کرمان رصد
گزارش هفته از رویداد «روز کرمان» در نمایشگاه کتاب تهران
احیای جایگاه فرهنگی دیار کریمان از دل سند «کرمان برفراز»
دوشنبه 22 ارديبهشت 1404 - 14:41:52
کرمان رصد - بررسی روند موفق توسعه پایدار اقتصادی برخی کشورها در سال‌های اخیر، که تحت تاثیر مستقیم و بر اساس عناصر فرهنگی به وقوع پیوسته است؛ بیانگر اهمیت و جایگاه فرهنگ و گردشگری در توسعه اقتصادی و به طور عام‌تر در به وقوع پیوستن مفهوم توسعه است.

با توجه به اهمیت فرهنگ در مقوله توسعه و به ویژه توسعه گردشگری، لازم است در تمــام سیاســتگذاری ها، برنامه‌ریزی ها، اقدامــات و فعالیت‌های صــورت گرفته در این حوزه، همــواره بعد فرهنــگ را مورد توجه قرار داد و در همین راستا نیز محمدعلی طالبی استاندار کرمان، در سخنان اخیر خود بر اهمیت احیای فرهنگ و توسعه گردشگری در استان کرمان تأکید کرد.
در مراسم ویژه «روز کرمان» که در حاشیه سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد، طالبی استاندار کرمان، از برنامه‌ای بلندمدت برای احیای جایگاه فرهنگی این استان در قالب سند «کرمان برفراز» خبر داد؛ سندی که می‌کوشد در میان غلبه صنعتی و معدنی چند دهه اخیر، بار دیگر هویت تمدنی و فرهنگی این دیار کهن را بازآفرینی کند؛ به عبارتی همان «احیای نقش تمدن‌ساز کرمان در سپهر علمی و فرهنگی ایران».
عقب‌نشینی فرهنگ زیر سایه صنعت و معدن
طالبی در سخنرانی خود با نگاهی آسیب‌شناسانه به روند توسعه کرمان طی دهه‌های گذشته، از نوعی مظلومیت فرهنگی در این استان سخن گفت.
به گفته وی، اگرچه توسعه اقتصادی کرمان به‌ویژه در حوزه‌های صنعت و معدن، موفقیت‌آمیز بوده، اما همین مسیر باعث شده تا توجه به فرهنگ، هنر و سرمایه‌های معنوی دیال کریمان در حاشیه قرار گیرد.
وی تأکید کرد که احیای نقش تمدن‌ساز کرمان در سپهر فرهنگی و علمی ایران، باید به یکی از ارکان اصلی توسعه استان بدل شود.
«کرمان برفراز»؛ نقشه راه فرهنگی دولت چهاردهم در جنوب شرق کشور
آن‌طور که استاندار کرمان اعلام کرده، سند «کرمان برفراز» یک برنامه تحولی جامع در راستای «تحرک‌بخشی به توسعه استان» است که بخش مهمی از آن به بازتعریف جایگاه فرهنگی کرمان اختصاص دارد. این سند با هدف احیای سرمایه‌های نمادین، مفاخر علمی و ادبی، ظرفیت‌های میراثی و توان بالقوه نخبگان فرهنگی تدوین شده است.
طالبی با اشاره به نقش کرمان در تاریخ ایران، بر ضرورت بهره‌گیری از فرهیختگان کرمانی مقیم تهران و دیگر نقاط کشور و حتی دنیا برای تحقق این اهداف تأکید کرد و افزود: اگر قرار است تحولی در استان رقم بخورد، باید فرهنگ در کانون آن قرار گیرد.
چشم‌انداز 1405 با شعار «لبخند دنیا به کرمان»
بخشی از برنامه توسعه فرهنگی کرمان ذیل شعار «لبخند دنیا به کرمان 1405» طراحی شده است. هدف از این برنامه، جلب توجه ملی و بین‌المللی به ظرفیت‌های فرهنگی، تاریخی و گردشگری کرمان است.
طالبی وعده داد که این مجموعه برنامه‌ها از پایان اردیبهشت‌ماه امسال با رویداد «جشنواره‌ملی بومگردی‌های ایران» در کرمان آغاز شده و تا سال 1405 به‌صورت مرحله‌ای اجرا خواهد شد.
توجه شخص اول دولت در استان به حوزه فرهنگ، نوید تغییر گفتمانی را می‌دهد. گفتمانی که اگر با مشارکت فعال جامعه فرهنگی، هنری و دانشگاهی استان همراه شود، می‌تواند ظرفیت‌های نهفته کرمان را احیا کرده و این دیار کهن را بار دیگر در آسمان فرهنگ و تمدن ایران‌زمین درخشان سازد.
آیا این بازگشت به فرهنگ، در برابر ساختارهای تثبیت‌شده‌ی صنعتی ـ معدنی ایستادگی خواهد کرد؟ آینده‌ی «کرمان برفراز» تا چه اندازه به عملکرد دولت در سطوح محلی و ملی وابسته است؟ این پرسش‌ها، در ماه‌ها و سال‌های آینده پاسخ خود را خواهند یافت.
احیای جایگاه فرهنگی دیار کریمان از دل سند «کرمان برفراز»
در آیین «روز کرمان» که در تاریخ 21 اردیبهشت‌ماه در رواق غربی نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد، محمدعلی طالبی، استاندار کرمان، از برنامه «احیای نقش تمدن‌ساز کرمان در سپهر علمی و فرهنگی ایران» به‌عنوان یکی از محورهای اصلی سند «کرمان برفراز» خبر داد.
وی با اشاره به اینکه توسعه صنعتی و معدنی در دهه‌های گذشته موجب کم‌توجهی به فرهنگ در استان شده است، تأکید کرد که برای جهش در ابعاد مختلف، باید به داشته‌های عظیم فرهنگی کرمان توجه ویژه‌ای شود.
طالبی همچنین از برنامه «لبخند دنیا به کرمان 1405» خبر داد که با هدف جلب توجه به میراث فرهنگی و گردشگری استان، از پایان ماه جاری آغاز خواهد شد.
در ادامه این مراسم، سیدسعید سرابی، معاون امور استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، با اشاره به اهمیت احیای نمایشگاه‌های کتاب استانی، خواستار برگزاری مجدد این نمایشگاه در کرمان شد.
وی اظهار امیدواری کرد که کرمان پیشتاز احیای نمایشگاه‌های کتاب استانی باشد. همچنین، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان با تأکید بر لزوم توجه بیشتر به امور فرهنگی در استان، کرمان را سرشار از نویسندگان و فرهیختگان دانست. در این آیین، از چندین کتاب دفاع مقدس منتشرشده توسط نشر حاج قاسم سلیمانی رونمایی شد.
این رویداد نشان‌دهنده عزم جدی مسئولان برای احیای جایگاه فرهنگی کرمان و بهره‌برداری از ظرفیت‌های تاریخی و فرهنگی استان در راستای توسعه پایدار است.

http://www.kerman-online.ir/Fa/News/723337/احیای-جایگاه-فرهنگی-دیار-کریمان-از-دل-سند-«کرمان-برفراز»
بستن   چاپ