کرمان رصد

آخرين مطالب

افزایش دما، کاهش غذا؛ گرمایش زمین تا سال 2100 یک وعده را از سفره بشر حذف می‌کند علمي

افزایش دما، کاهش غذا؛ گرمایش زمین تا سال 2100 یک وعده را از سفره بشر حذف می‌کند
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - زومیت / تولید جهانی غذا اکنون در اوج است، اما گرمایش زمین می‌تواند کشاورزی را به بحران بکشد؛ حتی بزرگ‌ترین مزارع نیز از کاهش برداشت در امان نخواهند بود.
در نگاه اول، آمارها نویدبخش‌اند: انسان در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری در تاریخ غذا تولید می‌کند، اما موفقیت عمدتاً در چند منطقه‌ی خاص و محدود موسوم به «سبد نان» روی داده است. کشورهایی مانند اوکراین و روسیه که بیش از یک‌سوم صادرات جهانی گندم و جو را تأمین می‌کنند، از جمله مراکز اصلی تولید هستند. با‌این‌حال، مناطق دیگر نیز دراثر تغییرات اقلیمی در مسیر تجربه‌ی کاهش شدید برداشت محصولات قرار دارند.
به‌گزارش وایرد، پژوهشی تازه نشان می‌دهد کاهش تولید غذا پیامدی جهانی دارد، چراکه تغذیه‌ی جمعیت رو‌به‌رشد زمین نه‌تنها دشوارتر، بلکه پرهزینه‌تر خواهد شد. این موضوع هم معیشت کشاورزان را تهدید می‌کند و هم سفره‌ی خانواده‌ها را کوچک‌تر می‌سازد.
بازار
با ادامه‌ی روند فعلی گرمایش زمین، تا پایان قرن جاری عملکرد شش محصول غذایی اصلی به‌طور متوسط بیش از 11 درصد کاهش خواهد یافت. برخلاف انتظار، کاهش عمدتاً در زمین‌های پربازده و پیشرفته روی می‌دهد، نه در نواحی فقیر و حاشیه‌ای. مناطقی مانند میدوست آمریکا که تاکنون از مهم‌ترین مراکز تولید ذرت و سویا در جهان بوده‌اند، به‌شدت آسیب‌پذیر خواهند شد.
شش محصول غذایی اصلی بیش از 11 درصد کاهش خواهند یافت
نمونه‌هایی از آثار تغییرات، همین حالا نیز مشاهده می‌شود: سیلاب‌ها در تاجیکستان برنج‌زارها را نابود کرده‌اند، باران‌های سنگین خیارهای اسپانیا را از بین برده‌اند و توفان‌های بهاری در آمریکا میلیون‌ها دلار خسارت به مزارع وارد ساخته‌اند. در سال‌های گذشته، موج‌های گرما باعث کاهش شدید محصولاتی مانند بلوبری، زیتون و انگور شدند.
دیدگاه کارشناسان کشاورزی، مانند اندرو هالتگرن از دانشگاه ایلینوی، بر این موضوع تأکید دارد که کشاورزی آسیب‌پذیرترین بخش اقتصاد در برابر تغییرات آب‌و‌هوایی است، بخشی که هر نوسان جوی، مستقیماً بر آن اثر می‌گذارد.
بر پایه‌ی نگرانی‌ها، تلاش‌هایی برای مقابله با چالش‌ها در جریان است. کشاورزان در حال آزمایش محصولات مقاوم‌تر، تغییر زمان کاشت، اصلاح مصرف کود و آب و ایجاد زیرساخت‌هایی مانند مخازن ذخیره‌ی آب هستند. این اقدامات نشانه‌ی تلاش برای سازگاری است، اما پرسش اساسی این‌جاست که آیا چنین اقداماتی می‌توانند با سرعت تغییرات اقلیمی همگام شوند؟
برای پاسخ به پرسش، تیمی از پژوهشگران به سرپرستی هالتگرن، داده‌های کشاورزی و اقلیمی 54 کشور را از دهه‌ی 1940 تا‌به‌امروز تحلیل کرده‌اند. تمرکز بررسی بر شش محصول اساسی یعنی ذرت، گندم، برنج، مانیوک (کاساو)، ذرت خوشه‌ای (سورگوم) و سویا بوده که در مجموع، دوسوم از انرژی غذایی انسان را تأمین می‌کنند.
یافته‌های پژوهشگران نشان می‌دهد که اقدامات سازگارانه می‌توانند بخشی از کاهش‌ها را جبران کنند، اما توان مقابله‌ی کامل با تبعات گرمایش زمین را ندارند. بر اساس برآوردها، با هر یک درجه افزایش دمای زمین، سهم هر نفر از غذای روزانه‌اش حدود 120 کالری کاهش می‌یابد. حتی با درنظر‌گرفتن اثرات مثبت احتمالی، مانند افزایش فصل رشد یا بیشتر‌شدن کربن دی‌اکسید، همچنان در سناریوی فعلی تنها یک‌سوم از کاهش‌ها جبران‌پذیر خواهد بود.
هالتگرن هشدار می‌دهد که گرم‌شدن سه درجه‌ای زمین نسبت به سال 2000، می‌تواند به کاهش 13 درصدی مصرف روزانه‌ی کالری منجر شود. این رقم معادل حذف یک وعده‌ی کامل غذایی، مانند صبحانه یا حدود 360 کالری در روز برای هر نفر است.
در پی تغییرات اقلیمی، برخی از بزرگ‌ترین مناطق کشاورزی جهان احتمالاً با بیشترین میزان کاهش عملکرد محصول روبه‌رو خواهند شد.
نقشه‌هایی که در پژوهش تهیه شده، نشان می‌دهند کدام کشورها بیشترین افزایش یا کاهش در برداشت محصولات را تجربه خواهند کرد. مناطقی مانند روسیه و کانادا با اقلیم خنک‌تر، در آینده‌ی گرم‌تر، ممکن است برداشت بیشتری داشته باشند، درحالی‌که زمین‌های حاصل‌خیز امروزی، در معرض بیشترین افت قرار دارند.
نتایج بررسی، تصور رایج مبنی‌بر اینکه کشورهای فقیر بیشترین زیان را از تغییرات اقلیمی می‌بینند، به چالش می‌کشد. تولیدکنندگان بزرگ و ثروتمند ممکن است آسیب‌ بیشتری ببینند، اما کشورهای فقیر نیز از تبعات افزایش قیمت جهانی غذا که ناشی از افت عرضه خواهد بود، متأثر خواهند شد. در همین حال، جمعیت جهان در حال افزایش است و این یعنی نیاز بیشتر به غذایی که تولیدش دشوارتر شده است.
غذای آینده ممکن است هم کمتر و هم از نظر تغذیه‌ای کم‌ارزش‌تر باشد
در میان محصولات، برنج جایگاه متفاوتی دارد. این محصول نسبت به سایر غلات انعطاف‌پذیرتر است و از دمای شبانه‌ی بالاتر سود می‌برد. همین ویژگی باعث می‌شود تولید برنج حتی در سناریوهای گرم‌تر، کاهش چشمگیری نداشته باشد. به همین دلیل، مناطقی مانند جنوب و جنوب شرقی آسیا، ممکن است کمتر از سایرین آسیب ببینند.
آثار تغییرات اقلیمی فقط محدود به کاهش کمی تولید نیست. کیفیت تغذیه نیز می‌تواند افت کند. پژوهش‌های پیشین نشان داده‌اند که افزایش کربن دی‌اکسید، میزان آهن، روی و ویتامین‌های گروه بی را در برخی محصولات، از جمله برنج، کاهش می‌دهد. بنابراین، غذای آینده ممکن است هم کمتر و هم از نظر تغذیه‌ای کم‌ارزش‌تر باشد.
سهم تولید غذا در گرمایش زمین نیز چشمگیر است. حدود یک‌سوم از کل گازهای گلخانه‌ای بشر از بخش کشاورزی سرچشمه می‌گیرد و تقریباً نیمی از این سهم، مربوط به گوشت و لبنیات است. در نتیجه، مقابله با بحران اقلیم، بدون تغییر در شیوه‌ی تولید غذا، امکان‌پذیر نخواهد بود. کشاورزی باید به یکی از جبهه‌های اصلی در مسیر مقابله با گرمایش زمین تبدیل شود.
پژوهش در نشریه نیچر منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/733625/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترانه «عاشقانه» از علیرضا قربانی

روایت «استفان والت» از میراث ترامپ در تاریخ آمریکا

سرمقاله شرق/ ملت

گیاهانی که می‌توانند هوا را آلوده کنند!

نماینده ولی فقیه در بنیاد شهید در جمع کارکنان بیمه دی: واقعه عاشورا، ایستادگی حق علیه باطل است/ جمهوری اسلامی در طرف حقانیت است و در برابر ظلم ایستاده

ارائه خدمات به خانواده شهدا رسالت سنگینی بر دوش ماست

سیزدهمین سوگواره احلی من العسل در کرمان با حضور پرشور دانش آموزان کرمانی برگزار شد

دستگاه‌های جدید دیالیز بیمارستان شفای کرمان رونمایی شدند

هشدار رشد قابل‌توجه مصرف برق طی روزهای آینده

خبر خوش برای خانوارهای دهک‌های 4 تا 7؛ منابع کالابرگ تامین شد

آمادگی کامل کشور برای تأمین کالاهای اساسی

پاک‌نژاد: صادرات نفت مانند سابق با کیفیت و کمیت قبل ادامه دارد

فرزین: از امروز حضور در بازار سرمایه تقویت می‌شود

هشدار سازمان هواپیمایی کشوری در خصوص خرید بلیت از مبادی غیرمجاز

وزیر جهاد کشاورزی: قیمت مرغ برای مصرف کننده 108 هزار تومان است

توسعه بی‌سابقه همکاری WWE و عربستان؛ سه رویداد بزرگ در سال 2026

شمشیر سامورایی تیزتر شد؛ تاکاهاشی و ایشیکاوا بازگشتند

راهکار باشگاه استقلال برای حضور ساپینتو در تمرینات

توافق نهایی پرسپولیس با وحید هاشمیان

اولین تمدیدی اردوگاه آبی؛ رامین یک سال دیگر در استقلال

سرمقاله سازندگی/ علیه حقوق‌ بشر

پنیر خوردن قبل خواب باعث دیدن کابوس می‌شود!

دیدارامام جمعه کرمان و استاندار با خانواده شهیدان

آغاز برداشت گندم از اراضی شمال استان کرمان

آغاز اعزام اردوهای جهادی تابستانی در استان کرمان

رکورد تاریخی ارزش معاملات خرد سهام شکسته شد

کدام بهتر است؟ سرمایه گذاری در بورس یا املاک و مستغلات؟

فیلترشکن‌ها دروازه‌ای به روی‌ها بدافزارها و تهدیدات سایبری

تخصیص هزار میلیارد تومان برای اسکان موقت خانواده‌های آسیب دیده از جنگ

مکاتبه اتاق اصناف ایران با فرزین درباره رفع انسداد پلتفرم‌های آنلاین فروش طلا

خبر خوش 60 همتی برای بورس؛ حمایت‌های بانکی و دولتی ادامه دارد

ادامه نزول دلار در معاملات جهانی

قیمت جدید محصولات پارس خودرو اعلام شد

تیم ملی بسکتبال زنان از مشهد به چین می‌رود

بازگشت زوج ویرانگر سامورایی‌ها به تیم ملی والیبال

استخدام تیم وکالتی برای دوومیدانی‌کاران بازداشتی

سخنگوی استقلال: مجوز حضور ساپینتو در ایران صادر شد

تعویق رقابت‌های دوومیدانی جوانان کشور

سرمقاله همشهری/ وحدت‌آفرینی در هیئت‌ها

تروریستی که تحریم‌هایش لغو شد

سرمقاله جوان/ ایران پسا بشارت فتح

سرمقاله فرهیختگان/ هنر جنگ روایت‌ها

سرمقاله وطن امروز/ کاسبان اتاق بیضی

سمت مردم، سپر ایران در برابر بحران

آیا هوش مصنوعی می‌تواند سلول مجازی بسازد؟

شناسایی سلول‌های پیر بدون نیاز به گرفتن نمونه خون

کشف مقادیر زیادی از پروتئین آلزایمر در نوزادان که برای آنها مضر نیست!

هشدار هواشناسی در کرمان؛ وزش باد، گردوخاک و بارش رگباری در راه است

تعلیق یک ماهه چک‌های برگشتی بانک سپه

از وعده بازگشایی نماد‌های استانی سهام عدالت تا چشم انتظاری برای تصمیم شورای عالی بورس