کرمان رصد

آخرين مطالب

دست‌انداز جدید وزارت راه برای متقاضیان مسکن اقتصادي

دست‌انداز جدید وزارت راه برای متقاضیان مسکن
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایرنا / درحالی‌که قانون جهش تولید مسکن شرایط صریحی برای احراز صلاحیت متقاضیان تعیین کرده، وزارت راه با ابداع اصطلاح «متقاضی مؤثر» عملاً فیلتر تازه‌ای برای حذف بخشی از واجدان شرایط ایجاد کرده است.
در جریان اجرای طرح نهضت ملی مسکن که با هدف خانه‌دار کردن اقشار کم‌درآمد جامعه، به‌ویژه دهک‌های یک تا سه طراحی و قانونی شده است، در گزارش‌های رسمی از اصطلاحی با عنوان «متقاضی مؤثر» استفاده شده است. بر اساس اعلام رسمی، تعداد این متقاضیان طی 9 ماه گذشته درحالی به حدود 850 هزار نفر رسیده است که بر اساس آخرین آمار یک‌میلیون و 564 هزار نفر متقاضی واجد شرایط وجود داشته است که این اصطلاح «متقاضی مؤثر» به معنای نادیده‌گرفتن حدودا نیمی از افرادی است که براساس قانون باید مسکن به آن‌ها تعلق گیرد. اما مسئله مهم و مورد نقد اینجاست که این اصطلاح نه در متن قانون وجود دارد، نه تعریف روشنی دارد، و نه مبنای حقوقی آن مشخص شده است. به نظر می‌رسد که این مفهوم به ابزاری برای فیلتر کردن واجدان شرایط قانونی و کاستن از مسئولیت‌های اجرایی وزارتخانه بدل شده است.
بازار


1. «متقاضی مؤثر»:
فیلتر وزارت راه بر متن صریح قانوندر قانون جهش تولید و تأمین مسکن، به روشنی شرایط واجدان شرایط برای بهره‌مندی از مسکن حمایتی بیان شده است. از جمله این شرایط می‌توان به نداشتن مالکیت مسکن، عدم استفاده از تسهیلات دولتی مسکن، داشتن سابقه سکونت در محل، و ثبت‌نام در سامانه طرح اشاره کرد. افرادی که فرم «ج» آن‌ها سبز است و شرایط اولیه ثبت‌نام را نیز دارند، طبق همین قانون، واجد شرایط هستند و می‌بایست در اولویت بهره‌مندی از پروژه‌ها قرار گیرند. اما اصطلاح «متقاضی مؤثر» به‌عنوان یک فیلتر اجرایی جدید از سوی وزارت راه و شهرسازی، در عمل بخش قابل‌توجهی از همین افراد واجد شرایط را از فرآیند تخصیص مسکن کنار گذاشته است. این اقدام نه‌تنها غیرشفاف است، بلکه نوعی دور زدن قانون محسوب می‌شود.


به بیان ساده‌تر، وزارت راه با اعمال این فیلتر اداری، عملاً «واحدهای در دسترس اندک» را میان جمع محدودتری توزیع می‌کند تا نسبت عملکرد اعلامی به ظاهر بهبود یابد، در حالی که پشت این عددسازی، بخش بزرگی از متقاضیان واقعی و واجد شرایط نادیده گرفته شده‌اند.
2. بهره‌برداری آماری از دهک‌بندی برای کاهش مسئولیت
این نخستین بار نیست که در گزارشات رسمی از شیوه‌های آماری و مفهومی برای کاستن از تعداد ذی‌نفعان واقعی استفاده می‌کند. پیش‌تر نیز این وزیر راه و شهرسازی فرزانه صادق مالواجرد درخصوص دهک‌بندی درآمدی متقاضیان مسکن اعلام کرده بود که بسیاری از افراد تأیید شده، در دهک‌های 8 تا 10 قرار دارند. درواقع، با استناد به این موضوع، وزارت راه تلاش کرد نشان دهد که بسیاری از ثبت‌نام‌کنندگان با وجود تأیید، مشمول حمایت هدف قانون (دهک‌های پایین) نیستند. این تاکتیک نه برای اصلاح ساختار دهک‌بندی یا تخصیص مجدد، بلکه برای محدود کردن دایره مسئولیت اجرایی به کار گرفته شد.این رفتار در حالی انجام می‌شود که اصل 31 قانون اساسی، ماده 2 قانون جهش تولید مسکن و اظهارات رسمی مسئولان، بر اولویت خانه‌دار کردن اقشار کم‌درآمد تأکید داشته‌اند. بنابراین حذف یا نادیده گرفتن بخشی از متقاضیان فقط به دلیل دهک‌بندی یا تعاریف غیراصولی مانند «مؤثر بودن»، نقض آشکار روح قانون و اهداف عدالت‌محور طرح است.

کرمان رصد

3. بازی با اعداد به جای ساخت واقعی
مسکن در شرایطی که وزارت راه و شهرسازی با بحران تحقق تعهدات ساخت و تحویل مسکن در طرح نهضت ملی مواجه است، استفاده از اصطلاحاتی نظیر «متقاضی مؤثر» یا برجسته‌سازی دهک‌های غیرهدف، بیشتر به ابزار عددسازی شباهت دارد تا تحلیل واقعی عملکرد. به‌جای افزایش واقعی ساخت و تحویل مسکن، وزارتخانه سعی کرده است با محدودسازی گروه مشمولان، درصد عملکرد واگذاری پروژه را نسبت به جمع کوچک‌تری بالا نشان دهد؛ راهکاری که فقط آمار را زیبا می‌کند اما مسئله مسکن دهک‌های پایین را حل نمی‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/727725/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نتایج یک طرح پژوهشی درباره تاثیر دیابت در ناباروری

برگزاری جشن ازدواج دختران شهدای مدافع حرم با حضور چهره‌های فرهنگی در قم

تجلیل ملی از 75 خانواده شهید کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد

ویدئویی که حمید عسگری را سوژه اینستاگرام کرد!

ترانه «دوستام» با صدای محسن ابراهیم زاده

ایران و مصر در تبعیدگاه سایه‌ها

روایتی وحشتناک و بهت‌آور از «6 سال اسارت زن اهوازی در خانه وحشت»

پشت پرده باج نیوزهای ورزشی

بورس زیر سایه بی‌ثباتی

چالش‌های وزیر جوان

طلایی که در کُره سنگ شد

شرایط بغرنج منطقه رویکرد مصر را تغییر داده است

اعتماد گزارش داد: کینه ناتمام 88

«کشتار گرسنگان»؛ جنایت تازه آمریکایی-اسرائیلی در غزه

روایت «ونس» از استراتژی دولت ترامپ در استفاده از نیروی نظامی

دیپلمات پیشین: به مرز بین جنگ و صلح نزدیک شده‌ایم

تخم مرغ گندیده در دل مریخ!

بازنویسی تاریخ جذام؛ بیماری ترسناک قرون وسطی پیش از ورود اروپاییان در آمریکا وجود داشت

همکاری منطقه آزاد کیش و هگتا برای رونق گردشگری

مردم سرزمین قنات‌ها دچار کمبود آب هستند

تکذیب تعرض به حریم تپه‌های باستانی کنارصندل

سگ‌گردانی در کرمان ممنوع شد

سقوط آزاد 41درصدی ورودی آب به سدهای کشور

وزیر نیرو: 7 هزار مگاوات ناترازی برق را رفع کردیم

ذخیره فقط یک میلیون مترمکعبی سه سد بزرگ کشور

فروش مکمل سوخت در پمپ بنزین‌ها ممنوع شد

ماجرای مشکوک یک آبروریزی برقی

ماجرای تجمع لنج‌داران بوشهری چه بود؟

یک سوال از سخنگوی دولت: چرا پرداخت کالابرگ به تاخیر افتاده؟

نماینده مجلس: کشاورزی در شرایط فعلی توجیه اقتصادی ندارد

رویافروشی با خودرو قسطی

قیمت دام عید قربان تعیین شد

فرآیند انتقال سهام عدالت متوفیان بعد از سال 99 به وراث چرا تاکنون عملیاتی نشده است؟

یک آرژانتینی ستاره احتمالی لیگ ملت‌ها 2025

نیوفیس برزیل در لیگ ملت‌ها مقابل ایران

لیگ ملت‌ها؛ آتش والیبال رسماً روشن شد

گزارشی از روند آماده سازی تیم بسکتبال طبیعت اسلامشهر برای حضور پرقدرت در لیگ قهرمانان آسیا

حضور اعضای تیم ملی والیبال زنان در حرم امامزاده صالح پیش از اعزام به مسابقات جام ملت‌های آسیا

فیفا قانون جدید پنالتی زدن را به داوران ابلاغ کرد

روز پرکار سیدورف در تهران؛ جلسه مشاور هلندی با جباری فردا برگزار می‌شود

سفیر سودان در ملاقات با رضا درویش

بیانیه تیم ملی فوتبال در واکنش به اظهارات یک نماینده مجلس

آغاز مذاکرات نهایی پرسپولیس - گل‌گهر

خداحافظی تلخ با اینتر؛ راه طارمی و اینزاگی جدا شد

قایدی بازی با قطر و کره شمالی را از دست داد

پدافند غیرعامل به دنبال امنیت‌آفرینی هوشمندانه است

پیام استاندار کرمان به مناسبت سالروز ارتحال امام خمینی (ره)

ترانه شاد «من فدا» با صدای علیرضا روزگار شنیدنی شد

گاردین: آیا تایوان جرقه جنگ بعدی را می‌زند؟

کاهش 20 درصدی خطر بیماری‌های قلبی با مصرف فیبر