کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله سازندگی/ ستون‌های جدید جنگ مقالات

سرمقاله سازندگی/ ستون‌های جدید جنگ
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - روزنامه سازندگی / «ستون‌های جدید جنگ» عنوان یادداشت روز در روزنامه سازندگی به قلم علی ربیعی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بیایید به جنگ 12 روزه از منظر ارتباطات نگاه کنیم. این جنگ، ماهیتی کاملاً متفاوت از جنگ‌های متعارف داشت. از آخرین جنگ‌های کلاسیک منطقه مانند جنگ خلیج فارس که با دخالت مستقیم آمریکا و ناتو انجام شد تا امروز، تحولی چشمگیر در شیوه جنگ‌ها رخ داده است. تحلیل این تحولات، به باور من، خود یک راهبرد ارتباطی است.
در این نبرد، دو عنصر اصلی را شاهد بودیم: فناوری پیشرفته و عملیات روانی. هر دو در کنار هم، چهره‌ای نو از جنگ‌ها را ترسیم کردند. اینک، قدرت نظامی بدون بهره‌گیری از تکنولوژی و عملیات روانی تأثیر کمتری دارد. جنگ آینده نیز بر همین بنیان‌ها استوار خواهد بود. استراتژیست‌ها باید این دگرگونی را درک و در طراحی دفاعی خود لحاظ کنند.
اگر جنگ‌ها را در بستر تاریخ دسته‌بندی کنیم، نخست به جنگ‌های سنتی می‌رسیم؛ نبردهایی همچون جنگ‌های ناپلئون یا جنگ‌های صلیبی که تکیه‌گاهشان نیروی انسانی بود. در ادامه به جنگ‌های مدرن می‌رسیم مانند جنگ جهانی دوم که در آنها سه نیروی زمینی، هوایی و دریایی با تکنولوژی‌های نوین درهم آمیختند. اما اکنون وارد دوره‌ای شده‌ایم که شاید بتوان آن را عصر جنگ‌های پساصنعتی یا پسامدرن نامید؛ جنگ‌هایی مبتنی بر هوش مصنوعی، حملات از راه دور و جاسوسی دیجیتال.
در این جنگ، نیروی زمینی به ‌معنای سنتی آن تقریباً هیچ نقشی نداشت. هدف، اشغال سرزمینی نبود بلکه ایجاد اختلال، ترس و فشار روانی از طریق ابزارهای فناورانه و ارتباطی بود. در کنار جاسوسی سنتی شاهد جاسوسی پیچیده‌ای مبتنی بر الگوریتم‌ها، شبکه‌های هوشمند و داده‌کاوی بودیم. این وجه از جنگ، نقطه تمایز آن با نبردهای گذشته است.
بازار
بُعد دیگر جنگ، عملیات روانی مبتنی بر رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی بود. رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور، انتشار گسترده اخبار جعلی (فیک‌نیوز) و روایت‌سازی هدفمند، بخشی از پازل جنگ روانی بودند. این عملیات، ارزش و تأثیری کمتر از حملات نظامی نداشت.
در این فضا، مردم و ذهنیت عمومی نقش کلیدی داشتند. تصمیم‌ها و رفتار سیاسی مردم، به‌ویژه در برابر اخبار و شایعات، مهم‌ترین سد در برابر نقشه‌های آمریکا و اسرائیل بود. چنین تأثیری از جامعه در جنگ‌های کلاسیک بی‌سابقه است. باید از خود بپرسیم: نقش رسانه‌ها در این مقاومت چه بود؟ جایگاه روایت‌سازی کجاست؟ و چه سیاست رسانه‌ای می‌تواند مقاومت ملی را تقویت کند؟
ما به سیاست رسانه‌ای نیاز داریم که بتواند همبستگی ذهنی و هویتی ایرانیان را همانند تمامیت ارضی کشور حفظ و تقویت کند. باید بپرسیم آیا آزادی رسانه‌ای در داخل می‌تواند مرجعیت رسانه‌ای را به داخل کشور بازگرداند؟ آیا سیاست‌های رسانه‌ای امروز توانسته‌اند، مردم را به روایت ملی پیوند بزنند؟
نمی‌توان انکار کرد که رسانه‌های خارجی از سر دلسوزی برای ایران فعالیت نمی‌کنند. حتی بسیاری از پژوهش‌های شرق‌شناسانه نیز ناآگاهانه یا آگاهانه در خدمت منافع قدرت‌هاست. رسانه‌هایی چون «صدای مسکو»، «بی‌بی‌سی فارسی» و دیگران بیش از آنکه دغدغه ایران داشته باشند، در پی اهداف خود هستند. متأسفانه ما نتوانسته‌ایم این واقعیت را برای جامعه خود، به‌ویژه نسل‌های جدید، تبیین کنیم.
یاد پدرم می‌افتم که در خانه همیشه «رادیو مسکو» و «بی‌بی‌سی» گوش می‌داد؛ چون به اخبار داخلی اعتماد نداشت. امروز هم همان بی‌اعتمادی، ولو به‌دلایل متفاوت، ادامه دارد. ما باید بتوانیم با نسل دهه 70 و 80 بی‌پرده صحبت کنیم و بگوییم که این رسانه‌ها نه از سر دلسوزی بلکه برای تحقیر ایران و تضعیف اعتماد اجتماعی کار می‌کنند.
در پاسخ به این پرسش که «آیا دولت برنامه‌ای برای تقویت رسانه‌ها دارد؟» باید گفت: بله اما هم‌زمان باید بپذیریم که در زمان جنگ، فضای امنیتی بر سیاست رسانه‌ای تأثیر می‌گذارد. این موضوع در همه کشورهای دنیا رخ می‌دهد. نکته کلیدی این است که سیاستی که مردم را به رسانه‌های خارجی سوق دهد، ضد امنیت ملی است. باید به رسانه‌های داخلی اعتماد کرد و فضای نقد، تحلیل و روایت را در داخل گسترش داد. شب اول حمله، رسانه ملی پربیننده‌ترین رسانه بود. باید پذیرفت که در زمان جنگ، سیاست امنیتی بر رسانه سایه می‌افکند. اما هم‌زمان باید راه‌هایی برای مشارکت بیشتر رسانه‌ها در روایت ملی جست‌وجو کرد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همراهی دولت باید این مسیر را هموارتر کند. تعبیر «جنگ 12 روزه» آن‌گونه که امروز مطرح می‌شود نه بیانگر دفاع میهنی است، نه منعکس‌کننده هویت ایرانی. همان‌طور که عنوان «وعده صادق 3» نیز نامناسب و نادرست است. ما نیاز به بازنگری در سیاست رسانه‌ای داریم. دیگر نمی‌توان با روایت‌های رسمی که بی‌ارتباط با افکار عمومی هستند به جامعه پاسخ داد. به باور من، در روز نهم یا دهم، برنامه‌ریزان این جنگ می‌خواستند، کار ایران را یک‌سره کنند. وقتی ترامپ گفت «تهران را ترک کنید» معنایش روشن بود. ماجرا به بمباران زندان اوین رسید؛ جایی که زندانی، زندان‌بان، مددکار و سرباز شهید شدند. آنها تصور می‌کردند، مردم به خیابان‌ها بریزند،اما برعکس، این اتفاق نفرت عمومی از اسرائیل را تشدید کرد. براندازی پس از جنگ هیچ ملتی را خوشبخت نکرده است.
اگر این طرح موفق می‌شد، شهرها ویران و روستاها آواره می‌شدند. میلیون‌ها ایرانی آسیب می‌دیدند. اما مهم نیست که پس از ویرانی چه بر سر ایران می‌آمد؛ تنها چیزی که برای اسرائیل اهمیت داشت این بود که ایران قوی نباشد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/734874/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اختراع نانویی که قوانین فیزیک را دور می‌زند

ماه گوزن 2025؛ درخشش ماه کامل در دوردست‌ترین نقطه مداری زمین

دغدغه شهدا اعتلای میهن اسلامی بود/ضرورت‌ ثبت سجایای اخلاقی شهدا برای اطلاع آیندگان

رقابت 12 هزار 995 دانش آموز ششم کرمانی برای ورود به پایه هفتم مدارس سمپاد

بیت کوین رکورد تازه‌ای ثبت کرد

معاون وزیر جهاد کشاورزی: قیمت روغن خوراکی تغییر نمی‌کند

والیبال در انتظار تصویب یک قانون عجیب

لیگ ملت‌ها: ژاپن رقیب آسیایی‌اش را تار و مار کرد!

شماره ده پرطرفدار تبریز بر تن ستاره سالنی باز

اختلاف چشمی و استقلال بر سر مبلغ قرارداد

فناوری تولید برق از امواج دریا

هر کدام از شهدا حقایق زیبایی در زندگی خود دارند/ آنچه در گذر زمان می‌ماند یاد و خاطره شهدای گرانقدر است

طرح مقابله با شیشه‌های دودی غیرمجاز در کرمان کلید خورد

برخورد با بدهکاران بانکی در جنوب استان کرمان در دستور کار عدلیه

شهداد رکورد زد؛ گرم‌ترین نقطه ایران با دمای 35 درجه

تداوم ناپایداری‌های جوی در استان کرمان تا شنبه

14 هزار میلیارد تومان معوقات معلمان بازنشسته پرداخت شد

هوش مصنوعی بازار کار را متحول خواهد کرد

زمان آغاز پیش‌فروش بلیت قطارهای ویژه اربعین

پدیده مربیگری لیگ فوتسال مدعی جدیدی رو کرد

لئون: این دو بازیکن شگفت‌زده‌ام کردند

باشگاه شهداب و یک تبریک جالب و خاص!

افشای پروژه‌های میلیاردی آمریکا برای رژیم صهیونی

چگونه متفکر نامدار آلمانی سیاست ترامپ را پیش‌بینی کرده بود؟

استان اصفهان با 24 هزار شهید پرچمدار ایثار در کشور است/ شهدا وحدت ملی را تقویت کردند

پیش بینی12 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی به کرمان

رشد 2 درصدی مصرف برق در بهار 1404

لیگ ملت‌ها؛ برزیل برد اما به ولاسکو نرسید!

ایران و‌ شاید ضلع سوم مثلث آسیایی در مرحله نهایی

امین اسماعیل‌نژاد: لطفا این خاطره را تکرار کن!

از بریس مقابل تاتنهام تا گلزنی در یورو؛ هایلایت کیفر مور، مهاجم ولزی لینک‌شده به استقلال

برنامه‌ریزی فدراسیون برای سقوط در رنکینگ فیفا!

آهنگ «روز واقعه» از علی زندوکیلی

هوش مصنوعی در نقش روان‌درمانگر | ابزار یا تهدید؟

کاهش شدید دید در محورهای مواصلاتی جنوب کرمان

تولید شیرخام به 12.5 میلیون تن می‌رسد

ممنوعیت بکارگیری اتباع غیرمجاز در بازار کار استان تهران

بانک مرکزی: بابک زنجانی مجوز فعالیت اقتصادی ندارد

اتفاق تلخ در کشتی ایران؛ درگیری نایب قهرمان المپیک با پدر صادق گودرزی!

برد و باخت عالمیان‌ها در تقابل مدعیان پینگ‌پنگ؛ نوروزی مغلوب نابغه شد

صیدی تنها فینالیست ایران در 5 وزن دوم کشتی فرنگی جوانان آسیا

تیم ملی بسکتبال در راه لبنان؛ یخچالی در بیروت اضافه می‌شود

اهدای اتوبوس‌های از رده خارج به المپیک لس‌آنجلس

مدافع ازبک استقلال: قبل از سفر به ایران با سه بازیکن صحبت کردم

آهنگ «فرصت بده» از روزبه بمانی

سرمقاله فرهیختگان/ ایران و سه‌راهی سرنوشت‌ساز

سرمقاله وطن امروز/ وقت تغییر پارادایم روشنفکری ایرانی

نور ماه سفید نیست! رنگ واقعی آن چیست؟

صعود سکه به کانال 79 میلیون تومانی؛ دلار در ردیف 87 هزار تومانی باقی ماند

پیاتزا دستش را برای لهستان رو نمی‌کند