کرمان رصد

آخرين مطالب

آیا می‌توان روی ماه با نور زمین کتاب خواند؟ علمي

آیا می‌توان روی ماه با نور زمین کتاب خواند؟
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - خبرآنلاین / این روزها این سؤال مطرح می‌شود که آیا می‌توان در طول شب و در زمان حضور ماه در آسمان، از نور بازتابی زمین برای کارکرد پنل‌های خورشیدی استفاده کرد؟
غزال زیاری: عکسی که از کره زمین در مدار ماه ثبت‌شده و از آن با عنوان "طلوع زمین" یاد می‌شود، یکی از مشهورترین تصاویری است که تاکنون از فضا به دست ما رسیده است.
در این میان و در شرایطی که همه به زیبایی این تصویر اذعان دارند، باید گفت که این عکس اطلاعات کمی درباره مقیاس یا روشنایی آن بخش از فضا به ما می‌دهد. اینجاست که این سؤال مطرح می‌شود که ماه برای فضانوردان مأموریت آپولو چقدر روشن به نظر می‌رسیده؟ و آیا ساکنان آینده ماه می‌توانند از نور آن بهره مفیدی ببرند؟
بازار


بحث‌های زیادی درباره درخشندگی سیارات از دید یکدیگر مطرح‌ می‌شود؛ ازجمله اینکه اگر از مریخ، کره زمین را نگاه کنیم، سیاره ما چقدر روشن به نظر می‌رسد. اما تمام این موارد در مقایسه با سلطه نوری یک سیاره بر آسمان قمر خودش کم‌نور به‌حساب می‌آیند.
فاکتورهای مهم در درخشندگی یک سیاره
درخشندگی یک سیاره یا قمر از مکانی دیگر به پنج عامل بستگی دارد: فاصله، اندازه جسم، فاصله آن از خورشید، سپیدایی (میزان بازتابش آن یا آلبدو) و اینکه چه بخشی از آن توسط خورشید روشن شده است.
فاصله ماه تا زمین، طبیعتاً برابر با فاصله زمین تا ماه است و فاصله هردوی آن‌ها از خورشید آن‌قدر مشابه است که می‌توان آن را نادیده گرفت. شعاع زمین 3.7 برابر شعاع ماه است؛ بنابراین سطح زمین 13.4 برابر بیشتر از ماه است. سپیدایی (ضریب بازتاب) ماه برابر با 0.136 و سپیدایی زمین 0.434 است، یعنی زمین 3.2 برابر بیشتر نور را بازتاب می‌دهد. البته این مقدار بسته به میزان پوشش ابر و اینکه ناظر رو به اقیانوس یا خشکی باشد، تا حدود زیادی متغیر است؛ اما به‌طور میانگین، با در نظر گرفتن تمام این عوامل، وقتی زمین به‌صورت تقریباً کامل (full Earth) از ماه دیده می‌شود، حدود 43 برابر نوری که ماه کامل به زمین می‌تاباند را به ماه بازمی‌تاباند.
نور ماه در هنگام ابر ماه (supermoon) نسبت به مواقعی که ماه دورتر است روشن‌تر به نظر می‌رسد و همین مسئله در جهت عکس نیز صادق است. اما به‌طور کلی، روشنایی حاصل از نور ماه در زمین در بازه‌ای بین 2 تا 10 لوکس قرار دارد.
روشنایی ماه از دید زمین تحت تأثیر ابرها و اعوجاج جوی قرار می‌گیرد. فضانوردان ماه البته نگرانی چندانی از بابت جو ندارند، اما دید مستقیم به زمین نیز همیشه مقدور نیست؛ چرا که شیشه کلاه ایمنی لباس فضایی بخشی از نور را مسدود می‌کند. البته میزان دقیق این مسدودسازی مشخص نیست، هرچند که انتظار می‌رود تا در آینده لباس‌های فضایی دستخوش پیشرفت‌های زیادی شوند؛ پس شاید بهتر باشد تا این عوامل را خنثی‌شده در نظر بگیریم.
موضوع دیگر، میزان کامل بودن زمین از دید ماه است. از نیم‌کره نزدیک به زمین در سطح ماه، زمین همیشه در آسمان دیده می‌شود، اما دقیقاً مثل ماه برای ما ساکنان زمین، کره زمین نیز بسته به موقعیت خورشید، برای ناظران در ماه به اشکال " alt="کرمان رصد" width="100%" />

مطالعه روی سطح ماه
فرض کنیم شما یک فضانورد هستید که دور از پایگاه قرار دارید و چراغ‌قوه‌تان از کار افتاده. ناگهان با جسمی روبه‌رو می‌شوید که نوشته‌ای روی آن وجود دارد (نگران نباشید، لزوماً یک بشقاب‌پرنده نیست و شاید یکی از لوح‌های یادبود مأموریت آپولو باشد). آیا می‌توانید این نوشته‌ها را با اتکا به نور زمین بخوانید؟
این موضوع به عواملی مثل وضوح و اندازه فونت بستگی دارد؛ اما در شرایط عادی برخی از افراد توانسته‌اند حتی با نور ماه کامل نیز چیزهایی را بخوانند که لزوماً تابلوهای بزرگ هم نبوده‌اند.
برای خواندن بیش از چند سطر از یک کتاب یا لوح، معمولاً نوری بیش از آنچه ماه فراهم می‌کند موردنیاز خواهد بود. حتی نور زمین نیز کمتر از مقداری است که اغلب افراد برای مطالعه آن را ترجیح دهند. به‌طورمعمول، برای مطالعه راحت، صدها لوکس نور توصیه می‌شود. بااین‌حال، با دید طبیعی و تمرکز کافی، احتمالاً می‌توانید پیام روی لوح را با نور زمین بخوانید، هرچند ممکن است چشمانتان کمی اذیت شود.
اما در مورد شارژ پنل‌های خورشیدی چطور؟ متأسفانه، در این رابطه خبر خوبی نداریم؛ چرا که باید زمین‌تاب را با نور خورشید و نه نور ماه، مقایسه کرد.
نور مستقیم خورشید ممکن است بیش از صدهزار لوکس باشد؛ هرچند در حالت معمول، کمی کمتر است. در یک روز ابری که بهترین پنل‌های خورشیدی فقط مقدار ناچیزی برق تولید می‌کنند، میزان نور حدود 100 لوکس است و برای این میزان نور و برای اثبات امکان‌پذیری، شاید بتوان فقط طراحی کرد که بتوانند چراغ‌های یک درخت کریسمس را با کمتر از 10 لوکس روشن کنند. اما به شکل واقع‌بینانه، اگر بخواهید یک پایگاه را در طول شب طولانی ماه باانرژی خورشیدی راه‌اندازی کنید، بهتر است باتری‌های عظیم داشته باشید یا به سراغ طراحی خطوط انتقال برق بسیار بلند بروید.
ضعف نور زمین همچنین توضیح می‌دهد که چرا بسیاری از دانشمندان نسبت به ادعاهایی که می‌گفتند همه‌گیری کووید-19 بر دمای ماه تأثیر گذاشته، بسیار مشکوک بودند.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/725191/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله همشهری/ تقویت موضع ایران با مجمع گفت‌وگوی تهران

لفاظی در صحرای عربی

سرمقاله جام جم/ امنیت و توسعه در منطقه، تجزیه ناپذیر است

بیزنس اینسایدر: جنگنده اف-35 نه نامرئی است و نه شکست‌ناپذیر

اثرات شگفت‌انگیز روان‌درمانی بر کاهش دردهای مزمن

عیادت مدیر کل بنیاد مازندران از جانباز سرافراز 70درصد حسینی در بیمارستان شفا ساری

غبار فراموشی بر مشکل ریزگردها در کرمان

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران از عمارت «حاج‌آقا علی» رفسنجان بازدید کرد

انتقاد مجلس به انفعال در صدور رای پرونده فساد مس رفسنجان/ قرارداد بازیکنان خارجی ریالی می‌شود؟

احتمال سقوط مس و بقای نساجی از زبان رئیس فدراسیون فوتبال

زارع: فساد در فوتبال فقط مربوط به مس رفسنجان نیست

ساخت 3 بوستان تا پایان امسالدر قلب تهران

بیش از 4.5 تن مواد غذایی فاسد در شهرستان زرند معدوم شد

تداوم باد و گردوخاک در استان کرمان؛ افزایش دما در روزهای آینده

اهدای کاپ قهرمانی والیبالیست‌ها به موزه آستان قدس رضوی

پروجا قهرمان جدید والیبال اروپا شد

غیبت سرحال‌ترین بازیکن دنیا در لیگ ملت‌ها

ایران و چالش‌های دوپینگ؛ وادا وارد عمل شد

گزارش سفر وزیر کشور به کرمان

سرمقاله اعتماد/ مهاجرت یا پناهندگی؟

کیهان نوشت: توسعه وارونه «تکنوکرات‌ها» در یک مراسم یادبود

بزک‌کنندگان همکاری با FATF درباره خروج از لیست سیاه تعهد می‌دهند؟!

سرمقاله کیهان/ گاوبازی ترامپ در آمریکای فرسوده

نیویورک تایمز: ناز «بی‌بی» دیگر خریدار ندارد

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «گلبازی نصرآباد»

کاروان اعزامی ویژه ایثارگران امروز راهی مکه مکرمه شد

نیمار و جدیدترین مدل موی او که تا به حال ندیده بودید! / عکس

سردار آزمون و سه تراکتوری در جمع برترین‌های لیگ قهرمانان آسیا

استقلال پردرآمدترین تیم ایرانی در آسیا شد

سرمقاله هم میهن/ ملت ماندگار

کدام پیگیری‌ها در دولت رئیسی موجب توقف خاموشی‌ها شد؟

فته بادمجان و سیب زمینی؛ سالاد عربی پرطرفدار+روش تهیه

تجربه سفر به بلندترین آبشار خاورمیانه در قلب ایران

راه اندازی سامانه جدید ثبت نام تسهیلات بافت‌های فرسوده

حسین‌خانی: مظلوم‌ترین تیم ایران بودیم

ریزش تونل 2 کارگر معدن زغال سنگ را مجروح کرد

اوکلاهما به فینال کنفرانس غرب NBA رسید

پایان رسمی پرسپولیس با گلزن سریالی دربی

تجلیل از استاندار کرمان در همایش «تجلی اخلاص»

سرمقاله سازندگی/ پاسداشت حق حیات

جراحی ایمن‌تر با استفاده از سیستم ناوبری و هوش مصنوعی محقق می‌شود

حضور شرکت بیمه دی در نمایشگاه بین المللی بورس، بانک و بیمه مشهد

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «چنانی»

مناسبت روز/ دوشنبه، 29 اردیبهشت‌ماه

دو معضل بزرگ تیم جوانان واترپلو برای مسابقات جهانی

سرمقاله دنیای اقتصاد/ عاقبت عقبگرد در تاریخ

سرمقاله خراسان/ راز شلوغی یک مزار

کرمان در مسیر ایمنی بیشتر کاهش فوتی‌های ترافیکی و احداث پارکینگ طبقات

هدف‌گذاری تولید 500 هزار دستگاه خودرو در گرو رفع چالش‌ها و سرمایه گذاری‌ها

نظارت بر کاهش مصرف برق؛ ادارات کرمان زیر ذربین بازرسی