کرمان رصد

آخرين مطالب

رنگدانه پوست بادمجان، حسگر طبیعی فساد گوشت! علمي

رنگدانه پوست بادمجان، حسگر طبیعی فساد گوشت!
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا / در سال‌های اخیر، یکی از دغدغه‌های بزرگ در حوزه ایمنی مواد غذایی، آلودگی ناشی از فساد آن‌ها بوده است. بسیاری از مردم، تا وقتی که بسته‌بندی مواد غذایی را باز نکنند، نمی‌توانند متوجه وضعیت آن شوند. رنگ، بو یا بافت گوشت، معمولاً تنها زمانی قابل تشخیص است که محصول از حالت بسته خارج شده باشد. همین موضوع باعث شده که پژوهشگران در کشورهای مختلف به دنبال راه‌هایی باشند تا بتوانند وضعیت غذا را حتی زمانی که هنوز بسته‌بندی آن باز نشده، ارزیابی کنند. این موضوع نه‌تنها از هدررفت غذا جلوگیری می‌کند، بلکه ایمنی مصرف‌کننده را هم افزایش می‌دهد. در همین راستا، علی قاسمی چهاردهی، محقق صنایع سلولزی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، به همراه دو پژوهشگر دیگر از همین دانشگاه و با همکاری دانشگاه شهید بهشتی، مطالعه‌ای را انجام داده‌اند.
این پژوهش با هدف ساخت ابزاری ساده و طبیعی برای تشخیص فساد گوشت در بسته‌بندی انجام شد. محققان در این پژوهش از ترکیب نانوسلولز (ماده‌ای گرفته‌شده از گیاهان) و رنگدانه‌ای طبیعی در پوست بادمجان استفاده کردند تا فیلمی بسازند که با تغییر رنگ، به مصرف‌کننده درباره فساد گوشت هشدار می‌دهد.
در مرحله اول، آن‌ها پوست بادمجان را به‌عنوان ماده خام انتخاب کردند و آن را تحت دو روش مختلف عصاره‌گیری قرار دادند: یکی با استفاده از اسید فرمیک و یکی بدون آن. پس از بررسی میزان رنگدانه استخراج‌شده (آنتوسیانین)، روش اول بهتر عمل کرد. این رنگدانه که نسبت به اسیدی یا قلیایی بودن محیط حساس است، در غشایی از نانوسلولز تثبیت شد. این غشا به‌صورت یک فیلم نازک تولید شد و در داخل بسته‌بندی گوشت قرار گرفت. سپس بسته‌ها در دو حالت نگهداری شدند: برخی در یخچال و برخی در دمای محیط، تا بررسی شود که آیا فیلم تغییر رنگ می‌دهد یا نه.
نتایج نشان دادند که فیلم نانوسلولزی ساخته‌شده، در اثر فساد گوشت به‌وضوح تغییر رنگ داد. این تغییر رنگ از قرمز به زرد مایل به سبز بود، که با چشم غیرمسلح هم کاملاً قابل تشخیص بود. همچنین مشخص شد که استفاده از اسید فرمیک در فرآیند استخراج رنگدانه، باعث افزایش مقدار آن می‌شود، که به حساس‌تر شدن فیلم کمک می‌کند.
در بررسی‌های دقیق‌تر، پژوهشگران دریافتند که ساختار فیلم پس از ترکیب با رنگدانه و پلیمرهای خاص، به‌لحاظ ساختاری پایدارتر شده و خواص فیزیکی مناسبی پیدا کرده است. آزمون‌هایی که روی این فیلم‌ها انجام شد، نشان دادند که درجه شفافیت، استحکام و میزان واکنش‌پذیری آن‌ها در برابر تغییر pH بهبود یافته و در تماس با گوشت فاسد، فیلم‌ها تغییر رنگ بسیار قابل توجهی داشتند.
در این خصوص، یکی از نکات قابل توجه آن بود که تغییر رنگ فیلم‌ها به‌قدری واضح بود که حتی افرادی که تخصصی در این زمینه ندارند، می‌توانستند به راحتی با نگاه کردن به آن، وضعیت گوشت را تشخیص دهند. همچنین بررسی‌های نوری و شیمیایی فیلم‌ها نشان داد که پیوندهای جدیدی بین اجزای مختلف آن‌ها شکل گرفته که به پایداری بیشتر کمک می‌کند.
تحقیق فوق از این نظر اهمیت دارد که هم از یک ماده طبیعی و قابل تجزیه استفاده شده و هم کاربردی بسیار ملموس و روزمره دارد. ضمن اینکه از پوست بادمجان، که معمولاً به عنوان زباله دور ریخته می‌شود، به شکلی نوآورانه استفاده شده است. این فیلم می‌تواند در بسته‌بندی انواع گوشت مانند مرغ، گوشت قرمز و ماهی به‌کار رود و به مصرف‌کننده نشان دهد که آیا محصول هنوز قابل مصرف است یا نه.
نتایج این پژوهش علمی، در فصلنامه «تحقیقات علوم چوب و کاغذ ایران» منتشر شده‌اند که زیر نظر موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور فعالیت می‌کند. این نشریه به انتشار تحقیقات علمی در حوزه‌های کاربردی چوب، کاغذ و فناوری‌های نوین مرتبط با آن‌ها می‌پردازد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/720471/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افشای پروژه‌های میلیاردی آمریکا برای رژیم صهیونی

چگونه متفکر نامدار آلمانی سیاست ترامپ را پیش‌بینی کرده بود؟

استان اصفهان با 24 هزار شهید پرچمدار ایثار در کشور است/ شهدا وحدت ملی را تقویت کردند

پیش بینی12 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی به کرمان

رشد 2 درصدی مصرف برق در بهار 1404

لیگ ملت‌ها؛ برزیل برد اما به ولاسکو نرسید!

ایران و‌ شاید ضلع سوم مثلث آسیایی در مرحله نهایی

امین اسماعیل‌نژاد: لطفا این خاطره را تکرار کن!

از بریس مقابل تاتنهام تا گلزنی در یورو؛ هایلایت کیفر مور، مهاجم ولزی لینک‌شده به استقلال

برنامه‌ریزی فدراسیون برای سقوط در رنکینگ فیفا!

آهنگ «روز واقعه» از علی زندوکیلی

هوش مصنوعی در نقش روان‌درمانگر | ابزار یا تهدید؟

کاهش شدید دید در محورهای مواصلاتی جنوب کرمان

تولید شیرخام به 12.5 میلیون تن می‌رسد

ممنوعیت بکارگیری اتباع غیرمجاز در بازار کار استان تهران

بانک مرکزی: بابک زنجانی مجوز فعالیت اقتصادی ندارد

اتفاق تلخ در کشتی ایران؛ درگیری نایب قهرمان المپیک با پدر صادق گودرزی!

برد و باخت عالمیان‌ها در تقابل مدعیان پینگ‌پنگ؛ نوروزی مغلوب نابغه شد

صیدی تنها فینالیست ایران در 5 وزن دوم کشتی فرنگی جوانان آسیا

تیم ملی بسکتبال در راه لبنان؛ یخچالی در بیروت اضافه می‌شود

اهدای اتوبوس‌های از رده خارج به المپیک لس‌آنجلس

مدافع ازبک استقلال: قبل از سفر به ایران با سه بازیکن صحبت کردم

آهنگ «فرصت بده» از روزبه بمانی

سرمقاله فرهیختگان/ ایران و سه‌راهی سرنوشت‌ساز

سرمقاله وطن امروز/ وقت تغییر پارادایم روشنفکری ایرانی

نور ماه سفید نیست! رنگ واقعی آن چیست؟

صعود سکه به کانال 79 میلیون تومانی؛ دلار در ردیف 87 هزار تومانی باقی ماند

پیاتزا دستش را برای لهستان رو نمی‌کند

عطایی ستاره لیگ والیبال را جذب کرد

شاید این طلسم به دست پیاتزا شکسته شود

لیگ ملت‌ها؛ چیزی به یک سورپرایز نمانده بود

قرارداد نجومی دیوین بوکر با تیم بسکتبال فینیکس

لیگ ملت‌ها؛ برد بزرگ و میلی‌متری نماینده آسیا

تمرکز کامل جوکوویچ روی شکست سینر

سقوط دو پله‌ای ایران در رده‌بندی جدید فیفا

سرمقاله جوان/ رمزگشایی از یک حضور راهبردی

فناوری جدید الهام ‌گرفته از لکه قهوه، جان انسان‌ها را نجات می‌دهد

وضع خطرناک آلودگی هوا در برخی مناطق جنوب وشرق کرمان

افتتاح بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور

شماره ده سپاهان، از بوسنی

ممنوعیت حق حضورکارکنان ورزش و جوانان در هیئت‌های ورزشی

سرمقاله همشهری/ اخباری از حماس که نباید فراموش کنیم

هدیه به طالبان

سرمقاله شرق/ ساماندهی نوین

چگونه ماه باعث شکل‌گیری حیات در زمین شد؟

پیگیری آسفالت نامناسب برخی معابر کرمان

زمان پیش‌فروش بلیت پروازهای اربعین اعلام شد

مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی مجدد تمدید می‌شود

شوک فوق‌ستاره والیبال به تیم اول جهان

مقصد جدید ستاره سابق تیم ملی؛ همچنان ایتالیا

ویکی پدیاجستجو