کرمان رصد

آخرين مطالب

ورود تلسکوپ «هابل» به یک صحنه جرم کیهانی علمي

ورود تلسکوپ «هابل» به یک صحنه جرم کیهانی
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - ایسنا /«تلسکوپ فضایی هابل» به کاوش در بقایای انفجار یک ابرنواختر در یکی از کهکشان‌های اقماری راه شیری کمک می‌کند.
شاید تلسکوپ فضایی هابل سی‌وپنجمین سالگرد خود را جشن گرفته باشد، اما هنوز هم در حال ارائه دادن اطلاعات پیشگامانه در حوزه ستاره‌شناسی است.
به نقل از اسپیس، ستاره‌شناسان از هابل به همراه مجموعه‌ای از تلسکوپ‌های دیگر مانند «رصدخانه فضایی پرتو ایکس چاندرا»، «آرایه فشرده تلسکوپ استرالیا» و تلسکوپ 64 متری «پارکس» برای کشف بقایای ابرنواختر در ابر ماژلانی بزرگ که یک کهکشان اقماری در راه شیری است، استفاده کرده‌اند.
بقایای ابرنواختر مورد نظر، «MC SNR J0519–6902» نام دارد که اولین بار در سال 1981 کشف شد. این بقایا یک ساختار حلقه‌مانند دارد که قطر آن به حدود 26 سال نوری می‌رسد و به اندازه‌ای گسترده است که می‌تواند کل منظومه شمسی را حدود 9 بار در خود جای ‌دهد. یکی از اسرار پیرامون MC SNR J0519–6902 دقیقا همان رویداد خشونت‌آمیز شکل‌دهنده آن است. ستاره‌شناسان مدت‌هاست گمان می‌کنند که این بقایای یک کوتوله سفید نابود شده است، اما جزئیات دقیق آن رویداد انفجاری که ابرنواختر نوع Ia نامیده می‌شود، هنوز مشخص نیست.
با وجود این، دانشمندان ممکن است اخیرا یک سرنخ پیدا کرده باشند. «رامی الصابری»(Rami Alsaberi)، سرپرست گروه پژوهشی «دانشگاه گیفو»(Gifu University) گفت: ما تصاویر جدید با وضوح بالا را از این بقایای ابرنواختر به دست آورده‌ایم. علاوه بر این، بررسی‌های قابل اعتمادی را روی قطبش و میدان مغناطیسی آن انجام داده‌ایم. ما به لطف وضوح بالای تصاویر جدید، یک ساختار کم‌نور را در سمت شمال شرقی بقایای ابرنواختر شناسایی کردیم که پیشتر مشاهده نشده بود.
این گروه پژوهشی، ابری از هیدروژن اتمی را نیز شناسایی کردند که به نظر می‌رسد با این بقایای ابرنواختر مرتبط باشد. کوتوله‌های سفید، اجساد ستاره‌هایی با جرم تقریبا برابر با خورشید هستند که وقتی هیدروژن موجود در هسته خود را تمام می‌کنند، ایجاد می‌شوند. این بدان معناست که آنها دیگر نمی‌توانند هم‌جوشی هیدروژن به هلیوم را در هسته خود انجام دهند و فشار تابشی بیرونی که این ستاره‌ها را در برابر فشار رو به داخل گرانش آنها برای میلیاردها سال پشتیبانی می‌کند، سرانجام متوقف می‌شود.
نتیجه این است که هسته‌ این ستاره‌ها به سرعت به حالت فشرده درمی‌آید و لایه‌های بیرونی به بیرون پرتاب می‌شوند. این فرآیند یک کوتوله سفید را به عنوان یک اخگر ستاره‌ای که به تدریج در حال خنک شدن است، به جا می‌گذارد. برای ستاره‌هایی مانند خورشید، این پایان داستان است، اما حدود 50 درصد از ستاره‌های مشابه خورشید در سیستم‌های دوتایی با یک ستاره همراه حضور دارند و این وجود دوگانه می‌تواند به یک زندگی هیجان‌انگیز و انفجاری پس از مرگ ختم شود. الصابری گفت: این بقایای ابرنواختر به عنوان یک ابرنواختر نوع Ia طبقه‌بندی می‌شود. ابرنواختر نوع Ia زمانی رخ می‌دهد که یک کوتوله سفید در یک سیستم دوتایی منفجر شود.

کرمان رصد

برخورد دو کوتوله سفید
به گفته الصابری، دو سناریوی اصلی وجود دارد که در آنها کوتوله‌های سفید دوتایی می‌توانند به صورت ابرنواخترهای نوع Ia منفجر شوند. مسیر اول شامل یک کوتوله سفید خون‌آشام است که به تدریج مواد را از ستاره همراه نزدیک خود می‌رباید و آنها را روی سطح آن جمع می‌کند.
با تجمع این مواد روی کوتوله سفید، جرم ستاره مرده به 1.4 برابر خورشید نزدیک می‌شود که به آن «حد چاندراسخار»(Chandrasekhar limit) می‌گویند. این حد، جرمی را نشان می‌دهد که در آن یک ستاره می‌تواند به انفجار گرماهسته‌ای دچار شود و یک ابرنواختر نوع Ia را ایجاد کند.
در سناریوی دوم، ستاره‌ همراه نیز به مرحله کوتوله سفید خود می‌رسد و دو ستاره مرده به تدریج در یک مارپیچ به هم نزدیک می‌شوند. آنها در نهایت با هم برخورد می‌کنند و ادغام می‌شوند که به انفجار ابرنواختر نوع Ia می‌انجامد. الصابری گفت: در حال حاضر هنوز مشخص نیست کدام یک از این سناریوها مسئول شکل‌گیری این بقایای خاص است.
هر دو مسیر ابرنواختر نوع اول به نابودی اجرام اولیه می‌انجامند که در این مورد تخمین زده می‌شود جرمی بین 1.2 تا چهار برابر جرم خورشید داشته باشند. این امر به شکل‌گیری یک پوسته‌ در حال انبساط از مواد ستاره‌ای ختم می‌شود که از قلب انفجار به بیرون فوران می‌کند.

کرمان رصد

حرکت گاز هیدروژن اتمی در اطراف بقایای ابرنواختر MC SNR J0519–6902
اگرچه منشأ بقایای این کوتوله سفید همچنان در هاله‌ای از ابهام است، اما پژوهشگران توانستند اطلاعات دیگری را درباره MC SNR J0519–6902 از تحقیقات خود مشخص کنند. الصابری و همکارانش با بررسی قطبش نور اطراف MC SNR J0519–6902 و قدرت میدان مغناطیسی این بقایای کوتوله سفید دریافتند که این بقایا شباهت‌هایی با بقایای ابرنواخترهای جوان در ابر ماژلانی بزرگ و کهکشان راه شیری است.
این امر آنها را به این نتیجه رساند که MC SNR J0519–6902 حدود 2000 سال قدمت دارد و موج انفجار آن به پایان انبساط آزاد خود نزدیک می‌شود. این نشانگر آغاز دوره‌ای در تکامل بقایای ابرنواختر به نام «مرحله سدوف تیلور»(Sedov-Taylor phase) است که طی آن موج انفجار، مواد را از گاز و غبار اطراف موسوم به محیط میان‌ستاره‌ای جمع می‌کند. الصابری گفت: MC SNR J0519–6902 تنها یکی از چهار بقایای ابرنواختر جوان شناخته‌شده در ابر ماژلانی بزرگ با سن تخمینی کمتر از 2000 سال است.
دانشمندان هنوز مطالعه‌ این صحنه‌ جرم کیهانی را به پایان نرسانده‌اند. الصابری در پایان گفت: ما قصد داریم آن را با استفاده از «آرایه‌ کیلومتر مربعی مسیریاب استرالیا»(ASKAP) مشاهده کنیم. داده‌های هیدروژن اتمی با وضوح بالا که توسط ASKAP ارائه می‌شود، به ما کمک می‌کنند تا مشخص کنیم که آیا ابر هیدروژن اتمی با این بقایا مرتبط است یا خیر.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/718532/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«اِد شیرن» در تسخیر ایرانی‌ها: موج میلیونی مخاطبان اینستاگرام

سرمقاله کیهان/ به‌جای گنده‌گویی بدهی خود را تسویه کنید!

سرمقاله همشهری/ نمی‌دانند چرا و چگونه؟

جشنواره بین المللی فیلم کوتاه دفاع مقدس در سیرجان برگزار می شود

بازی خطرناک برای کارتال: یحیی و اوسمار هم با مس رفتند!

آخرین شایعات نقل و انتقالاتی پرسپولیس

اعتراض استقلال به زمان برگزاری دیدار حذفی

آهنگ «زمان» با صدای سیامک عباسی

جلوگیری از تحمیل تورم با انحلال بانک‌های غیرقابل اصلاح

بی‌بی‌سی: ترامپ اقتصاد و جامعه آمریکا را به‌هم ریخت

سرمقاله اعتماد/ سلول‌های خودسر

کانال اروپایی مذاکرات هسته‌ای؟

نامگذاری معابر به نام شهدا، راهی برای ترویج فرهنگ ایثار

تاکید مدیر کل بنیاد مازندران بر ترویج فرهنگ جهاد، ایثار و شهادت

رهایی 25 محکوم به قصاص از چوبه دار در کرمان

خلع ید صاحبان معادن راکد استان آغاز شد

بی جام در رفسنجان!

استاندار: فرآیند خلع‌ید معادن غیرفعال کرمان شروع شد

نجات از چوبه‌دار؛ 25 محکوم قصاص در استان کرمان بخشیده شدند

دیدار غیرمنتظره مجری مشهور با ستاره رپ!

شریعتمداری: مکانیسم ماشه تفنگ بی‌فشنگ است، فریب نخورید!

سرمقاله آرمان ملی/ بازخوانی معادله ایران و آمریکا

سرمقاله هم میهن/ چند پرسش درباره یک پرونده

ایران در حال ساخت 20 ماهواره است

فرهنگیان کرمان به مقام شامخ شهدا ادای احترام کردند

سرمقاله سازندگی/ مذاکره با اروپایی‌ها

بزرگترین تلسکوپ جهان از خورشید عکس جدیدی گرفت

شرکت های معدنی بزرگ باید درکرمان سرمایه گذاری کنند

سود حاصل از استخراج معادن باید در کرمان بماند

آهنگ جدید/ محسن یگانه «تقویم مچاله» را منتشر کرد

سرمقاله دنیای اقتصاد/ «طرحی نو» لازم است

آهنگ جدید/ قطعه «زندان بان» با صدای محسن چاوشی منتشر شد

سرمقاله خراسان/ هدف از زیارت امام(علیه‌السلام)

کاوشگر خورشیدی هند چگونه تاریخ‌ساز شد؟

مس رفسنجان – پرسپولیس؛ یک‌طرف به فکر بقا، یک‌طرف به فکر آبروداری | پیش بازی

مس رفسنجان - پرسپولیس؛ یک‌طرف به فکر بقا، یک‌طرف به فکر آبروداری | پیش بازی

پرسپولیس – مس؛ مصاف ناامید و امیدوار

سلفی رضا گلزار با ستاره سنگ‌نوردی ایران + عکس

استان کرمان 300 هزار متر مکعب کمبود سرانه فضای آموزشی دارد

پرسپولیس در فکر انتقام/ امضای حکم سقوط یک تیم در مازندران

ترکیب احتمالی پرسپولیس برابر مس رفسنجان

خبری مهم از راهرو پرسپولیس رسید

تمرین بهاری پرسپولیس پیش از پرواز به رفسنجان

عکس | سلفی محمدرضا گلزار با ستاره المپیکی ایران

بازخوانی تاریخی مهم ترین فجایع رخ داده در بنادر دنیا

روایتی از پشت پرده حمله عراقچی به دولت بایدن و نتانیاهو

چرا اسرائیل از عادی شدن روابط ایران و آمریکا نگران است؟

ترانه «بگو به باران» را از چارتار بشنوید

ملودی ماندگار و آرامش بخش فیلم «گلادیاتور» با پیانو

ایرلاین هفت دست؛ هواپیما هیچی!