کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ ارتباط نادرست با فرآیند ارتباطات مقالات

سرمقاله اعتماد/ ارتباط نادرست با فرآیند ارتباطات
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - اعتماد / «ارتباط نادرست با فرآیند ارتباطات» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم علی ربیعی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
به‌ نظر من، یکی از مسائل مهم در سال‌های اخیر، گمشدگی نقش میانجیگری در جامعه است. حتی نهاد دین که به عنوان میانجی‌‌ اجتماعی دارای برگیرندگی از خانواده تا نهادهای مختلف بود و ازسویی مراکز مختلف دینی با مشرب‌های مختلف و مخاطبان گوناگون نوعی فرهنگ‌‌ میانجیگری را ترویج می‌کردند، به تدریج از کارکرد ارتباطی حوزه دین کاسته شد. وقتی حوزه دین با همه عمق و گستره تاریخی خود دچار اختلال در معناسازی شده است، سایر نهادها با شدت بیشتری کارکردهای ارتباطی و اقناعی خود را از دست داده‌اند. نهادهایی که بین جامعه و حاکمیت (عمودی) و نیز بین گروه‌های اجتماعی (افقی) نوعی میانجیگری می‌کردند نیز کارکرد خود را ازدست داده‌اند، حتی در خانواده‌ها نیز شاهد از بین رفتن میانجیگری هستیم. 
امکان احیای میانجیگری از مسیر ارتباطات نوین- همان‌گونه که گسترش و تحولات عظیم فرآیند ارتباطات، کارکردهای ارتباطات سنتی در همه نهادها را متاثر ساخته است، اما با نگاهی فرصت‌یابانه، از درون فرآیند و جریان‌های ارتباطی می‌توان میانجیگری‌های نوینی را در درون نهادهای فرهنگی و اجتماعی جامعه جاری ساخت. در این میان، شبکه‌های اجتماعی و پلتفرم‌ها نیز می‌توانند نقش میانجی را ایفا کنند. در واقع، میانجی، فهم مشترک از مساله ایجاد می‌کند، کنش مشترک پدید می‌آورد و مسائل را از پایین به بالا و از بالا به پایین منتقل می‌کند. 
بازار
بحران هویت فرهنگی و کارکرد نظام ارتباطی - امروز در حوزه فرهنگ به‌ شدت با چالش‌های هویتی مواجه هستیم. پرسش اساسی این است که نظام ارتباطی چگونه می‌تواند به تقویت هویت ایرانی، ایجاد حس همبستگی و جلوگیری از «از جا کندگی» ایران کمک کند؟ ایران بدون عناصر اصلی فرهنگی‌اش، دچار تهی‌شدگی است. به باور من، ایران یعنی شفیعی کدکنی، یعنی بهزاد، محمدعلی موحد، یعنی فلاسفه بزرگ، شاعران بزرگ مانند حافظ، سعدی و مولوی؛ ایران یعنی متأخرین و جدیدترین‌ها، از‌جمله جشنواره‌های فیلم با کیفیت، موسیقی علیزاده و... اینها همه اجزای هویت ما هستند. اگر این عناصر نباشند، با پدیده‌ای به نام از جا کندگی مواجه خواهیم شد. بهره‌گیری هوشمندانه از نظام ارتباطی می‌تواند این نظام را به سنگر مقدم حفظ هویت ملی بدل کند. 
 انسجام اجتماعی در سایه ارتباطات - در شرایط امروز ایران، مساله انسجام اجتماعی، نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است. نگرانی برای انسجام اجتماعی از کوچک‌ترین نهاد یعنی خانواده تا بزرگ‌ترین نهاد یعنی جامعه و دولت را دربر می‌گیرد. وقتی می‌گویند اعتماد کاهش یافته یا سرمایه اجتماعی کم شده، بخشی از آن مربوط به کمرنگ شدن کارکردهای نظام ارتباطی نیز هست. امروز ارتباطات شفاهی هم کمرنگ شده است، حتی گفت‌وگوهای رودررو در خانه‌ها نیز کم شده است. در گذشته، خانواده‌ها دور هم می‌نشستند. نشستن‌ها شکل دایره‌ای یا چهارگوش داشت؛ حتی وقتی سفره‌ای پهن بود، جمع شدن اعضای خانواده معنا داشت. بعدها با ورود تلویزیون و نظام‌های ارتباطی جدید، این شکل نشستن به‌ صورت «یو» درآمد. اما امروز اعضای خانواده به ‌صورت نقاط پراکنده در خانه می‌نشینند. این روند، تعاملات اجتماعی و انسانی را کمرنگ و فردگرایی را تشدید کرده است. یکی از وظایف نهاد علم، مطالعه چگونگی استفاده از جامعه شبکه‌‌ای شده برای گسترش انسجام اجتماعی است. 
نقش ارتباطات در ثبات اجتماعی و امنیت ملی - چگونگی عامل ارتباطات و میزان ثبات اجتماعی رابطه معناداری با هم دارند. به عنوان مثال، جوامعی که به‌ جای گفت‌وگوهای اجتماعی در ساحت عمومی، تبادل اطلاعات به صورت «پچ‌پچ‌گونه» صورت می‌گیرد، نشانگر بی‌ثباتی اجتماعی هستند. «جامعه پچ‌پچی» جامعه‌ای است که در آن شایعات زیاد شده و گفت‌وگوها در لایه‌های پایین جامعه صورت می‌گیرد، اما در سطح رسمی مشاهده نمی‌شود. ناگهان می‌بینیم یک موضوع به ‌طور انفجاری در سطح عمومی مطرح می‌شود. نظام ارتباطات می‌تواند بزرگ‌ترین نقش را در گذار از جامعه پچ‌پچی به جامعه گفت‌وگومحور ایفا کند؛ جامعه‌ای که در آن گفت‌وگوها در سطح آشکار اجتماعی انجام شود. 
ضرورت توجه به ارتباطات در توسعه آینده - موضوع قابل تأمل دیگر، نسبت ارتباطات با توسعه آینده است. زمانی کتابی به نام «تکاپوی جهانی» را مطالعه می‌کردم که در سال 1363 در ایران نیز توسط عبدالحسین نیک‌گهر ترجمه و منتشر شد. در این کتاب پیش‌بینی شده بود صنعت خودروسازی که 
تا آن زمان بزرگ‌ترین اشتغالزای جهان بود (این صنعت حدود 40 شاخه وابسته داشت و طیف وسیعی از مشاغل را پوشش می‌داد)؛ اما نویسنده کتاب پیش‌بینی کرده بود که آینده مشاغل به سمت فناوری‌های نوین، به‌ ویژه میکروپروسسورها و کامپیوتر خواهد رفت.
امروز نیز همین روند ادامه دارد و بسیاری از مشاغل به حوزه‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات وابسته‌اند.
تحولات قدرت در جهان و نقش اطلاعات - در گذشته، قدرت در جهان معادل با سلطه نظامی و تسلط بر زمین، هوا یا دریا تلقی می‌شد، اما امروز بسیاری از صاحب‌نظران معتقدند که قدرت در آینده مبتنی بر اطلاعات و دانش خواهد بود. با رشد هوش مصنوعی و تحولات علمی، قدرت اطلاعاتی به محور اصلی تبدیل شده است.
سرمایه‌گذاری اندک در حوزه ارتباطات - متاسفانه میزان سرمایه‌گذاری ما در فناوری‌های ارتباطی بسیار اندک است. کل سرمایه‌گذاری ما حدود یک میلیارد دلار و اندازه بازار فناوری ارتباطات در کشور حدود دو میلیارد دلار است. این ارقام، سهم ناچیزی از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده‌اند.
توسعه پلتفرم‌ها؛ نیاز ضروری اقتصاد - موضوع مهم دیگر، مساله توسعه است. شواهد حامی از آن است که پلتفرم‌ها در کشور در مقیاس بزرگ رشد نمی‌کنند. هر پلتفرمی که به مرحله رشد می‌رسد باید الزاما با یک شریک دولتی همراه شود. اگر بپذیریم که سهم ما از تولید ناخالص داخلی پایین است، باید به توسعه پلتفرم‌های بزرگ بخش خصوصی اجازه بدهیم. نقش دولت باید محدود به تنظیم‌گری (رگولاتوری) و ایجاد زیرساخت‌ها باشد.
نسبت توسعه ارتباطات با عدالت - مساله مهم دیگری که باعث نگرانی است، نسبت میان گسترش ارتباطات و عدالت است. به عنوان نمونه، گسترش مدارس هوشمند هر چند یک ضرورت است، اما در عمل می‌تواند به تعمیق نابرابری منجر شود. چه کسانی از این امکانات بهره‌مند می‌شوند؟ چه کسانی نمی‌شوند؟ در روز جهانی ارتباطات در سال 2025، شعار «عدالت جنسیتی» مطرح شد. براساس آمار، 2.6 میلیارد نفر در جهان به اینترنت دسترسی ندارند و زنان، سهم بیشتری از این گروه را تشکیل می‌دهند.
عدالت دیجیتال و گروه‌های کم‌صدا - موضوع عدالت دیجیتال فراتر از مدارس و زنان است. به عنوان مثال، من سه شب در هفته با دختری که از بدو تولد روی تختی با ابعاد یک‌ونیم متر در یک متر زندگی می‌کند، وقت می‌گذرانم. او برای دیدن ساده‌ترین منظره‌ها باید با سختی جابه‌جا شود. نه می‌تواند سوار هواپیما شود، نه خودرو و نه حتی به سینما برود. ما اخیرا برایش برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا بتواند به سینما برود، اما همین هم با دشواری‌های فراوان همراه است. سهم چنین افرادی از فناوری‌های نوین، مبلمان شهری و هوش مصنوعی چقدر است؟ درحالی که ما درباره آینده ارتباطات و نقش هوش مصنوعی سخن می‌گوییم، گروه‌هایی هستند که کوچک‌ترین سهمی از این پیشرفت‌ها ندارند.
مطالعه و دغدغه‌های پژوهشی درباره امنیت و اخلاق - گسترش هوش مصنوعی می‌تواند نسبت معکوسی با امنیت فردی و انسانی داشته باشد. این فناوری به‌راحتی به نهادها، سازمان‌ها و حتی افرادی که به نوعی با داده‌ها و ابزارهای ارتباطی دسترسی دارند، می‌تواند مورد سوءاستفاده قرار گیرد.
گسترش روندهای غیراخلاقی با سوءاستفاده و شکستن حریم‌ها - امنیت فردی موضوعی بسیار مهم است که در پیوند با بحث اخلاق قرار دارد. اخلاق نیز از سویه‌های گوناگون ممکن است مورد سوءاستفاده قرار گیرد؛ از سوءاستفاده‌های علمی گرفته تا دیگر انواع آن. شکستن حریم‌های اخلاقی، موضوعی اساسی در این عرصه است که معتقدم متخصصان جامعه‌شناسی و ارتباطات اجتماعی نباید از کنار آن بی‌تفاوت عبور کنند.
سیاست فیلترینگ؛ عامل تقویت آنچه از آن می‌ترسم - گسترش فیلترینگ باعث دسترسی بیشتر کودکان و نوجوانان به محتواهایی شده که اساسا فیلترینگ به بهانه آنها صورت گرفته است و این امر موجب زیان‌های بزرگ به توسعه اشتغال و بزرگ شدن اقتصاد دیجیتال شده است.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/726695/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیدار نماینده رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران و مشاور مدیرعامل بانک دی با جانباز انقلاب اسلامی در گرگان

نام‌گذاری سوم خرداد به عنوان «روز مقاومت، ایثار و پیروزی» یک انتخاب دقیق و عمیق است

جام جهانی سابر؛ پایان کار نمایندگان ایران در بخش انفرادی

کریستنسن به تیم والیبال ورونا پیوست

ضرورت بهره‌برداری حداکثری از ظرفیت‌های قانون بودجه

نسخه پولی ChatGPT برای شهروندان امارات رایگان شد!

فناوری جدید لیزری، سرعت اینترنت را 10 برابر می‌کند

آغاز فرآیند تحویل 288 واحد مسکونی احداث شده برای خانواده‌های ایثارگران

«اگه میشد بغل میکردم صداتو» از علی لهراسبی

سرمقاله اطلاعات/ آیا اسرائیل جسارت حمله به ایران را دارد؟

برگزاری صبحگاه مشترک نیروهای مسلح با حضور استاندار و مقامات ارشد استان

دستور ویژه برای حل مشکلات رانندگان و کامیون‌داران

زیرساخت‌های ورزشی سیرجان آماده میزبانی از رقابت‌های بین‌المللی است

با استفاده از ظرفیت قوانین موجود، بخش زیادی از مشکلات عشایر قابل حل است

اقتصاد عشایری را با تصمیمات اجرایی و حمایت‌های جدی تقویت خواهیم کرد

سالن چندمنظوره مسابقاتی شهربابک کلنگ زنی شد

تکمیل زنجیره ارزش لبنیات در شهربابک

سرمقاله صبح نو/ چگونه توافق در دسترس است

اکونومیست: آیا ترامپ معامله‌گر خوبی است؟

ثروتمندترین شهرهای آمریکا در حال غرق شدن هستند

تحویل 288 واحد مسکونی احداث شده برای خانواده‌های ایثارگران

فوق‌ ستاره والیبال آمریکا در سری‌آ

حادثه پیست آزادی، سرپرست فدراسیون اتومبیل‌رانی را عوض می‌کند؟

اینچه‌ درگاهی در کمیته ملی المپیک سمت گرفت

بررسی مسائل حقوقی استان کرمان با حضور معاون حقوقی رئیس‌جمهور

سرمقاله وطن امروز/ شما بگویید، ما می‌سازیم

شمارش معکوس برای پرتاب قدرتمندترین موشک

استانداردسازی موزه‌های استان کرمان آغاز شد

غار جدیدی در شهربابک کرمان شناسایی شد

شهداد گرم‌ترین نقطه ایران شد

پایان قرارداد دستیار همیشگی یحیی با فولاد

آینده پدیده والیبال ایران مشخص شد

سرمقاله فرهیختگان/ شورای سران؛ ایده‌ای که پرورش نیافت

اجتماع بزرگ مردم سمنان در اولین سالگرد شهادت شهید جمهور آیت الله رئیسی و دیگر شهدای خدمت

نگاه شهدا باور مندی، عمل به تعالیم اسلامی و نفی لذت گرایی بود

نخستین گروه زائران کرمانی به حج تمتع اعزام شدند

ورود بازرسی به سوءمدیریت در خصوص محصولات کشاورزی در جنوب کرمان

ورود ماهانه 1800 پرونده تصادف به محاکم قضائی استان کرمان

سرمقاله ابتکار/ دیوانسالاری سی درصدی!

سرمقاله جوان/ چرا غنی‌سازی خط قرمز است؟

بیانیه نخبگان و تشکل‌های شاهد و ایثارگر به مناسبت روز سوم خرداد

تسلیت سازمان منطقه آزاد کیش به مناسبت رحلت حجت الاسلام والمسلمین عبدالرحمان یوسف پور

آخرین وضعیت مصدومیت حسن یزدانی از زبان پزشک فدراسیون

علی پاکدامن در مادرید با برد آغاز کرد

موفقیت دو داور جوان ایرانی در آزمون داوری قاره‌ای

آهنگ «شگرد» از علی زندوکیلی

سرمقاله شرق/ ترامپ و پادشاهی‌های نفتی خلیج فارس

عزم جدی آموزش و پرورش استان کرمان برای اقدامات موثر در کارگروه استانی تبیین رهنمودهای رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی)

قهرمانی ملی‌پوشان پاراکاراته در آسیا

محرومیت کشتی‌گیر آمریکایی به‌ خاطر فرار از آزمایش دوپینگ