کرمان رصد

آخرين مطالب

عادی‌انگاری تحلیف در شرایطی اضطراری مقالات

عادی‌انگاری تحلیف در شرایطی اضطراری
  بزرگنمايي:

کرمان رصد - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
وحیده کریمی| مجلس در تعطیلات تابستانی است؛ آن‌هم در شرایط فوق‌العاده‌ای که با سقوط بالگرد رئیس‌جمهوری فقید، کشور در شرایط ویژه‌ای قرار دارد و با انتخابات پیش از موعد، تعجیل در تشکیل دولت چهاردهم و استقرار رئیس‌جمهور منتخب اهمیت بسزایی دارد. اما در میانه کارزار با حذف رئیس مجلس در دور اول انتخابات، بهارستان‌نشینان تصمیم گرفتند برای سه هفته به تعطیلات تابستانی بروند و وعده دادند اگر نیاز باشد برای تحلیف آماده خواهند شد.
با تعطیلی مجلس، عملا کشور دو نفر از رؤسای قوای خود را ندارد و در چنین شرایطی، برنامه‌ای هم برای به‌سامان‌رساندن انتقال قدرت از دولت سیزدهم به چهاردهم وجود ندارد. طبق روال مرسوم و با تأکید بر این نکته که در شرایط عادی «و نبود تعطیلی در روز مورد نظر»، مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری در روز 14 مرداد هم‌زمان با سالروز صدور تاریخی فرمان مشروطیت در ایران‌ انجام می‌شود، اکنون نیز قرار است با عادی‌انگاری فضای کشور، آن‌هم با ادامه عدم حضور رئیس‌جمهور در پاستور، پانزدهم مرداد این مراسم انجام شود.
طبق قانون با تأیید صحت انتخابات از سوی شورای نگهبان (که اکنون انجام شده است)، باید اعتبارنامه ریاست‌جمهوری توسط اعضای شورای نگهبان صادر و با امضای اعضای این شورا، خدمت رهبر معظم انقلاب ارسال شود. بعد از صدور اعتبارنامه، مراسم تنفیذ ریاست‌جمهوری برگزار خواهد شد که زمان برگزاری آن از سوی دفتر رهبر معظم انقلاب اعلام می‌شود. با انجام مراسم تنفیذ، بلافاصله می‌توان مراسم تحلیف را برگزار کرد تا رئیس دولت چهاردهم بتواند سکان هدایت کشور را در دست بگیرد تا تکلیف کابینه مشخص و دولت به‌طور کامل به تیم جدید منتقل شود. این فاصله می‌تواند در زمان کوتاهی به دلیل خلأ حضور رئیس‌جمهور پیگیری شود، اما روند انجام این مهم سرعت مطلوبی را نشان نمی‌دهد.
در همین رابطه، مجتبی یوسفی، عضو هیئت‌‌رئیسه مجلس، وعده داده است ‌«با توجه به اهمیت بین‌المللی مراسم تحلیف رئیس‌جمهور منتخب، از جانب رئیس مجلس شورای اسلامی ستادی با چند کارگروه مسئولیت تمهید مقدمات، دعوت و استقبال از مدعوین خارجی و داخلی، اطلاع‌رسانی، امنیت ‌و حراست و... مراسم تحلیف را عهده‌دار خواهند شد». بنابراین سخنی از بازگشت نمایندگان از تعطیلات و اقدام بر اساس شرایط خاص حاکم بر کشور نیست.
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی سابق شورای نگهبان، در پاسخ به اینکه طبق اصل 131 قانون اساسی بعد از فوت رئیس‌جمهور وقت، رئیس‌جمهور بعدی باید ظرف مدت 50 روز انتخاب شود اما درباره زمان استقرار و شروع به کار دولت جدید صحبتی نشده، آیا درباره زمان شروع به کار دولت جدید بعد از فوت رئیس‌جمهور سکوت قانونی وجود دارد؟ گفت: خیر، قانون اساسی در این مورد سکوت کرده و صرفا تأکید شده‌ انتخابات ظرف 50 روز برگزار شود و طبیعتا بقیه مراحل هم به ترتیب باید انجام شود. ‌در قانون زمان‌بندی ندارد. وی در واکنش به اینکه زمان‌بندی درباره موقع استقرار دولت دست چه کسی است؟ افزود: مجلس باید تحلیف را برگزار کند، سپس تنفیذ انجام شود، بعد برای گرفتن رأی اعتماد اعضای کابینه اقدام می‌شود. کدخدایی درباره اینکه گفته شده زمان رأی اعتماد 14 شهریور است این در شرایطی است که در این دو ماه رئیس‌جمهور نداریم، تصریح کرد: برای همه پست‌ها به این ترتیب است که تا زمانی که مقام جدید مستقر نشده، مقامات قبلی مکلف هستند ‌کار خود را ادامه دهند، اما ‌بعد از تحلیف و تنفیذ است که همه کارهای رئیس‌جمهور تمام می‌‎شود و می‌تواند آغاز به کار کند که آغاز کار هم با تشکیل کابینه انجام می‌شود. سخنگوی سابق شورای نگهبان در پاسخ به اینکه در این مدت که رئیس‌جمهور جدید مستقر نشده، اعضای کابینه سابق می‌توانند تصمیماتی بگیرند ‌یا عزل و نصب‌هایی انجام دهند که برای دولت آینده بار مالی داشته باشد؟ خاطرنشان کرد: بله، برای هر پستی شرایط به همین ترتیب است؛ برای مثال یک رئیس دانشگاه هم تا زمانی که رئیس جدید دانشگاه می‌آید، می‌تواند نامه‌ها را امضا کند مگر اینکه در جایی قانون تصریح کرده باشد که نباید باشد. البته این موارد در هر دولتی رعایت می‌شود و در چنین شرایطی عموما درباره مسائل مهم تصمیم‌گیری نمی‌شود و می‌گویند دولت جدید بیاید. اینها موارد عرفی هستند و هیچ‌وقت محل بحث قانونی نبوده‌اند.
میرمحمد صادقی، حقوق‌دان دیگری است که در نقد تأخیر پیش‌آمده در برپایی مراسم تنفیذ و تحلیف ریاست‌جمهوری چهاردهم معتقد است: «علی‌الصول هیئت‌رئیسه باید مصوبه‌ای در این زمینه بدهد و تا جایی که می‌دانم هنوز این مصوبه را نداده است. در حقیقت هیئت‌رئیسه بعد از هماهنگی با دفتر رهبری و رئیس‌جمهور منتخب باید به تاریخی برسند که معلوم شود در چه تاریخی کدام‌یک از اقدامات از قبیل تنفیذ، تحلیف، معرفی و رأی اعتماد صورت بگیرد. البته قانون صراحتا نمی‌گوید، اما به دلیل اینکه عمده کار در مجلس است، بالطبع‌ تقویم مجلس و برنامه‌های آن را هیئت‌رئیسه مصوبه می‌کند». میرمحمد صادقی با تأکید بر سرعت در انجام مراسم تحلیف تصریح کرد: «‌آنچه در قانون آمده، این است که بعد از تحلیف تا دو هفته وزرا باید معرفی شوند که این دو هفته سقف است؛ یعنی رئیس‌جمهور دو روز بعد از تحلیف هم می‌تواند اعضای کابینه را معرفی کند. بنابراین این مواردی که وجود دارد اگر واقعا مصلحت ایجاب کند که شاید ایجاب کند، این است که مراسمات مذکور زودتر انجام شوند و مسئله استعفای رئیس‌جمهور منتخب از مجلس، تنفیذ، تحلیف، معرفی وزرا و رأی اعتماد می‌تواند انجام شود؛ چراکه در قانون محدودیتی از این جهت وجود ندارد. البته امکان دارد رئیس‌جمهور منتخب هم مایل باشد ‌وقت بیشتری برای بررسی اعضای کابینه و معرفی آنها به مجلس داشته باشد».
به‌هرحال با توجه به اینکه مهلت 50‌روزه قید‌شده در اصل 131 قانون اساسی امروز به پایان می‌رسد و از سوی دیگر نیز رئیس‌جمهور منتخب هنوز به‌طور رسمی کار خود را به‌عنوان رئیس‌جمهور دولت چهاردهم آغاز نکرده است، ابهاماتی در‌باره مسئولیت اجرائی کشور و همچنین فعالیت هیئت سه‌نفره ‌اشاره‌شده در اصل 131 قانون اساسی مطرح شده است. در اصل 131 قانون اساسی آمده است: «در صورت فوت، عزل، استعفا‌، غیبت یا بیماری بیش از دو ماه رئیس‌جمهور و یا در موردی که مدت ریاست‌جمهوری پایان یافته و رئیس‌جمهور جدید بر اثر موانعی هنوز انتخاب نشده و یا امور دیگری از این قبیل، معاون‌اول رئیس‌جمهور با موافقت رهبری اختیارات و مسئولیت‌های وی را بر عهده می‌گیرد و شورایی متشکل از رئیس مجلس و رئیس قوه قضائیه و معاون‌اول رئیس‌جمهور موظف است ترتیبی دهد که حداکثر ظرف مدت 50 روز رئیس‌جمهور جدید انتخاب شود. در صورت فوت معاون‌اول و یا امور دیگری که مانع انجام وظایف وی گردد و نیز در‌صورتی‌که رئیس‌جمهور معاون‌اول نداشته باشد، مقام رهبری فرد دیگری را به جای او منصوب می‌کند‌».
در توضیح ابهامات مطرح‌شده، ‌روز گذشته سخنگوی شورای نگهبان عنوان کرد: «معاون‌اول رئیس‌جمهور به‌عنوان مدیر قوه مجریه تا روز تنفیذ عهده‌دار مسئولیت‌های رئیس‌جمهور است و پس از آن نیز تا زمانی که رئیس‌جمهور جدید بخواهد، می‌تواند به کارش به‌عنوان معاون‌اول ادامه دهد». طحان‌نظیف همچنین در رابطه با هیئت سه‌نفره نیز گفت: «بر اساس قانون این شورا باید ترتیبی اتخاذ کند که انتخابات ظرف 50 روز برگزار شود و با توجه به اینکه مراحل اول و دوم انتخابات ظرف کمتر از 50 روز انجام شد، این شورای سه‌‌نفره که وظیفه‌اش هماهنگی‌های کلان برای برگزاری انتخابات بوده، وظیفه‌اش را انجام داده و وظیفه‌اش عملا ‌پایان یافته است‌».
بنا بر این توضیحات، شرایط بعد از 50 روز مقرر در قانون اساسی عادی تلقی شده و اصراری بر سرعت‌بخشیدن به انجام امور انتقال دولت وجود ندارد که با توجه به شرایط خاص کشور، این تفسیر ساده‌انگارانه است و می‌شد با بسیج نیروها و ارگان‌ها، هفته‌ها اداره کشور را معطل استقرار رئیس‌جمهور نکرد.

لینک کوتاه:
https://www.kermanrasad.ir/Fa/News/637684/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خواصی از انار که از نظر علمی ثابت شده است

شورای روابط خارجی آمریکا: در سوریه چه می‌گذرد؟

فعال اصلاح طلب: پزشکیان مسئولیت تبعات ابلاغ قانون حجاب را به قالیباف بدهد

نیویورک تایمز: چرا اسرائیل و آمریکا نمی‌توانند سوریه را از ایران جدا کنند؟

راز چرخش بن‌سلمان

پای مگس میوه بازهم به فضا باز شد؛ آزمایش جدید فضانوردان چینی

زمان رونمایی از مسعود جمعه؛ اقدام جدید موسیمانه در ترکیب استقلال در مصاف با مس

شب یلدا 1402؛ فرصتی برای جشن و گردهمایی خانوادگی

ابتلا و مرگ و میر کووید دوباره افزایش یافته است؟/ پاسخ‌های مینو محرز و حسین کرمان‌پور

معدن آهک، منبعی برای درآمدهای شهرداری یزدان شهر شد

کارگروه ویژه زنجیره صنایع تکمیلی بخش کشاورزی جنوب کرمان تشکیل می‌شود

تصاویری از ماه که در ماموریت آپولو 15 ثبت شد و رصد آن‌ مناطق با تلسکوپ

کشف دانش‌آموزی یک ترکیب برای مبارزه با سرطان در مدفوع غاز

تشییع لاله‌های گمنام دفاع مقدس در تبریز با حضور سرپرست بنیاد شهید آذربایجان شرقی

جانبازان شیمیایی پیشکسوتان و دلسوختگان دوران دفاع مقدس هستند

فرهنگ ایثار، جهاد و تقویت جبهه مقاومت جریان دارد

موسیمانه به شاگردانش آماده باش داد؛ شروع یک پیچ سخت

آغاز هفته نحس لیگ آزادگان در کرمان؛ حریف استقلال میزبان تیم جنجالی

لحظه شلیک سرباز اسرائیلی به روزنامه نگار فلسطینی

پیش بینی وضعیت آب و هوا کرمان فردا جمعه 16 آذر ماه 1403 | هواشناسی کرمان در روز شنبه و یکشنبه

صبح بخیر محمدرضا گلزار+عکس

موشکی که تهدید هسته‌ای مستقیم علیه اروپاست

رفع چالش درمان زخم‌های دیابتی و مزمن به کمک دانش‌بنیان‌ها

گنج عظیم شناور در فضا واقعی است؟

آیا می‌توانیم از سیارک‌ها برای محافظت از فضانوردان در مسیر مریخ استفاده کنیم؟

سپاهان و بازگشت به مسابقات لیگ، به سرعت برق و باد

«سمیرا حسنی» سرپرست فرمانداری رودبار شد

گزارش تصویری| تمرین با نشاط سپاهان در آستاته بازی مقابل مس رفسنجان

آمار جذاب مربی جوان با بیشترین امتیاز در تاریخ باشگاه

تشییع و تدفین باشکوه یک شهید گمنام در ده زیار کرمان برگزار شد

بافت فرسوده می‌تواند فرصتی برای رونق محله‌های شهر باشد

پیکر شهید گمنام در روستای ده زیار آرام گرفت+تصاویر

تاکید مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش بر افزایش تولید آب و برق

کبیری: در فعالیت‌های فرهنگی مذهبی کیش، به نقش گردشگر پذیر بودن جزیره باید توجه ویژه داشت

رجا نوشت: پالس خطرناک ظریف

اندیشه زیبا بزرگ‌ترین ویژگی شهید سلیمانی بود

با این سامانه هوشمند یک قطره آب هم هدر نمی‌رود

صبح بخیر گویی به سبک محمدرضا گلزار + عکس

اروپا برای جنگ جهانی سوم آماده می‌شود

محققان ایرانی کارایی مفاصل «نرم ربات‌ها» را افزایش دادند

تصویری از سطح سیاره مریخ ‏و صدای واقعی از جریان باد در این سیاره

تیم ملی پدل در غیاب گلزار فینالیست شد

تجدید بیعت 400 جانباز شیمیایی با مکتب شهید سلیمانی برگزار شد

زمان رونمایی از خرید جدید موسیمانه برای استقلال مشخص شد

استقبال پر شور مردم دیار حاج قاسم از شهدای گمنام+فیلم

عکس/ پوشش تهمینه میلانی ، نگار جواهریان ، رامبد و نوید محمدزاده در اروپا

مردم قلعه گنج با وجود محرومیت دلبستگی شدیدی به آرمان‌های انقلاب و نظام دارند

آماده باش موسیمانه به پدیده های استقلال/ کارخانه ستاره سازی استقلال راه افتاد

آماده باش موسیمانه به جوان‌های استقلال

قول استاندار کرمان برای پیگیری تکمیل طرح دو بانده شدن جاده راور - دیهوک