کرمان رصد

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ تعریض، کاش مرمت بود مقالات

سرمقاله شرق/ تعریض، کاش مرمت بود
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق / «تعریض، کاش مرمت بود» عنوان یادداشت روز در روزنامه شرق به قلم حمزه نوذری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
سازمان‌ها و بوروکراسی اگر عقلانی باشند، یک سازو‌کار مناسب برای انجام امور هستند. ماکس وبر، جامعه‌شناس معروف آلمانی، تصور می‌کرد که بوروکراسی عقلانی کارآمدترین وسیله و در‌عین‌حال نماد جامعه‌ای است مبتنی بر عقلانیت حقوقی و قانونی که جایگزین اقتدار سنتی و کاریزما شده است. وبر بر این باور است که جامعه مدرن چه از نوع سرمایه‌داری و چه از نوع سوسیالیستی از بوروکراسی گریزی ندارد.
سازمان‌های اداری عقلانی هرچند ابزار مهمی برای رتق‌و‌فتق امور هستند، اما ممکن است تبدیل به قفس آهنینی شوند که انسان معنا و آزادی را از دست می‌دهد. بحث ما در اینجا این است که چگونه سازمان‌های اداری می‌توانند جامعه را به مسیر نادرستی بکشانند و سنت‌ها، خاطرات را نابود کنند. در ایام نوروز فرصتی بود که چند شهرستان از‌جمله شهر پدری را از نزدیک ببینم. مهم‌ترین فعالیت شهرداری‌ها در این شهرستان‌ها، تعریض خیابان و از بین بردن بناهای قدیمی بود. بناهایی که از گذشته نماد تاریخ و زندگی اجتماعی و سبک زندگی گذشتگان بوده است، یک‌به‌یک تخریب می‌شوند، به گونه‌ای که در برخی شهرها دیگر اثری از این میراث ملموس باقی نمانده است.
بازار
از نظر برخی سازمان‌های اداری، این بناهای قدیمی به‌مثابه موانع پیشرفت تلقی می‌شوند که هرچه زودتر باید از شر آنها خلاص شد؛ بدون اینکه تأمل شود آیا در این بناها و معماری چیزی برای آموختن وجود دارد. دیگر از درهای چوبی خبری نیست. با از بین بردن ساختمان‌های قدیمی به بهانه ایجاد فضا برای تردد ماشین، کودکان و نوجوانان از دیدن و تجربه نزدیک با نحوه زیست گذشتگان محروم مانده‌اند. دیگر کوچه جای آنها نیست، بلکه جای ماشین‌ها است. سازمان‌هایی مانند شهرداری و مسکن و شهرسازی، ساختمان‌های قدیمی را به‌مثابه ویرانه‌ای که محل زندگی حیوانات موذی هستند، تلقی می‌کنند که هرچه زودتر باید با سیمان و آجر جایگزین شوند. هر روز شاهد بودم که چگونه سبک زندگی گذشتگان دود می‌شود و به هوا می‌رود. شهرداری برای تخریب بافت قدیمی، آجر و سیمان تشویقی می‌دهد.
هیچ سازمانی به این فکر نمی‌کند که برخی از ساختمان‌های قدیمی را حفظ و آن را نوسازی کند یا حداقل مردم را تشویق کند که بناها را با حفظ کلیت آن بازسازی کنند. این سازمان‌ها اصرار دارند که در قدیمی‌ترین بافت شهر هم خیابان وسیع و عریض احداث شود. مدیری موفق‌تر شناخته می‌شود که با سرعت بیشتری دست به تعریض معابر (بخوانید تخریب سنت تاریخی) بزند. در بسیاری از شهرستان‌ها دیگر از معماری گذشته چیزی باقی نمانده است. فضا در خیابان و آجر و سیمان خلاصه شده است. همه چیز یکدست و یک شکل. مسئله این نیست که این سازمان‌ها معماری و سبک زندگی ملموس تاریخی را تباه می‌کنند، بلکه خاطرات را از بین می‌برند. دیگر نمی‌توان در کوچه قدم زد و بازی کرد، بلکه کوچه جایی است که باید مراقب ماشین‌ها بود. اصرار در برخی کشورهای پیشرفته بر حفظ معماری و بازسازی بناها با حفظ کلیت آن را مقایسه کنیم با اصرار ما برای از بین بردن این معماری و سنت ملموس و جایگزین‌کردن آن با ساختمان‌های بدون هویت، یکدست و یک‌شکل و گاهی ناسازگار با جغرافیا.
در میان مدیران و کارشناسان سازمان‌های اداری، مفهوم تعریض بسیار کاربرد دارد و برجسته است، اما خبری از مفهوم مرمت و بازسازی نیست. گویی مرمت فقط برای آثار ملی است و لا‌غیر. نکته عجیب دیگر اینکه ادارات مسکن و شهرسازی و شهرداری به مردم روستاهایی که جدیدا شهر شده‌اند، زمین‌های 200 تا 250‌متری برای ساخت می‌دهند که با بنای 130 تا 150‌متری کمتر از صد متر برای حیاط باقی می‌ماند. مردم نیز این زمین‌ها را می‌گیرند و می‌سازند و خانه‌های قدیمی‌تر را که گاهی بیش از 500 متر حیاط دارد، تبدیل به خانه‌باغ کرده‌اند.
حتی در شهرستان‌های کوچک نیز مفهوم خانه‌باغ جا افتاده است. با این کار انشعاب و کنتور برق، آب و گاز دو برابر می‌شود؛ یکی برای خانه‌باغ و یکی برای خانه‌های ویلایی کوچک. آیا این‌گونه می‌توان ناترازی انرژی و آب را کاهش داد؟ در یکی از شهرستان‌های جنوب کشور نخلستانی دیدم که سیستم آبیاری قطره‌ای وجود داشت، بدون اینکه از آن استفاده شود. سبب را پرسیدم، گفتند اکثر نخلستان‌ها چنین شده است.
اصرار جهاد کشاورزی بر اینکه حتما نخل را باید با آبیاری قطره‌ای آب داد، باعث هدر‌رفتن پول بیت‌المال شده است. با هزینه دولت و نخل‌داران آبیاری قطره‌ای راه‌اندازی شد، اما این مدل آبیاری باعث خشک‌شدن نخل‌ها شده بود، نخل‌داران هم آبیاری قطره‌ای را کنار گذاشته ‌ و دوباره به آبیاری غرقابی بازگشته بودند. آنها می‌گفتند نخل چندان به آب نیاز ندارد، ولی هر‌‌از‌گاهی که نیاز به آب دارد، باید غرقابی باشد. چنین عملکردی را جز بوروکراسی غیر‌عقلانی و تباه‌کننده نام دیگر نشاید.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/721280/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موزیک ویدئوی مهدی جهانی به نام «دلم»

توافق ساده است

اگر امروز توافق کنیم بهتر از فرداست

فشار تندروها بر مذاکرات از تهران تا واشنگتن

زاکانی بر لبه تیغ

آغاز رسمی نقشه‌برداری 3بُعدی تلسکوپ فضایی جدید ناسا از آسمان

آغاز ویژه برنامه مثبت ایران از کرمان/ روایت پیشرفت ها و فرصت های سرمایه گذاری

طرح پایش آنلاین منطقه حفاظت شده سعدی کرمان تکمیل شد

حمله سگ ولگرد دختر 6 ساله را راهی بیمارستان کرد + جزئیات

آغاز ویژه برنامه مثبت ایران از کرمان؛ روایت پیشرفت‌ها و فرصت‌ها

اعتلای روح، روان و پیشرفت جامعه، در سایه همت معلمان ممکن می‌شود

اعلام اسامی محرومان هفته بیست‌ونهم لیگ برتر فوتبال

قطعی شدن غیبت کامران قاسمپور در جام تختی

تکمیل زنجیره ارزش‌افزوده پسته و معدن، راهکار توسعه اقتصادی رفسنجان است

پیگیری‌های استان برای تکمیل زنجیره تولید آرد در رفسنجان

افتتاح شرکت خودروسازی منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان در آینده نزدیک

لزوم صرفه‌جوی در مصرف آب و گذر از تابستان

موزیک ویدئوی دلنشین «با من بمان» با صدای گرم محمد اصفهانی

آهنگ شنیدنی «باهار شیراز» با صدای علی زند وکیلی

اثر شلیک بر مذاکرات

یک موشک و دو نشان

خط قرمز حریم خصوصی با پیامک رد شد

شهید رئیسی معتقد بود مردم باید در حوزه اندیشه و اجرا حضور داشته باشند

پرتاب ماهواره‌های «استارلینک» در روز جنگ ستارگان

«شنژو-20» نمونه‌های آزمایشی را به ایستگاه فضایی چین رساند

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده شهید والامقام عسکر کبودی

انتشار عکس معلمی که توسط پدر یک دانش‌آموز مورد ضرب و شتم قرار گرفت | معلم درخواست برخورد با پدر خاطی را کرد + جزئیات

جذب 95میلیارد تومان برای نوسازی بافت قدیمی بیمارستان تأمین اجتماعی سقز

سواد رسانه‌ای، سواد امنیت و پدافند سایبری در پدافند غیرعامل حیاتی است

قلعه گنج میزبان مسابقه انتخابی تیم ملی شتردوانی

پیگیری جدی برای تأمین سوخت صنایع و ساخت مدارس در بافت‌های فرسوده قم

صنایع‌دستی یکی از شاخص‌ترین بخش‌های کرمان در کشور است

راه اندازی سامانه «رضایت سنجی» پس از زایمان

تاخیر در برگزاری دیدار فینال لیگ برتر بسکتبال بدلیل ازدحام جمعیت

تیزر ترانه «نوازش» ناصر زینعلی را تماشا کنید

اجرای قدیمی قطعه «آیریلیق» توسط مهدی یغمایی و مرحوم ناصر چشم آذر

رفع ناترازی با هوشمندسازی؛ هوش مصنوعی چگونه مصرف برق را کم می‌کند

مسیر سقوط از تبریز می‌گذرد؛ مس رفسنجان یک امتیاز تا بقا

قلعه‌گنج میزبان جام ملی شتردوانی بود

سامانه «رضایت سنجی» پس از زایمان رونمایی شد

ضد تهوع و استفراغ؛ مزایای بی شمار سبزی ریحان

صعود علی پاکدامن در رده‌بندی فدراسیون جهانی

فرستاپن: ردبول در سطح مک‌لارن نیست

تیزر آهنگ جدید «پایم باش» از معین زِد

اجرای ترانه «کجایی» از احسان خواجه امیری همراه با پیانونوازی

«خسته‌دل» در جست‌وجوی دارالشفاء خراسان

سرمقاله اطلاعات/ استقامت و مداومت

تولید پتوی آنتی‌باکتریال با فناوری نانو برای خطوط هوایی کشور

گل‌محمدی ستاره گل‌گهر را می‌خواهد

جک J4 پرفروش‌ترین سدان اقتصادی بازار / تیراژ بالا و خدمات سراسری کرمان موتور