کرمان رصد

آخرين مطالب

«کار و اندیشه» و تجربه‌ای که در تاریخ ماند؛ قصه یک خانواده خواننده! فرهنگي

«کار و اندیشه» و تجربه‌ای که در تاریخ ماند؛ قصه یک خانواده خواننده!
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - دریافت 1 MB
کارکرد تیتراژ چیزی شبیه به جلد کتاب است که طراحش تلاش می‌کند با انتخاب عناصر، فرم‌ها و چینش‌ها با کمک گرافیک و موسیقی مخاطب یک اثر را در جریان موضوع قرار دهد. شرایطی که گاهی بسیار نکته‌سنج، اندیشمندانه و حساب‌شده پیش روی مخاطبان قرار می‌گیرد و گاهی هم به قدری سردستانه و از روی ادای یک تکلیف اجباری ساخته می‌شود که بیننده را از اساس از یک اثر تصویری دور می‌کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
آنچه بهانه‌ای شد تا بار دیگر رجعتی به کلیدواژه «تیتراژ» داشته باشیم، مروری بر ماندگارترین و خاطره‌سازترین موسیقی‌های مربوط به برخی برنامه‌ها و آثار سینمایی و تلویزیونی است که برای بسیاری از مخاطبان دربرگیرنده خاطرات تلخ و شیرینی است و رجوع دوباره به آنها برای ما در هر شرایطی می‌تواند یک دنیا خاطره به همراه داشته باشد. خاطره‌بازی پس از آغاز و انتشار در نوروز 1400 و استقبال مخاطبان از آن، ما را بر آن داشت در قالب یک خاطره‌بازی هفتگی در روزهای جمعه هر هفته، روح و ذهن‌مان را به آن بسپاریم و از معبر آن به سال‌هایی که حال‌مان بهتر از این روزهای پردردسر بود، برویم.
«خاطره بازی تیتراژهای ماندگار» عنوان سلسله گزارشی آرشیوی با همین رویکرد است که به‌صورت هفتگی می‌توانید در گروه هنر خبرگزاری مهر آن را دنبال کنید.
در صد و چهل و ششمین شماره از این روایت رسانه‌ای به سراغ موسیقی متن و تیتراژ مجموعه عروسکی «ماجراهای کار و اندیشه» ویژه گروه سنی کودک و نوجوان رفتیم که در سال های عجیب و غریب دهه شصت تبدیل به یکی از خاطره سازترین ملودی هایی شد که به نظر می آید هیچ وقت هم از ذهن شنیداری کودکان و نوجوانان دهه شصتی پاک نخواهد شد. ملودی که هم ترانه و هم موسیقی اش سبب شد یک مجموعه عروسکی آموزشی ویژه کودکان آن سال ها که در کلیشه ای ترین شکل ممکن نکات آموزشی را در ذهن دیداری ما ثبت می کرد، تبدیل به یکی از ماندگارترین آثار و محصولات فرهنگی آن روزهای تلویزیون شود.

کرمان رصد

مجموعه عروسکی «ماجراهای کار و اندیشه» یک برنامه عروسکی ویژه گروه سنی کودکان بود که در سال 1366 با همان حس و حال عجیب و غریب مربوط به آن سال ها پیش روی مخاطبانی قرار گرفت که نسبت به نسل فعلی از تفاوت های فاحشی برخوردار بودند و انگار چندین سال از آنچه زیست می کردند، بزرگتر بودند. یک اثر عروسکی به کارگردانی ابوالفضل رازانی نظام العلمایی که در کارنامه فعالیت هایش پروژه هایی چون «ماه پیشونی»، «تهاجم»، «گشت و گذار»، «یک دست صدا ندارد»، «نفوذ» و فیلم های مستند و کوتاه به چشم می خورد.
این مجموعه تلویزیونی ماجراهای دو برادر را روایت می‌کند که یکی اسمش «کار» و دیگری «اندیشه» است و با کمک هم مشکلات پیش آمده را حل می‌کنند. شرایطی که کل حال و احوال آن را می توان در موسیقی تیتراژ این مجموعه که در روزهای جمعه پخش می شد، جستجو کرد و متوجه تاثیرش شد که چگونه یک موسیقی تیتراژ می تواند در نقش یک رسانه فراگیر آن روزها بلندگویی برای طرح مسائل آموزشی و پرورشی گروه سنی کودک و نوجوان به اقتضای فضای دوران خود باشد. مسیری که طی این سال ها اگرچه دربرگیرنده آثار خوبی بوده اما به نسبت آن چه مخاطبان دهه شصت تلویزیون دیده اند، کمتر شده و موضوعات آموزشی آن طور که باید در قالب آثار مرتبط با گروه کودک و نوجوان مورد توجه قرار نمی گیرد.

کرمان رصد

ابوالفضل رازانی چندی پیش در یکی گفتگوهایش درباره این مجموعه تلویزیونی گفته بود: من سال‌ 63 طرح این مجموعه را به تلویزیون دادم و آنها هم پذیرفتند و ما هم با تمام توان در زیر بمباران، کار را در استودیو آغاز کردیم. یادم است بعضی وقت‌ها که هواپیماهای عراقی می‌آمدند، فرار می‌کردیم ولی باز دوباره سر صحنه برمی‌گشتیم. زمانی که این اثر ساخته شد به دلیل برخورداری از زبانی ساده و روان، مورد پسند عموم مردم قرار گرفت و دلیل این مسأله، سادگی موجود در بطن اثر بود. کارهای آن زمان روح و حس داشتند و این حس از مخاطبان یعنی کودکان گرفته می‌شد و ما فقط آن را پرورش می‌دادیم. بزرگ‌ترین خوشحالی من در زندگی این است که این مجموعه توانست بردی ملی پیدا کند.
وی در یکی دیگر از مصاحبه هایش هم بیان کرده بود:‌ من در تمام این سال‌ها به کارهای متفاوتی که انجام دادم افتخار می‌کنم که بعضی از آنها برای مردم نوستالژیک شده است. آن روزها فقط عشق و علاقه بود که سبب انجام کار می‌شد ولی امروز با مرور آنها فکر می‌کنم دوست داشتم کارهای دیگری بسازم که آنها بهترین اثرم باشند. در واقع به نظرم هنوز بهترین کار خودم را نساخته‌ام و فکر هم نمی‌کنم که دیگر فرصت ساخت آن پیش بیاید. با این حال با کارهایم اقناع شده‌ام، چون هر کاری را که توانستم تاکنون انجام داده‌ام.

کرمان رصد

اما طبیعتا یکی از عناصری که در این زمینه توانست به شدت مورد توجه قرار گیرد، ملودی درنظر گرفته شده برای تیتراژ «ماجراهای کار و اندیشه» بود که به واسطه هوشمندی و آگاهی یکی از آهنگسازان پرکار آن روزگار به نام فرید شب‌خیز توانست رنگ و لعاب خوش نقشی به خود گرفته و فضای خاطره سازی را برای بینندگان این مجموعه طراحی کند. فرآیندی که موجب شد این مجموعه عروسکی ساده تبدیل به یکی از ماندگارترین آثار تلویزیونی حوزه کودک و نوجوان شود و تا امروز هم در ذهن شنیداری و دیداری این نسل از بینندگان تلویزیون جا خوش کند.
شاید دوباره‌گویی درباره آن چه از موسیقی سریال ها و مجموعه های تلویزیونی دهه شصت و هفتاد باقی مانده برای نسل امروزی جامعه ایرانی محلی از اعراب نداشته باشد اما برای نسلی که تلاش می کند با حفظ خاطره ها و نوستالژی های این دهه که بسیاری از آنها دربرگیرنده مفاهیم عمیق انسانی و عاطفی با زبان موسیقی است، روزگار بگذراند جذاب خواهد بود. چارچوبی که در عین سادگی و بی خبری از آنچه در پیچیدگی های تکنیکی امروز هنر موسیقی می بینیم به شکلی عجیب و غریب و ناخودآگاه در ذهن رسوب کرده و به نظر می آید اصلا هم پاک شدنی نیست.
فرید شب‌خیز آهنگساز خاطره ساز بسیاری از موسیقی تیتراژهای دهه 60 و 70 مجموعه های تلویزیونی هم چندی پیش بود که در یکی از گفتگوهای رسانه ای اش درباره مجموعه «ماجراهای کار و اندیشه» توضیح داده بود: ترانه «کار و اندیشه» خیلی زود سر زبان‌ها افتاد و به عقیده من به علت سادگی‌اش این قدر محبوب شد. ملودی کار خیلی ساده بود و اوج و فرود زیادی نداشت. شعر برای بچه‌ها سروده شده بود و در ذهن‌شان می‌نشست. اگر اشتباه نکنم سال 63 بود که مهرداد ملک زاده، تهیه کننده «کار و اندیشه» از من خواست این ترانه را بسازم. مجموعه در استودیویی در خیابان شریعتی ساخته می‌شد.

کرمان رصد

اما یکی از نکات جالب توجه این موسیقی تیتراژ که در کمتر جایی حرفی از آن به میان آمده خوانش بخش های با کلام کار بوده که فرید شب‌خیز درباره آن گفته بود: گروه خوانندگی این کار همسرم هلن داوودلو و نسیم‌ میم‌باشی خواهرزاده‌ام بودند. یکی‌شان به جای عروسک کار می‌خواند و دیگری به جای اندیشه. همسرم در آن زمان 21 ساله بود و خواهرزاده‌ام 13 سال داشت. موسیقی این کار را با یک کیبورد کوچک زدم و تنظیم و ساخت ملودی هم توسط خودم انجام شد. همچنین ملودی‌اش را براساس شعری که قبلا سروده شده بود، ساختم و ضبط ترانه هم دو روز طول کشید و در استودیویی در خیابان فلسطین ضبط شد. البته هرچند به ظاهر همه چیز خیلی ساده و جمع و جور اتفاق افتاد اما حاصل کار چنان درخشان بود که با هم بودن همیشگی کار و اندیشه تا دهه‌ها در ذهن مخاطب ایرانی ماندگار شد.
به هر ترتیب موسیقی تیتراژ مجموعه «ماجراهای کار و اندیشه» شاید نگوییم محبوب ترین اما بی‌تردید یکی از خاطره انگیزترین موسیقی هایی است که در زمان پخش خود انقلابی در حوزه ترانه ها و ملودی های کودکان دهه شصتی به پا کرد و موجب شد تا این قطعه موسیقایی به واسطه همت و تلاش و خوش فکری که در آن انجام گرفت، تبدیل به یکی از ماندگارترین موسیقی تیتراژهای مجموعه ها و سریال های تلویزیونی شود.
کد خبر 6452556

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/720348/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آهنگ «می سپارمت به باد» با صدای امید نعمتی

اجرای زنده «دل به دل» از علیرضا طلیسچی در کنسرت

مقایسه شگفت انگیز اندازه ستارگان عجیب با زمین!

جدول آنلاین لیگ برتر فوتبال ایران با نتیجه بازی های استقلال، ملوان، سپاهان و تراکتور

یک نوجوان 17 ساله مشاور استاندار شد | انتخاب مشاور از نسل z‌ برای اولین بار در کشور

خلاصه بازی سپاهان - گل‌گهر سیرجان: امید پرسپولیس زنده شد! (ویدئو)

چراغ سبز آلومینیوم برای پرسپولیسی‌ شدن کاظمیان

نبرد مجتبی‌ها را جباری برد؛ آتش بازی آبی‌ها در آزادی

موزیک ویدئوی احساسی "عشقت" با صدای رضا یزدانی

چرا اروپا از روند مذاکرات ایران و آمریکا شاکی است؟

کشف یک ابر مولکولی عظیم در فاصله 300 سال نوری زمین

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جانبازان گرانقدر به مناسبت روز معلم و دهه کرامت

توسعه زیرساخت‌ها و رفاه بومیان در اولویت سازمان منطقه آزادکیش

امام جمعه اهل سنت کیش بر حفظ فرهنگ بومی و رفع محرومیت‌ها تأکید کرد

«آموزش و پرورش»، اساسی ترین و بنیادی ترین نهاد ساخت آینده و فرهنگ کشور است

جوادی: بازی‌های استقلال و پرسپولیس باید در تختی برگزار شود

عزت، حکمت و مصلحت سیاست خارجی جمهوری اسلامی است

ترانه «رفیق» با صدای بابک افرا

NGC 346، این منطقه ستاره زا را ببینید!

برق کشاورزی را مدیریت کرده و از قطعی آن جلوگیری کنید.

سرمربی جدید تیم لیگ برتری باطل شد!

استان کرمان در جذب گردشگری سرآمد می شود

پیروانی در جایی که هرگز ندیده بودیم

ورود تیم گل‌گهر سیرجان به ورزشگاه نقش جهان

اعلام آمادگی کیش برای میزبانی از گردشگران خارجی در نشست تورگردانان 33 کشور مختلف

تمرین مشترک رضا علیپور، قهرمان صخره نوردی و محمدرضا گلزار

آهنگ محلی/ ترانه زیبای کردی با صدای حسام لرنژاد

جنگی که آسیا را نابود خواهد کرد

تیم‌ملی وزنه‌برداری جوانان در اندیشه هفتمین قهرمانی جهان

چاقی، روند پیری مغز را تسریع می‌کند

اختلاف خانوادگی مرگبار با دو کشته در رابر

بم سرزمین قنات و قدمت

جدول لیگ برتر پس از برد پرسپولیس را ببینید +عکس

پیروی از خط فکری شهید مطهری رسالت معلمان؛ دیباج سوگوار بندرعباس

عزت، حکمت و مصلحت از اصول حاکم بر سیاست خارجی کشور است

خودکشی قاتل پس از کشتن یک عضو خانواده در شهرستان رابر

خیابان‌کشی در بافت تاریخی شوشتر منتفی شد

شرکت بیش از 14 هزار دانش آموز در سیزدهمین دوره طرح دادرس در استان کرمان

اعتراض ایران به کاهش سهمیه تکواندو در بازی‌های آسیایی

قطعی پر حاشیه برق در تنیس مسترز مادرید

81 ضربه تنها برای یک امتیاز!

تصنیف «با من صنما» با صدای جواد احتشام

روزنامه اسرائیلی: تل‌آویو تماشاچی مذاکرات است

اولین سگ رباتیک چرخ‌دار جهان با قابلیت‌های خارق‌العاده

مقاومت میکروب‌ها شکست؛ کشف آنتی‌بیوتیکی جدید

ناسا اولین ژنراتور فضایی انرژی هسته‌ای جهان را آزمایش می‌کند

تعیین سرنوشت کل لیگ یک توسط یک تیم!

بازدید دبیر شورای عالی مناطق آزاد از غرفه منطقه آزاد کیش در ایران اکسپو 1404 / استقبال فعالان اقتصادی در روز چهارم نمایشگاه

پایان تلخ اختلاف خانوادگی در رابُر با 2 کشته

آهنگ احساسی «تصویر» با صدای فریدون آسرایی