اندیشه علامه بهابادی یزدی، سرمایهای فراملی برای تمدن اسلامی و بشریت معاصر است
فرهنگي
بزرگنمايي:
کرمان رصد - به گزارش خبرگزاری رسا، حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی و استاد تمام فلسفه در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در پیامی به «همایش بینالمللی اندیشههای منطقی ملا عبدالله بهابادی یزدی» ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این همایش، میراث علمی و منطقی این حکیم فرزانه را زمینهساز حکمرانی عقلانی و اصلاح ساختارهای اجتماعی و سیاسی در جهان معاصر دانست.
در ادامه متن پیام را می خوانید :
بسم الله الله الرحمن الرحیم
حضار گرامی اساتید معزز و پژوهشگران ارجمند
با ابلاغ سلام و تحیات خالصانه
انعقاد همایش بین المللی اندیشه های منطقی مولی عبدالله بهابادی یزدی» فرصت مغتنم و مبارک است تا میراث گران سنگ علمی و منطقی یکی از فحول اندیشمندان و استوانه های تمدن شکوهمند اسلامی علامه ملا عبد الله یزدی (رحمه الله علیه) مجدداً مورد تدقیق و بازخوانی ژرف قرار گیرد. این عالم ربانی و متفکر برجسته سده دهم هجری با مساعی عالمانه و ابداعات و ابتکاراتی که در مصنفات گرانسنگ خویش به منصه ظهور رسانده نه تنها بر عمق و غنای دانش منطق افزود. بلکه سهمی بی بدیل و تأثیری ژرف در به کارگیری و فعلیت بخشی به این دانش در ساخت های اجتماعی و سیاسی ایها نمود. آراء و نوآوریهای آن حکیم فرزانه همچنان اسودای تابناک برای حکمرانی خردمندانه و تدبیر عقلانی امور در جهان معاصر عرضه می دارد.
علامه ملاعبدالله یزدی (رضوان الله تعالی علیه به ما آموخت و مبرهن ساخت که دانش منطق صرفاً دانشی نظری و محصور در مباحث انتزاعی فلسفی نیست بلکه اداتی بنیادین برای تعالی و تربیت فکر عقلانی اتخاذ تصمیمات صائب و اصلاح و سامان دهی به روندهای اجتماعی و سیاسی است آن بزرگوار در آثار خویش به وضوح نشان داد که بسیاری از معضلات و بحران های اجتماعی ریشه در تصمیمات غیر عقلانی با استنباطات سقیم و مغالطه آلود دارند که با اتکا به موازین استدلالی قویم و برهان صحیح میتوان آنها را تدبیر و مرتفع ساخت.
این بصورت نافذ ایشان که بر تصمیم سازی مبتنی بر عقلانیت و استعانت از ابزارهای منطقی تأکید وافر داشت. دروس و عرت های زرقی برای جوامع امروزین در بر دارد به ویژه در عصر حاضر که سیلاب اطلاعات و حجم انبوه داده ها از یک سو و سیطره و علیه هیجانات بر خط مشی ها و اذهان عمومی از سوی دیگر آفات و چالشهای عدیده ای را فرا روی بشریت قرار داده است.
علامه ملا عدانه بردی با ابداعات علمی کم نظیر خویش از جمله توسعه و تنسیق طبقه بندی قضایا، تحلیل و شکافت مفاهیم نویس منطقی و بسط و تفصیل اشکال قیاس افقی نوین و گشایشی بدیع فراروی دانش منطق پدید آورد. این نوآوری ها نشانگر ژرف نگری و وقوف دقیق ایشان به مقتضیات زمانه بود چه آنکه مساعی ارزشمند وی نه تنها در جهت تعمیق و تقویت مبانی نظری منطق صورت پذیرفت بلکه در راستای تمهید مقدمات برای کاربردی سازی این دانش سترگ جهت مواجهه با معضلات بغرنج تر نیز گام های موثری برداشت.
در کنار این فتوحات علمی رویکرد عملیاتی و کاربردی علامه به مقوله حکمرانی مبلق بر حکمت نکته ای کانونی و حائز اهمیت است. ایشان بر این باور بودند که دانش منطق میتواند سنگ بنا و شالوده ای مستحکم برای تصمیم سازی های کلان مدیریی و سیاسی باشد. مشروط بر آنکه به دو رکن اساسی عدالت و حکمت التفات و اهتمام خاص مبذول گردد. در منظومه فکری آن بزرگمرد حکمرانی کامیاب و موفق تنها زمانی جامه عمل می پوشد که زمامداران و کارگزاران بر موازین عقلانی و فضائل اخلاقی اشراف کامل داشته و بتوانند تصمیماتی مبرا از تأثیرات هیجانی و عاری از هرگونه شائبه مغالطه اتخاذ نمایند.
این دیدگاه های ژرف و راهگشا امروزه بیش از هر زمان دیگری ضرورت و اهمیت مضاعفی یافته اند؛ چرا که جوامع بشری با ابتلاثات و بحران هایی نظیر سوء تدبیرها تعارض منافع و خلاء تصمیمات میدی بر عقلانیت دست به گریبانند. دانش منطق آن گونه که در تعالیم نورانی علامه بردی تجلی یافته میتواند به مثابه ابزاری کارآمد برای تنقیح و پالایش داده ها و اطلاعات اجتناب و پیشگیری از افتادن در دام مغالطات و نیز تمهید و ایجاد بسترهایی عدالت بنیان و انصاف محور در عرصه سیاست و اجتماع به کار گرفته شود.
اندیشه سترگ علامه ملاعبدالله یزدی نه تنها میرانی گرانیها برای امت اسلامی که سرمایه ای جاودان برای عالم بشریت است. و به مثابه نمونه ای متعالی و فراملی برای حکمرانی هوشمند و تدبیر عقلانی امور تلقی میگردد. النقات عمیق ایشان به پیوند وثیق میان منطق و زمامداری اسوه ای برای دولتمردان و مدیرانی است که مجدانه در پی آنند تا جوامع خویش را بر مدار عدالت حکمت و عقلانیت راهبری نمایند. در دنیایی که با شتاب فزاینده تحولات و غلبه روز افزون هیجانات مواجه است. رجوع به مکتب اصیل عقلانیت و تأمل در دیدگاه های فلسفی آن حکیم دوران ساز می تواند مفتاح فلاح و گشایش باشد.
علامه یزدی به ما چنین تعلیم داد که عامل بقا و پایداری تمدنها و رمز توفیق و کامیابی حکمرانی ها، به اتکاء صرف به ابزارهای قدرت بلکه استواری بر بنیانهای رفیع خرد اخلاق و عدالت است. این تعالیم حیات بخش امروزه بیش از هر دوره دیگری برای دولتمردان نخبگان و اندیشورانی که در سودای ساخت آتیه ای مطمن و پایدار برای بشریت هستند. سرمشقی الهام بخش و نصب العین راهگشاست.
عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی
-
يکشنبه ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۳:۴۴
-
۷ بازديد
-

-
کرمان رصد
لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/725047/