زخم سوختگی چیست؟ انواع آن کدامند؟
اجتماعي
بزرگنمايي:
کرمان رصد - به گزارش اقتصادایران، بزرزگترین بافت بدن انسان ، پوست است که از دو لایه اپیدرم و درم تشکیل می شود. پوست عملکردهای ضروری برای بقاء انسان را فراهم می کند. سوختگی یکی از آسیب هایی است که موجب از دست دادن یا تخریب بافت پوست می شود . آسیبی که به پوست وارد می شود، می تواند به دلیل تماس با منابع الکتریکی، حرارتی، شیمیایی و یا تابشی ایجاد شود.
میزان صدمات بافت پوست با طول مدت تماس پوست با منبع سوختگی و درجه حرارت یا شدت سوزاندگی عامل سوختگی ارتباط مستقیم دارد. بیماری که دچار سوختگی می شوند به بازتوانی، بازسازی و پشتیبانیهای جسمی و روحی برای سالهای متمادی نیاز دارند . آشنایی با انواع سوختگی و زخم های ناشی از سوختگی 1- سوختگی های حرارتی این نوع سوختگی ، در اثر تماس پوست با حرارت بالا به وجود می آید که رایج ترین نوع سوختگی نیز است .این سوختگی ممکن است با آب جوش، آب باتری ماشین یا هر مایع داغ دیگری ایجاد شود .برای پیشگیری از پیشرفت سوختگی حتما ، موضع آسیب دیده را با آب سرد شستشو دهید . 2- سوختگی های تابشی این سوختگی بر اثر تماس پوست با اشعه ایجاد می شود . مانند تماس پوست با قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید ، اشعه بیمارستانی و دستگاه های صنعتی که منجر به سوختگی می شود . 3- سوختگی های شیمیایی تماس مواد شیمایی بازی یا اسیدی با پوست ، موجب سوختگی می شود و البته میزان آسیب مواد بازی بیشتر از مواد اسیدی است. این نوع سوختگی می تواند در اثر تماس پوست با شوینده های خانگی یا مواد صنعتی رخ بدهد. در این سوختگی باید تمام لباس های مصدوم را از بدن خارج کرده و محل سوختگی را با آب 15 تا 30 دقیقه شستشو دهید . 4- سوختگی های الکتریکی برق گرفتگی های خفیف یا شدید نیز می توانند منجر به سوختگی شوند . مثلا برق کاری یا هر فرد دیگری که می تواند با لوازم برقی یا زدن پریز به برق یا هر علت دیگری دچار سوختگی با برق گرفتگی شود. در این موارد باید فرد برق گرفته را از نظر ایست قلبی چک کنید ، همچنین باید به علت امکان پرت شدن مهره های گردن و کمر از نظر شکستگی بررسی شوند.

هدف اصلی فرآیند مراقبت از زخم ،حفظ رطوبت موضع به منظور تسریع در التیام زخم و پیشگیری از بروز عفونت در آن است . دبریدمان زخم : برداشتن بافت اسکار در التیام زخم سوختگی های عمیق و خفیف جلدی ،بسیار ضرورت دارد. اِسکار بافت غیر زنده ای است که بعد از صدمه سوختگی روی پوست ایجاد می شود و هیچ جریان خونی ندارد.بنابراین امکان نفوذ گلبول های سفید و پادتن ها به موضع وجود ندارد.
اهداف اصلی دبریدمان :
1. برداشتن بافت آلوده به اجسام خارجی و باکتری ها که موجب حفاظت بیمار در برابر عفونت های تهاجمی می شود 2. برداشتن بافت مرده انواع دبریدمان : 1. جراحی: در این روش بافت مرده از طریق درماتوم الکتریکی یا چاقوی جراحی تا زمانی که به بافت زنده خونریزی دهنده منتهی گردد، برداشته می شود. 2. مکانیکی: استفاده از قیچی و فورسپس برای برداشتن بافت نکروزی و شل 3. آنزیمی: مصرف موضعی مواد تجزیه کننده پروتئین در بستر زخم که موجب نرم کردن بافت اسکار و حل شدن بافت می شود . پیشگیری از سندرم کمپارتمان: سندرم کمپارتمان ، عدم پاسخ طبیعی بافت پوست در مقابل تروما و جراحی و تورم آن است. نارسایی عروقی و فشار روی اعصاب به دلیل عدم درمان می تواند منجر به بروز سندرم کمپارتمان گردد.زمانی که فشار داخل بافتی در یک فضای بسته افزایش یابد، موجب سندرم کمپارتمان شود ،در نتیجه باعث اختلال در جریان خون و عملکرد بافت می شود . علائم سندرم کمپارتمان درد مهم ترین علامت سندرم کمپارتمان است. خصوصیات این درد عبارتست از : اگر درد در ساق باشد با حرکت مچ پا شدیدتر میشود. احساس درد در تمام طول اندام انتشار درد نامفهوم افزایش بیش از انتظار شدت درد عدم کاهش درد با مسکن های معمولی علائم دیگر سندرم کمپارتمان : عدم برقراری حرکات ارادی در انگشتان تاخیر در پر شدن مویرگی Capillary refill تورم و سفتی اندام رنگ پریدگی و سردی اندام فقدان نبض شریانی حرکات دردناک انگشتان اگر انگشتان را در جهتی حرکت دهیم که عضلات کمپارتمان کشیده شوند درد بیمار افزایش می یابد. احساس سوزش یا سوزن سوزن شدن در اندام و کاهش حس لمس برای کاهش فشار باید باند ها را باز کنید و عضو آسیب دیده را کمی بالاتر قرار دهید اما نباید بالاتر از سح قلب باشد . با انجام این اقدامات اگر خون رسانی و فشار داخل بافت طبیعی نشود احتمالا انجام فاشیوتومی ضرورت خواهد یافت . فیزیوتراپی بیمارانی که دچار سوختگی شده اند باید روزانه یا یک روز در میان به بخش فیزیوتراپی ویژه بیماران سوختگی ، پس از ترخیص مراجعه نمایند .

مصرف روزانه 200 گرم انواع گوشت و حبوبات مانند لوبیا، نخود ، عدس.
2. لبنیات :
شیر، ماست ، دوغ ؛ مصرف روزانه 4-3 لیوان شیر
3. میوه جات:
همه میوه ها مخصوصا موز ، انجیر و مرکبات
4. سبزیجات : سبزیجات ضد عفونی شده و تازه در رژیم غذایی افراد مبتلا به سوختگی، حساسیت خاصی بر میزان مصرف مواد پروتئینی در مرحله اول و سپس نشاسته ای در مرحله بعد می باشد بنابراین می توان این گروه مواد غذایی را تا حدودی تغییر داد. روشهای درمان سوختگی در منزل سوختگی های سطحی و درجه اول را با کمک مواد طبیعی می توان درمان و ترمیم نمود ، یا از پیشرفت آن جلوگیری کرد. اولین اقدام پس از سوختگی ، گرفتن زخم سوختگی زیر آب ولرم به مدت 15 تا 20 دقیقه می باشد. روشهای دیگر برای کاهش درد سوختگی و ترمیم آن وجود دارد که از بروز تاول و عفونت جلوگیری می کند، عبارتند از : 1- درمان سوختگی با ژل آلوئه ورا ژل آلوئه ورا برای کاهش درد استفاده می شود و خاصیت ضد التهاب دارد. کی از برگ های بزرگ را به صورت طولی برش بزنید ، سپس ژل خارج شده از آن را سرد کرده و بر روی زخم بمالید. 2- درمان سوختگی با سیب زمینی خام آب سیب زمینی رنده شده را روی زخم بریزید. این اقدام برای درمان و کاهش درد سوختگی خیلی مفید است . 3- درمان سوختگی با چای کیسه ای چای کیسه ای را چند بار در لیوان آب سرد فرو برده و سپس بر روی زخم قرار دهید. چای کیسه ای موجب تسکین درد سوختگی می شود. برای درمان آفتاب سوختگی نیز می توان همین روش را استفاده نمود . 4- درمان سوختگی با جوش شیرین از ترکیب جوش شیرین و آب خمیری تهیه کنید و بر روی زخم قرار دهید. این خمیر به بهبود و ترمیم زخم کمک می کند . می توانید این روش را چند بار تا بهبودی زخم استفاده نمایید . 5- درمان سوختگی با سرکه سرکه سفید و یا سرکه سیب برای تسکین درد سوختگی موثر هستند . سرکه را به طور مستقیم بر روی زخم بریزید و یا از یک پارچه آغشته به سرکه برای بستن زخم استفاده کنید . سرکه با دار بودن خاصیت ضدعفونی کننده ، از ایجاد عفونت جلوگیری می کند. پرهیز از این روشهای درمانی تا کنون از دیگران راجع به استفاده از روشهای درمانی مختلف برای درمان زخم سوختگی شنیده اید . لزوما هر چیزی از روشهای درمن خانگی که می شنوید را نباید به کار گیرید . مثلا از روشهای خانگی زیر ، اجتناب کنید : 1. سفیده ی تخم مرغ باید توجه داشت که تخم مرغ، آنتی میکروبیال نیست و حتی می تواند نوعی از میکرو ارگانسیم ها را وارد بدن کند . همچنین تخم مرغ ممکن است واکنش آلرژیک ایجاد کند. 2. کره به هنگام سوختگی از قرار دادن کره بر روی سوختگی اجتناب کنید . هیچ شواهدی وجود ندارد که از اثربخشی کره به عنوان یک درمان سوختگی حمایت کند.همچنین ممکن است کره باعث بدتر شدن زخم شود ، چرا که گرما را در خود نگه می دارد و ممکن است دارای باکتری های مضری باشد که پوست سوخته را آلوده می کنند. 3. یخ یخ و آب بسیار سرد باعث تحریک بیشتر سوختگی می شوند . به علاوه استفاده ی نادرست از یخ می تواند باعث سوختگی سرد ،سوختگی ناشی از تماس پوست با یخ نیز شود. 4. خمیردندان هرگز از خمیر دندان برای کاهش درد و درمان سوختگی استفاده نکنید .خمیر دندان با تحریک سوختگی ، محیط مناسب تری برای عفونت ایجاد می کند. 5. روغن ها روغن نارگیل برخلاف تصور برخی از مردم برای هر موردی مناسب نیست . بنابراین نباید بر روی زخم سوختگی نیز مالیده شود . روغن هایی مانند روغن نارگیل، روغن زیتون ، روغن اسطوخدوس و روغن های پخت وپز، گرما را در خود نگه می دارند و حتی می توانند باعث پیشرفت سوختگی شوند .

پیشگیری از انواع سوختگی ها همیشه پیشگیری بهتر از درمان است . برای مقابله با سوختگی ها در اولین قدم باید از وقوع آنها جلوگیری کنید. برخی از مشاغل، احتمال سوختگی را افزایش می دهند اما بیشتر موارد سوختگی در منزل اتفاق می افتن. نوزادان و بچه های کوچک، بیشتر از بقیه در برابر سوختگی ها آسیب پذیر هستند. اقدامات پیشگیرانه در منزل عبارت اند از: تست دستگاه های تشخیص دود در هر ماه دور نگه داشتن فرزندان از محیط آشپزخانه، هنگام آشپزی چرخاندن دسته های قابلمه به سمت پشت اجاق دور کردن کبریت و فندک و قرار دادن آنها در یک جای امن و دور از دسترس کودکان تنظیم درجه ی حرارت آب گرم کن در زیر 48 درجه ی سانتیگراد قرار دادن کپسول اطفای حریق در داخل یا نزدیک آشپزخانه تعویض دستگاه های تشخیص دود در هر ده سال یک بار اندازه گیری دمای آب درون وان قبل از استحمام تمیز کردن دریچه های کُرک و پرز خشک کن به طور منظم تمیز چک کردن سیم ها و کابل های وسایل برقی ، تعویض سیم های لخت نصب روکش محافظ روی پریزهای برق دور از دسترس قرار دادن مواد شیمیایی و پوشیدن دستکش هنگام استفاده از آنها استفاده روزانه از ضدآفتاب و نماندن در معرض نور مستقیم خورشید اطمینان از خاموش بودن نمام وسایل استعمال تنباکو (مانند سیگار، پیپ و…) داشتن نقشه فرار از منزل برای مواقع ضروری و تمرین فرار از از منزل در زمان آتش سوزی با اعضای خانواده در صورت وقوع آتش سوزی، حتما به صورت سینه خیز در زیر دود حرکت کنید. چرا که تنفس گاز و هوای آلوده، احتمال بیهوش شدن و گیر افتادن در آتش را افزایش می دهد .
-
چهارشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۲۸:۲۲
-
۱۵ بازديد
-

-
کرمان رصد
لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/722077/