم در شهرستان‌های انار، بردسیر، کهنوج و سیرجان برگزار و در پنجمین مرحله خود در شهر کرمان اجرایی شده است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمان بیان کرد: یک زندانی جرائم غیرعمد نیز با هزینه 10 میلیون تومان در پنجمین مرحله قرار دوازدهم شهر کرمان به آغوش خانواده باز خواهد گشت و مراحل آزادی یک زندانی دیگر با هزینه 12میلیون تومان نیز انجام خواهد شد. 

رویکردهای نوین اوقاف

غیر از قرار دوازدهم که مهمترین و اولویت اصلی سفر رییس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور به کرمان بود موضوعات دیگری نیز در صحبت‌های حجت الاسلام خاموشی دیده می شد موضوعاتی مثل استفاده از وقف در افزایش کمک رسانی به مردم، که در این زمینه در بخش دیگری از صحبت هایش در جمع خبرنگاران در امام‌زاده محمد با اشاره به اینکه برای تبدیل به احسن کردن اوقاف ضرورت دارد که نیازهای مردم مرتفع شود تصریح کرد: در عرصه اوقاف می ‌توان تبدیل عرصه به عرصه کرد یعنی برای زمینی که در معابر شهری یا در جاده‌ها واقع شده هزینه را دریافت و زمین دیگری تهیه و به مال متمول دیگری برای کمک به مردم تبدیل کرد.

وی در ادامه با اشاره به اهمیت و ضرورت های اهتمام در حفظ موقوفه ها گفت: وظیفه اولیه این سازمان حفظ موقوفات، بهینه‌سازی و اجرای نیت فرد وقف‌کننده است.

حجت الاسلام خاموشی توجه به رویکردهای دانش بنیان در عرصه‌های وقفی را نیز از برنامه‌ها و اولویت‌های سازمان اوقاف خواند و افزود: در زمان فعلی درصدد هستیم با کمک دانش‌بنیان‌ها مشکلات را در حد توان حل و فصل کنیم.

وقف و امنیت غذایی

اما رییس سازمان اوقاف و امور خیریه کشور پس از چند دیدار با مدیران استان، عصر یکشنبه عازم یکی از مناطق اطراف شهر کرمان شد تا در یک دامپروری حضور یابد.

رویکردهای نوین در وقف؛ از گره‌گشایی شهروندان تا ماهی و ماهیگیری

وی آنجا با بیان اینکه امنیت غذایی در هر حکومت و کشوری از اولویت‌های غیر قابل انکار است، گفت: این سازمان برای داشتن سهم در تامین مواد خوراکی و امنیت غذایی کشور اقدام به زیر بار بردن موقوفات خود در زنجیره‌ تولیدات زراعی و دامی کرده است.

حجت الاسلام خاموشی در حاشیه بازدید و افتتاح فاز اول مجتمع پرورش و نگهداری پنج هزارو 600 دام بهداشتی سبک (نژاد رومن فرانسوی) از محل موقوفات استان کرمان اظهار داشت: مزیت این مجتمع نگهداری و تولید دام (رومن) تکثیر چند برابری این نوع گوسفند در مقابل نوع سنتی است. 

وی با اشاره به مزیت‌های پرورش گوسفند وارداتی (رومن) افزود: میزان تولید در این نوع گوسفند بالاتر است یعنی هر راس در دو سال به جای سه بره در حالت معمول نزدیک به 6 بره تولید خواهد کرد. 

رییس سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به اینکه مسیر اینگونه مجتمع‌های پرورش دام وگوسفند مسیری دانش‌بنیان است، تاکید کرد: باید افراد دانشگاهی و متخصصان در این مجتمع‌ها مشغول به کار شوند زیرا این مهم از جهت سلامت کار و استمرار پرقوت مباحث اقتصادی امنیت‌آور خواهد بود.

حجت الاسلام  خاموشی با تأکید بر دلایل دیگر اهمیت ایجاد مجتمع‌های پرورش گوسفند افزود: سعی شده با افزونه‌ای که در این مجموعه ایجاد می‌شود به تولید در مجموعه‌های دیگر استان کرمان کمک و احیاناً به استان‌های دیگر هم صادرات داشته و در آن استان‌ها نیز مجموعه‌ای شبیه این مجموعه ایجاد کنیم.

 

پی نوشت:

1. سیدابوالحسن محمدبن ابراهیم المجاب بن محمد العابدبن امام موسی کاظم علیه السلام ملقب به شاهزاده محمد منتسب به نوادگان حضرت موسی بن جعفر علیه السلام و از سادات بلند مرتبه مدفون در شهر کرمان  است که جد سادات موسوی کرمان، خوزستان، شیراز، کوفه و کربلا به ایشان نسبت داده می شود.


http://www.kerman-online.ir/Fa/News/255315/رویکردهای-نوین-در-وقف؛-از-گره‌گشایی-شهروندان-تا-ماهی-و-ماهیگیری
بستن   چاپ