کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ سرنوشت مذاکرات و تکرار یک پیش‌بینی مقالات

سرمقاله هم میهن/ سرنوشت مذاکرات و تکرار یک پیش‌بینی
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - هم میهن / «سرنوشت مذاکرات وتکرار یک پیش‌بینی» عنوان یادداشت روز در روزنامه هم میهن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در هفته‌های اخیر و پس از دور سوم گفت‌وگوها شاهد سخنان ضدونقیضی از سوی مسئولان آمریکایی هستیم که به قول معروف یکی به نعل می‌زنند و یکی به میخ. نمی‌دانیم این یک بازی طراحی‌شده از پیش است یا ناشی از اختلافات داخلی مقامات آمریکایی یا شیوه‌ای است برای کسب امتیاز؟
ولی تقریباً روشن است که کلیات موضع ایران از ابتدا روشن بوده و طبعاً در مذاکرات هم تکرار شده و اگر طرف آمریکایی نمی‌پسندید، از همان اول می‌توانست میز مذاکره را ترک کند.
بازار
برای فهم بهتر این نکته، اولین سرمقاله‌ای که دقیقاً 40روز پیش و همزمان با اولین دور گفت‌وگوها و پیش از اعلان نتایج نوشتیم، مرور آن و نتیجه‌ای که امروز از آن خواهیم گرفت؛ می‌تواند مفید واقع شود.
رویکرد روشن ایران/ 23 فروردین 1404
این سرمقاله در شرایطی نوشته می‌شود که تا این لحظه هیچ‌گونه خبری رسمی و غیررسمی جز ادامه مذاکرات در هفته آینده از محتوای مذاکرات ایران و آمریکا بیرون نیامده است بنابراین، آنچه در ادامه می‌آید به وضعیت و اخبار پیش از مذاکرات مربوط می‌شود. هرچند نحوه برخورد طرفین نشان می‌دهد که ارزیابی اولیه حداقل منفی نبوده است.
اولین نکته این است که اراده ایران در مقایسه با ایالات متحده برای آغاز گفت‌وگوها، روشن‌تر و منسجم‌تر است. درحالی‌که برخلاف رویکرد اعلامی قبلی، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا با ادبیاتی تند و غیردیپلماتیک و حتی به نحوی که نشان از عصبانت وی دارد، اهمیت مذاکرات را پایین آورده و آن را فقط به یک نشست مقدماتی تقلیل داده است.
در طرف ایران چنین دوگانگی درون‌ساختاری دیده نمی‌شود و اتفاقاً حمایت کامل از گروه مذاکره‌کننده و اراده رسمی برای کاهش تنش و رسیدن به توافق به‌خوبی مشهود است. بنابراین، می‌توان گفت که دودستگی در طرف آمریکایی زیاد است؛ به‌ویژه با موضع‌گیری تند وزارت امورخارجه آمریکا که از این مذاکرات حذف شده‌اند. این دوگانگی آشکار است. به همین دلیل باید نسبت به نتایج و دستاوردهای احتمالی محتاط بود.
همچنین ویتکاف مذاکره‌کننده اصلی ترامپ پیش از سفر به عمان گفت: «من فکر می‌کنم موضع ما برچیدن برنامه هسته‌ای است. به‌هرحال، این بدان معنا نیست که ما در حاشیه، راه‌های دیگری برای مصالحه بین دو کشور پیدا نخواهیم کرد… جایی که خط قرمز ما است [این است که] تسلیحاتی شدن توانایی هسته‌ای شما ممکن نیست.» 
اگر فقط بخش اول سخنان ویتکاف را مبنا قرار دهیم، روشن خواهد بود که این به معنی نقض مذاکره است و هیچ گفت‌وگویی دراین‌باره صورت نخواهد گرفت و اصولاً مذاکره منتفی است. ولی جمله دوم آقای ویتکاف راه‌حل را نشان داده است و مانعی برای رسیدن به توافق نخواهد بود.
در واقع، اگر خط قرمز ادعایی آنها ساخت بمب هسته‌ای باشد؛ در این صورت ایران هم که بارها وجود چنین اراده‌ای برای ساخت بمب را رد کرده است. ضوابط و ضمانت‌های تحقق این هدف هم در آژانس انرژی اتمی تعیین و تعریف شده است. در نتیجه اختلافی در اهداف عالی دو طرف باقی نمی‌ماند و جزئیات فنی آن قابل‌توافق است.
اگر از این دو نکته بگذریم، یابد از خوش‌بینی بیش از اندازه نسبت به نتیجه‌بخش بودن این مذاکرات پرهیز کرد. رویکرد ایران تاکنون هر ایرادی داشته باشد، اکنون بسیار روشن است. اعلان دوباره پای‌بندی خود به عدم ساخت سلاح هسته‌ای و پذیرش نظارت‌های آژانس انرژی اتمی برای راستی‌آزمایی این تعهد. طبیعی است طرف مقابل هم باید محدودیت‌های گوناگون خود را حذف کند.
مسائل دیگری هم که در گذشته وجود داشت اکنون اهمیت خود را برای طرفین ماجرا از دست داده است. همانگونه که گفته شد در برابر این رویکردِ ایران؛ نمی‌توان از رویکرد روشنی در طرف مقابل سخن گفت. آنها ازیک‌سو، درون ساختار قدرت خود اتفاق‌نظری را بازتاب نمی‌دهند و از سوی دیگر، می‌توانند توافق احتمالی را به عقب بیندازند؛ به‌ویژه آنکه مسئله اصلی سیاست خارجی ترامپ چین و جنگ تعرفه‌هاست.
حتی با فرض و پذیرش اینکه حرف اول و آخر را ترامپ خواهد زد، به دلیل پیش‌بینی‌ناپذیری رفتار او دلیلی ندارد که چنان انتظاراتی از گفت‌وگوها ایجاد کنیم که نرسیدن به آنها به منزله شکست تلقی و موجب ناامیدی شود. باید کوشید که سطح انتظارات خود را معقولانه و روی زمین تعیین کرد. چنین تصوری که حیات و ممات ایران به این مذاکرات گره خورده است و باید شاهد آغاز جدیدی از روابط بین‌الملل باشیم، با واقعیت تطابق ندارد. این مهم است که خود را برای نتیجه مذاکرات متهم ندانیم و در پایان مذاکرات با هر نتیجه‌ای که باشد وحدت خود را پیرامون منافع ملی کشور حفظ کنیم.(پایان سرمقاله)
واقعیت این که حس عمومی مردم از نحوه رفتار ایالات متحده چنان است که گویی امروز را پیش‌بینی کرده بودند. در یک نظرسنجی معتبر از مردم تهران که حدود 25روز پیش انجام شد، در پاسخ به این پرسش که موانع احتمالی به نتیجه نرسیدن مذاکرات را چه می‌دانید؟ 42درصد زیاده‌خواهی آمریکا و 41درصد مخالفت تندروهای داخلی و 36درصد هم اسرائیل را معرفی کرده بودند.(بیش از یک پاسخ می‌دادند).
ظاهراً این ارزیابی مردم از همان زمان مقرون به صحت بوده است. هرچند مردم و‌ حکومت توانستند تندروهای داخلی را سرجای خود بنشانند، ولی کاری با زیاده‌خواهی آمریکایی‌ها نمی‌توان کرد؛ مگر حمایت از مواضع رسمی اعلام‌شده در این مورد خاص. همان نظرسنجی نشان می‌دهد مخالفان توقف فعالیت هسته‌ای 6برابر موافقان آن هستند و این تفاوت بسیار زیادی است. درهرحال، امیدواریم این تنش‌های گفتاری نیز زودتر حل و توافق حاصل شود.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/726686/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیدار نماینده رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران و مشاور مدیرعامل بانک دی با جانباز انقلاب اسلامی در گرگان

نام‌گذاری سوم خرداد به عنوان «روز مقاومت، ایثار و پیروزی» یک انتخاب دقیق و عمیق است

جام جهانی سابر؛ پایان کار نمایندگان ایران در بخش انفرادی

کریستنسن به تیم والیبال ورونا پیوست

ضرورت بهره‌برداری حداکثری از ظرفیت‌های قانون بودجه

نسخه پولی ChatGPT برای شهروندان امارات رایگان شد!

فناوری جدید لیزری، سرعت اینترنت را 10 برابر می‌کند

آغاز فرآیند تحویل 288 واحد مسکونی احداث شده برای خانواده‌های ایثارگران

«اگه میشد بغل میکردم صداتو» از علی لهراسبی

سرمقاله اطلاعات/ آیا اسرائیل جسارت حمله به ایران را دارد؟

برگزاری صبحگاه مشترک نیروهای مسلح با حضور استاندار و مقامات ارشد استان

دستور ویژه برای حل مشکلات رانندگان و کامیون‌داران

زیرساخت‌های ورزشی سیرجان آماده میزبانی از رقابت‌های بین‌المللی است

با استفاده از ظرفیت قوانین موجود، بخش زیادی از مشکلات عشایر قابل حل است

اقتصاد عشایری را با تصمیمات اجرایی و حمایت‌های جدی تقویت خواهیم کرد

سالن چندمنظوره مسابقاتی شهربابک کلنگ زنی شد

تکمیل زنجیره ارزش لبنیات در شهربابک

سرمقاله صبح نو/ چگونه توافق در دسترس است

اکونومیست: آیا ترامپ معامله‌گر خوبی است؟

ثروتمندترین شهرهای آمریکا در حال غرق شدن هستند

تحویل 288 واحد مسکونی احداث شده برای خانواده‌های ایثارگران

فوق‌ ستاره والیبال آمریکا در سری‌آ

حادثه پیست آزادی، سرپرست فدراسیون اتومبیل‌رانی را عوض می‌کند؟

اینچه‌ درگاهی در کمیته ملی المپیک سمت گرفت

بررسی مسائل حقوقی استان کرمان با حضور معاون حقوقی رئیس‌جمهور

سرمقاله وطن امروز/ شما بگویید، ما می‌سازیم

شمارش معکوس برای پرتاب قدرتمندترین موشک

استانداردسازی موزه‌های استان کرمان آغاز شد

غار جدیدی در شهربابک کرمان شناسایی شد

شهداد گرم‌ترین نقطه ایران شد

پایان قرارداد دستیار همیشگی یحیی با فولاد

آینده پدیده والیبال ایران مشخص شد

سرمقاله فرهیختگان/ شورای سران؛ ایده‌ای که پرورش نیافت

اجتماع بزرگ مردم سمنان در اولین سالگرد شهادت شهید جمهور آیت الله رئیسی و دیگر شهدای خدمت

نگاه شهدا باور مندی، عمل به تعالیم اسلامی و نفی لذت گرایی بود

نخستین گروه زائران کرمانی به حج تمتع اعزام شدند

ورود بازرسی به سوءمدیریت در خصوص محصولات کشاورزی در جنوب کرمان

ورود ماهانه 1800 پرونده تصادف به محاکم قضائی استان کرمان

سرمقاله ابتکار/ دیوانسالاری سی درصدی!

سرمقاله جوان/ چرا غنی‌سازی خط قرمز است؟

بیانیه نخبگان و تشکل‌های شاهد و ایثارگر به مناسبت روز سوم خرداد

تسلیت سازمان منطقه آزاد کیش به مناسبت رحلت حجت الاسلام والمسلمین عبدالرحمان یوسف پور

آخرین وضعیت مصدومیت حسن یزدانی از زبان پزشک فدراسیون

علی پاکدامن در مادرید با برد آغاز کرد

موفقیت دو داور جوان ایرانی در آزمون داوری قاره‌ای

آهنگ «شگرد» از علی زندوکیلی

سرمقاله شرق/ ترامپ و پادشاهی‌های نفتی خلیج فارس

عزم جدی آموزش و پرورش استان کرمان برای اقدامات موثر در کارگروه استانی تبیین رهنمودهای رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی)

قهرمانی ملی‌پوشان پاراکاراته در آسیا

محرومیت کشتی‌گیر آمریکایی به‌ خاطر فرار از آزمایش دوپینگ