کرمان رصد

آخرين مطالب

کارت چینی اعراب برای چانه‌زنی با ترامپ مقالات

کارت چینی اعراب برای چانه‌زنی با ترامپ
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، هفته گذشته در دیدار با رهبران شورای همکاری خلیج فارس با واقعیتی متفاوت نسبت به سال 2017، نخستین سفر خارجی‌اش به منطقه، روبه‌رو شد؛ واقعیتی که در آن کشورهای عرب خلیج فارس روابط خود را با رقیب جهانی واشنگتن، یعنی چین، به‌طور چشمگیری گسترش داده‌اند.
بازار
در دو دهه گذشته، اعضای شورای همکاری خلیج فارس در مسیر دور شدن از یک‌جانبه‌گرایی غرب‌محور و حرکت به سوی نظمی چندقطبی، تلاش کرده‌اند تا ائتلاف‌های بین‌المللی خود را متنوع سازند. این بازتنظیم راهبردی، به‌ویژه در سال جاری، با اقدام‌های ناگهانی دولت ترامپ - از اعمال تعرفه‌های سنگین گرفته تا موضع‌گیری‌های تند درباره غزه - شدت یافته است و نشانه‌ای است از واکنش عمل‌گرایانه کشورهای منطقه به تحولات ژئوپلیتیکی و ژئواقتصادی جهان.
در چنین فضایی، دولت‌های پادشاهی عرب خلیج فارس تلاش می‌کنند استقلال راهبردی بیشتری کسب کرده و همزمان، از موضعی محتاطانه نسبت به کاهش احتمالی تعهدات امنیتی بلندمدت آمریکا برخوردار شوند. این کشورها با ایجاد شبکه‌ای متنوع از روابط، ازجمله با قدرت‌های رقیب جهانی، موفق شده‌اند امتیازهای ژئوپلیتیکی، اقتصادی و دیپلماتیک قابل‌توجهی به دست آورند. چین، به‌عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان، در محور سیاست خارجی «نگاه به شرق» کشورهای عربی خلیج فارس، نقش محوری ایفا کرده است.
با وجود سابقه هم‌سویی با غرب و تکیه بر چتر امنیتی آمریکا، کشورهای عضو GCC در سال‌های اخیر در پی ایجاد توازن میان شرق و غرب، به‌ویژه از طریق تعمیق روابط تجاری، مالی، انرژی، فناورانه و سرمایه‌گذاری با چین و دیگر قدرت‌های آسیایی برآمده‌اند. در این میان، امارات متحده عربی با پیوستن به گروه بریکس پلاس، خود را مستقل‌ترین عضو شورا از واشنگتن معرفی کرده، در‌حالی‌که قطر با میزبانی بزرگ‌ترین پایگاه نظامی آمریکا در خاورمیانه، یعنی پایگاه العدید، همچنان در مدار ژئوپلیتیکی ایالات متحده قرار دارد.
در شرایط افزایش تنش میان آمریکا و چین و ادامه جنگ تجاری، ترامپ در دیدارهای خود با رهبران عربستان، قطر و امارات و در نشست مشترک با شش کشور عضو شورا، تلاش خواهد کرد کشورهای عربی را بار دیگر به‌طور قاطع‌تری در مدار نفوذ واشنگتن نگه دارد. با‌این‌حال، انتظار نمی‌رود که او بتواند روند تقویت روابط این کشورها با چین را متوقف سازد.
چین که همچنان بزرگ‌ترین واردکننده نفت و گاز خلیج فارس است، بازار باثباتی برای صادرات فرآورده‌های هیدروکربنی این کشورها فراهم کرده و در‌عین‌حال، در حال توسعه شراکت‌هایی چندبُعدی با آنهاست؛ شراکت‌هایی که با برنامه‌های توسعه بلندمدت کشورهای شورای همکاری به‌ویژه در زمینه‌هایی همچون انرژی پاک، گردشگری، فناوری پیشرفته، مالی، بهداشت و زیرساخت هم‌راستا هستند.
هم‌افزایی میان طرح کمربند و جاده چین و چشم‌انداز 2030 عربستان سعودی، نمونه بارزی از اشتراک راهبردی دو کشور است. شرکت‌ها و کارشناسان چینی نقشی اساسی در گذار دیجیتالی و تنوع اقتصادی کشورهای خلیج فارس ایفا می‌کنند؛ گذارهایی که فراتر از نفت و گاز می‌روند و آینده اقتصادی این کشورها را بازتعریف می‌کنند.
رهبران شورای همکاری خلیج فارس، با آگاهی از اهرم‌های خود در تعامل با واشنگتن، می‌دانند که در عین تکیه بر چتر امنیتی آمریکا، این کشور نیز برای پیشبرد اهداف اقتصادی و ژئوپلیتیکی خود به همکاری آنان نیاز دارد. سرمایه‌گذاری‌های کلان عربستان، قطر و امارات در اقتصاد آمریکا می‌تواند به تحقق اولویت‌های اقتصادی داخلی ترامپ کمک کند. همچنین، این کشورها در ایفای نقش واسطه میان واشنگتن و برخی از رقبای جهانی آن مانند روسیه و ایران، کارنامه‌ای موفق از خود نشان داده‌اند؛ آن ‌هم در شرایطی که دولت ترامپ به‌دنبال توقف جنگ اوکراین و دستیابی به توافقی تازه با تهران است.
از سوی دیگر، کاخ سفید برای حل طیفی از بحران‌های حساس منطقه‌ای، از بازسازی روابط با سوریه، لبنان و غزه گرفته تا تامین امنیت دریای سرخ - که به‌تازگی صحنه توقف موقت عملیات نظامی آمریکا علیه یمنی‌ها بوده است - نیازمند همکاری کشورهای عضو شورای همکاری است.
با نگاهی طنزآمیز، باید گفت تلاش‌های دولت ترامپ برای مقابله با چین، به‌جای تضعیف، ممکن است دست کشورهای عربی را در چانه‌زنی با واشنگتن قوی‌تر کند. «کارت چین» به ابزاری موثر برای کسب امتیازهای راهبردی تبدیل شده است - از جمله برای عربستان در مسیر دستیابی به فناوری هسته‌ای و تسلیحات پیشرفته آمریکایی.
البته رهبران عرب کشورهای حوزه خلیج فارس به‌خوبی از خطوط قرمز آمریکا، به‌ویژه در حوزه دفاعی و امنیتی، آگاهند؛ حوزه‌ای که همچنان تحت سلطه واشنگتن است و چین، با تنها یک پایگاه نظامی در جیبوتی، حضور محدودی در آن دارد. اما در زمینه‌های اقتصادی، تجاری و سرمایه‌گذاری نمی‌توان انتظار داشت سفرهای کوتاه ترامپ به ریاض، دوحه و ابوظبی، بتواند شتاب موجود در روابط با چین را کاهش دهد.
به ‌نظر می‌رسد کشورهای شورای همکاری، مسیر تقویت هم‌زمان روابط با آمریکا و چین را ادامه خواهند داد. در تصویر کلان‌تر، این دوگانگی، بازتاب‌دهنده نظم ژئوپلیتیکی جدیدی است: نظمی که در آن، برخلاف کشورهای کوچکی همچون پاناما که ناچارند بین دو قدرت یکی را برگزینند، قدرت‌های میانی مانند عربستان سعودی و امارات می‌توانند از شکاف میان چین و آمریکا برای منافع ملی خود بهره‌برداری کنند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/726584/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا ترامپ دیگر حامی نتانیاهو نیست؟

بازگشت به تیم ملی بعد از شوک بزرگ پیاتزا!

اولین برد تیم هندبال نوجوانان دختر ایران در تورنمنت ازبکستان

دبیر: شهید رئیسی می‌گفت تا کشتی‌های جهانی را نبینم جایی نمی‌روم

وقتی هوش مصنوعی به‌جای شخص مدیرعامل شرکت در کنفرانس مالی شرکت می‌کند!

رییس فدراسیون تنیس: نوشاد، شب قبل از مسابقه خوب نخوابید

لیگ ملت‌ها؛ این حقایق شگفت‌انگیز را از دست ندهید

دو دیدار تدارکاتی برای بسکتبال سه نفره ایران پیش از انتخابی جام جهانی

واکنش سازمان لیگ به رقم‌های نجومی

سد بزرگ برای پرسپولیسی‌ شدن مدافع تیم قهرمان

آنچلوتی رسما از رئال مادرید جدا شد

حذف سه کاراته‌کای ایران از رقابت‌های کاراته قهرمانی آسیا

رونمایی از کتاب «روستای تاریخی باغو» با تأکید بر ضرورت صیانت از میراث بومی کیش

امام جمعه اهل سنت کیش: فرهنگ بومی باغو گنجینه‌ای زنده از هویت ایرانی است

دعوت از 18 بازیکن به اردوی تیم ملی واترپلو

سعید دقیقی رسما از خیبر جدا شد

شنونده آهنگ «دلگیر» از عرفان طهماسبی باشید

پشت پرده «وزیر خارجه واقعی ترامپ»

در انتظار کهکشانی‌ترین تیم والیبال ایران

گفت و گو با حمیدرضا صائبی، سرپرست فدراسیون ورزش دانش‌آموزی در خصوص مسابقات المپیک

شانس به طارمی در بازی قهرمانی روی آورد

لحظات هوشمندانه و جذاب در والیبال

کمالوند: از مردم آبادان به خاطر عدم صعود به لیگ برتر عذرخواهی می‌کنم

پروژه «دروازه ستارگان» به امارات می‌رسد؛ ساخت دیتاسنتر بزرگ OpenAI

رسانه آمریکایی: ترامپ بالاخره فهمید نتانیاهو متحد واشنگتن نیست

آغاز فصل نو در ورزش ناشنوایان

دوومیدانی ایران در آزمون قهرمانی آسیا

ادامه مهره‌چینی در فدراسیون اتومبیلرانی پس از فاجعه پیست آزادی

بازدید عضو هیئت رئیسه کاراته روسیه از فدراسیون ناشنوایان ایران

شاه ماهی پرسپولیس پرید

ناترازی ها نباید سیاسی شود

صندلی داغ کاخ سفید؛ قربانی بعدی کدام رهبر جهانی است؟

نبرد شرق و غرب در آسمان؛ نگاهی به درگیری‌‏های هوایی هند و پاکستان

ماه در گذشته دور احتمالاً جهنمی آتشفشانی شبیه به آیو، قمر مشتری بود

رفع موانع سرمایه‌گذاران در کیش محور نشست مدیرعامل منطقه آزاد با معاون حقوقی رئیس‌جمهور

برق، جان مرد 40 ساله را در رفسنجان گرفت

تندباد کرمان را در می‌نوردد، هشدار زرد صادر شد

فرد گرو گرفته شده از رودبارجنوب در هرمزگان آزاد شد

ترانه «زنگ بزنی» با صدای محسن ابراهیم زاده

گرسنگی و سکوت؛ درباره شرایط امروز غزه و واکنش «کمپ صلح» در اسرائیل

چه خبر از بندرعباس؟

دوم خرداد 76؛ روز امید و رویا

تحریم، دامن کیت‌های ‌آزمایشگاهی را گرفت

پایان قانون واردات ممنوع؟

اختلاف سکه‌ای؛ مخالفت دولت با طرح کاهش سقف مهریه

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «خیامی»

با پیگیری‌های مستمر، حل پرونده‌های قدیمی وارد مسیر اقدام شده است

مخاطرات و خاطرات سعدآباد

در بند توهم

سقوط آزاد بورس