کرمان رصد

آخرين مطالب

آقارشید، فرماندهِ فرماندهان‌ مقالات

آقارشید، فرماندهِ فرماندهان‌
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمدصادق درویشی| غلامعلی رشید؛ فرمانده فکور، طراح و با صلابت سال‌های جنگ به خاک سپرده شد. آنقدر فرمانده لشکر ‌و قرارگاه زیر دستش بودند و او مرشد یا به قول قاسم سلیمانی کاشف همه آنها بود، آنقدری در همه عملیات‌‌های مهم جنگ حضور تعیین‌کننده داشت (تا آنجا که وقتی هنوز مهر فرماندهی محسن رضایی در سپاه خشک نشده بود و نخواسته بود رمز عملیات را اعلام کند، این رشید بود که با اعتماد به نفس و صلابت رمز عملیات طریق‌القدس را از پشت بیسیم به این شکل اعلام کرد: «من، رشید... رمز عملیات را اعلام می‌کنم») و آنقدری در دهه‌های پس از جنگ -در سایه- و در حسرت و دلتنگی سال‌ها و فرازهای پرافتخار دفاع ماند که تصور اینکه حالا «آقارشید» رفته و آنچه مانده: شهید رشید است، دشوار و ذهن‌سوز است... درست شبیه‌ ماجراهای این چند هفته. قریب به نیم ‌قرن، غلامعلی رشید در نقطه کانونی استراتژی و تصمیم‌گیری نظامی ایران قرار داشت و دوران پس از شهادت او به واسطه نقش برجسته و مستمری که طی دهه‌ها داشته است، می‌تواند دوران پسارشید در فهم نظامی ایران نام بگیرد. فرزند یک آهنگر ساده در بازار قدیم دزفول، در تمام این سالیان طولانی با عقل سرد و قلب گرم، با ذخیره دانایی انباشته ‌شده در کوران حوادث دفاع مقدس، با چشمی باز و نظاره‌گر و دهانی کم‌سخن و گزیده‌گو ‌و با آن ایران‌دوستی آمیخته با روح مسلمانی که امتحان خود را پس داده؛ از پایه‌های استوار شکل‌گیری خرد‌ دفاعی کشور بوده است. باری، همان‌طور که باید بپذیریم شرایط عوض شده شهادت رشید را هم باید پذیرفت. 
فرماندهان شهید و عملیات‌های جنگ هشت ‌ساله در طراحی و اجرا، هر دو با رشید پیوند خورده‌اند، نمی‌شود اینها‌ را از هم جدا کرد؛ شهادتِ رشید -که طی این‌سال‌ها به سیاست و‌ اقتصاد و … آلوده نشد- نمادی از بسته شدن پرونده فرماندهان نام‌آور و فخرآور دوران جنگ است یا شاید بشود گفت نماد عبور از گفتمان درهم‌آمیختگی فرماندهان جنگ‌ با بطن جامعه و سربرآوردن فرماندهان از اقشار مختلف کشور. عصر، عصرِ سخت‌افزار پیچیده، اطلاعات، هوش مصنوعی و ماجراهایی از این دست است. آن گفتمان به لحاظ کالبدی خاتمه پیدا کرده، برای امروز باید روح جاری در تحولات دفاع مقدس را از کلام یار غار رشید و برادر بزرگ دیگر شهیدِ عالیرتبه این ایام، حسن باقری، وام گرفت: «باید به خود جرات داد که این نوع جنگیدن به درد نمی‌خورد و لازم است که استراتژی در این جنگ عوض شود.» نقش غلامعلی رشید در دوران جنگ آنقدر برجسته و‌ پررنگ است که به سختی بتوان ردی‌ از او در جای جای تاریخ پر افتخار دفاع پیدا نکرد؛ رشید اهل نوشتن حتی در کوران روزها و شب‌های جنگ بود و خدا کند دست‌نوشته‌های او باقی و محفوظ مانده باشد.
بازار
شاید مرور برگی از آنها در عملیات سهمگین و سرنوشت‌ساز خیبر، چکیده‌ای از مجاهدت‌های بی‌امان او‌ باشد: «در دفترچه خاطراتم در تاریخ 18 اسفند 1362، نوشته‌ام: هیچ ‌وقت در طول این سی سال عمرم این‌گونه با مفاهیم دنیا و آخرت و مرگ و شهادت و ترس روبه‌رو نبوده‌ام. خداوند بالاخره من را در جزیره امتحان کرد و من خود را تا اندازه‌ای شناختم. خدایا شکرت. خدایا رحم کن. من در برابر رزمندگانی همچون حمید و مهدی [باکری] و بسیجی‌های دلیر و شجاعی که آنقدر می‌جنگند تا دشمن از روی جنازه‌شان عبور کند، خجل و شرمنده‌ام و در برابر عظمت آنها سر خم می‌کنم. روز پانزدهم به همراه باقری [محمد] سوار قایق شدیم و رفتیم به جزیره مجنون و ساعت 9 شب مستقر شدیم. روزهای شانزدهم و هفدهم و هجدهم، دشمن با حداکثر توان [یعنی آتش انواع توپخانه و بمباران هوایی یگان‌های مکانیزه و زرهی و پیاده] قصد داشت جزیره مجنون جنوبی را از ما پس بگیرد. از صبح آتش انبوه و بی‌امان و غرش توپخانه‌های دشمن شروع شد و مگر قطع می‌شود؟ خداوندا! رحم کن بر بچه‌های مظلوم ما. هواپیماها مرتب در آسمان پیدا می‌شدند و بمباران می‌کردند. عذاب‌آور بود. دشمن به ‌شدت حمله می‌کرد. کلمه شیبتنی را چندین بار زیر صفحات یادداشت‌هایم نوشته‌ام. در روز هفدهم نوشته‌ام: امان از این و آتش توپخانه، گویی که هزاران دهل‌زن بر دهل می‌کوبند. برادر مهدی باکری و احمد کاظمی مثل فرماندهان گردان در خط مقدم کنار و پای نیروهایشان ایستاده‌اند. عراقی‌ها نیز در داخل زره و نفربر و با انبوه آتش، در مقابل نیروهای بسیجی به رزم ذلت‌وار خودشان ـ که از سوی همه دنیا حمایت می‌شوند ـ ادامه می‌دهند. شگفت از این همه نابرابری! خداوندا تو را به عزتت رحم کن. تا ساعت ده روز هجدهم اسفندماه این فشار دشمن ادامه داشت. ولی بچه‌ها مردانه ایستادند. این نیروها را مهدی باکری‌ها و احمد کاظمی‌ها و مهدی زین‌الدین‌ها و همت‌ها و رستگارها فرماندهی می‌کردند. روز هجدهم وقتی آتش دشمن کم و معلوم شد که مأیوس شده است، در بی‌سیم فریاد زدم که جزایر از آن ماست...»
امروز، آقارشید به قافله شهدا پیوسته، اما همه ملت ایران به تأسی از او و همه شهدای پاکباخته این مرز و بوم ‌خطاب به دشمنان این دیار یکصدا فریاد می‌زنند: «ایران از آنِ ماست».

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/733615/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شهدای حمله تروریستی؛ نماد اخلاص و سخاوتمندی هستند

خدمت به خانواده های معزز شهدا و ایثارگران یک موهبت الهی است

دیدار استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده دانشمند هسته ای شهید دکتر باکویی در ساری

دیدار استاندار و مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده دانشمند هسته ای شهید دکتر باکویی در ساری

دیدار مشاوران ایثارگران دستگاه‌های اجرایی با معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران/ امیدآفرینی و باور به آینده در امتداد فرهنگ ایثار و شهادت است

تامین خودرو ویژه جانبازان در اولویت تخصیص ارز قرار دارد

جمهوری اسلامی ایران پرچم حق را در جهان بر افراشته است/ اگر عاشورا نبود باطل بر حق غلبه پیدا می‌کرد

بازتعریف وحدت ملی و پذیرش نقد، کلید پایداری و موفقیت آینده ایران است

کابوس ترامپ؛ جوان شیعه‌ای که در آستانه فتح نیویورک است

به رسم قدرشناسی؛ محمد کبیری از همراهان پویش همدلی کیش تقدیر کرد

تولید محتوای رسانه‌ای برای ارائه فرصت‌ها و جذب سرمایه گذاران در کرمان

بزرگداشت شهید وطن شهید عباس اسحاقی در جیرفت وبم

شور و شعور حسینی در پایتخت مقاومت

اندیشکده کارنگی مطرح کرد: نفوذ خطرناک نتانیاهو بر ترامپ

عصر ایران: آیا باید سلاح هسته ای بسازیم؟

ستاره نیویورکی دموکرات‌ها

توقف یا تاکتیک؛ آتش‌بس شکننده میان ایران و اسرائیل

قدیمی‌ترین سنگ‌های زمین با سن 4٫16 میلیارد سال در کانادا قرار دارند

چشم‌انداز 3200 مگاپیکسلی؛ 6 جرم پنهان در نخستین تصویر خیره‌کننده تلسکوپ ورا روبین

مطالعه جدید: فقط یک دوز روان‌گردان سیلوسایبین، افسردگی را تا سال‌ها تسکین می‌دهد

افزایش دما، کاهش غذا؛ گرمایش زمین تا سال 2100 یک وعده را از سفره بشر حذف می‌کند

کالاهای خوراکی در خردادماه چقدر گران شدند؟

پیش بینی بورس چهارشنبه 11 تیر 1404

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه چهارشنبه 11 تیر 1404

تعزیه خوانی در کرمان

نمرۀ قبولی به آرایش جنگی دولت

فرمانده بی‌هیاهو

حضور دولت پزشکیان یکی از دلایل اصلی شکل‌گیری انسجام درونی در کشور است

دیپلمات پیشین: بعید است حملات سنگین اسرائیل دوباره و به زودی رخ دهد

تشیع، مبنای مقاومت ایران

آقارشید، فرماندهِ فرماندهان‌

ایران سیاست «ابهام هسته‌ای» را آغاز می‌کند؟

نگران زندانیان؛ بررسی وضعیت زندان اوین

عملیات نجات بورس

آیین بزرگداشت شهدای اقتدار و امنیت در کیش برگزار شد

عدالت می‌تواند هم پای توسعه حرکت کند/ در شرایط کنونی موظفیم با جدیت مضاعف به امور مردم بپردازیم

67 درصد مدد جویان زندان در استان کرمان زیر دیپلم هستند/ توجه به آموزش و پرورش لازمه کاهش جرم، بزهکاری و آسیب های اجتماعی است

عکس/ حمله خرس به یک شهروند در جنوب کرمان

جریمه‌های تاخیر وام‌های بانک سپه بخشیده می‌شود

خبر خوش شورای عالی بورس برای سهامداران؛ بانک مرکزی وارد فرآیند حمایت از بازار سرمایه شد

چاره لیورپول برای خرید بزرگ؛ ستاره بفروش!

تقوی: به بردها مغرور نشویم

تقوی: سلام نظامی اعضای تیم ملی، خودجوش بود

ستاره ایران سیزدهمین مهاجم برتر لیگ ملت‌ها

معادلات سرگیجه‌آور؛ ایران این شکلی صعود می‌کند

بازگشت وریا غفوری به استقلال

سجاد افشاریان و احسان عبدی‌پور به تالار وحدت می‌روند

راز بقای ترامپ در سیاست آمریکا

سرمقاله سازندگی/ تقویت دیپلماسی عمومی

جایگزینی مناسب برای کودهای شیمیایی در مناطق اسیدی و کم‌فسفر